5 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πρόθεση προσευχής του Πάπα τον μήνα Αύγουστο: για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα

Ο πάπας Φραγκίσκος δημοσιοποίησε την πρόθεση προσευχής του για τον μήνα Αύγουστο, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, και καλεί τους νέους να παραμερίσουν τον φόβο και να ξεκινήσουν ένα χαρούμενο ταξίδι για να μαρτυρήσουν τον Χριστό στον κόσμο μας.

Ο Πάπας καλεί την Εκκλησία να προσευχηθεί γι’ αυτή την πρόθεση στο The Pope Video αυτού του μήνα, το οποίο απευθύνεται σε ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου Προσευχής του Πάπα.

Το βίντεο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας της Λισαβόνας 2023 και την Ποντιφική Σύνοδο για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή και αφορά τους νέους και την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.

Στο μήνυμά του ο πάπας Φραγκίσκος δίνει έμφαση στην πρόσκλησή του προς τους νέους να πάρουν γρήγορα το δρόμο της χαρούμενης μαρτυρίας του Ευαγγελίου.

Το βίντεο ξεκινά με τον πάπα Φραγκίσκο να διαβεβαιώνει τους νέους για τη σημασία τους για την Εκκλησία, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία χρειάζεται τους νέους για να επιβιώσει.

Ερωταπαντήσεις με τους νέους

Ο πάπας Φραγκίσκος απαντά σε αρκετούς νέους από διαφορετικές ηπείρους που θέτουν ερωτήσεις σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων νέοι από τις Φιλιππίνες, τη Βραζιλία και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Κάποιοι ρωτούν αν η Εκκλησία είναι μόνο για τους ηλικιωμένους, γιατί επέλεξε τη Μαρία ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας και, ποια είναι η ελπίδα του ίδιου του Πάπα για αυτή τη διεθνή συνάντηση των νέων στην Πορτογαλία.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξηγεί ότι η στάση της Μαρίας είναι ένα μάθημα για όλους τους συνομηλίκους της.

«Μόλις η Μαρία έμαθε ότι επρόκειτο να γίνει η Μητέρα του Θεού, δεν έμεινε εκεί βγάζοντας μια selfie ή επιδεικνύοντας … Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ξεκινήσει ένα ταξίδι, βιαστικά, για να υπηρετήσει, να βοηθήσει».

Αργότερα, ο Άγιος Πατέρας μοιράζεται την επιθυμία του να φυτέψει «έναν σπόρο για το μέλλον του κόσμου».

Προσεύχεται επίσης για έναν κόσμο που βάζει στο επίκεντρο την αγάπη, ειδικά σε μια εποχή που «βρισκόμαστε σε πόλεμο», καθώς και τη χαρά, «γιατί αν εμείς οι χριστιανοί δεν έχουμε χαρά, δεν είμαστε αξιόπιστοι, κανείς δεν θα μας πιστέψει».

Συνάντηση με τον Χριστό μετά την πανδημία

Σύμφωνα με τον εκλεγμένο καρδινάλιο Américo Aguiar, πρόεδρο της διοργάνωσης της ΠΗΝ της Λισαβόνας 2023, «η συνάντηση είναι ουσιαστικά μια συνάντηση των νέων με τον Πάπα, μια συνάντηση των νέων με τους νέους και μια συνάντηση του κάθε νέου με το πρόσωπο του ζωντανού Χριστού».

Ο πατήρ João Chagas, ο οποίος είναι επικεφαλής του Γραφείου Νεολαίας της Ποντιφικής Συνόδου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή, λέει: «Είναι καλό να μπορούμε να προσευχηθούμε μαζί, να διαλογιστούμε πάνω σε έναν διάλογο μεταξύ των γενεών, ένα θέμα αγαπητό στον αγαπημένο μας πάπα Φραγκίσκο».

«Μετά τη φρικτή εμπειρία της πανδημίας, της κοινωνικής απομόνωσης», είπε, «ελπίζω ότι αυτή η ΠΗΝ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τους νέους όλου του κόσμου να συναντηθούν ξανά μεταξύ τους, με την ελπίδα να ζήσουν σε καιρούς ειρήνης».

