20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνάντηση στα πλαίσια του «Έτους της Πίστεως» των Ομάδων Νέων Κέρκυρας και Θεσσαλονίκης

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για το Έτος της Πίστεως, οι Ομάδες των Καθολικών Νέων Κέρκυρας και Θεσσαλονίκης προγραμματίσαμε και πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση κατά το τριήμερο 16-18 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.   Θέμα αυτής της συνάντησης ήταν «Οι Νέοι και η Πίστη». Η Ομάδα Καθολικών Νέων της Κέρκυρας, με την καθοδήγηση του Π. Μάριου Ρήγου και των Εμψυχωτών, Παναγιώτη Ανάπαλη και Ντόρης Σπιτιέρη, και με τη βοήθεια της Εμψυχώτριας στη Θεσσαλονίκη Ειρήνης Φρέρη, προετοιμάσαμε αυτή τη Συνάντηση.

Μια ομάδα 12 Νέων από την Κέρκυρα, αναχωρήσαμε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Η φιλοξενία των Νέων έγινε σε οικογένειες Νέων από τη Θεσσαλονίκη, στα σπίτια Νέων φοιτητών από την Κέρκυρα που σπουδάζουν στη συμπρωτεύουσα και στο Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης, όπου ο Σεβ. Π. Ιωάννης Σπιτέρης έθεσε στη διάθεσή μας ένα διαμέρισμα για το σκοπό αυτό.

Το απόγευμα της Παρασκευής, συναντήσαμε κάποιους νέους από τη Θεσσαλονίκη και κάναμε ένα απογευματινό περίπατο στην πόλη. Το πρωί του Σαββάτου ακολουθήσαμε το πρόγραμμα ξενάγησης που είχε ετοιμάσει ο Παναγιώτης Ανάπαλης και με το λεωφορείο που κάνει την πολιτιστική διαδρομή της πόλης είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα μνημεία και τα αξιοθέατά της με την καθοδήγηση ενός έμπειρου ξεναγού. Από το Λευκό πύργο, σύμβολο της πόλης, τον οποίο και επισκεφθήκαμε ακολουθώντας την έκθεση που αυτό το διάστημα φιλοξενεί στους χώρους του και που αφορά την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι και τις μέρες μας, μέχρι τα κάστρα και την Άνω Πόλη, θαυμάσαμε τις πάμπολλες βυζαντινές Εκκλησίες, τα μνημεία και τη σύγχρονη πόλη με τους μεγάλους δρόμους και τις αγορές της.

 

Μετά από το μεσημεριανό φαγητό και την ξεκούρασή μας, στις 5,30 το απόγευμα, συναντηθήκαμε όλοι οι νέοι από την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη στην Ενοριακή Αίθουσα της Ενορίας Αμιάντου Συλλήψεως. Μαζί μας ήταν και οι πατέρες Λαζαριστές Π. Γιάννους και Π. Γιάννης Λούβαρης καθώς και ο Εμψυχωτής των Εφήβων Θεσσαλονίκης Κος Σους Ισσάμ. Ξεκινήσαμε με την προσευχή και αμέσως μετά από ένα διασκεδαστικό παιγνίδι γνωριμίας, το οποίο είχαν ετοιμάσει οι θεσσαλονικείς φίλοι μας, με πολύχρωμα μπαλόνια πάνω στα οποία ο καθένας έπρεπε να σχεδιάσει κάτι που κατά τη γνώμη του τον εκπροσωπεί και με αυτό τον τρόπο, μπερδεύοντας τα μπαλόνια στο πάτωμα, ένας-ένας πήραμε από ένα μπαλόνι και προσπαθήσαμε, ανάλογα με το σχέδιο που είχε πάνω του και τα χαρακτηριστικά των συμπαικτών μας, να βρούμε  σε ποιον ανήκει. Με το παιγνίδι αυτό και την ευφορία που ακολούθησε, μπορέσαμε να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας κι έτσι μπήκαμε στο κυρίως μέρος της συνάντησής μας. Ο Π. Μάριος μας έκανε μια σύντομη εισήγηση πάνω στο έτος της Πίστης και στο τι ακριβώς σημαίνει «πιστεύω». Αναφέρθηκε στην επιστολή του Αγίου Πατέρα για το Έτος της Πίστης αλλά και στην Επιστολή που οι Επίσκοποί μας έστειλαν στους πιστούς μας για το έτος αυτό. Ακολούθησε συζήτηση των νέων πάνω στο θέμα της πίστης, όπου όλοι μίλησαν εκθέτοντας τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες. Στο τρίτο μέρος της συνάντησης οι νέοι χωρίστηκαν σε τέσσερεις ομάδες για να μελετήσουν εν συντομία την επιστολή των επισκόπων μας για το έτος της πίστης και κάθε ομάδα κλήθηκε να ετοιμάσει ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 4 ερωτήσεις. Αφού οι ομάδες εργάστηκαν και ετοίμασαν τις ερωτήσεις τους, συγκεντρώθηκαν και πάλι όλοι μαζί και εκεί σαν παιγνίδι, επιλέχτηκαν κάποια άτομα από κάθε ομάδα τα οποία θα έπρεπε να απαντήσουν στις ερωτήσεις υπό μορφή συνέντευξης, άλλοι θετικά και άλλοι αρνητικά. Ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απαντήσεις, μέσα από τις οποίες οι νέοι εξέφρασαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους γύρω από το θέμα της πίστης μας. Στο τέλος ο π. Μάριος έκανε μια ανακεφαλαίωση των όσων ειπώθηκαν και πρότεινε στους νέους, πριν από την προσευχή της λήξης να αναγνωστεί το γράμμα του Επισκόπου μας π. Ιωάννη προς τους νέους για το έτος της πίστης. Ένα απλό αλλά χορταστικό και εγκάρδια προετοιμασμένο δείπνο πρόσφεραν οι φιλοξενούντες νέοι της Θεσσαλονίκης σε όλους εμάς και με τον τρόπο αυτό είχαμε ακόμη την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μεταξύ μας και να γνωριστούμε καλύτερα.

