5 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος: Εορτή της Αγίας Οικογένειας

 

Την Κυριακή που ακολουθεί μετά από τα Χριστούγεννα και πριν από την Πρωτοχρονιά, η Καθολική Εκκλησία τελεί την Εορτή της Αγίας Οικογένειας του Ιησού, της Μαρίας και του Ιωσήφ. Εφέτος γιορτάστηκε την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013. Το πρωί ο Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, τέλεσε ψαλτή Θεία Λειτουργία στον Ιερό (προσωρινά ενοριακό) Ναό της Παναγίας του Καρμήλου στην Άνω Σύρο, με συλλειτουργούς τους Σεβαστούς Πατέρες Νικόλαο Ρούσσο, Εφημέριο του Αγίου Γεωργίου, στην Άνω Σύρο και Στέφανο Αρμακόλλα, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής των πατέρων Καπουκίνων, στην Άνω Σύρο. Συμμετείχαν πολλοί από τους ενορίτες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

Κατά την ημέρα αυτή τιμούνται ξεχωριστά τα ζευγάρια που έχουν συμπληρώσει 25, 40, 50 ή και 60 και πάνω χρόνια έγγαμης ζωής. Ιδιαίτερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση προκάλεσε η παρουσία τεσσάρων ζευγαριών-ενοριτών, που εφέτος -2013- συμπλήρωσαν, τα δυο από αυτά πενήντα χρόνια, ένα άλλο σαράντα χρόνια και το τέταρτο ζευγάρι είκοσι Πέντε χρόνια έγγαμης ζωής. Αξιοσημείωτο και πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι το ένα ζευγάρι που γιόρτασε τα πενηντάχρονα του γάμου του, ήταν οι γονείς της συζύγου τού τέταρτου ζευγαριού, το οποίο γιόρτασε τα 25 χρόνια του γάμου του. Υπέροχη μαρτυρία οκτώ ανθρώπων -Ανδρών και Γυναικών- όπως και πάρα πολλών άλλων, που επί τόσα χρόνια είναι μαζί, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσαν στο γάμο τους, ότι θα συνεχίσουν, ως σύζυγοι, να μένουν πιστοί ο ένας στον άλλον, στις χαρές και στις λύπες που θα συναντούν στη ζωή τους και ότι θα αγαπά ο ένας τον άλλο και θα τον τιμά όλες τις ημέρες της ζωής του.

Ο Επίσκοπός μας π. Φραγκίσκος, κηρύττοντας το Θείο Λόγο, μετά από την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, είπε τα εξής:

 

Και τα τρία αναγνώσματα της Αγίας Γραφής που ακούσαμε σήμερα, περιέχουν συμβουλές και διδάγματα πολύ χρήσιμα για μια ήρεμη και εποικοδομητική χριστιανική οικογενειακή ζωή.

Το πρώτο ανάγνωσμα απευθύνεται περισσότερο στα καθήκοντα των παιδιών προς τους γονείς. Το δεύτερο περιγράφει όλες εκείνες τις αρετές, τις οποίες πρέπει να έχουν τα μέλη της οικογένειας, για να υπάρχει αρμονία μέσα στην οικογένεια. Το Ευαγγέλιο μάς παρουσιάζει την Αγία Οικογένεια υποταγμένη στο θέλημα του Θεού, που το ακολουθεί κατά γράμμα.

Ας σταματήσουμε την προσοχή μας στο δεύτερο ανάγνωσμα, από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κολοσσαείς.

Το πρώτο μέρος είναι γύρω από την πνευματική ενδυμασία του χριστιανού. Η ενδυμασία, είναι κάτι το σπουδαίο για τον άνθρωπο. Μας ξεχωρίζει από τα ζώα, τα οποία ζουν και κυκλοφορούν στη φυσική τους κατάσταση. Η ενδυμασία είναι πρόσθετη μεν, αλλά αναγκαία προέκταση του σώματός μας.

Η ενδυμασία αποκαλύπτει τα γούστα μας και τα αισθήματά μας, συχνά φανερώνει την εσωτερική μας διάθεση, χαράς ή λύπης. Άλλες φορές φανερώνει αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή ή που πρόκειται να κάνουμε. Δεν μπορεί να επιβληθεί ο τρόπος ενδυμασίας, γιατί ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαλέγει την εικόνα τού εαυτού του που επιθυμεί να δώσει στους άλλους.

Στην ορολογία της Βίβλου το ντύσιμο είναι το σύμβολο των έργων που εξωτερικεύουν τις εσωτερικές διαθέσεις και τις επιλογές τής καρδιάς μας.

Ο Χριστιανός, ο οποίος στο βάπτισμα αναστήθηκε με το Χριστό σε μια νέα ζωή, δεν μπορεί να συνεχίσει να ντύνεται με το ρούχο το παλιό, δηλαδή δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τις παλιές συνήθειες.