Τρόποι συμμετοχής από μακριά

Ο πατέρας Frédéric Fornos τ.Ι., Διεθνής Διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Προσευχής του Πάπα, εξήγησε ότι το βίντεο του Πάπα αυτό το μήνα είναι ένα από τα σημάδια της παρουσίας του Παγκόσμιου Δικτύου Προσευχής του Πάπα στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα.

«Από το 2020, οι προετοιμασίες για το γεγονός αυτό συνοδεύονται από προσευχή μέσω της εφαρμογής Click To Pray, η οποία είναι τόσο η επίσημη εφαρμογή προσευχής του Πάπα όσο και αυτή της συνάντησης στη Λισαβόνα, αφιερώνοντας τακτικά μια προσευχή για την ΠΗΝ 2023 στις 23 κάθε μήνα».

Εξήγησε ότι από τις 30 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου, η εφαρμογή Click To Pray θα είναι διαθέσιμη για να συνδέσει τους συμμετέχοντες στην ΠΗΝ, καθώς και όσους δεν μπορούν να είναι φυσικά παρόντες, αλλά θέλουν να συμμετέχουν στην ΠΗΝ με κάποιο τρόπο.

Μπορούν να το κάνουν αυτό προσευχόμενοι τρεις καθημερινούς διαλογισμούς σε μορφή κειμένου και ήχου, που είναι διαθέσιμοι σε πέντε γλώσσες: Αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά και γαλλικά.

Το Δίκτυο Προσευχής του Πάπα

Το βίντεο του Πάπα είναι μια επίσημη πρωτοβουλία με σκοπό τη διάδοση των μηνιαίων προθέσεων προσευχής του Αγίου Πατέρα. Πραγματοποιείται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα (Apostleship of Prayer). Από το 2016, το The Pope Video είχε περισσότερες από 203 εκατομμύρια προβολές σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα του Βατικανού και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 23 γλώσσες, λαμβάνοντας κάλυψη από τον Τύπο σε 114 χώρες.

Τα βίντεο παράγονται και δημιουργούνται από την ομάδα του Δικτύου Προσευχής The Pope Video, συντονίζονται από τον Andrea Sarubbi και διανέμονται από την La Machi Communication for Good Causes. Το έργο χρηματοδοτείται από την Vatican Media. Για περισσότερες πληροφορίες: The Pope Video.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα είναι ένας φορέας της Αγίας Έδρας, με αποστολή την κινητοποίηση των Καθολικών μέσω της προσευχής και της δράσης ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η αποστολή της Εκκλησίας. Οι προκλήσεις αυτές παρουσιάζονται με τη μορφή προθέσεων προσευχής που αναθέτει ο Πάπας σε ολόκληρη την Εκκλησία.

Προηγούμενο Άρθρο

Πυρκαγιές στην Ελλάδα – Κάριτας Ελλάς 27.07.2023

Επόμενο Άρθρο

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στη μουσική και ποιητική εκδήλωση αφιερωμένη στην Αδελφή Χουάνα Ινές ντε λα Κρους

You might be interested in …

ΠΗΝ Λισαβόνα 2023. Γιορτή Νεολαίας: Εκδηλώσεις

Από την 1η έως 6η Αυγούστου, θα είναι ανοιχτές οι διάφορες εκθέσεις της Γιορτής Νεολαίας της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας (ΠΗΝ) Λισαβόνα 2023. Θα υπάρχουν 18 εκθέσεις, οι οποίες θα είναι κατανεμημένες σε διάφορους χώρους εκδηλώσεων […]

Οι νέοι της Ελληνικής αποστολής στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας στη Φάτιμα

Την Δευτέρα 31 Ιουλίου η ελληνική αποστολή που συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, αναχώρησε από το Reguengos de Monsaraz  με προορισμό το Προσκύνημα της Παναγίας στη Φάτιμα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι εμψυχωτές εισήγαγαν τους νέους […]