7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος: Εορτή Αγίου Ιακώβου

 

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 η Ενορία του Αγίου Ιακώβου στη Σύρο εόρτασε πανηγυρικά τον προστάτη της Απόστολο Άγιο Ιάκωβο. Το απόγευμα στις 7.30 τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σύρου-Θήρας-Κρήτης π.Πέτρο Στεφάνου με Συλλειτουργό τον Βικάριο της Επισκοπής και Εφημέριο Μάννα-Αγίου Ιακώβου και Φανερωμένης π.Αντώνιο Βουτσίνο. Ο Ιερός Ναός γεμάτος από ευλαβείς όλων των Ενοριών της Σύρου, που προσήλθαν να τιμήσουν τον απλό και δυναμικό Απόστολο του Χριστού. Χορωδία όλο το Εκκλησίασμα έψαλλε με συγκινητικό τρόπο τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας.

  

Ο Σεβασμιότατος στο κήρυγμά του τόνισε:

Ολόκληρη η Εκκλησία εορτάζει σήμερα εορτή του Απόστολου Ιακώβου, γιατί οι Απόστολοι είναι το θεμέλιο της Εκκλησίας, οι κολώνες πάνω στις οποίες στηρίζεται το οικοδόμημα που λέγεται Εκκλησία, και όταν λέμε Εκκλησία εννοούμε όλους τους Χριστιανούς, όλους εμάς, όλους εκείνους οι οποίοι βαπτίσθηκαν, πίστεψαν και ακολουθούν στη ζωή τους τον Ιησού Χριστό.

Ο κάθε Απόστολος γνωρίζουμε ότι καλέστηκε από τον Ιησού Χριστό, πίστεψε σε Εκείνον, Τον γνώρισε, Τον άκουσε να κηρύττει, είδε τα θαύματά Του και αργότερα κατά την Πεντηκοστή, όπως ακούσαμε στο πρώτο Ανάγνωσμα, συγκεντρωμένοι στο Υπερώο έλαβαν το Πνεύμα το Άγιο και γνωρίζετε τι κάνει το Πνεύμα το Άγιο, όταν μπαίνει στην καρδιά των ανθρώπων, μας το είπε ο Απόστολος Παύλος στο δεύτερο Ανάγνωσμα, από πήλινα δοχεία, μετατρέπει τους ανθρώπους σε δοχεία άθραυστα, ατσάλινα θα έλεγα, που αντέχουνε στις δυσκολίες και στους πειρασμούς.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα από την αρχή, γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς κάλεσε αυτούς τους δώδεκα απλοϊκούς ανθρώπους και τους κατέστησε Αποστόλους γιατί τους απέστειλε να κηρύξουν και να φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα που Εκείνος έφερε πάνω στη γη.

Και διάλεξε ανθρώπους απλοϊκούς, σαν και μας, και τους απέστειλε, αυτοί βέβαια πριν τους αποστείλει έζησαν μαζί με τον Ιησού και όπως είπα πριν, Τον άκουσαν, Τον γνώρισαν και είδαν πως είναι αυτός ο Ιησούς, γνώρισαν θα λέγαμε από κοντά αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα, αυτό το Ευαγγέλιο που ήθελε να μας φέρει ο Ιησούς, ότι δηλαδή με τον ερχομό Του πάνω στη γη μας αποκαλύπτει ένα Πατέρα ο οποίος μας αγαπά και μας λέει : «Όποιος πιστέψει σε Εμένα και με ακολουθήσει, θα ζήσει για πάντα μαζί μου»

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, οι Απόστολοι, αργότερα ήταν εκείνοι οι πρώτοι που μετά την Πεντηκοστή απλώθηκαν στα πλάτη και τα μήκη της γης, για να κηρύξουν τον Ιησού Εσταυρωμένο, Αναστημένο και Κύριο των ουρανών και της Δόξας του Θεού, γιατί όπως ακούσαμε και πάλι στο πρώτο Ανάγνωσμα ήταν μάρτυρες κατά την Ανάληψή Του στους ουρανούς, όταν ο Ιησούς επέστρεψε στη Δόξα των ουρανών.

Ανοίγω μία παρένθεση για να σας υπενθυμίσω ότι, όταν οι έντεκα Απόστολοι διαπίστωσαν ότι ο Ιούδας, μετά την προδοσία, δεν μπορούσε να συνεχίσει να είναι μαζί τους, διάλεξαν άνδρες ευλαβείς, ανάμεσα από εκείνους που είχαν ακούσει τον Ιησού Χριστό, τον είχαν δει να κάνει τα θαύματα, είχαν ζήσει μαζί Του, προσευχήθηκαν και τράβηξαν κλήρο, για να επιλέξουν εκείνον που ο Θεός διάλεξε για αντικαταστήσει τον Ιούδα. Και ο κλήρος όπως γνωρίζουμε έπεσε στον Ματθία, τον 12ο Απόστολο. Ισκαριώτη.

Οι Απόστολοι ναι μεν άνθρωποι απλοϊκοί, αλλά διαλεγμένοι από τον Ιησού, ένας-ένας , γιατί είχαν μία μεγάλη Αποστολή.

Ένας λοιπόν από αυτούς ήταν και ο Ιάκωβος, ο οποίος, μη νομίζετε ότι το Ευαγγέλιο γράφει λόγια σημαντικά για αυτόν. Θα έλεγα ότι είναι «ντροπή» αυτά που γράφτηκαν. Και αν μπορούσαμε να πούμε ότι θα θέλαμε να «ομορφύνουμε»  το Ευαγγέλιο, θα είχαμε αφαιρέσει αυτή τη σελίδα, και όμως οι Ευαγγελιστές αποφάσισαν, να γράψουν και αυτό το γεγονός, γιατί εδώ τι φαίνεται; ότι ναι μεν ο Ιάκωβος και ο αδελφός του ακολούθησαν τον Ιησού αλλά δεν είχαν καταλάβει πολύ καλά ποιος ήταν ή μάλλον δεν Τον ακολουθούσαν μόνο γιατί τους κάλεσε και τους ενθουσίασε το μήνυμά Του, αλλά περίμεναν κάποια ανταπόδοση, για ότι έκανα. Η μητέρα τους μάλιστα, ζήτησε από τον Ιησού μία «καλή θέση» όταν θα έλθει στη Βασιλεία Του.

Είναι περίπου, ότι γίνεται και σήμερα καμμιά φορά, είτε στην Πολιτεία αλλά δυστυχώς ακόμα και στην Εκκλησία, πολλοί πασχίζουν, δίνουν τον εαυτό τους, καταδαπανώνται για να κάνουν κάτι, φαινομενικά για να υπηρετήσουν, αλλά τελικά διαπιστώνουμε πολλές φορές ότι το κάνουν γιατί περιμένουν κάτι να απολαύσουν και εκείνοι, κάτι να ξεκλέψουν όταν ο φίλος τους ανέβει στην εξουσία.

Αλλά αυτό όπως είπα και πριν δυστυχώς γίνεται ακόμα και στην Εκκλησία, θλιβερό βέβαια, αλλά δυστυχώς γίνεται. Δεν έχουμε πάντα εμείς οι άνθρωποι αγνές προθέσεις, δεν είμαστε πάντα έτοιμοι να δώσουμε αγάπη, αλλά μερικές φορές κάτι περιμένουμε ως ανταπόδοση. Βέβαια αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει, και σήμερα, εορτή του Αγίου Ιακώβου, η διαπίστωση αυτών των γεγονότων, θα πρέπει να μας καθησυχάζει, θα έλεγα, γιατί ακούσαμε το Ανάγνωσμα τι μας είπε, ο Απόστολος Παύλος, μας είπε ότι εμείς οι άνθρωποι, είμαστε σαν πήλινα δοχεία, που αν πέσουν κάτω σπάνε και διαλύονται σε κομμάτια, μόνο η δύναμη του Θεού μας κάνει ικανούς να αντέξουμε τις δυσκολίες της ζωής και τους πειρασμούς και μας μετατρέπει από πήλινα δοχεία, σε ατσάλινα δοχεία.

Έτσι και ο Ιάκωβος, ένας απλός άνθρωπος που περίμενε δόξες και μεγαλεία για αυτό που έκανε, τελικά αποκαλύπτεται, όταν έλαβε το Πνεύμα το Άγιο, ένας δυναμικός Απόστολος, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του στον Ιησού Χριστό, έδωσε δηλαδή την ίδια του τη ζωή, για Εκείνον που ακολούθησε, κατάλαβε, αφού έλαβε το Πνεύμα το Άγιο, ότι αυτός ο Ιησούς Χριστός για άλλο λόγο τον κάλεσε κοντά Του, για άλλο λόγο τον απέστειλε, για να μεταφέρει αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα, γιατί ο Θεός μέσα στα ανεξιχνίαστα σχέδιά Του θέλει εμάς τους ανθρώπους συνεργάτες Του.

