5 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος : Εορτασμός της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας

syr11_01

syr11_01

Στις 13 Νοεμβρίου 2011, στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, γιορτάστηκε με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα, η Παναγία Μητέρα της Αγίας Ελπίδας, όπως γίνεται κάθε χρόνο, τη 2η Κυριακή του Νοεμβρίου. Του εορτασμού προηγήθηκε εβδομάδα ιερών Ακολουθιών με το εξής πρόγραμμα : Δευτέρα – Παράκληση στην Παναγία της Ελπίδας, Τρίτη – Απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου: Προσευχόμαστε για τους ασθενείς, Τετάρτη – Θεία Λειτουργία: Προσευχόμαστε στη Μητέρα της Καλής Ελπίδας για το δώρο των νέων Ιερατικών και Μοναχικών κλήσεων, Πέμπτη – Αγία Ώρα: Προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου, Παρασκευή – Παράκληση στην Παναγία της Ελπίδας. Στις ακολουθίες προΐσταντο ο Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού π. Νικόλαος Ρούσσος και ο Ηγούμενος της Iεράς Μονής των Πατέρων Καπουκίνων π. Στέφανος Αρμακόλας. Το Σάββατο, παραμονή, τελέστηκε από τον Επίσκοπο π. Φραγκίσκο, Αρχιερατικός εσπερινός. 

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο Εφημέριος π. Νικόλαος Ρούσσος και ο π. Στέφανος Αρμακόλας τέλεσαν ψαλτή Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, ιδιαιτέρως μελών της Αδελφότητας «Παναγία της Ελπίδας», που εδρεύει στην ενορία του Αγίου Γεωργίου. Το απόγευμα, ώρα 4, στον Μητροπολιτικό μας Ναό τελέστηκε από τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη και τους Ιερείς μας, επίσημο Αρχιερατικό συλλείτουργο. Ο Ναός, καταστόλιστος και καθ’ όλα ευπρεπισμένος, ήταν γεμάτος από πιστούς οι οποίοι, παρά το ψιλόβροχο, το τσουχτερό κρύο και τους βοριάδες που έφταναν ακόμη και τα 9 μποφόρ, ήλθαν από διάφορες περιοχές του νησιού, να προσευχηθούν στην Παναγία και να την προσκυνήσουν, ζητώντας της να μεσιτεύει στον Υιό της Θεό να μας στηρίζει στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας, ιδίως αυτές που βιώνουμε τους τελευταίους καιρούς, Πατρίδα και Λαός.

syr11_02

Ο Επίσκοπός μας π. Φραγκίσκος, κηρύττοντας το θείο λόγο, είπε:

«Kαι πάλι φέτος η Πανήγυρη της Παναγίας της Ελπίδας μάς συγκεντρώνει εδώ, στον Καθεδρικό μας ναό.

“Παναγία της Ελπίδας”, λέμε, αλλά ο ακριβής τίτλος της σημερινής εορτής είναι: “Παναγία, Μητέρα του Χριστού, ο οποίος είναι η Ελπίδα μας”.

Αν ανοίξουμε ένα λεξικό θα βρούμε ότι “ελπίζω” θέλει να πει περιμένω κάτι καλό, περιμένω να συμβεί κάτι ευχάριστο. Αυτό όμως για μας τους χριστιανούς δεν φτάνει, διότι δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε ελπίδα, αλλά για τη χριστιανική ελπίδα που προϋποθέτει την πίστη μας στον Ιησού Χριστό, στον οποίο εμπιστευόμαστε τη ζωή μας ολόκληρη. Δηλαδή το καλό και το ευχάριστο που ελπίζουμε να συμβεί το περιμένουμε από το Χριστό, διότι σ’ εκείνον στηρίζουμε την ελπίδα μας, σ’ εκείνον εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας, και στην Αγία Μητέρα του και Μητέρα μας, την Παναγία η οποία συνηγορεί για μας.

Αλλά, συγκεκριμένα, τι εννοούμε όταν λέμε ότι ο Χριστός είναι η ελπίδα μας; Το Ευαγγέλιο που ακούσαμε, σε μορφή σπόρου, περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία για να καταλάβουμε τι θέλει να πει ότι ο Χριστός είναι η ελπίδα μας, που αν τον αφήσουμε να φυτρώσει θα φέρει καρπό. Και ιδιαίτερα αν αυτά τα στοιχεία τα συσχετίσουμε με τη σημερινή δύσκολη και θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πατρίδα μας.

Στο Ευαγγέλιο διαπιστώνουμε:

  1. Ότι σε ένα γλέντι γάμου, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.

  2. Στο γλέντι του γάμου βρίσκεται ο Ιησούς, είναι καλεσμένος.

  3. Εκεί βρίσκεται και η Μητέρα του, η Παναγία, που σ’ αυτό το περιστατικό διαδραματίζει ένα διπλό ρόλο. Από τη μια τον ρόλο του συνηγόρου. Λέει στον Ιησού: «Δεν έχουν κρασί». Δηλαδή του παρουσιάζει το πρόβλημα των νεονύμφων. Από την άλλη διαδραματίζει το ρόλο του συμβούλου. Λέει στα γκαρσόνια: «κάνετε ό,τι θα σας πει». Σαν να τους έλεγε, αν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα, «κάνετε ό,τι θα σας πει ο Ιησούς».