Ο Απόστολος πρώτα μάς υπενθυμίζει αυτό που είμαστε: «εκλεκτοί του Θεού, άγιοι και αγαπημένοι». Εφόσον είμαστε εκλεκτοί του Θεού, μάς προτρέπει να είμαστε ντυμένοι, δηλαδή να συμπεριφερόμαστε, με τέτοιο τρόπο, που να εκφράζει αυτό που είμαστε. Μας λέει: «ντυθείτε την ευσπλαχνία, την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη, την πραότητα, τη μακροθυμία, να ανέχεστε ο ένας τον άλλο και να συγχωρήστε μεταξύ σας». Μας παρουσιάζει επτά κοστούμια, επτά ενδυμασίες που αποτελούν την απαραίτητη στολή του Χριστιανού.

Όμως αυτή η στολή δεν είναι ολοκληρωμένη, γι’ αυτό προσθέτει: «και πάνω απ’ όλα αυτά, σαν ένα μανδύα, να βάζετε την αγάπη, που είναι ο σύνδεσμος τής τελειότητας», δηλαδή που μας κάνει τέλειους στη χριστιανική μας εμφάνιση. Η χριστιανική αγάπη όμως δεν είναι ένα αόριστο συναίσθημα, αλλά εκφράζεται σε μια συνεχόμενη στάση υπηρεσίας στον άλλο, στη διαθεσιμότητα να θυσιάζεται κανείς για τον άλλο. Αυτή η στολή δεν είναι αποκλειστική για κάποιον, είναι ίδια για όλους. Κάθε χριστιανός πρέπει να τη φοράει, άνδρες και γυναίκες, κληρικοί και λαϊκοί. Πρέπει να φοριέται πάντοτε, την ημέρα και τη νύκτα, στη διασκέδαση και στην εργασία, παντού.

Στο δεύτερο μέρος τού αναγνώσματος, ακούσαμε τον Απόστολο να μας λέει: «ο Λόγος του Χριστού να κατοικεί μέσα σας πλούσια». Είναι η πρόσκληση να μελετάμε μαζί το Ευαγγέλιο. Μια οικογένεια που βρίσκει το χρόνο, ένα δύο λεπτά την ημέρα, για να διαβάζει το Ευαγγέλιο, ενισχύει κάθε μέρα τα θεμέλιά της για να φθάνει σε συμφωνία και να κάνει σωστές και φωτισμένες επιλογές.

Και συνεχίζει ο Απόστολος: «Διδάσκοντας και νουθετώντας ο ένας τον άλλο με κάθε σοφία». Τα μέλη μιας οικογένειας, μόνο όταν στηρίζονται στο Λόγο του Θεού, μπορούν να κάνουν διάλογο μεταξύ τους και τότε οι συμβουλές και οι παρατηρήσεις που θα κάνει ο ένας στον άλλο, ιδιαίτερα οι γονείς στα παιδιά, δεν ερμηνεύονται ούτε ως διαταγές, ούτε ως επέμβαση του ενός στις υποθέσεις του άλλου, αλλά ως εκδήλωση μιας στοργικής φροντίδας για τον άλλο που αγαπά.

«Διδάσκοντας και νουθετώντας ο ένας τον άλλο με κάθε σοφία. Να ψάλλετε μέσα στις καρδιές σας προς το Θεό με ψαλμούς, ύμνους και πνευματικές ωδές». Οι σχέσεις των μελών μέσα στην οικογένεια, συχνά δεν είναι εύκολες. Υπάρχει η προσπάθεια, και αυτό είναι καλό, με πολλά τεχνάσματα, ιδιαίτερα από τη σύζυγο και μητέρα, να διατηρείται η αρμονία μέσα στην οικογένεια. Ο Απόστολος υποδεικνύει κάτι το πολύ πιο εύκολο: την οικογενειακή προσευχή. Δηλαδή την προσευχή που γίνεται από όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί. Φθάνει ένα λεπτό την ημέρα. Είναι το καλύτερο μέσον για να διατηρείται ενωμένη η οικογένεια.

Στο τρίτο μέρος τού αναγνώσματος, ο Απόστολος τραβά τις συνέπειες στις σχέσεις των μελών τής χριστιανικής οικογένειας. Πρώτ’ απ΄ όλα λέει στις γυναίκες-συζύγους να υποτάσσονται στους άνδρες τους. Έπειτα προτρέπει τους άνδρες-συζύγους να αγαπούν τη γυναίκα τους.

Εν γένει στις γυναίκες δεν αρέσει αυτά που λέει ο Απόστολος, και λένε: γιατί δεν ζητά το ίδιο στους άνδρες-συζύγους; Και οι άνδρες, δηλαδή, να είναι υποταγμένοι στις γυναίκες τους.

