20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνοδική Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων : Μήνυμα προς τους Νέους

ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ

TΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος
 

Προς τους Καθολικούς Νέους και Νέες της Ελλάδας
 

Αγαπητοί Νέες και Νέοι,

Όλοι μας ζούμε αυτήν την περίοδο μέσα σ’ ένα κλίμα οικονομικής δυσπραγίας, επαγγελματικής αστάθειας, δυσοίωνου μέλλοντος, που ακόμη και οι υποσχέσεις για υπέρβαση αυτών των δύσκολων καταστάσεων, δυσκολεύονται να αναστρέψουν ή έστω να ανακουφίσουν τη σωματική και πνευματική κόπωση που νιώθουμε.
 

Αυτή η τραγική οικονομική κατάσταση έχει γίνει έμμονος εφιάλτης, κυρίως για εσάς τους νέους για τους οποίους η αβεβαιότητα για το μέλλον, σας απασχολεί ιδιαιτέρως. Όλα αυτά είναι αλήθεια, αλλά ως χριστιανοί, μέσα στο πλαίσιο της Τεσσαρακοστής, μπορούμε να διακρίνουμε και μια θετική πλευρά αυτής της συγκυρίας. Μας προσφέρεται μια ευκαιρία να απελευθερωθούμε από τα περιττά αγαθά, από την αρρωστημένη υπερκατανάλωση, να αρκεστούμε στα λίγα και τα ουσιώδη για τη ζωή. Να καταλάβουμε ότι εκατομμύρια από τους συνανθρώπους μας δεν έχουν ούτε την «πολυτέλεια» ενός γεύματος την ημέρα, ότι οι χιλιάδες από τους μετανάστες που αντικρίζουμε στους δρόμους μας δεν ξέρουν πού θα κοιμηθούν και τι θα βάλουν στο στόμα τους. Αυτή η κρίση ας γίνει τουλάχιστον ένα χωνευτήρι που θα μας βοηθήσει να εξαγνίσουμε την καρδιά μας και τον νου μας.
 

Χρειάζεται να γίνει μια πραγματική αλλαγή πορείας στην συμπεριφορά μας, να περάσουμε από μια εγωιστική θεώρηση της ζωής σε έναν τρόπο ζωής ανοικτό στους άλλους. Να καταλάβουμε επιτέλους ότι οι οικονομικές αξίες είναι απατηλές, ότι δεν μας προσφέρουν τη σιγουριά και την ευτυχία που περιμέναμε.
 

Τόσο η πίστη μας σ’ ένα ζωντανό Θεό που καθοδηγεί την ιστορία του Ανθρώπου, όσο και η αφοσίωσή μας στον Άνθρωπο πλασμένο κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού, μας δίνουν την ικανότητα να διαβάζουμε την πορεία μας μέσα στο σήμερα, ως μια ιστορία που η αγάπη του Θεού για τον καθένα μας δεν έπαψε να υπάρχει. Πολλά είναι τα σημάδια αυτής της αγάπης μέσα στη ζωή μας. Ένα από αυτά είναι πως δεν μας αφήνει μόνους στις στιγμές της δυσκολίας. Εκτός από τους οικείους μας, μας δίνει και φίλους που μπορούμε να εμπιστευόμαστε και να μας συμπαραστέκονται στις στιγμές της μοναξιάς, της θλίψης και της απελπισίας που περνά καμιά φορά η ζωή μας, αλλά και να μοιραζόμαστε τη χαρά και την αισιοδοξία που μας προσφέρει η ζωή μέσα από την πετυχημένη αξιοποίησή της. Τέτοιους φίλους θα συναντήσουμε στην 9η Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας στη Σύρο, τη Λαμπροβδομάδα του 2012, τέτοιους νέους θα συναντήσουμε φέτος το καλοκαίρι στην Κύπρο, κατά το ταξίδι γνωριμίας που θα πραγματοποιήσουμε, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση των Μαρωνιτών νέων της Μεγαλονήσου.
 

Στις δυο αυτές συναντήσεις της Καθολικής Νεολαίας, ο Θεός θα μας μιλήσει και θα μας ζητήσει να είμαστε αναμμένα λυχνάρια του Λόγου του στο χώρο της δουλειάς μας, ζωντανές πέτρες του οικοδομήματος της Εκκλησίας, αληθινοί μάρτυρες της αγάπης του μέσα σ’ έναν κόσμο διψασμένο από αλήθεια και φως. Σας ενθαρρύνω να δώσετε δυναμικά το παρών και να δηλώσετε, με την παρουσία σας, πως οι αξίες του Ευαγγελίου είναι ικανές να σηκώσουν το νέο άνθρωπο ψηλά, να γεμίσουν την καρδιά του με ελπίδα, να τον δραστηριοποιήσουν στη ζωή, να τον κάνουν προσφορά στους άλλους.
 

Να αυξήσουμε το χρόνο της επαφής μας με το Χριστό, μέσα από την ατομική προσευχή και την προσευχή της ενοριακής μας κοινότητας. Να βάλουμε τον εαυτό μας στη διάθεση των άλλων, όπως μας προτρέπει ο Χριστός. Έτσι θα αποκτήσει περισσότερο φως η ζωή μας, έτσι θα ζεσταθεί περισσότερο ο κοινωνικός μας περίγυρος.
 

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι να ζήσουμε τη φετινή Τεσσαρακοστή, για να απολαύσουμε τους καρπούς της, με μια ζωή με τον Αναστημένο Κύριό μας, μέσα στη χαρά του σωσμένου και αναγεννημένου νέου Ανθρώπου.


† Ιωάννης Σπιτέρης

Αρχιεπίσκοπος

Κέρκυρα, 23 Φεβρουαρίου 2012

Μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου

Προηγούμενο Άρθρο

Νέος εκκλησιαστικός υπεύθυνος της Ουκρανικής Κοινότητας

Επόμενο Άρθρο

ΜΗΝΥΜΑ του Πάπα Βενέδικτου για την 49η Παγκόσμια Ημέρα για τις Κλήσεις [2012]

You might be interested in …

11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας

Στο Ciampino της Ρώμης πραγματοποιήθηκε το 11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας από 19 έως 22 Ιουνίου 2019. Ο σκοπός αυτής της μετα- συνοδικής συνάντησης ήταν να γίνει ένα μοίρασμα ανάμεσα στους νέους αν και κατά πόσο έχουν […]

dikaio

– Πολύπλευρη δράση των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης για ένα φόρο τραπεζικών συναλλαγων

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   Πολύπλευρη δράση των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης για ένα φόρο τραπεζικών συναλλαγών Υιοθετείστε ένα διεθνή φόρο τραπεζικών συναλλαγών ! Η Ευρώπη πρέπει να […]

dikaio

– Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” : Οικουμενική Διακήρυξη για το νερό

Οικουμενική Διακήρυξη   για το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα και κοινό αγαθό   Οικουμενικό Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών Βραζιλίας (CONIC)                        Σύνοδος Ιεραρχίας Βραζιλίας (CNBB) Σύνοδος Ιεραρχίας Ελβετίας (CES) Ομοσπονδία Ελβετικών Προτεσταντικών Εκκλησιών (FSPC) Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας […]