7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Πρόδρομος του Σωτήρα!». Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού

Γεννήσεως ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ Βαπτιστή, 2019

Πρόδρομος του Σωτήρα!

 

Σήμερα μνημονεύομε τη γέννηση του Αγίου Ιωάννη, του προδρόμου και βαφτιστή του Κυρίου. Και για να κατανοήσομε τι σκέπτεται η Εκκλησία, τι θέλει να μας διδάξει με την εορτή αυτή, μας δίνει τα αναγνώσματα που ακούσαμε, και που είναι λόγος του Θεού προς εμάς.

Ακούσαμε ότι οκτώ μέρες μετά τη γέννηση του Ιωάννη, – όταν του έκαναν την περιτομή και του έδωσαν το όνομα -, αυτή η μέρα χαρακτηρίστηκε από ένα θαυμαστό γεγονός. Ο πατέρας του, ήταν μουγγός επί εννέα μήνες. Όταν ο άγγελος του είχε αναγγείλει ότι θα αποκτήσει ένα γιο στα γεράματά του από την ηλικιωμένη σύζυγό του, εκείνος αμφέβαλλε. Τότε του είπε ο άγγελος: Για να πεισθείς ότι αυτό σού το λέει ο Θεός και ότι θα πραγματοποιηθεί, θα μείνεις μουγγός 9 μήνες, και μετά θα αποκτήσεις τη φωνή σου.

Και όσοι μάθαιναν αυτά τα γεγονότα, αναρωτιόντουσαν: «Τι άραγε θα γίνει το παιδί αυτό;».

֍   ֍   ֍

Σ’ αυτή την ερώτηση απαντούσε – πενήντα χρόνια μετά – ο απ. Παύλος, όταν κήρυττε στους εβραίους, στην Αντιόχεια της Πισιδίας: «Ο Ιωάννης κήρυττε στον λαό ότι είναι ανάγκη να μετανοήσουν, και τη μετάνοιά τους να την εκδηλώσουν με ένα βάπτισμα καθαρμού». Για ποιο σκοπό;

Έλεγε ο Ιωάννης: «Διότι μετά από μένα έρχεται ο Μεσσίας, ο σωτήρας που περιμένετε. Εκείνος είναι ο Σωτήρας, όχι εγώ!».

Και για να καταλάβετε πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει ανάμεσα σ’ Εκείνον και σ’ εμένα, σας λέω ότι «δεν είμαι άξιος ούτε τον υπηρέτη του να κάνω, ούτε να λύνω τα κορδόνια από τα σανδάλια των ποδιών του». ΕΚΕΙΝΟΣ είναι ο Κύριος, και εννοούσε τον Ιησού Χριστό. Εγώ δεν είμαι ούτε καν υπηρέτης.

֍   ֍   ֍

Να, λοιπόν ποιος είναι ο Άγιος Ιωάννης, τον οποίο τιμούμε σήμερα. Είναι εκείνος που προετοίμασε τον λαό για να ξέρει ότι σε λίγο θα γνωρίσουν τον Σωτήρα που περιμένουν, και ότι τον Σωτήρα αυτόν τον είχε υποσχεθεί ο Θεός με τους προφήτες, αιώνες πριν. Και αυτό το ακούσαμε στο πρώτο ανάγνωσμα.

Έλεγε πράγματι ο Θεός με το στόμα του προφήτη, 500 χρόνια πριν, μιλώντας για τον Σωτήρα Ιησού Χριστό: «Δεν θα ήταν τόσο σημαντικό εάν σε έστελνα να ξαναφέρεις κοντά μου μόνο τον λαό Ισραήλ. Εγώ σε στέλνω σε όλα τα έθνη της γης: να είσαι το φως τους μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας και της αμαρτίας, όπου ζουν. Σε στέλνω σε όλα τα έθνη, διότι εγώ θέλω να προσφέρω τη σωτηρία σε όλους τους ανθρώπους, μέχρι τα πέρατα της γης».

֍   ֍   ֍

Αυτά τα λόγια αναφέρονται σ’ εμάς: στους Έλληνες και τους Φιλιππινέζους, στους αφρικανούς και τους ευρωπαίους, σε όλους τους λαούς. Οι πρόγονοί μας ήταν ειδωλολάτρες, όλοι μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας και της αμαρτίας. Αλλά άκουσαν το κήρυγμα για τον Ιησού Χριστό τον σωτήρα, και πίστεψαν, και τον ακολούθησαν στη ζωή τους, και σώθηκαν.

Γιατί πίστεψαν και σώθηκαν οι πρόγονοί μας; Διότι ο Ιωάννης, ο πρόδρομος και βαπτιστής του Κυρίου, προετοίμασε τον λαό Ισραήλ να αναγνωρίσουν τον σωτήρα και να προετοιμάσουν την καρδιά τους για να τον υποδεχτούν και να πιστέψουν σ’ αυτόν.

Ήταν σημαντικό λοιπόν το έργο του Ιωάννη του βαπτιστή. Χάρη σ’ αυτόν οι εβραίοι ετοιμάστηκαν και αναγνώρισαν τον Ιησού Χριστό, και πολλοί από τους Εβραίους πίστεψαν και έγιναν χριστιανοί. Εκείνοι, έπειτα, μαρτύρησαν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό, και μετέδωσαν την πίστη τους στους προγόνους μας και σ’ εμάς.

Να, γιατί τιμούμε σήμερα τη γέννηση του Αγίου Ιωάννη.

Και βέβαια όταν τιμούμε τον Άγιο Ιωάννη, ουσιαστικά δοξολογούμε και ευχαριστούμε τον ίδιο τον Θεό, που έστειλε και τον Ιωάννη, και τον Σωτήρα Χριστό! Ας δοξολογούμε και ας ευχαριστούμε τον Θεό! ●

Προηγούμενο Άρθρο

Η Νότια Κορέα προσεύχεται για τη συμφιλίωση με τη Βόρεια

Επόμενο Άρθρο

Eurostat: Περίπου 15 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι είναι “NEET” το 2018. Τα χειρότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιταλία

You might be interested in …

«Στη γη, γίνεται ΧΑΡΑ;» Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού 24η Κυριακή του έτους (Γ’κύκλος)

  24η ΚΥΡΙΑΚΗ του Έτους, γ’ κύκλος   Στη γη, γίνεται ΧΑΡΑ;   Δύο παραβολές ακούσαμε από τον Ιησού Χριστό: για το χαμένο πρόβατο και τη χαμένη δραχμή. Κοινό στοιχείο: η χαρά του Θεού και των […]

Ποιμαντική Επιστολή για την Τεσσαρακοστή του σεβ. Εμμανουήλ, Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2020 Ποιμαντική Επιστολή Την Κυριακή 1η Μαρτίου το βράδυ, με τον εσπερινό και την ακολουθία της αφέσεως, αρχίζουμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Είναι μία χρονική περίοδος του λειτουργικού έτους, η οποία διαμέσου της νηστείας της […]

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 2/2/19: Χαιρετισμός από τον Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο Savio Tai Fai Hon

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές Αισθάνομαι προνομιούχος και ευτυχής γιατί είμαι εδώ μαζί σας στην έναρξη αυτής της αξιέπαινης σύναξης και μεταφέρω σε καθένα από εσάς τις ειλικρινείς ευχές του Πάπα Φραγκίσκου. Το θέμα αυτής της […]