19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τήνος : Λήξη του Έτους της Πίστεως

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών έγινε στον Καθεδρικό ναό μας στην Ξινάρα ο πανηγυρικός εορτασμός του Χριστού Βασιλέα, Προστάτη της Καθολικής Νεολαίας Ελλάδος και η λήξη του έτους της Πίστεως.

Έντονη και ενεργός ήταν η συμμετοχή των παιδιών των δύο Κατηχητικών Κέντρων, αλλά και της οργανωμένης πολυάριθμης ομάδας των εφήβων σε συνδυασμό και με τη λαμπρή παρουσία της νεολαίας της τοπικής μας Εκκλησίας. Εντύπωση προκάλεσε σε όλους και η αντιπροσωπεία που έφθασε από το νησί της Μυκόνου για να συμμετάσχει στο διπλό εορτασμό.

 

Με τον ύμνο ΧΡΙΣΤΕ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΤΡΑΤΑΡΧΑ έγινε η είσοδος στο Ναό των παιδιών του κατηχητικού, των εφήβων, των νέων και όλου του Κλήρου με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπό μας, π. Νικόλαο.

Μετά την έναρξη της Θείας Λειτουργίας και τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου η θεολόγος Μαρία Δελασούδα, υπεύθυνη του Γραφείου για την ποιμαντική της νεολαίας της Αρχιεπισκοπής μας έκανε εισήγηση στην όλη ιεροτελεστία προετοιμάζοντας την Εκκλησία, ώστε να μπει στο πνεύμα της γιορτής και της ομολογίας της πίστης, λέγοντας:

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση του λειτουργικού έτους, ενός έτους που ήταν αφορμή για να εμβαθύνουμε την πίστη μας, να αναρωτηθούμε εάν υπάρχει και ποια είναι η προσωπική μας σχέση με το Θεό και πως αυτή η σχέση αφού βιωθεί γίνεται πίστη. Σήμερα γιορτάζουμε τη λήξη αυτού του έτους, θα τη γιορτάζουμε με μια «αυθεντική και ειλικρινή ομολογία πίστης», όλοι μαζί, όλα τα μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας, όλοι σαν μια οικογένεια, τη μεγάλη και υπέροχη οικογένεια του Θεού. Γι’ αυτό και τη στιγμή της κοινής μας προσευχής προς το Θεό Πατέρα θα ενώσουμε τα χέρια μας και θα τα υψώσουμε προς Αυτόν για να γίνουμε μια ζωντανή αλυσίδα, η αλυσίδα των πιστών, που δοξάζει το Θεό της.

Παράλληλα οι έφηβοι και οι νέοι και μαζί τους όλοι εμείς οι εδώ παρόντες γιορτάζουμε και ομολογούμε την πίστη μας στο Χριστό Βασιλιά. Έναν Βασιλιά διαφορετικό από τους άλλους. Απλό, ταπεινό και γεμάτο αγάπη για τους ανθρώπους, μια αγάπη που δεν έχει όρια, μια αγάπη που τον οδηγεί στο θάνατο. Αυτός είναι ο δικός μας Βασιλιάς, αυτός είναι ο δικός μας προστάτης, αυτός είναι ο δικός μας Θεός, ένας Θεός, που παρά τους χλευασμούς μας, παρά τις προδοσίες μας, μένει πιστός σε μας, και στην πιο δύσκολη στιγμή της μοναξιάς μας, του φόβου και της απελπισίας μας, αυτός μας παίρνει στην αγκαλιά του μας καθησυχάζει και μας διαβεβαιώνει «Αλήθεια σου λέω: σήμερα θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο»…

Αυτή η Θεία λειτουργία θα είναι ξεχωριστή… θα είναι μια γιορτή για όλους μας και οι νέοι μελετώντας το Λόγο του Θεού, που σε λίγο όλοι θα ακούσουμε, θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους, αυτό που ο ίδιος ο Θεός ψιθύρισε στην καρδιά τους.

 

Πριν από το κάθε ανάγνωσμα αλλά και το ιερό Ευαγγέλιο μία νέα παρουσίαζε την περίληψη του αναγνώσματος βοηθώντας έτσι το εκκλησίασμα να δεχθεί το λόγο του Κυρίου που ακολουθούσε από τους λαϊκούς αναγνώστες.