Την επομένη, Κυριακή πρωί, συναντηθήκαμε όλοι στην ενοριακή Θεία Λειτουργία στις 10. Στην Ευχαριστία προέδρευσε και έκανε την ομιλία ο Π. Μάριος και συλλειτούργησαν ο Π. Γιάνους με τον Π. Ιωάννη Λούβαρη και τον π. Σεβαστιανό Ροσολάτο από τη Σύρο, ο οποίος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για μια εβδομάδα ξεκούρασης. Μετά από ένα σύντομο κέρασμα στην ενοριακή αίθουσα όπου είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τους ενορίτες της Θεσσαλονίκης και να συζητήσουμε για λίγο μαζί τους, το απόγευμα της Κυριακής πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς την Κέρκυρα γεμάτοι από όμορφες εμπειρίες και προγραμματίζοντας τις επόμενες συναντήσεις μας και δράσεις για το Έτος της Πίστης.

Ευχαριστούμε τους Π. Λαζαριστές και τους φίλους μας στη Θεσσαλονίκη για την αγάπη τους και τη φιλοξενία τους και τον Π. Μάριο που με φροντίδα ετοίμασε όλη αυτή τη συνάντηση και με την ίδια φροντίδα μάς ακολουθεί και μας οδηγεί όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί στο δρόμο του Χριστού προσπαθώντας να αυξήσουμε την πίστη μας.

Η Ομάδα Καθολικών Νέων Κέρκυρας

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΚΝΕ Σύρου : Εορτασμός του Προστάτη της Νεολαίας

Επόμενο Άρθρο

Εορτασμός του Χριστού Βασιλέα του Σύμπαντος στη Θεσσαλονίκη

You might be interested in …

ntomo

Εγκαίνια του Ι. Καθ. Μητροπολιτικού Ναού,της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας

Τα εγκαίνια του Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού, των Αγίων Ιακώβου Αποστόλου και Χριστοφόρου Μάρτυρα της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας Οι εργασίες διήρκεσαν περίπου 10 μήνες, αν και όλες οι βασικές εργασίες, όπως […]

Το άνοιγμα της πόρτας του Ιωβηλαίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας

Άγιο Έτος (Ιωβηλαίο) της Ευσπλαχνίας Το άνοιγμα της πόρτας του Ιωβηλαίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας   Πανηγυρίζοντας τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα Επισκόπου Τριμυθούντας του Θαυματουργού, Προστάτη του νησιού της Κέρκυρας, αλλά και της Ιεράς […]