7 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σύρος : Προκήρυξη Διαγωνισμού έκθεσης ιδεών για τους νέους της Εκκλ. Επαρχίας της Σύρου

ekne_syrou

ekne_syrou

Καθολική Επισκοπή Σύρου

Πανσυριανή Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των κλήσεων

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ ΙΔΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΥΡΟΥ

με θέμα:

«Διαπαιδαγωγώντας τους νέους στην δικαιοσύνη και την ειρήνη»

Η Πανσυριανή Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων, προκηρύσσει διαγωνισμό έκθεσης ιδεών, με θέμα: «Διαπαιδαγωγώντας τους νέους στην δικαιοσύνη  και την Ειρήνη». Το θέμα του διαγωνισμού αποτελεί και το θέμα της Παγκόσμια Ημέρας Ειρήνης, η οποία θα εορταστεί την 1η  Ιανουαρίου 2012. 

Όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό:

  • Μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό καθολικοί νέοι και νέες ηλικίας, από Α΄ Λυκείου έως και 30 ετών της Εκκλησιαστικής Επαρχίας της Σύρου

  • Ο κάθε υποψήφιος συμμετέχει στο διαγωνισμό υποβάλλοντας μια μόνο έκθεση.

  • Η έκθεση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 σελίδες Α4 με χαρακτήρα Times New Roman 14 και διπλό διάστιχο.  

  • Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να παραδώσει την έκθεσή του σε κλειστό φάκελο, με ψευδώνυμο και ένα τηλέφωνο, έως την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στα Γραφεία της Καθολικής Επισκοπής στην Ερμούπολη (Γεωργίου Παπανδρέου 15), από τις 8.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ.

Κριτήρια αξιολόγησης:

  • Όλες οι υποβληθείσες εκθέσεις αξιολογούνται από την Επιτροπή αξιολόγησης που θα συσταθεί από την Πανσυριανή Επιτροπή για την Ποιμαντική της Νεολαίας και θα αποτελείται από έμπειρους αξιολογητές γραπτού λόγου.

 Βράβευση:

  • Η βράβευση των τριών καλύτερων εκθέσεων θα γίνει την 1 Ιανουαρίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο μετά την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, η οποία θα τελεστεί στις 5.00 μ.μ.

  • Τα βραβεία: το πρώτο βραβείο αντιστοιχεί στο χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, το δεύτερο 200 ευρώ και το τρίτο 100 ευρώ.

Από την Γραμματεία

της Πανσυριανής Επιτροπής

για την Ποιμαντική της Νεολαίας και των κλήσεων

 

Υ.Γ.: Για περαιτέρω πληροφορίες: στο τηλέφωνο 22810 88804 από τις 9.00 π.μ. με 1.00 μ.μ., είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση eknesyrou@yahoo.gr  

 

Παρουσίαση του Θέματος:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2012

Θέμα: «Διαπαιδαγωγώντας τους νέους στην δικαιοσύνη και την ειρήνη»

Το θέμα αγγίζει βαθιά το επιτακτικό ζήτημα του σημερινού κόσμου: να αφουγκραστεί και να αξιοποιήσει τις νέες γενεές στην πραγματοποίηση του κοινού καλού και στην διατύπωση μιας κοινωνικής τάξης, δίκαιης και ειρηνικής, όπου θα μπορούν να εκφράζονται και πραγματοποιούνται απόλυτα τα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπου.