 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Το ανάγνωσμα που θα ακούσουμε θέλει να μας μεταδώσει το μήνυμα της σωματικής και ψυχικής σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και στο Δημιουργό του που τον αναγνωρίζει ως Βασιλιά του.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Στο ακόλουθο ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος παρουσιάζει μέσα από τα μάτια των πρώτων χριστιανών το πρόσωπο του Θεού που μας απελευθερώνει από το σκοτάδι της αμαρτίας και μας γεμίζει με το φως της αγάπης.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Μελετώντας το Ευαγγέλιο επιλέγουμε τον Ιησού Χριστό ως Βασιλιά στη ζωή μας, πορευόμαστε με βεβαιότητα και σιγουριά στο σωστό δρόμο που μας οδηγεί στην αιώνια Βασιλεία του.

 


 

Μετά την αναγγελία του Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Η τοπική μας Εκκλησία, ενωμένη με την ανά τον κόσμο Καθολική Εκκλησία και συναγμένη εδώ στον Καθεδρικό της Ναό που είναι η μητέρα όλων των ενοριακών μας Ναών, τελεί τη λήξη του έτους της πίστεως και εγκαινιάζει τη νέα εποχή κατά την οποία θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε με ιδιαίτερη φροντίδα όσα κατ’ αυτό το έτος ατομικά ή συλλογικά αποφασίσαμε να ζήσουμε.

Η λήξη λοιπόν αυτού του έτους της πίστεως είναι η απαρχή μιας νέας πορείας για την τοπική μας Εκκλησία, κατά την οποία θα αναζητήσει νέους τρόπους για να βιώνει παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται έσωθεν και έξωθεν και πολλές φορές οδηγούν σε απογοήτευση. Αυτή η απογοήτευση έχει ως θλιβερή συνέπεια κάποια άτομα να απομακρύνονται από τους Νόμους, τις συμβουλές και τις οδηγίες της Εκκλησίας και να προτιμούν το δικό τους ατομικό τρόπο για να βιώνουν την υποτιθέμενη πίστη τους.

Σε όσους επαναλαμβάνουν ότι πιστεύουν στο Χριστό αλλά όχι στην Εκκλησία, τους προτρέπω να μην κάνουν αυτό το διαχωρισμό διότι δεν κάνουν ένα απλό λάθος, αλλά ένα μεγάλο και τραγικό θεολογικό λάθος. Η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού. Δε μπορούμε λοιπόν να πιστεύουμε στο Χριστό και όχι στο Σώμα Του. Ακόμη κι αν διαπιστώνουμε πως οι αμαρτίες όλων μας το έχουν καταντήσει πληγωμένο και ματωμένο.

Η χριστιανική πίστη δε βιώνεται έξω από την Εκκλησία. Ο Κύριος θέλησε να δημιουργήσει μία κοινότητα πίστης στην οποία τέθηκε ο ίδιος ως κεφαλή. Όλοι οι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδας ενδύονται το Χριστό και αποτελούν το Σώμα του.

Η Εκκλησία είναι ο θεματοφύλακας των σωτηρίων μέσων που της διέθεσε ο Κύριος. Είναι τα επτά Μυστήρια μέσω των οποίων πραγματοποιείται η λύτρωσή μας. Για τη διακονία αυτών των Μυστηρίων ο ίδιος διάλεξε και κάλεσε ανθρώπους στους οποίους και ανέθεσε το έργο να γίνουν οι πιστοί διαχειριστές αυτών των μέσων της σωτηρίας.

Η σωτηρία είναι δώρο του Θεού, αλλά δεν προσφέρεται σε όσους την αρνούνται, είτε με το λόγο τους, είτε με τα έργα τους. «Ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν». Αυτό είναι δεδομένο γι’ αυτό και μας πλημμυρίζει από αισιοδοξία και ευτυχία. Ο Κύριος έχει επιλέξει για κάθε άνθρωπο μια οδό που θα τον οδηγήσει στη σωτηρία. Είναι στην απόλυτη ελευθερία του ανθρώπου να επιλέξει αυτή την οδό, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, ή να ακολουθήσει ένα δικό του δρόμο που όμως δε μπορεί να ξέρει που θα τον οδηγήσει.

Κατά το έτος αυτό της πίστεως η κάθε ποιμαντική ενότητα της τοπικής μας Εκκλησίας ανέλαβε πρωτοβουλίες που σίγουρα συνέβαλαν στο να βοηθηθούν τα μέλη της να κατανοήσουν τη σημασία του αγίου αυτού έτους.

Σήμερα κάνουμε μία ειλικρινή εξέταση συνείδησης, κλήρος και λαός, για να δούμε εμείς οι ιερείς τι ιδιαίτερο προσφέραμε στο λαό και σεις ως λαός κατά πόσο αξιοποιήσατε τις ευκαιρίες που σας δόθηκαν, ώστε αυτό το άγιο έτος να μην περάσει αναξιοποίητο.