  4. Τα γκαρσόνια κάνουν ό,τι τους λέει ο Ιησούς, παρ’ όλο που αυτό που τους λέει είναι παράλογο. Τους λέει: «γεμίστε τις στάμνες νερό». Μπορούσαν να του πουν, το πρόβλημά μας δεν είναι η έλλειψη νερού, αλλά η έλλειψη κρασιού. Και όμως κάνουν ό,τι τους λέει ο Ιησούς. Τους λέει να γεμίσουν τις στάμνες νερό, με νερό τις γεμίζουν. Τα γκαρσόνια κάνουν ό,τι μπορούν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, ο Ιησούς θα συμπληρώσει σύμφωνα με την δική του παντοδυναμία.

Αυτά είναι μερικά στοιχεία που αν τα συσχετίσουμε με τη σημερινή θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πατρίδα μας θα μας βοηθήσουν, έστω και μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημά μας σήμερα το ονομάσαμε οικονομική κρίση, και το ζούμε. Αυτή η οικονομική κρίση τίναξε στον αέρα τα προγράμματά μας, την πορεία της ζωής μας, άλλαξε και συνεχώς αλλάζει τις συνήθειές μας. Η οικονομική κρίση όμως δεν δημιουργήθηκε από μόνη της, είναι καρπός της ανήθικης συμπεριφοράς της κοινωνίας μας, σε όλα τα επίπεδα: από το στενό επίπεδο των ατομικών σχέσεών μας, το οικογενειακό, το τοπικό, μέχρι το εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η κρίση πρωτίστως είναι ηθική, αυτή δημιουργεί το πρόβλημα. Υπάρχει λύση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Για μας τους χριστιανούς η λύση είναι ο Ιησούς Χριστός, με την προϋπόθεση ότι τον εμπιστευόμαστε και συμμορφώνουμε τη συμπεριφορά μας σύμφωνα με τις αρχές του Ευαγγελίου του.

Θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, καταπολεμώντας την ηθική κρίση, ακολουθώντας τις αρχές του Ευαγγελίου. Θα αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση αν θα κάνουμε ό,τι μας λέει ο Ιησούς με το Ευαγγέλιό του, δηλαδή αν η συμπεριφορά όλων μας, σε όλα τα επίπεδα, θα εμπνέεται από τις αρχές του Ευαγγελίου:

Π.χ. Μας λέει ο Ιησούς:

* «Μην κάνεις στον άλλο ό,τι δεν θέλεις οι άλλοι να κάνουν σε σένα».

Κανένας δεν θέλει οι άλλοι να του κάνουν κακό. Λοιπόν, μην κάνεις κακό στον άλλο, μην ζημιώνεις τον άλλο, μην κλέβεις τον άλλο, μην εκμεταλλεύεσαι τον άλλο. Μην περιφρονείς τον άλλο. Θα έφθανε να περνούσε στην πράξη αυτός ο Λόγος του Ιησού και αμέσως θα είχαμε τη λύση πολλών προβλημάτων, επαναλαμβάνω, έστω και μακροπρόθεσμα.

Μας λέει ο Ιησούς:

* «Αγαπάτε τους εχθρούς σας».

Αν αυτός ο Λόγος του Ιησού περνούσε στην πράξη δεν θα υπήρχαν ποτέ πόλεμοι, οι άνθρωποι θα ζούσαμε αγαπημένοι.

Μας λέει ο Ιησούς:

* «Να είστε ειρηνοποιοί».

Πόσο όμορφη θα ήταν η ζωή μας αν όλοι επιδιώκαμε ειλικρινά την ειρήνη, αρχίζοντας από το μικρό περιβάλλον της οικογένειάς μας, του χωριού μας, του νησιού μας μέχρι το εθνικό και το διεθνές περιβάλλον! Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, διότι αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη.

Μας λέει ο Ιησούς:

* «Να είστε ελεήμονες».

Αν είμαστε ελεήμονες, στην κοινωνία μας δεν θα υπήρχαν φτωχοί και άνθρωποι που να βρίσκονται στην ανάγκη.

Μας λέει ο Ιησούς, μιλώντας για το γάμο:

* «Ο άνθρωπος μη χωρίσει ό,τι ένωσε ο Θεός».

Πόσες στεναχώριες, πόσα μαλώματα, πόσα θύματα θα εξαφανίζονταν από τις οικογένειες αν πράγματι ο άνθρωπος δεν χώριζε ό,τι ένωσε ο Θεός με το μυστήριο του γάμου! Και από τη θετική πλευρά πόση περισσότερη αγάπη θα υπήρχε στην ανθρωπότητα αν οι οικογένειές μας παρέμεναν πάντοτε ενωμένες με την αγάπη!

