9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνέδριο «Παιδική κακοποίηση: Αντιδρούμε & ελπίζουμε»

Την Παρασκευή 1η και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 το Οικουμενικό Φόρουμ Ευρωπαίων Γυναικών «Δάμαρις η Αθηναία» , ο Δήμος Αθηναίων και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας διοργάνωσαν ένα εξαιρετικής σημασίας Συνέδριο με θέμα την κακοποίηση των παιδιών.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Μετά την έγκριση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, των εργαστηρίων του Συνεδρίου, ζήτησαν να συμμετάσχουν σε αυτά, 23 Σχολεία, αλλά λόγω χώρου, έγιναν αποδεκτές οι αιτήσεις μόνο 11 Σχολείων, τόσο ιδιωτικών (Ελληνογαλλικά) όσο και Δημόσιων.

Οι 230 μαθητές που συμμετείχαν και οι 20 Εκπαιδευτικοί που τα συνόδευαν, συγκεντρώθηκαν στις 9 το πρωί της Παρασκευής 1ης Δεκεμβρίου, χωρίσθηκαν σε εργαστήρια, σε κάθε ένα από τα οποία, συμμετείχαν μαθητές από 3-4 διαφορετικά Σχολεία, με στόχο οι μαθητές να βρεθούν με συνομηλίκους τους και έτσι να μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Τα εργαστήρια είχαν διάρκεια 1,5 ώρα και μετά από ένα ημίωρο διάλειμμα επαναλήφθηκαν με διαφορετικές ομάδες παιδιών. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δυο εργαστήρια.

Κάθε εργαστήριο δημιούργησε στο τέλος από ένα ταμπλό όπου αποτυπώθηκαν οι σκέψεις και τα συμπεράσματα όσων συμμετείχαν.

Η Οργανωτική Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, προτίθεται να επαναλάβει τα εργαστήρια αυτά για τα σχολεία που ενώ επιθυμούσαν να συμμετάσχουν τελικά δεν μπόρεσαν λόγω έλλειψης θέσεων.

Συντονίστρια των Εργαστηρίων ήταν η κα Μαρία Λυράκη Θεολόγος και Συμπρόεδρος του Οικουμενικού Φόρουμ «Δάμαρις η Αθηναία».

Το Σάββατο το Συνέδριο συνεχίστηκε στην σχεδόν κατάμεστη Αίθουσα του Σεράφειου.

Παρόντες μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης και αρκετοί Ιερείς της Καθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στην αρχή η Συντονίστρια της ημερίδας κα Μαρία Σικ-Φωσκόλου Νομικός και Συμπρόεδρος του Φόρουμ «Δάμαρις η Αθηναία» καλωσόρισε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, ευχαριστώντας ταυτόχρονα και τους διαδικτυακούς συμμετέχοντες στο Συνέδριο, κυρίως από το νησί της Τήνου, οι οποίοι είχαν στείλει και όμορφο κέρασμα από την Τήνο για όλους μας.

Ακολούθησαν οι 3 επί μέρους Συνεδρίες.

Στην 1ηΣυνεδρία

«Έχε το νου σου στο παιδί…Ανιχνεύοντας το πρόβλημα μέσα από τα μάτια των παιδιών»

πρόεδρος ήταν η κα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας και στην οποία μίλησαν:

Η Δρ Ηλέκτρα Κουτσούκου με θέμα: «Διαχείριση περιστατικού παιδικής κακοποίησης από τον εκπαιδευτικό: μία νομική προσέγγιση»

ο Δρ Γεώργιος Νικολαίδης με θέμα: «Το βίωμα του παιδιού-θύματος κακοποίησης-παραμέλησης από την οπτική του πρώτου προσώπου στην σημερινή Ελλάδα» και

ο Δρ Ηλίας Λιαμής με θέμα: «Διδάσκοντας πληγωμένους»

Στην 2η Συνεδρία

« Υπερασπίσου το παιδί: Από την Ψηλάφηση των πληγών στη δημιουργία μεθόδων θεραπείας»

πρόεδρος ήταν η κα Άντζελα Σεστρίνη Εκπαιδευτικός και στην οποία μίλησαν:

Ο Κοινωνιολόγος Raimon Novell και ο Εκπαιδευτικός Llorenc Claramunt Goya

με θέμα «The Voice of Children in Safeguarding: Νέες προκλήσεις και εργαλεία για τη δημιουργία χώρων για την προστασία των παιδιών σε Χριστιανικό Εκπαιδευτικό πλαίσιο» και

η Νοσηλεύτρια MSc Ελισσάβετ Δαμασκοπούλου με θέμα «Οι επιπτώσεις της κακοποίησης στα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρυματικό περιβάλλον και η επιρροή των φροντιστών στην ανάπτυξή τους»

Ακολούθησε μία ευχάριστη Μουσική «έκπληξη» από την νεανική Χορωδία της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης η οποία με γνωστές μελωδίες και τραγούδια βοήθησε να κάνουμε ένα «διάλειμμα χαράς» στις ψυχές μας!!!
Τέλος ακολούθησε η 3η Συνεδρία

«…Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει Ελπίδα…» που ήταν μία στρογγυλή Τράπεζα με πρόεδρο την Δρ Θεολόγο κα Ελευθερία Κοζιώκου και στην οποία συμμετείχαν:

Ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης , ο π. Μάρκος Φώσκολος, ο Αιδεσιμότατος Γεώργιος Αδάμ, η κα Ελισσάβετ Δαμασκοπούλου, ο κ. Raimon Novell, o κ. Γεώργιος Γιαννακίδης και ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Η ολοκλήρωση του Συνεδρίου, μας βρήκε «προβληματισμένους» για όσα άσχημα συμβαίνουν στην νεολαία μας και γεμάτους Ελπίδα ότι μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να φέρουμε ένα καλύτερο αύριο στη ζωή των παιδιών αλλά και στη ζωή μας γενικότερα, αρκεί τέτοια Συνέδρια να επαναλαμβάνονται όσο γίνεται πιο συχνά και με όσο γίνεται περισσότερους συμμετέχοντες!!!

«Αντιδρούμε και ελπίζουμε»

Λ.Ι.Β.

Προηγούμενο Άρθρο

«Έλα Κύριε Ιησού-Maranatha». Η κραυγή της ελπίδας

Επόμενο Άρθρο

Συνάντηση μεταξύ δύο αδελφών Κάριτας

You might be interested in …

Αθήνα: Εκδήλωση για τη Βιβλιοθήκη των Πατέρων Ιησουιτών

Πώς οι μικρές βιβλιοθήκες του Τάγματος των Ιησουιτών της Τήνου και Σύρου, επιβιώσαν, ενισχύθηκαν μέσα στο χρόνο και βρήκαν στέγη στην Αθήνα; Πώς μπορεί να περιηγηθεί κανείς στην ιστορία της τυπογραφίας μέσα σε 60.000 βιβλία […]