7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Προσκυνηματικό ταξίδι στο ιστορικό νησί της Νάξου

 

  Όπως γίνεται κατά τα τελευταία χρόνια, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, πραγματοποίησαν και φέτος προσκυνηματικό ταξίδι στο ιστορικό νησί της Νάξου, συμμετέχοντες στον επίσημο εορτασμό της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου.          

    Οι σαράντα ταξιδιώτες, με επικεφαλής το ακούραστο και πάντα πρόθυμο και εξυπηρετικό μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου Πέτρο Ρούσσο, αναχώρησαν στις 7 π.μ. της Κυριακής 27 Ιουλίου 2014, από τη Σύρο για τη Νάξο, μέσω Μυκόνου. Στις 7 μ.μ. της ίδιας ημέρας, συμμετείχαν ομαδικά στην Ιεροτελεστία της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου, στον Iερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, στο Κάστρο της Νάξου. Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο πατέρα Νικόλαο Πρίντεζη, Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου. Συλλειτούργησαν ο Πανοσ. π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου-Πάρου, ο χειροτονηθείς, στις 20-7-2014, Ιερέας π. Γεώργιος Παλαμάρης και ο π. Νικόλαος Ρούσσος, από τη Σύρο. Ιδιαίτερες στιγμές της Ιεροτελεστίας ήταν όταν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, με κάθε επισημότητα, όρισε τον Ιερέα π. Γεώργιο Παλαμάρη νέο Εφημέριο του Ενοριακού Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου στη Νάξο και όταν παρέδωσε στο νέο Εφημέριο τα κλειδιά του Ναού ο αγαπητός π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο οποίος έως εκείνη τη στιγμή και για πενήντα σχεδόν χρόνια, ήταν ο Εφημέριος του Ναού αυτού, αλλά που πλέον οι σωματικές του δυνάμεις δεν τον βοηθούν να ασκήσει πλήρως τα εφημεριακά του καθήκοντα. 

 

    Σεβαστέ και Αγαπητέ μας πατέρα Γεώργιε. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου σας εκφράζει τη θερμότατη Ευχή όπως, καθ΄ όλη την πορεία της ποιμαντικής σας διακονίας και την επιτέλεση των υψηλών εφημεριακών σας καθηκόντων, σας συνοδεύει η Χάρη και η Ευλογία του Κυρίου. Είθε να γίνουν βίωμα και πράξη στην Ιερατική σας ζωή τα βαθυστόχαστα πατρικά λόγια που σας απηύθυνε ο Επίσκοπός σας, όταν σας όρισε νέο Εφημέριο της Ενοριακής Κοινότητας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Νάξου:

*…Αγαπητέ Γεώργιε, έρχεσαι στην κατάλληλη στιγμή. Προσβλέπουμε σε σένα «με χαρά και ελπίδα». Η ιερατική σου χειροτονία αναμένουμε να προσδώσει ιδιαίτερη αισιοδοξία σε όλη την τοπική μας Εκκλησία και ιδιαίτερα εδώ, στο νησί της έδρας μας, την προσφιλή μας Νάξο…

Αγαπητέ μου πατέρα Γεώργιε,

να αγαπάς και να θυσιάζεσαι για όλα τα μέλη της Εκκλησίας. Η πόρτα της καρδιάς σου, η πόρτα του Πρεσβυτερίου σου και του Ενοριακού Γραφείου σου να είναι πάντα ανοικτές σε όλες και σε όλους. Να αγαπάς εξ ίσου όλα τα πνευματικά παιδιά σου, να χαίρεσαι μαζί τους, κι αν χρειαστεί να μοιράζεσαι μαζί τους τον πόνο και το δάκρυ τους. Μην αναζητάς να σε υπηρετούν, αλλά προσπάθησε να υπηρετείς. Μην απογοητεύεσαι όταν δεν σε κατανοούν, αλλά μην παύσεις ποτέ να δείχνεις κατανόηση. Έτσι θα είσαι ευτυχής και δεν θα αισθάνεσαι μόνος, διότι, όπου κι αν βρεθείς, όποιον κι αν υπηρετείς, θα είναι για σένα μάνα, αδελφός και αδελφή και προπάντων το πρόσωπο του Χριστού…*.

