19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τήνος: Η πρώτη ημέρα της συνάντησης Ιεραρχίας- Εφημερίων

 

Χθες το απόγευμα ώρα 16.00 άρχισαν οι εργασίες με τέλεση της Θείας Λειτουργίας Ιεραρχών και εφημερίων στον Μοναστηριακό ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα της Τήνου. Στη θεία λειτουργία προΐστατo ο τοπικός Ιεράρχης, Σεβασμιότατος π. Νικόλαος.

Στις 17.30 τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού στο χώρο των εργασιών και στις 18.00 άρχισαν οι εργασίες της Συνάντησης.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών προήδρευσε ο τοπικός Επίσκοπος π. Νικόλαος και τις εργασίες συντόνιζε ο π. Νικόλαος Ρούσσος, εφημέριος του Ενοριακού ναού Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης Σύρου και εκκλησιαστικός παραστάτης της Καθολικής νεολαίας Ελλάδος.

 

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας υποδέχθηκε Αρχιερείς, εφημερίους και τον ομιλητή π. Fabio Attard.

 

Είπε ο Σεβασμιότατος:

 

Σεβασμιότατοι Αδελφοί, σεβαστοί πατέρες, Carissimo p. Fabio,

Χριστός Ανέστη,

Ο Κύριος τα τελευταία αυτά τέσσερα χρόνια μας αξίωσε να συναντηθούμε τρεις φορές στον θαυμάσιο αυτό τόπο, φιλοξενούμενοι του αγαπητού πλοιοκτήτη και Ιππότη του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου κ. Αθανασίου Μαρτίνου και να νιώσουμε τη χαρά του ψαλμωδού που μας υπενθυμίζει το: «Πόσο ωραίο και πόσο ευχάριστο είναι, να κατοικούν μαζί τ’ αδέρφια!».

Κι εμείς για δύο ημέρες θα είμαστε μαζί με σκοπό να μελετήσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Εκκλησία που είναι «η σημερινή ποιμαντική για τη νεολαία με βάση τα όσα πρότειναν οι Συνοδικοί Πατέρες στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2018».

Η παρουσία του ειδικού σε θέματα νεολαίας από τη Μάλτα σεβαστού Σαλεσιανού Ιερομονάχου π. Fabio Attard al cui diamo un caloroso saluto di ben venuto accompagnato da un forte aplauso, αποτελεί την εγγύηση ότι χάρη στις γνώσεις στον τομέα της ποιμαντικής για τη νεολαία, η συνάντησή μας αυτή θα είναι καρποφόρος και αποτελεσματική.

Σας καλωσορίζω λοιπόν όλους στο νησί της Παναγίας του Ροδαρίου, της Βρυσιώτισσας και της Μεγαλόχαρης σε μια περίοδο που ηχεί ακόμη η γλυκιά και χαρμόσυνη μελωδία του «Χριστός Ανέστη», ώστε με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος να μπορέσουμε να αντιληφθούμε ακόμη περισσότερο πόση φροντίδα και αγάπη οφείλουμε να δείχνουμε προς τους έφηβους και τους νέους που είναι το δυναμικό σήμερα και το ελπιδοφόρο αύριο της Εκκλησίας του Χριστού.

Μακάρι τις ημέρες αυτές ο λόγος του Θεού που θα χρησιμοποιήσει την καρδιά, το νου και τα χείλη του π. Fabio, ν’ αγγίξει τη δική μας καρδιά, ώστε με την ακοή και αντίληψη των όσων πολύτιμων θα ακούσομε και να επωφεληθούμε από όλα εκείνα τα οποία εμπνεύστηκαν και γράφτηκαν στη Ρώμη από τους Συνοδικούς Πατέρες τον περασμένο Οκτώβριο, εκ των οποίων είναι σήμερα ένας ανάμεσά μας.

Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, νέες μεθόδους και πρέπει να καταβάλλουμε νέες προσπάθειες, να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο: ως άτομα, ως ενοριακές κοινότητες και ως τοπικές Εκκλησίες για τους έφηβους και τους νέους της Εκκλησίας, εκτιμώντας και αξιοποιώντας τα χαρίσματά τους. Συμμεριζόμενοι τις ανησυχίες τους και απαντώντας στα ερωτήματά τους μέσω των οποίων δηλώνουν το ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους για τον Ιησού και την Εκκλησία. Με τον τρόπο αυτό και χρησιμοποιώντας, την εμπειρία των μεγαλυτέρων και το ζήλο των νεωτέρων θα προσφέρουμε τρόπους συνάντησης, διαλόγου και συνοδοιπορίας στα νιάτα της σημερινής Εκκλησίας.

Και πάλι καλώς ορίσατε, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην ευκαιρία που μας προσφέρει ο Κύριος, που: Αληθώς Ανέστη.

 

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

   

Μετά την αυτοπαρουσίαση των παρόντων, ο Σεβασμιότατος π. Πέτρος Στεφάνου, Επίσκοπος Σύρου-Θήρας και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για την ποιμαντική της νεολαίας και των εκκλησιαστικών κλήσεων, παρουσίασε την προσωπική Εμπειρία του από την συμμετοχή του στη Σύνοδο των Επισκόπων της Ρώμης που έγινε τον Οκτώβριο του 2018 και μελέτησε με την παρουσία και 30 νέων θέματα που αφορούν την ποιμαντική για τη νεολαία.

Στη συνέχεια ο ομιλητής π. Fabio Atard παρουσίασε την πρώτη του εισήγηση πάνω στο θέμα και ακολούθησαν διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από τους παρόντες.

Μετά σχηματίστηκαν ομάδες των παρόντων και κλήθηκαν να αρχίσουν να μελετούν το σχετικό ερωτηματολόγιο, η μελέτη του οποίου θα συνεχιστεί και αύριο.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας έληξαν στις 20.30.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, Παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα.

Επόμενο Άρθρο

Ευρωπαϊκές εκλογές, συμμαχία δημοσιογράφων για την αποτροπή ψευδών ειδήσεων

You might be interested in …

Πανηγύρισε ο μοναστηριακός Ναός του Αγίου Φραγκίσκου στην περιοχή Μέση της Τήνου

Το απόγευμα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019 πανηγύρισε  ο Μοναστηριακός Ναός του Αγίου Φραγκίσκου  στην περιοχή Μέση της Τήνου. Τελέστηκε Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας και συλλειτούργησαν μαζί του: ο υπεύθυνος […]

Τήνος: Serviam Project στη Μονή Ουρσουλινών

Εικαστικές επιτόπιες παρεμβάσεις στην παλαιά Μονή των Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου. Εγκαίνια: Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:00 Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10:30 – 15:00 Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Tinos Art Gathering Kinono […]

Πανήγυρη Αγίου Αντωνίου στο Σμαρδάκιτο Τήνου

Εόρτασε πανηγυρικά ο Ενοριακός Ναός του Αγίου Αντωνίου της Παδούης στο Σμαρδάκιτο Τήνου τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011, με πλήρη επισημότητα και ευλάβεια.  Ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου π. Νικόλαο και τον […]