19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος : Έτος της Πίστεως, Επιμορφωτικό σεμινάριο

 

 

   

   

 Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, απευθυνόμενη προς τους Ιερείς, Μοναχούς, Μοναχές και όλον τον ευλογημένο Λαό του Θεού, σε πρόσφατη Εγκύκλιο Επιστολή της  ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, γράφει μεταξύ των άλλων:

 

***  Ο Άγιος Πατέρας Βενέδικτος ΙΣΤ’   κάλεσε τα, ανά την Οικουμένη, μέλη της Καθολικής Εκκλησίας να αφιερώσουν ένα έτος στην εμβάθυνση και στη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των όσων πρεσβεύουν σχετικά με τα θέματα της Χριστιανικής Πίστεως. Αυτό το έτος το ονόμασε «Έτος της Πίστεως». Εμείς οι Επίσκοποί σας, σε κοινωνία με τον Επίσκοπο της Ρώμης, με την παρούσα Εγκύκλιο Επιστολή μας, καλούμε ολόκληρο το Λαό του Θεού της τοπικής μας Εκκλησίας να συμμετάσχει σε αυτό το σπουδαίο γεγονός, ώστε όλοι να το αγκαλιάσουμε, να το βιώσουμε και, ανταποκρινόμενοι στη χάρη του  Θεού, να  αναζωογονήσουμε  την  Εκκλησία μας.  Στην Αποστολική Επιστολή «Η Θύρα της Πίστεως» (11 Οκτωβρίου 2011), με την οποία ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ’  αναγγέλλει αυτό το έτος, ορίζεται η διάρκεια αυτού του γεγονότος και τονίζεται η αφορμή για την οποία ο Ποντίφικας έκρινε αναγκαία αυτήν  την πρωτοβουλία:       

            

 «Αποφάσισα να προκηρύξω ένα Έτος της πίστεως, το οποίο θα αρχίσει  στις 11 Οκτωβρίου 2012, πεντηκοστή επέτειο από την έναρξη της Β΄ Συνόδου του Βατικανού και θα λήξει με την Πανήγυρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, Βασιλέα του Σύμπαντος, στις 24 Νοεμβρίου 2013. Στις 11 Οκτωβρίου 2012 συμπληρώνονται επίσης είκοσι χρόνια από τη δημοσίευση της Κατήχησης  της Καθολικής Εκκλησίας…***.

Εντωμεταξύ  ο Πάπας συγκάλεσε στη Ρώμη, για τον προσεχή Οκτώβριο, σε Γενική Συνέλευση, τη Σύνοδο των Επισκόπων με θέμα «ο νέος ευαγγελισμός για τη μετάδοση της χριστιανικής πίστης» και αυτό για να δοθεί μια «κατάλληλη ευκαιρία να εισέλθει ολόκληρη η Εκκλησία σε έναν καιρό ιδιαίτερου στοχασμού και εκ νέου ανακάλυψης της πίστης.

Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του Έτους της Πίστεως ο Σεβασμιότατος  Επίσκοπός μας  π. Φραγκίσκος  Παπαμανώλης,  ανακοίνωσε τη διεξαγωγή, από την Καθολική Επισκοπή Σύρου, ενός Σεμιναρίου Επιμόρφωσης, του οποίου το κύριο θέμα θα περιστραφεί γύρω από το νέο Ευαγγελισμό και τη διάδοση της Χριστιανικής Πίστεως. Το Σεμινάριο είναι και αυτό ένα από τα πολλά μέσα που, είναι βέβαιον, πως θα χρησιμοποιηθούν κατά το έτος της Πίστεως, ώστε σε όλη την Εκκλησία να υπάρξει «μια αυθεντική και ειλικρινής ομολογία της πίστης» και όπου ολόκληρη η Εκκλησία θα μπορεί να ανακτήσει «ακριβή επίγνωση της πίστης της για να την αναζωογονήσει, να την εξαγνίσει, να την επιβεβαιώσει, να την ομολογήσει», όπως γράφουν στην Εγκύκλιο Επιστολή τους οι Επίσκοποί μας.                  

