22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τήνος: Η Προσευχή μας για τις εκκλησιαστικές κλήσεις και την επιτυχία των τελειοφοίτων στις πανελλήνιες

 

Την Τέταρτη Κυριακή του Πάσχα που είναι και η παγκόσμια ημέρα προσευχής για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις, η Εκκλησία της Τήνου προγραμμάτισε την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου.

Στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπός μας και λειτούργησαν μαζί του: ο εφημέριος του Ναού π. Μάρκος Φώσκολος, ο εκκλησιαστικός παραστάτης της νεολαίας Τήνου π. Ιωάννης Σκλάβος και ο π. Μάρκος Βιδάλης που αυτό το χρόνο υπηρετεί στην Εκκλησία της Τήνου, συμμετείχαν αρκετοί ενορίτες και αντιπροσωπεία της νεολαίας της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιότατος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε για τον καλό Ποιμένα, τους σημερινούς ποιμένες, το νοητό ποίμνιο και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις στους νέους και τις νέες που θέλουν να δουν να γίνονται πράξη τα όνειρά τους.

 

Είπε ο Αρχιεπίσκοπος:

Και στους τρεις λειτουργικούς Κύκλους, η Τέταρτη Κυριακή του Πάσχα μας παρουσιάζει μία ευαγγελική περικοπή του Ευαγγελιστή Ιωάννη που αναφέρεται στον καλό Ποιμένα. Το Ευαγγέλιο αφού μας οδήγησε την περασμένη Κυριακή διαμέσου των ψαράδων, σήμερα μας οδηγεί διαμέσου των ποιμένων. Δύο κατηγορίες ανθρώπων ίσης σημασίας για το Ευαγγέλιο. Από τη μία προέρχεται η έκφραση «ψαράδες των ανθρώπων» και από την άλλη η έκφραση «ποιμένες των ψυχών» που και οι δύο αποδίδονται στους Αποστόλους του Χριστού.

Βρισκόμαστε νοερά στη Γαλιλαία, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της ευρίσκεται σε ένα οροπέδιο με σκληρή, άγονη και βραχώδη γη, που χρησιμοποιούταν περισσότερο για την κτηνοτροφία παρά για τη γεωργία. Η βλάστηση ήταν λιγοστή και τα κοπάδια έπρεπε συνεχώς να μετακινούνται για να βρίσκουν νέα βοσκή. Δεν υπήρχαν όμως προστατευτικά τείχη και γι’ αυτό και η ασφάλεια του ποιμνίου απαιτούσε τη συνεχή και άγρυπνη παρουσία του ποιμένα.

Μέσα στην Παλαιά Διαθήκη ο ίδιος ο Θεός παρουσιάζεται ως ποιμένας του λαού του. « Ο κύριος είναι ποιμένας μου τίποτα δεν μου λείπει» γράφει ο ψαλμωδός (Ψαλμός 22 [23], 1). «Αυτός είναι ο Θεός μας κι’ εμείς λαός της βοσκής του και πρόβατα των χεριών του» (Ψαλμός 94 [95], 7). Ο μελλοντικός Μεσσίας περιγράφεται επίσης με την εικόνα του ποιμένα: Γράφει πράγματι ο Ησαΐας: «θα βοσκήσει το κοπάδι του σαν βοσκός» (Ησαΐας 40, 11).

Αυτή η ιδανική εικόνα του ποιμένα πραγματοποιείται πράγματι με τέλειο τρόπο στο πρόσωπο του Χριστού. Είναι ο καλός ποιμένας που: «αναζητεί το χαμένο πρόβατο», «σπλαχνίζεται το λαό διότι τον βλέπει σαν ένα κοπάδι χωρίς βοσκό» (Ματθαίος 9, 36) και αποκαλεί τους μαθητές του «μικρό ποίμνιό μου» (Λουκάς 12, 32). Ο Απόστολος Πέτρος στην πρώτη επιστολή αποκαλεί τον Ιησού «ποιμένα των ψυχών μας». (Βλέπε 12, 25) και η επιστολή προς τους Εβραίους προσθέτει: «αυτός είναι ο ποιμένας των προβάτων, ο κατ’ εξοχήν ποιμένας» (Εβραίους, 13, 20).

Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή υπογραμμίζει μερικά χαρακτηριστικά του Ιησού, ως καλού Ποιμένα. Το πρώτο είναι η αμοιβαία γνωριμία προβάτων και ποιμένα: «Τα πρόβατά μου ακούνε τη φωνή μου και εγώ τα γνωρίζω και εκείνα με ακολουθούν».

Ο Χριστός γνωρίζει τους μαθητές του και όντας Θεός γνωρίζει όλους τους ανθρώπους. Τους γνωρίζει με «το όνομά τους», που για την Αγία Γραφή σημαίνει ότι τους γνωρίζει έτσι όπως είναι, με όλο τους το εξωτερικό και εσωτερικό είναι. Τους αγαπά με μία προσωπική αγάπη σαν να ήταν ο κάθε άνθρωπος ο ένας και μοναδικός. Ο Χριστός δεν ξέρει να μετρά παρά μόνο μέχρι «το ένα». Αυτό το ένα είναι ο κάθε ένας από μας.