     

    Η αντιπροσωπεία μας συμμετείχε και στη λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου στους δρόμους του ιστορικού Κάστρου της Νάξου, όπου τη χρυσή πυξίδα με τα Άχραντα Μυστήρια, βάσταζε ο Ποιμενάρχης της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος.

    Μετά από τη λιτανεία ακολούθησε δεξίωση στη μεγάλη πανοραμική ταράτσα του νέου Ποιμαντικού, Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής *Η Αγία Ούρσουλα*. Παρευρέθη, μαζί με πολλούς άλλους, σύσσωμη η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου μας, τον οποίο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, ευχαρίστησε για την παρουσία εκπροσώπων του στον εορτασμό της Αγίας Δωρεάς. Ευχάριστη και η παρουσία στην Ιεροτελεστία παιδιών του Κατηχητικού από τη Σύρο, από τις δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, με επικεφαλής τον Πανοσ. π. Νικόλαο Ρούσσο, Εφημέριο των δυο Ενοριών της Άνω Σύρου: του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σεβαστιανού.                   

    Το  πρωί  της  Δευτέρας, 28  Ιουλίου, ξεκίνησε  με  τις  καλύτερες προϋποθέσεις η ολοήμερη περιήγηση των εκδρομέων σε οικισμούς και αξιοθέατα του νησιού, όπου επικράτησε άριστη φιλική ατμόσφαιρα, πλαισιωμένη με σύμπνοια, εγκαρδιότητα και  καλή διάθεση. Η εκδρομική παρέα επισκέφθηκε το Δαμαλά (εργαστήριο πήλινων κατασκευών), το Χαλκί, την Απείρανθο, τις Μέλανες (κούρος και υδραγωγείο) και την Ποταμιά, όπου και γευμάτισε. Ο χρόνος όμως κυλά και δεν σταματά πουθενά. Στις 5 μ.μ. οι εκδρομείς αναχώρησαν από Νάξο για Μύκονο. Από εκεί με άλλο πλοίο ξεκίνησαν για τον τελικό τους προορισμό, τη Σύρο.

    Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ευχαριστημένοι από όλους και για όλα, γι’ αυτό το υπέροχο διήμερο που τους πρόσφερε ο Σύνδεσμος. Τόσον με το θρησκευτικό μέρος της Ιεροτελεστίας, όπου ένοιωσαν ικανοποιημένοι που μπόρεσαν, με την παρουσία τους, να εμψυχώσουν τους ολιγάριθμους καθολικούς που ζουν στη Νάξο, όσον και με τις ώρες αναψυχής και ανάπαυλας κατά την εκδρομή της άλλης ημέρας, που έστω για λίγο, τους απάλλαξε από την   καθημερινότητά τους. Είθε αυτή η όμορφη, φιλική και δυνατή παρέα, να έχει συνέχεια και προπάντων μονιμότητα.     

Σύρος 29 Ιουλίου 2014

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

 

Προηγούμενο Άρθρο

ΙΣΚΙΕ: Προσευχή για την Μοσούλη

Επόμενο Άρθρο

Εις μνήμην αιώνια, Μοναχός Αντώνιος Ρούσσος

You might be interested in …

syr_sindesmos_4

Kοπή της Αηβασιλιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου

           Πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση της κοπής της Αηβασιλιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου. Την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012, στις 6 μ. μ. τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και […]

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας Κρήτης

«Ο λαός που βάδιζε στο σκοτάδι είδε ένα μεγάλο φως»(Ησ 9,2). «Να γίνει το φως» είναι η πρώτη πράξη, ο πρώτος λόγος του Θεού πάνω σε μια γη βυθισμένη στο σκοτάδι:και το φως έλαμψε. Χωρίς […]