20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” : Διαθρησκειακές και διαπολιτισμικές σχέσεις-ευκαιρίες και προκλήσεις για την αλληλεγγύη μας

dikaio

dikaio

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” και η Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας

«Διαθρησκειακές και διαπολιτισμικές σχέσεις-ευκαιρίες και προκλήσεις για την αλληλεγγύη μας»

Μία Αλβανική συνεισφορά στην οικοδόμηση της Ευρώπης

Εκπρόσωποι των 30 εθνικών επιτροπών οι οποίες αποτελούν το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” (Δικαιοσύνη και Ειρήνη – Ευρώπη) θα συναντηθούν στην Αλβανία στο διάστημα μεταξύ 16 και 20 Σεπτεμβρίου 2011 για το ετήσιο διεθνές εργαστήριο και την Γενική Συνέλευση. Οι δύο συναντήσεις τελούν υπό την αιγίδα των Καθολικών Αρχιεπισκόπων Σεβασμιoτάτων Ροκ Μιρντίτα των Τιράνων και Άντζελο Μασάφρα της Σκόδρα.

Η Αλβανία, εδώ και καιρό, είναι γνωστή ως μία χώρα όπου διαφορετικές θρησκείες συμβιώνουν με αλληλοκατανόηση και πνεύμα αλληλοσεβασμού. Η πρακτική έκφραση αυτού του γεγονότος ήταν η ειλικρινής συνεργασία μεταξύ των πιστών διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων κατά την διάρκεια της Κομμουνιστικής διακυβέρνησης της χώρας, όπως επίσης και κατά το χρονικό διάστημα 1967-1991, όταν όλες οι θρησκείες τελούσαν υπό απαγόρευση τόσο ως προς την ενεργό πίστη, όσο και ως προς την ίδια την ύπαρξή τους.

Σήμερα, πέντε θρησκευτικές κοινότητες είναι αναγνωρισμένες από το αλβανικό κράτος: οι Μουσουλμάνοι, οι Ορθόδοξοι, οι Καθολικοί, οι Μπεκτασί και οι Προτεστάντες. Οι σχέσεις μεταξύ τους συνεχίζουν να είναι ανοιχτές και να διαπνέονται από σεβασμό. Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπορούμε να πούμε ότι η Αλβανία αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι διαφορετικές θρησκείες και θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι δυνατόν να ζουν μαζί ειρηνικά. Αυτό επίσης αποτελεί ένα πολύτιμο μοντέλο συμβίωσης το οποίο πρέπει να συνεισφέρει η Αλβανία στην οικοδόμηση της Ευρώπης.

Προκειμένου να πλουτίσουν τις γνώσεις τους και να γίνουν μέτοχοι αυτής της πρακτικής έκφρασης διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ θρησκειών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, εκπρόσωποι των επιτροπών μελών του Συμβουλίου Δικαιοσύνη και Ειρήνη- Ευρώπη θα συναντηθούν στα Τίρανα κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου για το ετήσιο διεθνές εργαστήριο. Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις και θα έχουν συναντήσεις με τις διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες σε διάφορες πόλεις. Τέλος, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων αυτών των πέντε κοινοτήτων, θα συγκεντρωθούν οι εμπειρίες οι οποίες θα προκύψουν από αυτές τις επαφές και θα γίνει περαιτέρω επεξεργασία τους κατά το τελικό στρογγυλό τραπέζι όπου και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Μετά από το διεθνές εργαστήριο θα ακολουθήσει η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Δικαιοσύνη και Ειρήνη- Ευρώπη στην πόλη Σκόδρα, στα βόρεια της χώρας. Η Συνέλευση θα αρχίσει με πανηγυρική λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Σκόδρα χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Άντζελο Μασάφρα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Π. Ανδρέας Βουτσίνος

Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής

Δικαιοσύνη και Ειρήνη

Της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας


Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Επιτροπών για την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη (Δικαιοσύνη και Ειρήνη- Ευρώπη ή ΣΕΕΔΕ) είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει 30 εθνικές επιτροπές για την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη. Κάθε μία από αυτές ιδρύεται ή αναγνωρίζεται από το Συμβούλιο του Καθολικού Επισκόπου της. Η γραμματεία του ΣΕΕΔΕ εδρεύει επί του παρόντος στο Παρίσι(Γαλλία)


Προηγούμενο Άρθρο

Η Αδελφή Αγνή των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως συμπλήρωσε 50 χρόνια μοναχικής ζωής

Επόμενο Άρθρο

Οι καλύτερες εντυπώσεις από τη συμμετοχή μας στην 26η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

You might be interested in …

Οι επίσκοποι όλου του κόσμου προτάσσουν τις αρχές τους στη διάσκεψη COP21 για το κλίμα.

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη& Ειρήνη”   Οι πρόεδροι των Επισκοπικών διασκέψεων όλου του κόσμου εξέδωσαν πρόσφατα μία δυναμική έκκληση προς τους επικεφαλής των κρατών και τα διαπραγματευόμενα μέλη της συνάντησης COP21, […]

Ένταξη των Ρομά: βασικές προκλήσεις για την Ευρώπη. Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Μετανάστες

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   Ένταξη των Ρομά: βασικές προκλήσεις για την Ευρώπη Μήνυμα του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Μετανάστες