9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνάντηση για την αναβίωση του θεσμού των Αδελφοποιήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας

Αθήνα, 28-30 Νοεμβρίου 2023

Με αφορμή τα δέκα χρόνια συνεργασίας της Κάριτας Ελλάς με την Κάριτας Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε τριήμερη συνάντηση εκπροσώπων στην Αθήνα, με σκοπό την αναβίωση των αδελφοποιήσεων μεταξύ των επισκοπών των δύο χωρών, υπό τον συντονισμό των αντίστοιχων εθνικών γραφείων Κάριτας.

Η ιδέα των αδελφοποιήσεων γεννήθηκε το 2013, όταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ κάλεσε τη Σύνοδο των Επισκόπων της Ιταλίας να στηρίξει τις ευάλωτες οικογένειες της Ελλάδας που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση που βίωνε εκείνη την περίοδο η χώρα. Άμεσα το έργο αυτό ανατέθηκε στην Κάριτας Ιταλίας, ως το φιλανθρωπικό σώμα της Καθολικής Εκκλησίας. Ύστερα από συναντήσεις με εκπροσώπους των Κάριτας από τις δύο χώρες, ανταλλαγή επισκέψεων και διαβουλεύσεις, ξεκίνησε μία νέα εποχή για την Κάριτας στην Ελλάδα. Μέρος του σχεδίου των αδελφοποιήσεων όριζε ότι οι Επισκοπικές Κάριτας της Ιταλίας που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα θα σύναπταν αδελφοποίηση με δύο Επισκοπικές Κάριτας της Ελλάδας (μία νησιωτική και μία ηπειρωτική). Τα χρόνια που ακολούθησαν και με όλες τις αλλαγές που συνέβησαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εθνικό μας δίκτυο μέσω της γοργής του ανάπτυξης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης του 2015, το πρόγραμμα των αδελφοποιήσεων έπαψε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και σε πολλές περιπτώσεις η συνεργασία άρχισε να φθίνει.

Έχοντας πλέον την εμπειρία του παρελθόντος και μεγαλύτερο δυναμικό στο εθνικό μας δίκτυο, η Κάριτας Ελλάς πήρε την πρωτοβουλία για να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση των αδελφοποιήσεων, στοχεύοντας σε μία καλύτερη κατανόηση της έννοιας αυτής της σύμπραξης για μία βαθύτερη συνεργασία με ανταλλαγή οφελών και για τις δύο πλευρές. 

Κύριος άξονας των συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί μία μακροχρόνια αδελφοποίηση μεταξύ των δικτύων των δύο χωρών και βεβαίως οι τομείς έργου στους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί η οποιαδήποτε συνεργασία. Τέλος, η επίσκεψη των Ιταλών εκπροσώπων περιελάμβανε συναντήσεις με την Κάριτας Αθήνας και Αρμενίων, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεβασμιότατο πατέρα Θεόδωρο Κοντίδη και την Ιταλική πρεσβεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κάριτας Ελλάς, της Κάριτας Ιταλίας και των Επισκοπικών Κάριτας Udine, Reggio Calabria και Sardinia. Η επίσκεψη έληξε με αμοιβαία δέσμευση των συμμετεχόντων για μία κοινή προσπάθεια δημιουργίας ευκαιριών για την ανάπτυξη δεσμών και διαύλων επικοινωνίας.

Προηγούμενο Άρθρο

Επέτειος 30 χρόνων από την ίδρυση της Κάριτας Ευρώπης

Επόμενο Άρθρο

3ο Άρθρο για την Συνθετική Έκθεση της Συνόδου 2023, του σεβασμ. Σεβαστιανού

You might be interested in …

Κάριτας Αθήνας: Kοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Τίμιος Σταυρός

Σε μία ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, από εκπροσώπους της Κάριτας Αθήνας και της ενοριακής Κάριτας του Αγίου Ιωάννη Ψυχικού, η καθιερωμένη επίσκεψη για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην […]

Επίσκεψη στο Γηροκομείο του Τίμιου Σταυρού

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου μέλη της ομάδας του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στην Κυψέλη επισκέφτηκαν για τρίτη φορά τις οικότροφους του γηροκομείου «Τίμιου Σταυρού» στην Αγία Παρασκευή με σκοπό οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν να τις […]