17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Προς τα Χριστούγεννα με φαντασία

 
Στιγμιότυπα από πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν από επισκοπές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Η προσευχή, η φιλανθρωπία και … το Διαδίκτυο
 
 
Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, στα αστικά κέντρα και τα χωριά της υπαίθρου, όπου υπάρχει μια χριστιανική κοινότητα υπάρχουν και παραδόσεις που συνδέονται με την Περίοδο της Παρουσίας και την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, οι οποίες ποικίλουν από συγκεντρώσεις πίστης μέχρι και χειρονομίες προς τους αναγκεμένους (τους φτωχούς, τους μοναχικούς ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τα εγκαταλελειμμένα παιδιά), από διαγωνισμούς ζωγραφικής με θέμα τη Γέννηση μέχρι και συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής, από το φως των κεριών μέχρι και ημερολόγια… πολλαπλές πρωτοβουλίες από τη Φινλανδία μέχρι τη Μάλτα, από τα Βαλκάνια μέχρι τις Βρετανικές Νήσους, επικεντρώνονται στην ανάδειξη του πραγματικού νοήματος  των Χριστουγέννων.  Να μερικές:

Στην καρδιά της ηπείρου. Η εκκλησία στη Γερμανία είναι από τις πιο δημιουργικές. Οι πιστοί της μητρόπολης Fulda, για παράδειγμα, έχουν το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο στα κινητά τους τηλέφωνα. Κάθε πρωί, από την 1η Δεκεμβρίου, ένα γραπτό μήνυμα ανοίγει στο παράθυρο του εικονικού ημερολόγιο με μια φράση για να εμβαθύνουν με την προσευχή. Στην Ρέγκενσμπουργκ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο ταξίδι της πίστης των οικογενειών. Η  επισκοπή έχει ετοιμάσει ένα βιβλίο που καλύπτει την περίοδο της Παρουσίας με έναν οδηγό για προσευχή και περισυλλογή στο σπίτι, στην οικογένεια, με φίλους ή ακόμα και με τους γείτονες. Η ιστοσελίδα της μητρόπολης του Μύνστερ http://kirchensite.de/ προσφέρει μεγάλη ποσότητα υλικού για την προσευχή, για εμβαθύνεις, μαρτυρίες, πληροφορίες για τις συναυλίες χορωδιών στο γοτθικό καθεδρικό ναό. Στον Χίμελσταντ, ένα βαυαρικό χωριό στην επισκοπή του Βύρτσμπουργκ, ένα ειδικό ταχυδρομικό γραφείο θα είναι ανοιχτό έως τις 17 Δεκεμβρίου αφιερωμένο σε επιστολές που απευθύνονται στο βρέφος Ιησού. 
 
Πολλές πρωτοβουλίες προωθούνται και στη γειτονική Αυστρία. Η αρχιεπισκοπή της Βιέννης, για να αναφέρουμε μόνο την πρωτεύουσα, θα συνοδεύσει τους πιστούς μέσω της ιστοσελίδας της: καθημερινές εμβαθύνσεις από τον Αρχιεπίσκοπο,  καρδινάλιο Κρίστοφ Σένμπορν, σελίδες που αφηγούνται τις παραδοσιακές ιστορίες για τα «κάλαντα», τα παιδιά της χορωδίας του Αστεριού συνοδεύουν τους τρεις μάγους στο ταξίδι τους στη Ναζαρέτ, με φιλανθρωπικές δράσεις κατά μήκος αυτής της διαδρομής.
 
 
Δείχνοντας το φως. «Με τις πρωτοβουλίες της περιόδου της Παρουσίας η Καθολική Εκκλησία θέλει το φως να φτάσει στους ανθρώπους που αγωνίζονται, και οι οποίοι μερικές φορές έχουν χάσει την ελπίδα να δουν το φως», είπε ο επίσκοπος του Άμστερνταμ, σεβασμιότατος Ιωσήφ Punt, παρουσιάζοντας την ολλανδική πρωτοβουλία «μοιράστε το φως», που ξεκίνησε την πρώτη Κυριακή της Παρουσίας. Όλοι καλούνται «να κάνουν με το κινητό τους αυτοπορτρέτα με ένα αναμμένο κερί και να δημοσιεύσουν την εικόνα στα κοινωνικά δίκτυα με χασταγκ #spreadthelight». Το κεντρικό μήνυμα είναι η πρόσκληση «για να δουλεύουν μαζί για να φέρουν την ελπίδα που δίνει το φως των Χριστουγέννων», τόνισε η Beate Gloudemans, συντονίστρια της εκστρατείας. Η πρωτοβουλία συνοδεύεται από έναν έρανο αγάπης για τα έργα και τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Χριστουγεννιάτικα «δώρα Αλληλεγγύης» προτείνουν ιστοσελίδες πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται η Κάριτας Λουξεμβούργου, προτρέποντας για «ένα χρήσιμο δώρο», όπως τρόφιμα, αφού «προσφέροντας τρόφιμα για τα Χριστούγεννα μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή μιας οικογένειας που βρίσκεται σε ανάγκη». 
 