Το σημερινό όμως Ευαγγέλιο μας λέει για τον καλό ποιμένα και κάτι άλλο. Ότι «δίνει τη ζωή του για τα πρόβατά του και κανένας δεν μπορεί να τα αρπάξει από το χέρι του». Είναι γνωστό στο ακροατήριο του Ιησού πως ο εφιάλτης των προβάτων ήταν τα άγρια ζώα, οι λύκοι και οι αλεπούδες αλλά και οι ληστές, οι οποίοι για τις απομακρυσμένες εκείνες περιοχές αποτελούσαν ένα συνεχή κίνδυνο. Εδώ φαίνεται και η διαφορά μεταξύ του αληθινού ποιμένα που θυσιάζεται για τα πρόβατά του και του μισθωτού, που το ποίμνιο δεν είναι δικό του, γι’ αυτό και μπροστά στον κίνδυνο φεύγει για να σωθεί ο ίδιος και εγκαταλείπει το ποίμνιο. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μάς παρουσιάζει τον Χριστό ως καλό ποιμένα σ’ αυτή την πασχαλινή περίοδο, διότι είναι το Πάσχα που ο Χριστός απέδειξε ότι είναι ο καλός ποιμένας, αφού θυσίασε τη ζωή του από αγάπη για τα πρόβατά του.

Η αγάπη του Χριστού είναι παγκόσμια και όλοι οι άνθρωποι είναι καλεσμένοι να αποτελέσουν το ποίμνιό του. Για να γίνει αυτό ο Ιησούς έχει ανάγκη από πρόσωπα που ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει:

για να φέρει τη σωτηρία μέχρι τα πέρατα της γης, δηλαδή ιεραποστόλους, κληρικούς και λαϊκούς.

Για να συνεχίσει να ασκεί την υπηρεσία του ως ποιμένας που ποιμαίνει, τρέφει και οδηγεί το ποίμνιό του, δηλαδή επισκόπους, ιερείς, διακόνους.

Για να αναγγέλλουν με την αφιερωμένη σε Εκείνον ζωή τους την μέλλουσα ευτυχία, δηλαδή μοναχούς και μοναχές.

Έχει ανάγκη από όλες και όλους σας, αγαπητοί μου έφηβοι, νέες και νέοι.

Μπράβο σε όσες και σε όσους σήμερα είστε εδώ, ξέρω ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι στην τοπική μας Εκκλησία, χρειάζεται να ακούσουν και εκείνοι τη φωνή του Κυρίου που τους αγαπά και θέλει τη βοήθειά τους για τη συνέχιση της σωτήριας αποστολής του.

Κουράγιο παιδιά μου, θάρρος νέοι και νέες έχετε τόσους φίλους και φίλες στη ζωή σας, μην αφήσετε έξω από τη φιλική σας παρέα τον Ιησού που έδωσε τη ζωή του για σας, για όλους μας. Μετά την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις που όλες και όλοι ευχόμαστε και οι εδώ παρόντες και γι’ αυτό το σκοπό προσευχόμαστε, για σκεφθείτε μήπως στην επιλογή των σχολών που κάνατε για να γίνετε φοιτητές, ξεχάσατε τη σχολή του Ιησού Χριστού που περιμένει να γραφτούν μαθητές και μαθήτριες.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές διάλεξα τη σημερινή ημέρα για να σας αναγγείλω μια καλή είδηση για την Εκκλησία μας. Μετά την πρόταση του Διευθυντή του Ιεροσπουδαστή μας Αλέξανδρου Πέρρου, που βρίσκεται στο τρίτο έτος θεολογίας και τον οποίο γνωρίσατε κατά το φετινό Πάσχα στην Τήνο, και τη σύμφωνη γνώμη του Πρεσβυτερίου μας, αποφάσισα να προχωρήσω στη διακονική του χειροτονία την οποία και όρισα να γίνει στην Τήνο την 1η Σεπτεμβρίου αυτού του έτους.

Είναι ένα νέο πολύτιμο δώρο που προσφέρει ο Κύριος στην τοπική μας Εκκλησία, τον ευχαριστούμε, τον ευγνωμονούμε και του επαναλαμβάνουμε «Μείνε μαζί μας Κύριε. Αμήν

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΚ-897, 17 Μαΐου 2019

Επόμενο Άρθρο

Τήνος: Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας του Ροδαρίου με το ειδικό τυπικό της τοπικής Εκκλησίας

You might be interested in …

nx-mhtrop

Νάξος : Το Άγιο Χρίσμα στα παιδιά

Την Κυριακή 29 Μαΐου η ενορία της Μητροπόλεώς μας στη Νάξο έζησε στιγμές πρωτόγνωρες, αφού πολλές δεκαετίες είχε να ζήσει τη μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος ομαδικά σε δεκατρία παιδιά της ενοριακής μας κοινότητας.

tin_08_01

Ενημερωτικό Δελτιο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

26 ΙΟΥΛιου 2011 Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011 εόρτασαν τον Άγιο Απόστολο Ιάκωβο στο παρεκκλήσι του Αγίου Βερνάρδου στον Κάμπο Τήνου, όπου βρίσκεται εικόνα του Αγίου αφιερωμένη στο όνομά του, προερχόμενη από άλλο ξωκλήσι, που […]