13 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Προσκύνημα στην Πρέβεζα

Για άλλη μία χρονιά, η Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας διοργάνωσε μία προσκυνηματική εκδρομή στην Πρέβεζα για την εορτή του Αγίου Ανδρέα και του ομώνυμου καθολικού ναού της πόλης. Το γεγονός πως φέτος η εορτή συνέπεσε με την κυριακάτικη Θ. Λειτουργία (στην Πρέβεζα ο ναός λειτουργεί την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα), έδωσε σε περισσότερο κόσμο την ευκαιρία να συμμετάσχει στη θεία πανήγυρη και ο ναός να είναι ασφυκτικά γεμάτος με πιστούς, καθολικούς και όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Σ’ αυτό βοήθησε και η καλοκαιρία, αφού όλοι θυμόμαστε ότι πρόπερσι το ταξίδι και ο διάπλους από την Κέρκυρα ήταν απίστευτα κουραστικά με την δυνατή βροχή να δυσκολεύει την μετάβασή μας. Αλλά και πέρυσι, ο κακός καιρός και τα ισχυρά μποφόρ κράτησαν δεμένα τα πλοία στο λιμάνι της Κέρκυρας και τους προσκυνητές απογοητευμένους να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Στην φετινή τελετή έψαλε για πρώτη φορά η Μικτή Χορωδία του Καθολικού Καθεδρικού Ναού της Κέρκυρας και της Ενορίας της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, υπό τη διεύθυνση του κ. Σωτήρη Σουέρεφ με τον κ. Αιμίλιο Ζαμίτ να συνοδεύει στο αρμόνιο.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να δώσει έμφαση στο σπουδαίο γεγονός που εκτυλισσόταν την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, με την ιστορική επίσκεψη της Α.Α. του Πάπα Φραγκίσκου για τη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου επισκεπτόταν τον αδελφό του, το διάδοχο του Αποστόλου Ανδρέα που σαν μία καρδιά απευθύνθηκαν στον κόσμο και προσευχήθηκαν για την ενότητα, για την ειρήνη και για τους χριστιανούς που μαρτυρούν στη Μέση Ανατολή. Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε από τα διεθνή και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ήταν πραγματικά συγκινητικές και φανερώνουν την ειλικρινή διάθεση των δύο Προκαθημένων να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις παρωχημένες φωνές αντίδρασης και να φέρουν τις Εκκλησίες πιο κοντά από ποτέ στο κοινό ποτήριο.

Ένα άλλο γεγονός που έδωσε συγκινητική διάσταση και επισημότητα στην τελετή ήταν η βάπτιση του μωρού μιας πολύτεκνης οικογένειας ενοριτών αλβανικής καταγωγής, στο οποίο δόθηκε το όνομα Ανδρέας.

 

Όταν μάλιστα ο Επίσκοπος ανακοίνωσε το όνομά του, εντελώς αυθόρμητα, λόγω της ημέρας, λόγω της περίστασης, όλο το εκκλησίασμα ξέσπασε σε ένα θερμό χειροκρότημα. Δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και άλλοι δύο φωτορεπόρτερ κάλυψαν την τελετή, την οποία παρακολούθησε και μία μικρή αντιπροσωπεία των τοπικών αρχών. Στην τελετή θέλησε να λάβει μέρος και ο πρώην λειτουργός της Ηπείρου, ο καπουκίνος ιερομόναχος π. Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά από την Αθήνα, γι’ αυτήν την περίσταση. Οι πιστοί τον δέχθηκαν με χαρά, ο Επίσκοπος τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, όπως άλλωστε και το νέο Λειτουργό της Ηπείρου, τον π. Ρόμπερτ Ρέικλι, που ταξιδεύει κάθε μήνα και στις μεγάλες εορτές στην Ήπειρο, λειτουργώντας τον ιστορικό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα και το παρεκκλήσιο της Αγίας Οικογένειας στα Ιωάννινα.

Οι πιστοί μετά τη Λειτουργία και το κέρασμα, έκαναν μία βόλτα στην περιοχή, συναντήθηκαν με τους καθολικούς της πόλης, ενώ πριν οι κερκυραίοι αναχωρήσουν για το ταξίδι της επιστροφής ταξίδεψαν στη γειτονική Πάργα, όπου παρακάθισαν σε γεύμα με τον Επίσκοπο και τις αδελφές που τους συνόδευαν στην όμορφη αυτή αποστολή. 

30 Νοεμβρίου 2014

Προηγούμενο Άρθρο

“Η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις ρίζες της”

Επόμενο Άρθρο

Χίος: Πρόγραμμα Πανηγυρικού Εορτασμού Αγίου Νικολάου

You might be interested in …

Οι Λιτανείες του καλοκαιριού στην Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας

Η σταδιακή άρση των περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, ενός παγκόσμιου γεγονότος που τα δύο τελευταία χρόνια ταλάνισε και επηρέασε με τρόπο δραματικό και την τοπική μας κοινότητα, επέτρεψαν στην Καθολική Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας και στους […]

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

Μήνυμα του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας και Τοποτηρητή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης π. Ιωάννη Σπιτέρη για τα Χριστούγεννα και το νέο Έτος

sev_ioan

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου Κεφαλληνίας

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ 2019 Ο ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΠΑΡΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ   Όλα άρχισαν αυτήν «την πρώτη ημέρα μετά το Σάββατο… κι ενώ ήταν σκοτεινά» (Ιω. 20, 1), και η Μαρία η Μαγδαληνή είδε τον τάφο του […]