18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος: Πανήγυρη Φανερωμένης

Με την τέλεση του επίσημου Συλλείτουργου από τον Επίσκοπο Σύρου π. Φραγκίσκο και του συνόλου του κλήρου του νησιού κορυφώθηκε το οκταήμερο προσευχής για την εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης στην Σύρο.

 

Πλήθος πιστών συμμετείχε με ευλάβεια στις τελετές και τις ακολουθίες ολόκληρης της εβδομάδας, μιας πνευματικής πορείας μέσα στην κοινωνία της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ που περιελάμβανε: Προσκύνημα των Ασθενών και των Ηλικιωμένων, Ακολουθία της Μετάνοιας, το Προσκύνημα των Νέων που είχε ως θέμα «Αναγγέλλουμε τη χαρά της πίστεώς μας», την Αγία Ώρα, με την προσκύνηση της Ευχαριστίας, την Θ. Λειτουργία από τον Επίσκοπο για τις κλήσεις προς την Ιερατική και Μοναχική ζωή.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, την Ιερά Μητρόπολη Σύρου εκπροσώπησε ο πρωτοπρεσβύτερος κ. Φλαβιανός Αλμπέσκου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός επισήμων ανάμεσα στους οποίους ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας, ο αστυνομικός δ/ντης Ν. Αιγαίου, ο αστυνομικός δ/ντης Κυκλάδων, πολιτευτές, πρ. βουλευτές, ο πρ. νομάρχης Κυκλάδων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στην ομιλία του ο σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αμαρτία και ελευθερία. Δύο λέξεις: η πρώτη θεωρείται αναχρονιστική, η δεύτερη σύγχρονη. Και όμως η πραγματική ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει, εκεί όπου υπάρχει η αμαρτία. Δεν φθάνει να ζεις σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα για να ζεις ελεύθερος. Αν δεν κατορθώνεις να κυριαρχείς στον εαυτόν σου θα είσαι σκλάβος του εαυτού σου, θα οδηγείσαι από τα πάθη σου, δεν θα ζεις ελεύθερος.

Η χριστιανική έννοια της ελευθερίας προϋποθέτει την απελευθέρωση από τον προσωπικό εγωισμό, δηλαδή από εκείνη την λατρεία του εαυτού σου που δημιουργεί το ψευδές αίσθημα ότι είσαι απόλυτος κυρίαρχος της κατάστασης και όλοι οι άλλοι περιφέρονται γύρω σου σαν αντικείμενα. Η χριστιανική πίστη εντοπίζει την πηγή του εγωισμού στην αμαρτία. Δυστυχώς είναι της μόδας η νοοτροπία ότι για να αισθανθείς ελεύθερος, ώριμος, υπεύθυνος του εαυτού σου, για να αισθανθείς απελευθερωμένος, πρέπει να έχεις το θάρρος να ξεκόψεις με τις ηθικές αξίες, που συχνά τις ονομάζουν “ταμπού”. Και ακόμη χειρότερα, να έχεις το θάρρος και τη δύναμη συνειδητά να αμαρτήσεις.

Αδέλφια μου, αυτό είναι παράλογο. Η ελευθερία δεν είναι καρπός της αμαρτίας αλλά της αλήθειας. Το λέει και ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο: “Η αλήθεια θα σας καταστήσει ελεύθερους".

Είμαι ελεύθερος δεν θέλει να πει ότι κάνω ό,τι θέλω. Είμαι ελεύθερος θέλει να πει ότι μπορώ να διαλέγω ελεύθερα το καλό που μου αρέσει και να εκτελώ ελεύθερα το καλό που διάλεξα χωρίς να φοβάμαι κανένα».

Αυτή είναι η πραγματική ελευθερία του Χριστιανού αν αξιοποιεί και ζει τη Λύτρωση που του απέκτησε ο Ιησούς Χριστός με το θάνατό του και την ανάστασή του.

Ο απελευθερωμένος χριστιανός ζει ελεύθερος ακόμη και όταν εξωτερικές δυνάμεις τον καταπιέζουν και καταπατούν την ελευθερία του και τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Αλλά ιδιαίτερα ο απελευθερωμένος χριστιανός ζώντας ελεύθερος σέβεται την ελευθερία των άλλων επειδή ξέρει ότι κάθε άνθρωπος είναι πλασμένος κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού, και επομένως κάθε άνθρωπος είναι αντικείμενο απόλυτου σεβασμού. Είπα κάθε άνθρωπος. Χωρίς καμιά εξαίρεση, χωρίς καμιά διάκριση.


 


 

Προηγούμενο Άρθρο

Όπου δεν υπάρχει εργασία, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια

Επόμενο Άρθρο

Πανήγυρη της Παναγίας της Φανερωμένης στον Πειραιά

You might be interested in …

Μήνυμα του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου π. Πέτρου Στεφάνου για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Ερμούπολη, 8 Μαρτίου 2022 Προς το πλήρωμα τηςΚαθολικής Εκκλησίας της Σύρου «Η Τεσσαρακοστή είναι καιρός ευνοϊκός προσωπικής και κοινοτικής ανανέωσης, που μας οδηγεί στο Πάσχα του Ιησού Χριστού, ο οποίος πέθανε και αναστήθηκε. Για τη […]

Ζωντανή αναμετάδοση της Επισκοπικής Χειροτονίας του Παν/τατου π. Ιωσήφ Πρίντεζη

Ζωντανή αναμετάδοση της Επισκοπικής Χειροτονίας του Παν/τατου π. Ιωσήφ Πρίντεζη   Η Επισκοπική Χειροτονία του Παν/τατου π. Ιωσήφ Πρίντεζη θα μεταδοθεί ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι Syros TV1, την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 και ώρα […]

Σύρος: Επισκέψεις των Επισκόπων στους Ασθενείς και τους Ηλικιωμένους

Στις 2 Ιανουαρίου 2013, οι Σεβασμιότατοι Επίσκοποι π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου και κ.κ. Δωρόθεος Β΄, Μητροπολίτης Σύρου, τους οποίους συνόδευαν αντίστοιχα, οι Πανοσιολογιότατοι π.π. Αντώνιος Βουτσίνος, Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και Φλαβιανός […]