Μας λέει ακόμη ο Ιησούς:

* «Όποιος θέλει να είναι πρώτος θα είναι ο υπηρέτης όλων».

Πολλοί θέλουν να είναι πρώτοι. Το ζήσαμε με αγωνία αυτή την εβδομάδα, όσο και να ήθελαν να το κρύψουν, φάνηκε ολοκάθαρα ότι τα κομματικά και τα προσωπικά συμφέροντα των αρχηγών προείχαν στα συμφέροντα για το λαό. Πολλοί θέλουν να είναι πρώτοι. Το ζούμε σε κάθε προεκλογική περίοδο. Εύχομαι όλοι να επιθυμούν να εκλεγούν, να γίνουν πρώτοι, για να είναι υπηρέτες των άλλων, υπηρέτες των συμφερόντων του λαού. Και όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας, δελεάζει ο τίτλος του Προέδρου. Εύχομαι οποιοσδήποτε πρόεδρος να προεδρεύει με την αγάπη και να σκορπά αγάπη. Μιμούμενος τον Ιησού Χριστό ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από την αγάπη εκείνου που δίνει τη ζωή του γι’ αυτόν που αγαπά». Ο Ιησούς Χριστός έδωσε τη ζωή του με τον πιο φρικτό τρόπο για να μας δείξει πόσο μας αγαπά.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να σας αναφέρω τα λόγια του Ιησού που αποτελούν ευαγγελικές αρχές. Αυτές μας δείχνουν τις λύσεις για τα προβλήματά μας. Καθολικοί και Ορθόδοξοι λέμε ότι ο Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος, πέθανε επάνω στο σταυρό για να μας σώσει. Δεν ξέρω τι εννοεί ο καθένας όταν λέει ή όταν ακούει αυτά. Ναι, ο Χριστός έγινε άνθρωπος και πέθανε επάνω στο σταυρό για να μας σώσει. Να μας σώσει από τι; Μη σκέπτεστε μόνο την μεταθανάτια σωτηρία. Να σκέπτεστε ότι έγινε άνθρωπος για να μας σώσει από τη χαβούζα του κόσμου και να ζούμε σωσμένοι. Γι’ αυτό, προφορικά και γραπτά μάς έδωσε το Ευαγγέλιο. Ποια είναι η εκτίμησή σου για το Ευαγγέλιο, για ό,τι διδάσκει, για τους τρόπους συμπεριφοράς που τονίζει, για τις αρχές που χαράζει για την πορεία της ανθρωπότητας;

Και σ’ εμάς σήμερα η Παναγία επαναλαμβάνει: Κάνετε ό,τι σας λέει ο Ιησούς. Όταν λέμε ότι ο Χριστός είναι η ελπίδα μας, εννοούμε ότι ο Ευαγγελικός Λόγος του, αν τον αφήσουμε να περάσει στην πράξη και να γίνει βίωμά μας, τότε θα έχουμε τη λύση όλων των προβλημάτων μας και αυτό που ελπίζουμε θα το αποκτήσουμε. Αμήν».

Φέτος, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, δεν έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Ελπίδας στους δρόμους του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Σύρου.

Θαυμάσια, όπως πάντα, η μεικτή πολυμελής χορωδία της Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Ιωάννη Γ. Ρούσσου, στην οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες από όλους μας, για τη σπουδαία προσφορά των μελών της στις ιεροτελεστίες που γίνονται στον Καθεδρικό μας ναό. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες ανήκουν και σε όλα εκείνα τα άτομα που προσφέρουν με κόπο, αλλά με ζήλο και αγάπη, τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για το στολισμό, τον ευπρεπισμό και την εκτέλεση διαφόρων εργασιών εντός και εκτός του Ναού. Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκίσματα από το Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ». Παρευρέθησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.  


Προηγούμενο Άρθρο

Μια πορεία προετοιμασίας… Δεύτερη Συνάντηση

Επόμενο Άρθρο

Σύρος : Μεγάλη Έκθεση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου

You might be interested in …

Η χορωδία του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης συμμετείχε σε θρησκευτική συναυλία στον Άγιο Διονύσιο

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 η χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σύρου, έλαβε μέρος σε θρησκευτική συναυλία με έργα έργα των: Vivaldi, Bach, Handel, Mozart, Rheinberger, Dubois, Gjeilo, για σολίστ, χορωδία, έγχορδα, και εκκλησιαστικό όργανο, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό […]

Σύρος: Το άνοιγμα Θύρας του Ιωβηλαίου έτους της Ευσπλαχνίας

Συμμετέχοντας στο έκτακτο Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας, την έναρξη του οποίου κήρυξε ο Πάπας Φραγκίσκος την ημέρα της πανήγυρης της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στις 8 του Δεκέμβρη, η τοπική μας Εκκλησία συνάχτηκε γύρω από τον […]

– Σύρος : Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης

Την πρώτη Ιανουαρίου κάθε χρόνου, γιορτάζεται με επισημότητα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, που για φέτος ήταν η 44η. Το Σάββατο, πρωτοχρονιά, στις 5 μ.μ. τελέστηκε […]