Τώρα καλούμαστε μαζί αδελφωμένοι, ενωμένοι και αγαπημένοι, βαδίζοντες προς τη Βασιλεία του Θεού που σήμερα με ιδιαίτερο τρόπο η Εκκλησία μας υπενθυμίζει, να προχωρήσουμε σε μία υπεύθυνη και ειλικρινή ομολογία πίστεως, συνοδευομένη από την απόφαση να αναζητούμε μέσα στις ενοριακές μας κοινότητες και την τοπική μας Εκκλησία νέους τρόπους συνέχισης της πορείας πίστης.

Σ’ αυτή την πορεία μας ας ζητάμε συχνά για τον εαυτό μας από το Θεό Πατέρα το φάρμακο για την ενδυνάμωση της πίστης μας, αυτό που τελευταία συνταγογράφησε ο Άγιος Πατέρας, ο Πάπας Φραγκίσκος και το ονόμασε «ευσπλαχνινίνη», το οποίο μας εξασφαλίζει την ευσπλαχνία του Θεού. Αυτό το φάρμακο το προμηθευόμαστε μόνο από το φαρμακείο της ευσπλαχνικής καρδιάς του Θεού Πατέρα και οφείλουμε να το χρησιμοποιούμε συχνά για τον εαυτό μας και για τον αδελφό μας, μόνο τότε είναι βέβαιο πως η πίστη μας θα είναι πάντα υγιής.

Κατ’ αυτή τη νέα ποιμαντική χρονιά ζητώ από την Εκκλησία να κάνουμε κάθε προσπάθεια να συμμετέχουμε στο Μυστήριο της Ευσπλαχνίας του Θεού που είναι η εξομολόγηση και μας προετοιμάζει για την άξια συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Αγάπης του Θεού, το οποίο είναι η Ευχαριστία. Ιδιαίτερα η Ευχαριστία που τελείται κάθε Κυριακή στον ενοριακό μας Ναό με την ενεργό συμμετοχή όλης της ενοριακής κοινότητας. Αυτό το Μυστήριο είναι η πηγή από την οποία μπορούμε να αντλούμε τη δύναμη για να βιώσουμε ως ενοριακή κοινότητα την αποστολή μας. Μια αποστολή που δεν είναι άλλη από το να βιώνουμε, για να μπορούμε και να κηρύττουμε, το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Αγαπητά μου παιδιά, μπράβο σας που με την παρουσία σας εδώ σήμερα ανταποδίδετε την αγάπη σας προς το Χριστό που τόσο σας αγαπά.

Αγαπητοί έφηβοι, είστε η ελπίδα της Εκκλησίας μας και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον όταν σας βλέπουμε.

Αγαπητοί μας νέοι και νέες είστε το αύριο της Εκκλησίας και μπράβο σας που ήδη έχετε ξεκινήσει να το ετοιμάζετε.

Αδελφοί μου και Αδελφές μου σας ζητώ να προσεύχεστε και για όλους τους ιερείς μας, τους ηλικιωμένους και τους νέους, τους ηλικιωμένους για να συνεχίσουν να μαρτυρούν την αγάπη μας για την Εκκλησία με την πλούσια ποιμαντική τους εμπειρία, τους νέους για να ασκούν τα καθήκοντά τους με ζήλο και αγάπη για όλα τα μέλη της Εκκλησίας και τους δύο διακόνους μας για να γίνουν άξιοι υπηρέτες του Μυστηρίου της Σωτηρίας. Μην ξεχνάτε να προσεύχεστε και για μένα τον ανάξιο ποιμένα σας.

Ανανεώνω την αγάπη μου για τον κλήρο και όλη την Εκκλησία και σας προσκαλώ να προχωρήσουμε σε μία ειλικρινή και υπεύθυνη ομολογία πίστεως, αφού πρώτα ακούσουμε μία σύντομη κατήχηση από τον π. Μάρκο Φώσκολο που θα μας εξηγήσει γιατί στις ερωτήσεις της ομολογίας πίστεώς μας απαντάμε πιστεύω και όχι πιστεύουμε. Αμήν.


 

Με λίγα λόγια και ο π. Μάρκος απευθυνόμενος στην Εκκλησία εξήγησε γιατί στη διαλογική ομολογία πίστεως απαντάμε «ομολογώ» και όχι «ομολογούμε». Η ομολογία πίστεως που μπορεί να έχει πολλές μορφές είναι πάντα ατομική ακόμη κι όταν γίνεται συλλογικά. Ο ίδιος ο καλός ληστής απευθυνόμενος στον εσταυρωμένο ληστή είπε: «Θυμήσου με, Κύριε, στην Βασιλεία σου» δεν είπε «θυμήσου μας, Κύριε, στη Βασιλεία του.

Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας χρησιμοποιήθηκε η Αναφορά για τα παιδιά και έτσι με τις συχνές ψαλτές επεμβάσεις όλων των παρόντων δημιουργήθηκαν όλες οι συνθήκες μιας όμορφης συλλειτουργίας της Εκκλησίας. Τη στιγμή του «Πάτερ ημών» παιδιά, έφηβοι και νέοι δημιούργησαν μαζί τον Αρχιεπίσκοπο και τους συλλειτουργούντας ιερείς μία μεγάλη αλυσίδα σύμβολο της ενότητας της τοπικής Εκκλησίας, η οποία αδελφωμένη και ενωμένη πορεύεται την οδό της πίστεως, ασκώντας την αποστολή της Εκκλησίας που της ανέθεσε ο Κύριος. Πριν από τη Θεία Κοινωνία και τη στιγμή της μετάδοσης της ειρήνης σε όλους τους παρόντες με αυθόρμητη εντολή του Αρχιεπισκόπου, παιδιά, έφηβοι και νέοι ξεχύθηκαν μέσα στο εκκλησίασμα μεταφέροντας από την Αγία Τράπεζα την ειρήνη του Κυρίου.

Όλα ήταν τόσο όμορφα προετοιμασμένα που κατάφεραν να δημιουργήσουν μία πνευματική αύρα που την ένιωθαν και την απολάμβαναν όλοι οι παρόντες. Πριν από την απόλυση ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία της όλης ιεροτελεστίας και κατέληξε λέγοντας:

Ο Κύριος είπε κάτι που το αναφέρουν και οι τρεις συνοπτικοί ευαγγελιστές με κάποια μικρή παραλλαγή: «Σας βεβαιώνω πως αν έχετε πίστη έστω και σαν κόκκο σιναπιού, θα λέτε σ’ αυτό το βουνό «πήγαινε από δω εκεί και θα πηγαίνει». (Ματθ. 17, 20).

Στη έξοδο του Ναού θα παραλάβουμε ένα μικρό σακουλάκι με μερικούς σπόρους. Αυτοί συμβολίζουν την πίστη μας. Πάρτε τους στο σπίτι, φυτέψτε τους σε ένα πιατάκι. Να τους φροντίζετε, όπως φροντίζετε την πίστη σας και να τους ποτίζετε και σε λίγο θα φυτρώσει μία όμορφη πρασινάδα, που μπορείτε να την τοποθετήσετε στη φάτνη που θα φτιάξετε στο σπίτι σας. Αυτοί που φύτρωσαν και έγιναν πρασινάδα θα συμβολίζουν την πίστη μας που υποδέχεται τον Υιό του Θεού που έρχεται στη γη, άνθρωπος σαν κι’ εμάς, εκτός της αμαρτίας για να μας σώσει από την αμαρτία και το θάνατο.

Παιδιά της Εκκλησίας μας χρόνια σας πολλά!

Έφηβοι της Εκκλησίας μας χρόνια σας πολλά!

Χρόνια πολλά σε όλη την Εκκλησία μας!

Πορεύεστε εν ειρήνη Κυρίου


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ημερίδα για τα 50 χρόνια από την Β΄ Σύνοδο του Βατικανού

Επόμενο Άρθρο

50 χρόνια «Pacem in Terris», «Η Ειρήνη στη γη»

You might be interested in …

nx-mhtrop

Η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας στο Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου

  Με ιδιαίτερη θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε στη Νάξο η Κυριακή των Βαΐων. Η Εκκλησία στο πρώτο μέρος της όλης Ιεροτελεστίας έζησε τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και στο δεύτερο μέρος  το Πάθος του […]

naxos_agiadwrea_01

Αγία Δωρεά στη Νάξο

Κάθε χρόνο η λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου στο νησί της Νάξου, είναι ένα εξαιρετικό γεγονός, το οποίο χαίρονται όχι μόνο τα μέλη της εκεί ενοριακής κοινότητας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αλλά και οι […]

naxos_ypapanti_01

Η Πρώτη Κοινωνία των παιδιών στη Νάξο

Το Σάββατο απόγευμα τελέστηκε στον Μητροπολιτικό μας Ναό στη Νάξο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο στην οποία συλλειτούργησε και ο εφημέριος του Ναού π. Μανώλης Ρεμούνδος. Κατά τη Θεία Λειτουργία […]