11 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Στη Φλωρεντία Καθολικοί Επίσκοποι και Δήμαρχοι της Μεσογείου υπογράφουν Χάρτα για την ΕΙΡΗΝΗ

Μαζί με τον πρόεδρο της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος και Επίσκοπο Σύρου, Θήρας, Κρήτης Σεβασμ. π. Πέτρο Στεφάνου, συμμετείχα στη Β’ Συνάντηση Επισκόπων της Μεσογείου για την Ειρήνη, στη Φλωρεντία Ιταλίας 23-27 Φεβρουαρίου 2022.

Εκεί συναντηθήκαμε για πρώτη φορά Καθολικοί Επίσκοποι και Δήμαρχοι της Μεσογείου. Το πρώτο βήμα είχε γίνει τον Φεβρουάριο 2020 στο Μπάρι της Ιταλίας. Τότε είχαν συναντηθεί μόνο οι Καθολικοί Επίσκοποι της Μεσογείου, με πρωτοβουλία της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας (CEI), πρωτοβουλία που ενέκρινε ο Πάπας Φραγκίσκος. Θέμα της συνάντησης ήταν «Μεσόγειος σύνορο ειρήνης». Ακολούθησε η πανδημία. Η Β’ Συνάντηση έγινε φέτος. Γιατί όμως φέτος συναντήθηκαν Επίσκοποι και Δήμαρχοι των Χωρών της Μεσογείου;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ GIORGIO LA PIRA

Η σκέψη για τη μεσογειακή αυτή συνάντηση οφείλεται στο πνεύμα και τη δράση του άλλοτε δημάρχου Φλωρεντίας Giorgio La Pira (1904-1977), ο οποίος κατά τα Θεοφάνια 1951 πήρε την απόφαση να αφιερώσει τη ζωή του στην ειρήνη. Αισθανόταν ειδική αποστολή του να εργαστεί για την ενότητα και την ειρήνη των λαών. Ο La Pira το 1951 δέχτηκε να είναι υποψήφιος δήμαρχος και εκλέχθηκε, μετά την πτώση του φασισμού και στα πρώτα βήματα της δημοκρατίας, και εργάστηκε για να ανακουφίσει τα βάσανα των πολιτών μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Giorgio La Pira (1904-1977)

Το 1951 έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Κορέα, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση συναγωνίζονται στους εξοπλισμούς και αυξάνουν τις πυρηνικές κεφαλές. Υπάρχει φόβος για Γ’ παγκόσμιο πόλεμο. Αποφασίζει να προκηρύξει στο Δημαρχιακό Μέγαρο ένα μεγάλο Συνέδριο με σκοπό την ενότητα του ανθρωπίνου γένους: «Να κάνομε τα Έθνη, μια μοναδική ανθρώπινη οικογένεια, εξασφαλίζοντας σε όλους τους ανθρώπους τη χαρά της εργασίας, της οικίας, της αδελφικής αρωγής και του πολιτισμικού πλούτου, πνευματικού και θρησκευτικού. Αυτό είναι το μεγαλειώδες καθήκον που ανατέθηκε στους ανθρώπους του καιρού μας».

Έτσι, στις 23-28 Ιουνίου 1952 ο La Pira πραγματοποιεί στη Φλωρεντία το πρώτο «Συνέδριο Δημάρχων για την ειρήνη και τον χριστιανικό πολιτισμό». Έλεγε: «Αν η ενότητα των εθνών δεν είναι ακόμη κατορθωτή, σκεπτόμαστε ότι είναι δυνατή η ενότητα των πόλεων». Τριαντατρία Κράτη διαφόρων ηπείρων στέλνουν τους αντιπροσώπους τους. Στον λόγο του των εγκαινίων ο La Pira μιλάει για τη συνάντηση, σαν μια «Σύνοδο των εθνών που ζουν στην τροχιά του χριστιανισμού». Ανακαλεί έτσι στη μνήμη, τη Σύνοδο της Φλωρεντίας (έτος 1439) μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων, κατά την οποία υπογράφτηκε η ενότητα και η ειρήνη μεταξύ των δύο Εκκλησιών, κάτι που όμως δεν καρποφόρησε.

ΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Με αυτό το πνεύμα του La Pira ο Φλωρεντινός καρδινάλιος και πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ιταλίας Σεβασμ. Gualtiero Bassetti, συγκαλεί την πρώτη συνάντηση Καθολικών Επισκόπων στο Μπάρι Ιταλίας το 2020. Υπήρξε «ο πρώτος σταθμός, η αρχή μια πορείας που ήταν αναγκαίο να ξεκινήσουμε, για να δώσουμε με το Ευαγγέλιο την απάντησή μας στα προβλήματα της Εκκλησίας, στις Εκκλησίες μας, και στη σημερινή κοινωνία».