Άρα λοιπόν να μην σκανδαλίζεστε με την αδυναμία σας, να μην σκανδαλίζεστε με τους πειρασμούς που σίγουρα υποφέρετε, να μην σκανδαλίζεστε και με τις πτώσεις σας, τις αμαρτίες σας, αλλά να επικαλείστε τον Ιησού Χριστό, να ζητάτε να σας δοθεί άφθονο το Άγιο Πνεύμα, να σηκώνεστε όρθιοι, να μετανοείτε, να εξομολογήστε και να συνεχίσετε την πορεία της ζωής σας κοντά στον Ιησού Χριστό.

Λέει ο Απόστολος Παύλος , ότι ο Θεός μας έκανε αδύναμους για να μην καυχόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά να αναγνωρίζουμε την αδυναμία μας και να ζητάμε τη δική Του βοήθεια, για να μπορούμε σαν «ατσάλινα δοχεία», να αντιστεκόμαστε ακόμα και όταν πέφτουμε, να μην θρυμματιζόμαστε,  αλλά να μπορούμε να σηκωθούμε όρθιοι και να συνεχίζουμε την πορεία μας.

Θα έλεγα επίσης σήμερα που είναι εορτή του Αγίου Ιακώβου, αυτού του δυναμικού Απόστολου, οποίος ήταν ένας αδύναμος άνθρωπος να μην σκανδαλίζεσθε και με τα σκάνδαλα της Εκκλησίας, που καμμιά φορά ακούγονται και μας τρομάζουν, άνθρωποι είμαστε όλοι μας, όποια θέση και αν κατέχουμε στην Εκκλησία και ανά πάσα στιγμή, ο πειρασμός μπορεί να μας κατανικήσει, θα έλεγα αντί να σκανδαλίζεστε, να προσεύχεστε για όλους εκείνους που έχουν θέσεις ευθύνης μέσα στην Εκκλησία ,ώστε ο πειρασμός να μην τους καταβάλει, το Πνεύμα το Άγιο να γεμίζει την καρδιά τους πάντα και να τους μετατρέπει από πήλινα δοχεία σε ατσάλινα δοχεία, ώστε να είναι πάντα δυνατοί και πάντα να δίνουν το καλό παράδειγμα.

Αδέλφια μου σήμερα που εορτάζουμε τον Άγιο Απόστολο Ιάκωβο, τα Αναγνώσματα μέσα στα πολλά μηνύματα που μας στέλνουν ,μας ζητούν να μην απογοητευόμαστε με τις αδυναμίες μας, τις δικές μας και των άλλων, αλλά να προσευχόμαστε, να σηκωνόμαστε όρθιοι, να ζητάμε το Έλεος του Θεού και πάνω από όλα το Πνεύμα το Άγιο, για να μας μετατρέπει σε δυνατούς Χριστιανούς, μάρτυρες του Ιησού Χριστού, ικανούς να αντισταθούν σε όλα και να κηρύττουν μόνο την Αγάπη και μόνο αυτή!!!!

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και μετά την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου ακολούθησε ο Ασπασμός της Ιερής Εικόνας του Αγίου Ιακώβου.

Άγιε Ιάκωβε δώσε μας τη δύναμη να «σηκωνόμαστε»

μετά από κάθε λάθος μας και να ακολουθούμε

τα βήματα Εκείνου!!!

 

                                           Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Η Λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς στη Νάξο

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα: Ενορία Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού

You might be interested in …

Η Επισκοπική Χειροτονία του Σεβασμιοτάτου π. Πέτρου Στεφάνου

Η Επισκοπική Χειροτονία του Σεβασμιοτάτου π. Πέτρου Στεφάνου Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης Σύρος, 2 Ιουλίου 2014   Με εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου η εις Επίσκοπον χειροτονία του […]

syros_drom_01

Ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού

Στις 10 Απριλίου 2011, τελέστηκε η ακολουθία του υπαίθριου Δρόμου του Σταυρού, που γίνεται κάθε χρόνο στο Λόφο της Άνω Σύρου. Διατρέξαμε νοερά την πορεία του Ιησού προς το Γολγοθά, σε κοινωνία με τους σεισμόπληκτους […]

In Memoriam: «Ο Διεθνής» Επίσκοπος Φραγκίσκος Παπαμανώλης

O Σεβασμιότατος Παπαμανώλης είχε καταλυτική παρουσία στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας πάνω από μισό αιώνα, όπως όλοι γνωρίζουμε. Όμως είχε και διεθνή παρουσία και ήταν γνωστός στους καθολικούς κύκλους της Ευρώπης, ιδιαίτερα ως Πρόεδρος της […]