     Το Σεμινάριο, που είναι το 15ο στη σειρά από τα όσα έχουν γίνει έως σήμερα στην Εκκλησιαστική Επαρχία της Σύρου, με σπουδαία και κοινού ενδιαφέροντος θέματα για την  Εκκλησία μας                                        

~~ Οργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου, η δε προετοιμασία του και  ο  συντονισμός  των  εργασιών του  ανατέθηκαν,  από τον Επίσκοπό μας π. Φραγκίσκο,  στο Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου.  

~~ θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 17 Οκτωβρίου 2012 (Κυριακή, Δευτέρα και Τετάρτη),  από τις  6 μ. μ.  έως τις 9.30  μ. μ. στη μεγάλη αίθουσα του κτιρίου του Ποιμαντικού Κέντρου  «Άγιος Παύλος»,  στην Ποσειδωνία.                                          

~~θα κληθούν να λάβουν μέρος : Οι Ιερείς, οι Μοναχοί και Μοναχές, τα μέλη των Επιτροπών της Επισκοπής, των Ενοριακών Συμβουλίων, της  Ομάδας Μελέτης του Ευαγγελίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου, οι Νεοκατηχούμενοι, οι Κατηχητές και οι Κατηχήτριες. Το Σεμινάριο  είναι ΑΝΟΙΧΤΟ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ και μπορεί  να το παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος.                                                                                                                        

~~κατά το τριήμερο των εργασιών του Σεμιναρίου θα γίνουν σημαντικές  ομιλίες από θεολόγους και ειδικούς στο θέμα, οι οποίες θα επικεντρώνονται στον Νέο Ευαγγελισμό και που, πέραν από τον διδακτικό, διαπαιδαγωγικό, επιμορφωτικό και ενημερωτικό τους χαρακτήρα, θα έχουν ως στόχο «το Έτος της Πίστεως να διεγείρει σε κάθε πιστό τη θέληση να ομολογήσει την πίστη στην πληρότητά της, με ανανεωμένη πεποίθηση, με εμπιστοσύνη και ελπίδα». Οι ακροατές θα έχουν τη δυνατότητα,  στο  τέλος  της  κάθε ομιλίας, να απευθύνουν ερωτήσεις στον ομιλητή, να ζητούν επεξηγήσεις και ακόμη να εκφράζουν προσωπικές τους  απόψεις.                                                          

   

    Για το πρόγραμμα των εργασιών του Σεμιναρίου, για τους ομιλητές και άλλες πληροφορίες,  θα επανέλθουμε, μόλις το πρόγραμμα  οριστικοποιηθεί.

 

Σύρος 13 Σεπτεμβρίου 2012

 

Ισίδωρος  Γ. Σαλάχας 

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσημοι επισκέπτες στον Σεβ/το Αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις Καθολικών

Επόμενο Άρθρο

Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη : Η Αραβική Άνοιξη ένα χρόνο μετά

You might be interested in …

Η εξόδιος Ακολουθία του Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης

Η εξόδιος Ακολουθία του Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη, πρώην Σύρου, Θήρας και Κρήτης, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 στις 3 το απόγευμα όπως μεταδόθηκε ΖΩΝΤΑΝΑ διαδικτυακά  στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=0XViPRP7Z34

Σύρος : Πανήγυρη της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας

Στις 11 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Καρμήλου στην Άνω Σύρο, τελέστηκε από την τοπική μας Εκκλησία,  με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, η Πανήγυρη της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας, όπως γίνεται […]

Σύρος: Η πανήγυρη της Παναγίας της Φανερωμένης

Στον Ιερό Καθολικό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, ο οποίος έχει αναδειχτεί τόπος ευλάβειας προς την Παναγία και συγκεντρώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πλήθος πιστών από όλη τη Σύρο, και τον οποίο στις […]