 
Παιχνίδια και κάλαντα. Στην Ιβηρική Χερσόνησο, η Κάριτας και η επιτροπή για τη διδασκαλία στην Επισκοπή της Καρθαγένης (Ισπανία) προωθούν από κοινού την πρωτοβουλία «Ένα παιχνίδι, ένα τραγούδι», μια εκστρατεία αλληλεγγύης, που απευθύνεται σε όλα τα σχολεία και τα ιδρύματα στην περιφέρεια της Μούρθια για να συγκεντρωθούν παιχνίδια που η Κάριτας θα διανείμει σε άπορες οικογένειες για τα Χριστούγεννα. Η Κάριτας έστειλε άδεια κουτιά στα σχολεία, όπου οι νέοι μπορούν να αφήσουν παιχνίδια για τους συνομήλικους τους που έχουν ανάγκη. Τα κιβώτια αυτά θα συλλεχθούν στις 19 Δεκεμβρίου.  Στα Βαλκάνια και τη Σερβία ετοιμάσθηκαν φυλλάδια για την περίοδο της Παρουσίας με τίτλο «Ανανέωση της ψυχής, του μυαλού και του σώματος στην συνάντηση με τον Κύριο, που έρχεται σε εμάς». Η έκδοση είναι της Αρχιεπισκοπής του Βελιγραδίου και περιλαμβάνει ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό πρόγραμμα, μαζί με πρακτικές συμβουλές για την λειτουργική περίοδο. Στον τομέα της φιλανθρωπίας η Κάριτας θα μοιράσει δύο χιλιάδες κουπόνια των 35 ευρώ σε 11 περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την Σερβία την περασμένη άνοιξη. Παραδοσιακά αλλά και με καινοτόμες προτάσεις έχουν ξεκινήσει οι επισκοπές της Βουλγαρίας την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα. Στην ιστοσελίδα youth-bg.com των Πατέρων Φραγκισκανών, οι νέοι θα βρουν τις εμβαθύνσεις για τις εβδομάδες της Παρουσίας μαζί με μια ενότητα αφιερωμένη σε μαρτυρίες των νέων που μοιράζονται τη εμπειρία τους από την ζωή και την πίστη τους. Η Εξαρχία Ελληνορρύθμων Καθολικών ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα μετά από μια αυστηρή περίοδο νηστείας και αποχής από τα ζωικά προϊόντα, όπως κάνουν οι ορθόδοξοι αδελφοί τους.
 
 
Χριστιανικά Χριστούγεννα. Πάνω από 100 Καθολικές ενορίες και κοινότητες από άλλες χριστιανικές ομολογίες στην Τσεχία προσχώρησαν στη φετινή διαδικτυακή πρωτοβουλία με τίτλο «Χριστιανικά Χριστούγεννα» που δημιουργήθηκε πριν από οκτώ χρόνια στο Μπρνο με σκοπό τη διάδοση του πνεύματος της περιόδου της Παρουσίας και των επερχόμενων Χριστουγέννων μεταξύ όλων των ανθρώπων καλής θέλησης, τονίζοντας το αληθινό νόημα, του εορτασμού της γέννησης του Ιησού Χριστού, και τους καλεί να λάβουν μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται για την περίσταση. Ο δικτυακός τόπος www.krestanskevanoce.cz παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πνευματική έννοια των Χριστουγέννων, μαζί με λεπτομερή σύνοψη των Θείων Λειτουργιών, των Προσευχών, των αναπαραστάσεων της φάτνης, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, με Χριστουγεννιάτικες Χορωδίες, με πνευματική προετοιμασία, με διάφορα συνέδρια και συζητήσεις για θέματα που αφορούν τα Χριστούγεννα.  Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν, με βάση αυτό το πλούσιο πρόγραμμα, να επιλέξουν μια ήσυχη εναλλακτική πρόταση, αντί της καταναλωτικής φρενίτιδας, χαρακτηριστικό των μεγάλων πόλεων, μια πραγματικά Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται από το πνευματικό μήνυμά της. 
 
