28 Απριλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη: Παγκ. Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ 21-3-2014

        

         Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων συμπίπτει, δυστυχώς, με μια περίοδο όπου τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να παραβιάζονται στις χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Συχνές ανθρώπινες τραγωδίες και στις θάλασσές μας, δεν προξενούν πλέον εντύπωση. Νέοι χώροι κράτησης δημιουργούνται στις μεσογειακές χώρες για να αποτρέψουν την “είσοδο λαθρομεταναστών”, παρόλο που δεν προβλέπεται νόμιμος τρόπος αναχώρησης κατοίκων από τις εμπόλεμες περιοχές. Αυξάνονται οι καταγγελίες για “εμπόριο γυναικών και παιδιών ” αλλά θεωρείται πλέον αναπόφευκτη συνέπεια…

 

Όπως επισημάναμε με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, η Ευρώπη – φρούριο οδηγεί σε ανθρώπινες τραγωδίες. Μόνη βιώσιμη λύση είναι η ειρήνη και η ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. 

Κάποια ζητήματα απαιτούν ευρωπαϊκή συνεννόηση. Κάποια όμως πρέπει να τα επιλύσουμε εντός συνόρων.                         

Ασφαλώς η Ελληνική Πολιτεία έχει δικαίωμα προστασίας της έννομης τάξης και έχει παρουσιάσει επιτυχίες στην καταπολέμηση φασιστικών φαινομένων τους τελευταίους μήνες. Όμως ρατσιστικές  και παράνομες συμπεριφορές εξακολουθούν να παρατηρούνται και χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας της διοίκησης  στην αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων και μέτρα για αναγνώριση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όσων επιθυμούν να ζήσουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Επειδή, αυτήν την περίοδο ξανασυζητείται ο Μεταναστευτικός Κώδικας επαναλαμβάνουμε το ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ να χορηγείται ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα και έμαθαν τη γλώσσα μας στα σχολεία της χώρας. Χιλιάδες από αυτά δε γνωρίζουν άλλη χώρα ή γλώσσα, και αυτή η κατάσταση τα εμποδίζει να σπουδάσουν ή να εργαστούν νόμιμα.

Επίσης, είναι σωστό όσοι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θεωρούμε λογικό να απλοποιηθεί η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε συζύγους ελλήνων υπηκόων αλλά και αλλοδαπούς που μένουν πολλά χρόνια την Ελλάδα και να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία σχετικά με τη χορήγηση αδειών παραμονής.

Θεωρούμε δημοκρατικό δικαίωμα όσων έχουν ζητήσει άσυλο να αντιμετωπίζονται δίκαια, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ζητούμε τέλος από τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία προστασίας των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων ελλήνων και αλλοδαπών κατοίκων της χώρας που πλήττονται καθημερινά από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας.

Η αλληλεγγύη είναι το ειρηνικό “όπλο” μας.

Ενωμένοι ας απαντήσουμε στα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα της εποχής μας !

 

Για τη Συνοδική Επιτροπή "Δικαιοσύνη και Ειρήνη"

Δημήτρης Λεβαντής


Αχαρνών 246, 112 53 Αθήνα  τηλ/φαξ 210-8672723

Email: salachas@ath.forthnet.gr or nikosvoutsinos@msn.com

 

Προηγούμενο Άρθρο

Σπίτια για 19 άστεγες οικογένειες στη Γουατεμάλα

Επόμενο Άρθρο

Η Caritas Ευρώπης και η Κάριτας Ελλάς παρουσιάζουν στην Αθήνα τη νέα (2014) έκθεση στο πλαίσιο της παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής κρίσης και του ανθρώπινου τιμήματός της

You might be interested in …

Ανακοίνωση από την Παγκόσμια Συνάντηση Λαϊκών Κινημάτων στη Ρώμη

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   Ανακοίνωση από την Παγκόσμια Συνάντηση Λαϊκών Κινημάτων στη Ρώμη.   Από τη στιγμή που τα προβλήματα των φτωχών δε επιλύονται ριζικά, με την αποποίηση […]

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”: Προώθηση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων – Μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπη,  27 Μαρτίου 2015 / Βρυξέλλες     Προώθηση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων – Μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων   Η Εκτελεστική Επιτροπή […]