19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος: Εννεαήμερο της Παναγίας της Φανερωμένης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ENNEAΗΜΕΡΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
15-24 Σεπτεμβρίου 2024

Ιωβηλαίο έτος 2025 – Προσκυνητές Ελπίδας

Η Καθολική Εκκλησία ανά τον κόσμο, προετοιμάζεται να ζήσει ένα ακόμη Ιωβηλαίο Έτος, το οποίο θα αρχίσει στις 24 Δεκεμβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιανουαρίου 2026.

Τι είναι το Ιωβηλαίο έτος;

«Το Ιωβηλαίο ΄Έτος είναι πρώτιστα το έτος του Χριστού, Εκείνου που φέρνει ζωή και χάρη στην ανθρωπότητα. Για την Εκκλησία, το Ιωβηλαίο είναι έτος άφεσης των αμαρτιών αλλά και των ποινών για τις αμαρτίες (λυσίποινα), ένα έτος συμφιλίωσης, ένα έτος μεταστροφής και μετάνοιας (μυστηριακής και βιωματικής). Συνεπώς εάν δεν δεχθεί ο άνθρωπος το Λόγο του Θεού και δεν μεταστραφεί, τότε δεν είναι αληθινό έτος χάρης, ούτε αληθινό έτος ευσπλαχνίας, ούτε έτος πραγματικής χαράς. Ο όρος «Ιωβηλαίο», στις λατινογενείς γλώσσες, μιλάει για χαρά. Η Εκκλησία προσκάλεσε αυτή η χαρά να έχει και την εξωτερική της έκφραση: η Εκκλησία χαίρεται για τη σωτηρία. Δηλ. είναι και μια χαρά μετάνοιας διότι «η Εκκλησία δεν κουράζεται να κάνει μετάνοια, αναγνωρίζει πάντοτε ως δικά της, μπροστά στο Θεό και στους ανθρώπους, τα αμαρτωλά παιδιά της».

Το Ιωβηλαίο Έτος 2025 έχει ως θέμα: «Προσκυνητές Ελπίδας». Η ελπίδα είναι εκείνη η αρετή, η οποία ωθεί τον άνθρωπο να επιθυμεί την αιώνια σωτηρία και τη βασιλεία των ουρανών, ως ύψιστη μορφή ευτυχίας και εκπλήρωσης  της ύπαρξης. Η ελπίδα γεννιέται από την εμπιστοσύνη στη υπόσχεση του Χριστού, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι όποιος ζει μέσα στο θέλημα του Θεού και εγκαταλείπεται  στην καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, θα έχει ζωή μετά το θάνατο: αιώνια ευτυχισμένη για τους καλούς, αιώνια δυστυχισμένη για τους κακούς»(βοήθημα συνοδοιπορίας π.Ιωάννη Ασημάκη) .

Το εννεαήμερο της Παναγίας της Φανερωμένης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα του Ιωβηλαίου έτους και να το ζήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να ανανεώσει τη ζωή μας.

Καλούμαστε λοιπόν, μαζί με την Παναγία, να γίνουμε: «Προσκυνητές Ελπίδας».

ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

Η Παναγία είναι η προσεκτική και στοργική Μητέρα, που θέλει να οδηγήσει όλα τα παιδιά της στον Υιό της, για να τα ελεήσει και να τα λυτρώσει από τις σκλαβιές, υλικές και πνευματικές. Και είναι αλήθεια πως όλοι μας, μέσα μας, φέρουμε βάρη και σκλαβιές από τις οποίες έχουμε ανάγκη να λυτρωθούμε και να ελευθερωθούμε. Αυτή την ελευθερία και ανακούφιση, μπορούμε να την νιώσουμε  μόνο αν αφήσουμε την ευσπλαχνία του Θεού να μας αγγίξει στο Μυστήριο της Μετάνοιας και Συμφιλίωσης. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ  

Κάθε ημέρα μισή ώρα πριν από κάθε ακολουθία θα υπάρχει στη διάθεση των πιστών εξομολόγος, για το Μυστήριο της Μετάνοιας και Συμφιλίωσης.
Κατά το εννεαήμερο της Παναγίας Φανερωμένης αρκετοί ευλαβείς επιθυμούν να προσφέρουν λουλούδια για το στολισμό του ναού και της  εξωτερικής Αγίας Τράπεζας.
Παρακαλούμε όλους, πριν από την αγορά των λουλουδιών, να επικοινωνήσουν  με την κυρία Κατερίνα Πρίντεζη, τηλ. 6932045966 (μόνο απογευματινές ώρες),  ώστε ο στολισμός να είναι ομοιόμορφος και κατανεμημένος καθ’ όλον τον εννεαήμερο εορτασμό της Παναγίας Φανερωμένης.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ

Πατέρα που είσαι στους ουρανούς,

η πίστη που μας δώρισες στον Υιό Σου Ιησού Χριστό, αδελφό μας

και η φλόγα της αγάπης που έγχυσε στις καρδιές μας το Άγιο Πνεύμα,

ξαναδίνουν μέσα μας, την μακάρια ελπίδα για τον ερχομό της Βασιλείας Σου. 

Η χάρη Σου ας μας μεταμορφώσει

σε εργατικούς καλλιεργητές των σπόρων του Ευαγγελίου,

που ζυμώνουν την ανθρωπότητα και τον κόσμο

με την βέβαιη προσδοκία των νέων ουρανών και της νέας γης,

όταν οι δυνάμεις του Κακού θα έχουν ηττηθεί

και θα φανερωθεί για πάντα η δόξα Σου.

Η χάρη του Ιωβηλαίου, ας ζωντανέψει σε μας, Προσκυνητές της Ελπίδας,

τη λαχτάρα για τα ουράνια αγαθά και ας εγχύσει σε ολόκληρο τον κόσμο

τη χαρά και  την ειρήνη του Λυτρωτή μας.

Σε Σένα, Θεέ Ευλογημένε αιώνια, ο έπαινος και η δόξα παντοτινά.

Αμήν.

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου π. Πέτρου Στεφάνου, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-25

Επόμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν Φθινοπωρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδας

You might be interested in …

Συναυλία της χορωδίας «Soli Deo Gloria» στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου

Συναυλία με θρησκευτικά μοτέτα από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας με τη χορωδία «Soli Deo Gloria» του Σαν Φραντσίσκο, την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 και ώρα 20.30 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου […]

Πνευματική επιμόρφωση εμψυχωτών νεολαίας, Καθολικής Επισκοπής Σύρου

Ο Εμψυχωτής νεολαίας είναι μια αποστολή, ένα θεϊκό κάλεσμα. Ο Θεός καλεί νέους ανθρώπους ώστε να γίνουν συνοδοιπόροι στην πίστη με έφηβους και νέους μικρότερης ηλικίας. Οι περισσότεροι καθολικοί νέοι έχουμε περάσει από τα τμήματα […]