Απορρέει, λοιπόν, ένα καθήκον των σύγχρονων γενεών, εκείνο του να θέσουν τις μελλοντικές  γεννεές στις συνθήκες, όπου θα μπορούν να εκφράσουν με τρόπο ελεύθερο και υπεύθυνο την επιτακτική ανάγκη για έναν νέο κόσμο. Η Εκκλησία αγκαλιάζει τους νέους και τα αιτήματα τους, ως σημείο μιας ολοένα και περισσότερο υποσχόμενης άνοιξης και υποδεικνύει σε αυτούς τον Ιησού, ως υπόδειγμα αγάπης, που καθιστά τα «πάντα καινούργια». (Απ. 21,5)

Οι υπεύθυνοι της δημόσιας ζωής είναι καλεσμένοι να ενεργούν έτσι, ώστε θεσμοί, νόμοι και χώροι της ζωής να διαπερνούνται από έναν ανθρωπισμό που να προσφέρει στις νέες γενεές ευκαιρίες πλήρους ολοκλήρωσης και εργασίας για να οικοδομήσουν μια κοινωνία αδελφικής αγάπης, συνεπή στις πιο βαθιές απαιτήσεις αλήθειας, ελευθερίας, αγάπης και δικαιοσύνης του ανθρώπου.

Από εδώ, λοιπόν, η προφητική διάσταση του θέματος που επιλέχτηκε από τον Άγιο Πατέρα, και που εντάσσεται στο αυλάκι της «διαπαιδαγώγησης στην ειρήνη», που χάραξε ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ το 1985 (Η ειρήνη και οι νέοι βαδίζουν μαζί), το 1979 (Για να φθάσουμε στην ειρήνη, διαπαιδαγωγούμε στην ειρήνη) και το 2004 (Μια δέσμευση πάντοτε επίκαιρη: διαπαιδαγωγούμε στην ειρήνη).

Οι νέοι πρέπει να είναι εργάτες της δικαιοσύνης και της ειρήνης σε έναν κόσμο σύνθετο και παγκοσμιοποιημένο. Αυτό κάνει απαραίτητη την νέα «παιδαγωγική συμφωνία» όλων των υπευθύνων. Το θέμα προαναγγέλλει έναν πολύτιμο σταθμό της Διδασκαλίας που προτείνει ο Βενέδικτος 16ος στα Μηνύματα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης. Άρχισε με το σημείο της Αλήθειας (2006 – Η ειρήνη βρίσκεται στην αλήθεια), ακολούθησε  με τους στοχασμούς στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου (2007 – Το ανθρώπινο πρόσωπο, καρδιά της ειρήνης), συνέχισε με την ανθρώπινη οικογένεια (2008 – Η ανθρώπινη οικογένεια, κοινότητα ειρήνης), άγγιξε το θέμα της φτώχειας (2009 – Καταπολεμώντας την φτώχεια, οικοδομούμε την ειρήνη), και την θρησκευτική ελευθερία (2010 – Εάν θέλεις να καλλιεργήσεις την ειρήνη, προστάτεψε την δημιουργία) και τώρα στρέφεται στο νου και στις καρδιές των νέων: «Διαπαιδαγωγώντας τους νέους στην δικαιοσύνη και την ειρήνη».                   

 


Προηγούμενο Άρθρο

Πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ανδρέα στην Άνδρο

Επόμενο Άρθρο

Τήνος: Πανηγυρικός Εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Νικολάου

You might be interested in …

Με χαρά και εύλογη ευαρέσκεια προς τον Κύριο, η Τοπική Εκκλησία της Σύρου γιόρτασε τα 25 χρόνια ιεροσύνης δύο ποιμένων της

Στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης, εκεί όπου πριν από 25 ακριβώς χρόνια έλαβε χώρα η  χειροτονία τριών νέων ιερέων, του π.Ιωάννη Ασημάκη, του π.Ιωσήφ Πρίντεζη και του π.Πέτρου Στεφάνου, η τοπική μας Εκκλησία, με […]

Σύρος: Επισκέψεις των Επισκόπων στους Ασθενείς και τους Ηλικιωμένους

Στις 2 Ιανουαρίου 2013, οι Σεβασμιότατοι Επίσκοποι π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου και κ.κ. Δωρόθεος Β΄, Μητροπολίτης Σύρου, τους οποίους συνόδευαν αντίστοιχα, οι Πανοσιολογιότατοι π.π. Αντώνιος Βουτσίνος, Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και Φλαβιανός […]