19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Σεβαστιανού, Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών

 

Πεθάναμε με τον Χριστό!

Να ζούμε ως αναστημένοι!

 

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Δεν θα σας γράψω πολλά για το νόημα του ΠΑΣΧΑ, και για την Πασχαλινή Αγρυπνία, και για το Βάπτισμά μας. Μας μιλάει ο απόστολος Παύλος, στην επιστολή που έγραψε προς τους Εφεσίους εκείνη της εποχής:

Ήσασταν κι εσείς άλλοτε πνευματικά νεκροί εξαιτίας των παραπτωμάτων και των αμαρτιών σας.  Ζούσατε τότε σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτού εδώ του κόσμου, υπακούοντας στον άρχοντα των πονηρών δυνάμεων, στο σατανικό πνεύμα που εξακολουθεί να εξουσιάζει όσους δεν υπακούν στο Θεό. Έτσι, σαν κι αυτούς, ζήσαμε κάποτε κι εμείς όλοι: ήμασταν δούλοι στις επιθυμίες μας και κάναμε ό,τι ήθελε το αμαρτωλό εγώ μας. Η αμαρτωλή μας φύση μας οδηγούσε, όπως και τους υπόλοιπους ανθρώπους, σε πράξεις που προκαλούσαν την οργή του Θεού.

Ο Θεός όμως μας αγάπησε, γιατί είναι πλούσιος σε έλεος κι έχει απέραντη αγάπη. Κι ενώ ήμασταν πνευματικά νεκροί εξαιτίας των παραπτωμάτων μας, μας ξανάδωσε ζωή μαζί με τον Χριστό. Με τη χάρη του Θεού έχετε σωθεί. Μας ανέστησε μαζί με τον Ιησού Χριστό (όταν πιστέψαμε και βαπτιστήκαμε). Έτσι, με την αγάπη που μας έδειξε δια του Ιησού Χριστού, φανερώνει στις μελλοντικές γενιές πόσο υπερβολικά γενναιόδωρη είναι η χάρη του.

Πραγματικά, με τη χάρη του σωθήκαμε δια της πίστεως. Κι αυτό δεν είναι δικό σας κατόρθωμα αλλά δώρο Θεού. Δεν σωθήκατε με τα δικά σας έργα, κι έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί γι’ αυτό. Είμαστε δημιούργημα του Θεού, ο οποίος δια του Ιησού Χριστού μάς έκανε καινούριους ανθρώπους, για να μπορούμε να κάνουμε καλά έργα, που τα προετοίμασε ο Θεός, για να είναι μ’ αυτά γεμάτη η ζωή μας». Εφεσ. 2,1-10).

Εκείνο που έχει σημασία κάθε χρόνο κατά το Πάσχα του Χριστού, είναι να μπορέσουμε να βιώσουμε κοντά του και εμείς, καθένας και καθεμιά αλλά και όλοι μαζί, ένα δικό μας Πάσχα, ένα δικό μας πέρασμα από τον θάνατο στην ανάσταση, σε μια αναγέννηση.

Ο Ιησού Χριστός μας προτρέπει: «Να αγωνίζεστε να εισέλθετε από τη στενή πύλη, διότι, σας λέω, ότι πολλοί θα ζητήσουν να περάσουν και δεν θα μπορέσουν» (Λκ 13,24).

Είμαστε πάντα σε έναν αγώνα. Αν κατά το περσινό Πάσχα ζήσαμε μια μετάνοια και μεταστροφή, από τότε διαπιστώσαμε τις αδυναμίες μας. Έχομε ανάγκη να ξαναζήσουμε το Πασχαλινό Τριήμερο, να φωτιστούμε ξανά από τον ίδιο Λόγο του Θεού, να ενισχυθούμε ξανά από τα ίδια σωτήρια Μυστήρια, και ανανεωμένοι, να πάρουμε ξανά την απόφαση να ακολουθήσουμε πιστότερα τον Χριστό!

Να θυμόμαστε πάντα ότι η ζωή μας πάνω στη γη, δεν είναι ένας ανέμελος περίπατος δίχως σκοπό. Είμαστε πάντοτε σε αγώνα, για να μείνομε πιστοί, διότι η αδυναμία μας, μας τραβάει προς τα κάτω, προς την παλαιά μας κατάσταση. Σημασία έχει, την ώρα της αναχώρησής μας για το σπίτι του Πατέρα, να βρεθούμε σε πορεία ανάβασης, αγώνα, σε κοινωνία με τον Σωτήρα.

Ο ετήσιος εορτασμός του Πάσχα του Χριστού, μας θυμίζει: «Είμαστε δημιούργημα του Θεού, ο οποίος δια του Ιησού Χριστού μάς ανακαίνισε, για να κάνουμε καλά έργα, που τα προετοίμασε ο Θεός, για να είναι μ’ αυτά γεμάτη η ζωή μας»  (Εφ. 2,10).

Παρακαλώ τον Θεό να μας ενισχύει, για να εκτελούμε εκείνα τα καλά έργα που περιμένει από τον καθένα και την καθεμιά, μέσα στις ευθύνες και την  αποστολή που μας αναθέτει!

Χριστός ανέστη! Αλληλούια!

+ Σεβαστιανός
Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών
Αποστολικός Τοποτηρητής Ρόδου

Προηγούμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας-Κρήτης

Επόμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου Κεφαλληνίας

You might be interested in …

ath_agia_dwrea_2011_26

Αθήνα : Ενορία Αγ. Λουκά, Εορτή της Αγίας Δωρεάς

«Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι ένα από εκείνα τα μυστήρια που, παρ’ όλο που το τελούμε κάθε Κυριακή και κάθε μέρα, παραμένει ανεξάντλητο. Ένα ανεξάντλητο δώρο, γιατί σ’ αυτό είναι ο ίδιος ο Θεός, […]