6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος : Πανήγυρη της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας

Στις 11 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Καρμήλου στην Άνω Σύρο, τελέστηκε από την τοπική μας Εκκλησία,  με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, η Πανήγυρη της Παναγίας Μητέρας της Αγίας Ελπίδας, όπως γίνεται κάθε χρόνο, τη 2η Κυριακή του Νοεμβρίου.

Πριν από τον εορτασμό προηγήθηκε εβδομάδα ιερών Ακολουθιών με το εξής πρόγραμμα: Δευτέρα-Παράκληση προς την Παναγία της Ελπίδας, Τρίτη-Απαγγελία του Αγίου Ροδαρίου: Προσευχόμαστε  για το δώρο  της  Πίστης, Τετάρτη–Θεία   Λειτουργία: Προσευχόμαστε στη Μητέρα της Καλής Ελπίδας για το δώρο ιερατικών και μοναχικών κλήσεων, Πέμπτη-Αγία Ώρα. Προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου, Παρασκευή-Παράκληση στην Παναγία της Ελπίδας. Στις ακολουθίες προΐστατο ο Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού π. Νικόλαος Ρούσσος, παρόντος και του π. Στέφανου Αρμακόλα, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής των πατέρων Καπουκίνων στη Άνω Σύρο. Το βράδυ του Σαββάτου, παραμονή, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπός μας π. Φραγκίσκος, χοροστάτησε στον επίσημο εσπερινό προς τιμήν της  Παναγίας της Ελπίδας.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο Εφημέριος π. Νίκος τέλεσε ψαλτή Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή πολλών ευλαβών πιστών, ιδιαιτέρως μελών της Αδελφότητας «Παναγία της Ελπίδας», η οποία εδρεύει στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου και είναι μια από  τις παλαιότερες Αδελφότητες της Σύρου.  Στις 4 το απόγευμα τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη, Καθολικό Επίσκοπο Σύρου, και τους Ιερείς μας, επίσημο Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Ο Ναός, στολισμένος με κάθε επιμέλεια, ήταν γεμάτος από πιστούς, οι οποίοι, ξεκινώντας από διάφορα μέρη του νησιού, ανέβηκαν το Λόφο της Άνω Σύρου, για να προσκυνήσουν την Παναγία. Να της ζητήσουν, με την προσευχή τους, τη μεσιτεία της στον Υιό της και Θεό, για να ευλογεί και να προστατεύει ολόκληρη  την ανθρωπότητα, εμάς δε εδώ στην Ελλάδα  να μας στηρίζει στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε από τη μεγάλη οικονομική ύφεση, που απλώνεται τάχιστα παντού και όπως είναι επόμενο και στη Σύρο μας, όπου ολοένα γίνεται περισσότερο αισθητή και μάλιστα σε πολύ ανησυχητικό βαθμό.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος Επίσκοπός μας π. Φραγκίσκος, ο οποίος  μίλησε για τη σπουδαία σημασία της μεγάλης γιορτής,  στο  κέντρο  της  οποίας είναι  η  Παναγία – Μητέρα  της Αγίας Ελπίδας, της Ελπίδας μας, που είναι ο Ιησούς  Χριστός,  ο Λυτρωτής  του κόσμου.   

Μεγάλη η προσέλευση πιστών στη  Θεία Κοινωνία. Στο τέλος της ιεροτελεστίας έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Ελπίδας στους δρόμους του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Σύρου.

Εξαιρετική για άλλη μια φορά η μεικτή πολυμελής χορωδία της Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Ιωάννη Γ. Ρούσσου. Της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες ανήκουν και σε όλα εκείνα τα άτομα που προσφέρουν με κόπο, αλλά με ζήλο και αγάπη, τις πολύτιμες εθελοντικές τους υπηρεσίες, για το στολισμό, την καθαριότητα  και ευπρεπισμό του Ναού της Παναγίας του Καρμήλου, ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες χρησιμοποιείται ως ενοριακός Ναός, λόγω των εργασιών του συγκροτήματος του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού μας, του Αγίου Γεωργίου, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά. Τα ίδια θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες αξίζουν οι οργανοπαίκτες και όλα τα μέλη των χορωδιών των Ενοριών της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, για την πολύτιμη και σπουδαία προσφορά τους στα ασματικά μέρη των διαφόρων Ιεροτελεστιών και εν γένει Ιερών Ακολουθιών, ενισχύοντας τις ψαλμωδίες των πιστών, αλλά και για το χρόνο που διαθέτουν κατά την, επί πολλές ημέρες, προετοιμασία των τελετών. Απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες και στα μέλη εκείνα της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας που φροντίζουν εθελοντικά και με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και με πολύ κόπο και πολύωρη εργασία, για την καθαριότητα, το στολισμό και γενικά  τον ευπρεπισμό του ενοριακού τους Ναού, άλλων Ναών, των Κοιμητηρίων, καθώς και των δεκάδων, διάσπαρτων σε ολόκληρο το νησί μας, καθολικών εξωκλησίων.

      Στην έξοδο του Ναού προσφέρθηκαν στο εκκλησίασμα γλυκίσματα από το Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ».        

        Παρευρέθησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Σύρος, 14 Νοεμβρίου 2012

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

Προηγούμενο Άρθρο

Συνοδική Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας: Εορτή του Χριστού Βασιλέα

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα: Εις ιερέαν χειροτονία του ΙΩΑΝΝΗ ΡΟΒΕΡΤΟΥ ΡΑΙΚΛΥ

You might be interested in …

neoi_syros

Επιστολή συγχαρητηρίων προς το νέο διάκονο, Γιάννη Βαρθαλίτη, από την 9η Πανελληνία Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας

ΕΝΑΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ –  ΣΥΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΕΝΤΑ ΔΙΑΚΟΝΟ ΙΩΑΝΝΗ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ ΙΕΡΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΣ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ, Οι ενενήντα νέοι […]

Σύρος: Επέτειος των 400 ετών από το μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου Σύρας Ιωάννη Ανδρέα Κάργα

Την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 η Καθολική Επισκοπή Σύρου και η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος οργάνωσαν την 1η εκδήλωση για την επέτειο των 400 ετών από το μαρτυρικό θάνατο του Επισκόπου Σύρας Ιωάννη […]

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου

Μέσα σε ένα πολύ όμορφο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2014, στο Ποιμαντικό Κέντρο «Άγιος Παύλος», στην Ποσειδωνία, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου. Μετά από […]