7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

ΠΗΝ Λισαβόνα 2023. Γιορτή Νεολαίας: Εκδηλώσεις

Από την 1η έως 6η Αυγούστου, θα είναι ανοιχτές οι διάφορες εκθέσεις της Γιορτής Νεολαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας (ΠΗΝ) Λισαβόνα 2023. Θα υπάρχουν 18 εκθέσεις, οι οποίες θα είναι κατανεμημένες σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων που θα μπορούν να επισκεφθούν οι νέοι. 

Τα θέματα των εκθέσεων πολλά, από την οικολογία, με αναφορά στην εγκύκλιο Δοξασμένος Να’ Σαι, μέχρι τις ζωές των αγίων που έχουν εμπλουτίσει την Καθολική Εκκλησία. Υπάρχουν επίσης εκθέσεις σχετικά με τη μέθοδο των προσκόπων, την ειρήνη, μερικούς από τους προστάτες της Π.Η.Ν. Λισαβόνας 2023, όπως ο Άγιος Αντώνιος και ο Marcel Callo, αλλά και αναπαραστάσεις των πορτογαλικών διαδρομών προς το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Αρκετές εντυπωσιακές εκθέσεις είναι αφιερωμένες στην Παναγία: «Μαρία, προσκυνήτρια του κόσμου», στο Ίδρυμα Champalimaud, «Θεομητορικά Προσκυνήματα» στην Πόλη της Χαράς, και «Η Εμπειρία της Φάτιμα» στη Sala do Risco, η οποία βρίσκεται στο Terreiro do Paço.

Οι εκθέσεις αποτελούν ένα μικρό μέρος των όσων έχει να προσφέρει η Γιορτή της Νεολαίας. Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 480 πολιτιστικές, θρησκευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε 100 χώρους στη Λισαβόνα. Μέσα από θέατρο, χορό, κινηματογράφο, συνέδρια και αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από 55 άλλες χώρες, οι προσκυνητές θα μοιραστούν την πίστη και τη χαρά τους με νέους από όλο τον κόσμο.

Πριν από την έναρξη της Γιορτής της Νεολαίας την 1η Αυγούστου, θα λειτουργεί ήδη η έκθεση «Vita Prima- ο Άγιος Αντώνιος στη Λισαβόνα» στο Μουσείο της Λισαβόνας – Παλάτι Pimenta. Η έκθεση αυτή εγκαινιάστηκε στις 23 Ιουνίου και τιμά τον Άγιο Αντώνιο – προστάτη της ΠΗΝ Λισαβόνα 2023 και τις λαϊκές ευλάβειες που συνδέονται με αυτόν.

Πολλά μουσεία θα έχουν δωρεάν είσοδο ή ειδικούς όρους για τους προσκυνητές και τους εθελοντές της ΠΗΝ Λισαβόνα 2023 επιδεικνύοντας τις ΠΗΝ Διαπιστεύσεις τους.

Εκδηλώσεις

Ένα σύνολο πολιτιστικών, θρησκευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων, από τους προσκυνητές της ΠΗΝ, σε ένα μοίρασμα της χριστιανικής εμπειρίας από και με νέους από όλο τον κόσμο, αποτέλεσμα της δημιουργικότητας και της γενναιοδωρίας τους! Η Γιορτή της Νεολαίας θέλει να προσφέρει στους προσκυνητές της ΠΗΝ και στην πόλη της Λισαβόνας μια εμπειρία χαράς, νιότης, οικουμενικότητας και πίστης, δείχνοντας ότι η Καθολική Εκκλησία είναι μια ζωντανή και νεανική εκκλησία, ικανή να μιλήσει τις σημερινές γλώσσες και μορφές τέχνης χωρίς να διακυβεύει το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει.

Στη Γιορτή της Νεολαίας περιλαμβάνονται εκδηλώσεις Μουσικής, Κινηματογράφου, Εκθέσεων, Θεάτρου, Χορού, Συνεδρίων και των Θρησκευτικών Εκδηλώσεων (προσευχή, μαρτυρίες, Θ. Λατρεία, συναντήσεις που διεξάγονται από Εκκλ. Κινήματα, Συλλόγους και Συνόδους). 

Μουσική

Θα παρουσιαστούν περισσότερα από 100 μουσικά συγκροτήματα και από τις πέντε ηπείρους σε 9 σκηνές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ΠΗΝ Λισαβόνα 2023, θ’ ακουστούν μουσικά στυλ τόσο διαφορετικά όσο η ροκ, η ποπ, η ραπ, η κλασική μουσική, ακόμα και η λαϊκή! Φυσικά και συναυλίες θρησκευτικής μουσικής, όπου η μουσική βοηθάει πραγματικά στην προσευχή.

 Συνέδρια

Μαρτυρίες όσων ακολουθούν τον Ιησού, ομιλίες για την κλήση και την αποστολή και ομιλίες για τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην κοινωνία, την ιδιότητα του πολίτη και τον επαγγελματικό κόσμο.