Φέτος έγινε η Β’ Συνάντηση Επισκόπων της Μεσογείου, αυτή τη φορά στη Φλωρεντία, όπου ο La Pira εμπνεύστηκε και ξεκίνησε την προσπάθεια να αποτελέσουν οι πόλεις παράγοντες ειρήνης.

Παράλληλα, και ο σημερινός Δήμαρχος Φλωρεντίας Dario Nardella κινητοποιεί τους Δημάρχους όλων των Χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο, προσκαλώντας τους σε μια Συνάντηση Δημάρχων στις 25 Φεβρουαρίου. Συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εβρέμ Ιμάμογλου και ο δήμαρχος Σμύρνης.

Η επομένη ημέρα 26 Φεβρουαρίου ήταν αφιερωμένη σε Κοινή συνεδρίαση Επισκόπων και Δημάρχων, κατά την οποία εγκρίναμε και υπογράψαμε Κοινή Δήλωση που ονομάστηκε «Χάρτα της Φλωρεντίας».

Η «Χάρτα της Φλωρεντίας»

Επιδεικνύοντας μαζί με τον Δήμαρχο Φλωρεντίας την υπογεγραμμένη από όλους Χάρτα, είπε ο πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ιταλίας καρδινάλιος Gualtiero Bassetti: Η Χάρτα «δεν είναι ένας νόμος», αλλά «προφητικά είναι κάτι παραπάνω», διότι υπογραμμίζει «τον πόθο των λαών για ειρήνη, δικαιοσύνη, ισότητα δικαιωμάτων, αποδεκτή ελευθερία που υπογραμμίζει ένα κοινό αγαθό». Και συνέχισε: «Γράψαμε μια σελίδα που είναι ήδη το μέλλον μας», και «για όσους πιστεύουν» είναι σημαντικό «να ελπίζουμε πέρα από κάθε ελπίδα».

Η Χάρτα της Φλωρεντίας δεσμεύει δημάρχους και επισκόπους σε διάφορα θέματα, όπως: προγράμματα υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου, της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, της διατήρησης του οικοσυστήματος, διαδρομές ειρήνης και πολιτικής συμβίωσης μεταξύ των λαών της Μεσογείου, θρησκευτικής ελευθερίας, υπεράσπιση και αξιοπρέπεια των μεταναστών.

Είπε ο Δήμαρχος Φλωρεντίας Dario Nardella: «Μας έρχεται φυσιολογικό να πούμε ότι, σε σχέση με την εποχή του La Pira, έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω: οι πόλεμοι αυξήθηκαν, η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν υπήρχε. Σήμερα προσθέσαμε ένα τεμάχιο στο μεγάλο μωσαϊκό της ειρήνης: ποτέ προηγουμένως, δήμαρχοι σημαντικότατων πόλεων με μουσουλμανική πλειονότητα, δεν είχαν υπογράψει ένα κείμενο δεσμεύσεων μαζί με τους Καθολικούς Επισκόπους. Ένα πολύ μεγάλο βήμα, το μεγαλύτερο σήμα που μπορούσαμε να δώσουμε σ’ αυτή τη στιγμή πολέμου», είπε αναφερόμενος στον νέο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πόλεμο που καταδικάσαμε ομόφωνα.

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

«Άγιος Δήμαρχος» ονομαζόταν ο La Pira, ήδη από τότε που ήταν δήμαρχος. Κατά την προηγούμενη δεκαετία η Αρχιεπισκοπή της Φλωρεντίας άνοιξε την υπόθεση της αγιωνυμίας του. Η διαδικασία εξέτασης της ζωής του ολοκληρώθηκε στη Ρώμη το 2018. Εκατοντάδες μαρτυρίες ακούστηκαν, πάρα πολλά κείμενα του La Pira εξετάστηκαν. Τελικά διαπιστώθηκε ότι έζησε τις χριστιανικές αρετές με τρόπο ηρωικό. Τώρα αναμένεται να γίνει κάποιο θαύμα στο όνομά του, για να ανακηρυχθεί σε πρώτο βήμα Μακάριος, και με ένα δεύτερο θαύμα για να ανακηρυχθεί Άγιος ο δήμαρχος Giorgio La Pira.

+ π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος,

πρώην Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου, για την Τεσσαρακοστή 2022

Επόμενο Άρθρο

«Λιτάνευση της Ι. εικόνος της Θεομήτορος Βασιλίσσης του κόσμου» 1962

You might be interested in …

– Σύνοδος των Επισκόπων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Κύπρο

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 3 – 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011   Το διάστημα από 3 έως 6 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου η Σύνοδος των Προέδρων των Επισκοπικών Συνόδων των χωρών της Ν.Α. […]

Ρέκβιεμ – Συναυλία Μουσικών Συνόλων στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Παρακολουθήστε την Μαγνητοσκοπημένη συναυλία, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ & ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ, από την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Πρόγραμμα συναυλίας – Σύνθεση ορχήστρας – Δημήτρης […]