Ελπίδα και προσευχή. Η Καθολική Εκκλησία στη Σλοβακία την περίοδο της Παρουσίας θέλει να στρέψει την προσοχή στα προβλήματα της κοινωνικής κατάστασης των οικογενειών και της συνυπευθυνότητας του κράτους όσον αφορά τη δημιουργία του κοινού καλού στην κοινωνία. «Η μακροχρόνια κοινωνική ανασφάλεια επιδεινώνει τις ανησυχίες για το μέλλον που απορρέουν από τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, για να μην αναφέρουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ανασφάλειας στις οικογενειακές σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τόσο πολύ πόνο και καταλήγουν σε διάφορες μορφές εξάρτησης», λέει η εγκύκλιος επιστολή. Οι επίσκοποι τονίζουν «την αγάπη για τον πλησίον μας» και την «πίστη στο Θεό-αγάπη» ως διεξόδους από απελπιστικές καταστάσεις της ζωής.  «Αυτή η ποιμαντική επιστολή βασίζεται στην ελπίδα. Φέρνει ελπίδα επειδή βασίζεται στην προθυμία μας να συνεργαστούμε, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στις οικογένειές μας. Ενώ, μας υπενθυμίζει ότι πηγή δύναμης είναι η αγάπη του Θεού» , δήλωσε ο σεβ. Stanislav Zvolensky, Πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο σκοπός του εγγράφου δεν είναι μόνο «μια διάγνωση των σημερινών προβλημάτων», αλλά και η ενθάρρυνση των πιστών να διατηρούν την ελπίδα τους και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης. «Το μέλλον είναι πάντα πιο όμορφο από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, γιατί τα πάντα είναι στα χέρια του Θεού», κατέληξε ο Zvolensky. Εκτός από την ποιμαντική επιστολή της Συνόδου των Επισκόπων, έχει επίσης ετοιμαστεί ένας ειδικός πνευματικός οδηγός για τις επόμενες εβδομάδες, με τίτλο «Περίοδος της Παρουσίας με τον Ιωάννη Παύλο Β΄». Πάνω από 14 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να λαμβάνουν αποφθέγματα του αγίου Ιωάννη Παύλου Β΄, που τόσο κοντά ήταν στο σλοβακικό έθνος, έχοντας επισκεφτεί την χώρα τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του.
 
Στη Λευκορωσία πρόσφατα ολοκληρώθηκε το Έτος αφιερωμένο στην Προσευχή (2014) και άνοιξε το έτος αφιερωμένο στην μεταστροφή το 2015. Για τον Πρόεδρο της Συνόδου, σεβ. Αλέξανδρο Kaskiewicz, η πρόσκληση σε μια μεταστροφή της καρδιάς δεν απευθύνεται μόνο σε εκείνους που είναι μακριά από τον Θεό ή που έχουν χάσει το δώρο της πίστης, αιχμάλωτοι του ηθικού κακού. Η μετατροπή είναι μια πρόσκληση σε όλους. Όλοι οι Χριστιανοί, έχοντας επίγνωση των αδυναμιών τους και των ορίων τους, έχουν την επιθυμία να απελευθερωθούν από τα δεσμά της αμαρτίας και να ανοιχτούν  στο δώρο της αγάπης και του ελέους του Θεού, που είναι γενναιόδωρος, δίκαιος και πιστός, όπως φανερώνεται στην συγχώρεση και τη λύτρωση», γράφει ο επίσκοπος Kaskiewicz. «Είθε ο Κύριος να διεισδύσει στις πιο σκοτεινές γωνιές της ζωής μας, σε χώρους γνωστούς μόνο σ’ εμάς και σ’ Εκείνον. Είναι απαραίτητο να τις ανανεώσει, να γίνουμε αληθινά παιδιά του Θεού και να επουλώσει τις πληγές στις ψυχές μας», είναι η πρόσκληση του σεβ. Kondrusiewicz, Αρχιεπισκόπου Μινσκ-Mogilev. Το έτος της μεταστροφής, με πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που σχετίζονται με το θέμα αυτό, αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για τον εορτασμό της 100ης επετείου από τις εμφανίσεις της Φάτιμα, που θα εορτασθεί το 2017. Οι επίσκοποι πιστεύουν ότι η περίοδος της Παρουσίας είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει μια πνευματική ανανέωση της καρδιάς. 
Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Χριστούγεννα στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου

Επόμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Δημητρίου, Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

You might be interested in …

Προσευχή για τις ελληνορθόδοξες μοναχές στη Συρία

Στο τέλος της Γενικής ακρόασης της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους να προσευχηθούν για την ομάδα ορθόδοξων μοναχών που απήχθησαν από το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στην αρχαία χριστιανική πόλη Μααλούλα […]

Ιερά Λείψανα Αγίου Πέτρου στην Κωνσταντινούπολη

  Η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης που παρευρέθηκε στη Ρώμη για να παραστεί στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε προχθές Σάββατο 29 Ιουνίου ο Πάπας Φραγκίσκος,  έμεινε  έκπληκτη. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας […]

Ο Πάπας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός: Η ανάπτυξη χρειάζεται μια ηθική πυξίδα

Σε μήνυμά του προς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους επιχειρηματικούς παράγοντες και τις πολιτικές ηγεσίες να διασφαλίσουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ωφελεί όλους και θα παραμένει συνδεδεμένη με […]