Εκθέσεις

Περισσότερα από 18 εκθέματα εκτίθενται σε διάφορους χώρους σε όλη την πόλη, με θέματα που σχετίζονται με την οικολογία, τη ζωή των αγίων και άλλων προσωπικοτήτων που σημάδεψαν τη ζωή της Εκκλησίας, τη Φάτιμα και πολλά άλλα!

Θέατρο και χορός

Κατά τη διάρκεια της ΠΗΝ Λισαβόνα 2023, θα δοθούν θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες παρουσιάζονται από νέους προσκυνητές, όπως μιούζικαλ, εκθέσεις παραδοσιακού και σύγχρονου χορού, ακόμη και χορό του δρόμου.

 Θρησκευτικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις συνάντησης

Υπάρχουν ήδη έτοιμες προτάσεις προσευχής, υπό την καθοδήγηση ομάδων, επισκοπών και κινημάτων από διάφορες χώρες· ιδιαίτερη στιγμή θα είναι η προσευχή του Ιωάννη Παύλου Β’, ιδρυτή της ΠΗΝ, καθώς και στιγμές ανταλλαγής απόψεων και γνωριμίας με την Εκκλησία.

 Ταινίες

Ντοκιμαντέρ για τις ζωές εκείνων που τόλμησαν να ακολουθήσουν τον Ιησού, ταινίες μεγάλου μήκους και άλλες ταινίες για σημαντικά πρόσωπα στη ζωή της Εκκλησίας συνθέτουν αυτόν τον τομέα του Φεστιβάλ Νεολαίας.

 Αθλητισμός ΠΗΝ

«Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει σύμβολο ενότητας για μια κοινωνία», όπως έχει πει ο πάπας Φραγκίσκος. Σε αυτόν το κομμάτι της Γιορτής της Νεολαίας, θα υπάρχει τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ και άλλα αθλήματα χωρίς αποκλεισμούς.

Ο κύριος στόχος είναι να προωθηθεί η ανταλλαγή της χριστιανικής εμπειρίας και η συνάντηση των πολιτισμών για τους προσκυνητές από όλο τον κόσμο, μέσω μιας παγκόσμιας γλώσσας: του αθλητισμού.  

Rise Up

ΑΚΟΥΣΤΕ – ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙΤΕ – ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ

Το Rise Up είναι ένα νέο μοντέλο κατήχησης της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, το οποίο ζητά από τους νέους να προβληματιστούν σχετικά με τα μεγάλα θέματα που επισημάνθηκαν από τον πάπα Φραγκίσκο κατά την διάρκεια των ετών: Ολοκληρωμένη Οικολογία, Κοινωνική Φιλία και Ευσπλαχνία.

Προκειμένου να δοθεί στους νέους μια εμπειρία ευθυγραμμισμένη με τη συνοδική πορεία που ζει η ανά τον κόσμο Εκκλησία, προτείνεται μια σειρά Προπαρασκευαστικών Συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2023, με περιεχόμενο που παρέχει χώρους προβληματισμού, ακρόασης και ανταλλαγής απόψεων, σχετικά με τα θέματα αυτά: Ολοκληρωμένη Οικολογία, Κοινωνική Φιλία και Μεγάλο μήνυμα της αγάπης του Θεού.

Κάθε ομάδα μπορεί να οργανώσει τις Προπαρασκευαστικές Συναντήσεις με βάση τις ανάγκες της.

Με αυτόν τον τρόπο οι σκέψεις για αυτά τα θέματα από όλο τον κόσμο θα αποτελέσουν την αφετηρία για τις Συναντήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της ΠΗΝ Λισαβόνα 2023, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε αυτά και θα οργανωθούν σε στενή συνεργασία με την Ποντιφική Σύνοδο για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή.


Με πληροφορίες από το  www.lisboa2023.org

Προηγούμενο Άρθρο

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας και η ιστορία της

Επόμενο Άρθρο

ΠΗΝ Λισαβόνα 2023, Days in the Dioceses

You might be interested in …

Οι «συναντήσεις του Ταιζέ» ενέπνευσαν τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ για τις Π.Η.Ν (Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας)

Όλοι έχουμε ακούσει τη μοναστική Κοινότητα του Ταιζέ, στο ομώνυμο μικρό χωριό της γαλλικής Βουργουνδίας. Εκεί προτεστάντες, αγγλικανοί και καθολικοί μοναχοί ζουν μαζί, βιώνοντας τον πραγματικό οικουμενισμό. Την περιοχή επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι. Επίσης […]

Ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ανησυχίες των νέων

Ενώ πλησιάζει η έναρξη της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στη Λισαβόνα, ο πάπας Φραγκίσκος ακούει τις ανησυχίες των νέων που μοιράζονται μαζί του τις προσωπικές τους ιστορίες, τις ελπίδες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους […]

ΠΗΝ 2023 Ελληνική αποστολή: Η τρίτη εμψύχωση-κατήχηση RISE UP (σήκω)

Στις 4 Αυγούστου 2023 οι νέοι και νέες που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας είχαν την ευκαιρία, το πρωινό, να συναντήσουν την έμπρακτη αγάπη του Θεού μέσα από το ιερό Μυστήριο της Μετάνοιας και Συμφιλίωσης. […]