Μια προσεκτική ανάγνωση του βιβλικού κειμένου εξαλείφει αυτή τη γυναικεία παρεξήγηση. Αν στις γυναίκες ζητά να είναι υποταγμένες στους συζύγους, από τους άνδρες ζητά πολύ περισσότερο: «Άνδρες, να αγαπάτε τις γυναίκες σας και να μην τις πικραίνετε». Όπου «να αγαπάτε» θέλει να πει «να θυσιάζεστε» για τις γυναίκες σας. Και στην επιστολή προς Εφεσίους ο Απόστολος προσθέτει: «Άνδρες, να αγαπάτε τις γυναίκες σας όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία του, ο οποίος έδωσε τη ζωή του γι’ αυτήν επάνω στο Σταυρό». Πώς αγάπησε την Εκκλησία του ο Χριστός;… Κοιτάξτε τον Εσταυρωμένο… Και αν ο σύζυγος αγαπά με τέτοια αγάπη τη γυναίκα του, που να είναι διαθέσιμος να δώσει ακόμη και τη ζωή του γι’ αυτήν, ποια σύζυγος δεν θα χαίρεται να υπηρετεί τον άνδρα της, όταν βλέπει ότι και ο άνδρας της την υπηρετεί και θυσιάζεται γι’ αυτήν.

Και τελείωνε το ανάγνωσμα με μια προτροπή προς τα παιδιά: «Παιδιά, υπακούτε σε καθετί στους γονείς σας, διότι αυτό αρέσει στον Κύριο». Η υπακοή στους γονείς είναι απαραίτητη για την αρμονία και την πρόοδο της οικογένειας. Το πρώτο ανάγνωσμα, δίνει πολλές συμβουλές στα παιδιά. Αλλά και από την άλλη ο Λόγος του Θεού δεν σταματά εκεί: Οι πατέρες να μην ερεθίζετε τα παιδιά σας για να μην χάνουν το θάρρος τους. Αμήν.

 

Μετά την ομιλία του, ο Επίσκοπος κάλεσε τους συζύγους να ανανεώσουν τις υποσχέσεις του γάμου τους.

Μετά από την Ιεροτελεστία, το εκκλησίασμα πέρασε στη διπλανή αίθουσα, της πρώην Μονής των πατέρων Ιησουιτών, στην οποία επί δεκάδες χρόνια στεγαζόταν και λειτουργούσε η ιστορική Οργάνωση του Συλλόγου Νέων Αγίου Αλοϊσίου Άνω Σύρου. Εκεί, μέσα σε μια πολύ όμορφη γιορταστική και οικογενειακή ατμόσφαιρα, δόθηκε μια μικρή δεξίωση με διάφορα κεράσματα, προσφορά της Ενορίας. Τα τέσσερα ζευγάρια ήταν καθισμένα γύρω από τον Επίσκοπό μας π. Φραγκίσκο και τον Εφημέριο π. Νίκο. Ο Εφημέριος τα παρουσίασε ονομαστικά, τα συγχάρηκε και τα ευχαρίστησε γι αυτή τη μαρτυρία έγγαμης ζωής και πιστότητας, που δίνουν επί τόσα χρόνια. Οι παρευρισκόμενοι, με θερμά χειροκροτήματα, επισφράγισαν τα λόγια του Εφημέριου και έδωσαν και τις δικές τους ευχές στο κάθε ζευγάρι. Τέλος ο Σεβασμιότατος χαιρέτησε και εκείνος τα ζευγάρια, όπως και όλα τα άλλα και απηύθυνε σε όλους τις Πατρικές του ευχές.

 

 

Σύρος 30 Δεκεμβρίου 2013

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Λάρισα:Πανηγυρική Μεσονύκτια Θ. Λειτουργία της Γεννήσεως του Κυρίου

Επόμενο Άρθρο

Απεβίωσε η αδ. Φεβρωνία της μονής “Παμμακαρίστου Θεοτόκου”

You might be interested in …

popeSyrou

Ευχές του Πάπα στον Επίσκοπο Σύρου για την 50η επέτειο της Ιερατικής του Χειροτονίας

Στις 29 Απριλίου 1962, ο μακαριστός Επίσκοπος Σύρου, π. Γεώργιος Ξενόπουλος, χειροτόνησε ιερέα τον νυν Επίσκοπο Σύρου, Σεβασμιότατο Φραγκίσκο. Φέτος, στις 29 Απριλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια. Ήδη ο Άγιος Πατέρας, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, έστειλε στον […]

syros_drom_01

Ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού

Στις 10 Απριλίου 2011, τελέστηκε η ακολουθία του υπαίθριου Δρόμου του Σταυρού, που γίνεται κάθε χρόνο στο Λόφο της Άνω Σύρου. Διατρέξαμε νοερά την πορεία του Ιησού προς το Γολγοθά, σε κοινωνία με τους σεισμόπληκτους […]