9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σήμερα 27 Μαρτίου στις 7μμ. ώρα Ελλάδος, ο Πάπας θα καθοδηγήσει την παγκόσμια προσευχή στην πλατεία του Αγ. Πέτρου.

Ο Σταυρωμένος που σταμάτησε την πανούκλα το έτος 1522

είναι στο Βατικανό

Σήμερα 27 Μαρτίου στις  7μμ. ώρα Ελλάδος, ο Πάπας θα καθοδηγήσει την παγκόσμια προσευχή στην πλατεία του Αγ. Πέτρου.

Ο ξύλινος Σταυρός που έσωσε πριν από πέντε αιώνες τη Ρώμη από τη σοβαρότερη πανούκλα της ιστορίας της, μεταφέρθηκε χθες στο Βατικανό, και σήμερα 27 Μαρτίου 2020 θα εκτεθεί στο προαύλιο του Αγ. Πέτρου, όπου ο Πάπας θα προσευχηθεί για την πανδημία και θα χορηγήσει πλήρη λυσίποινα.
Εμπρός σ’ αυτό τον σταυρό, σύμβολο των Ιωβηλαίων, ο Πάπας Φραγκίσκος γονάτισε στις 16 Μαρτίου στον ναό του Αγίου Μαρκέλλου, όπου φυλάσσεται από τον 15ο αιώνα, και επικαλέστηκε το τέλος της πανδημίας που πλήττει την Ιταλία και όλο τον κόσμο, ικετεύοντας τη θεραπεία τόσων αρρώστων, μνημονεύοντας τα πολλά θύματα αυτών των ημερών, και ζητώντας παρηγοριά και στήριξη για τους οικείους και τους φίλους των. Προσευχήθηκε επίσης για το υγειονομικό προσωπικό, τους γιατρούς, και για όσους κατ’ αυτές τις τραγικές ημέρας εγγυώνται τη λειτουργία της κοινωνίας.


Διασώζεται από πυρκαγιά
Πίσω από τον σταυρό είναι χαραγμένα τα ονόματα των διαφόρων Παπών και τα έτη προκήρυξης των Ιωβηλαίων. Είναι ο σταυρός που αγκάλιασε ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β’, και σημάδεψε το αποκορύφωμα της Ημέρας της Συγχώρεσης κατά το Μεγάλο Ιωβηλαίο του 2000.
Οι πολλές παραδόσεις που αποδίδουν θαύματα στον «Πανάγιο Εσταυρωμένο» αρχίζουν στις 23-5-1519, όταν μια πυρκαϊά τη νύχτα καταστρέφει εντελώς τον ναό του Πάπα Μαρκέλλου. Το πρωί όλο το οικοδόμημα είναι ερείπιο, αλλά ανάμεσα στα συντρίμμια, εξέχει άθικτος ο σταυρωμένος του κεντρικού Βήματος, κάτω από τον οποίο καίει ακόμη ένα μικρό καντήλι. Αυτή η εικόνα εντυπωσιάζει αμέσως τους πιστούς, και ορισμένοι συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή βράδυ για να προσευχηθούν. Στις 8-10-1519 ο Πάπας Λέων 10ος διατάζει την επανοικοδόμηση του ναού.

Η «μεγάλη πανούκλα»
Τρία χρόνια μετά την πυρκαγιά, η Ρώμη πλήττεται από τη «Μεγάλη Πανούκλα». Ο λαός μεταφέρει τον Σταυρό σε λιτανεία, νικώντας ακόμη και την απαγόρευση των Αρχών, που ανησυχούν δικαιολογημένα μη τυχόν και διαδοθεί η μόλυνση. Ο σταυρός διασχίζει τους δρόμους της Ρώμης βαδίζοντας προς τον ναό του Αγ. Πέτρου. Η λιτανεία διαρκεί 16 μέρες: από 4 ως 20 Αυγούστου 1522. Όσο προχωρεί, η πανούκλα δίνει σημεία υποχώρησης, και κάθε γειτονιά επιδιώκει να κρατήσει τον Σταυρωμένο όσο γίνεται περισσότερο. Τελικά, τη στιγμή που επιστρέφει στον ναό του Αγ. Μαρκέλλου, η πανούκλα έχει ολότελα σταματήσει.


Από το 1600 η λιτανεία από τον ναό του Αγ. Μαρκέλου προς τη βασιλική του Αγ. Πέτρου έγινε παράδοση κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου Έτους. Χθες ο σταυρός μπήκε στο Βατικανό πάνω σε ένα φορτηγάκι χωρίς λιτανεία. Σήμερα το απόγευμα θα τοποθετηθεί στη βασιλική του Αγ. Πέτρου για την παγκόσμια προσευχή που θα καθοδηγήσει ο Πάπας στις 7 μμ. ώρα Ελλάδος.

Προηγούμενο Άρθρο

Εκατόμβη γιατρών και ιερέων

Επόμενο Άρθρο

Απευθείας σύνδεση με το κανάλι της Αγίας Έδρας στο youtube

You might be interested in …

Δεν υπάρχει καμία απόφαση ή καν σκέψη από μέρους της Καθολικής Εκκλησίας να μεταφέρει την εορτή του Πάσχα

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δυστυχώς και πάλι μερικά ΜΜΕ της Χώρας μας παρερμηνεύουν σκέψεις, οδηγίες ή και αποφάσεις της Αγίας Έδρας, σχετικά με την τακτική που οφείλει να ακολουθήσει η Εκκλησία σ’ […]