16 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τα Καθολικά Σχολεία στην Ελλάδα: ταυτότητα, προκλήσεις και προοπτικές

Από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου 2024, διεξήχθη στη Σύρο η 2η Επιμορφωτική Συνάντηση των Γενικών Διευθυντών και των Συμβουλίων Διοίκησης των Ελληνογαλλικών Σχολείων. Το θέμα της φετινής επιμόρφωσης είχε τίτλο: «Τα Καθολικά Σχολεία στην Ελλάδα: ταυτότητα, προκλήσεις και προοπτικές».

Στους φιλόξενους χώρους των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, συγκεντρωθήκαμε περίπου 30 συμμετέχοντες: μέλη των Μοναχικών Κοινοτήτων, στις οποίες ανήκουν τα Ελληνογαλλικά Σχολεία (“Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως”, “Αδελφές του Ελέους”, “Αδελφοί των Χριστιανικών Σχολείων”, “Μαριανοί Αδελφοί”), τα μέλη του Συμβουλίου Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής (Συ.Λ.Ε.Α.), τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαριανού Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Κοινωνικών Έργων, τα μέλη του Συμβουλίου Υποστήριξης των Σχολών των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, οι Γενικοί Διευθυντές, οι Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές και τα Συμβούλια Διεύθυνσης των Ελληνογαλλικών Σχολείων. Την επιμόρφωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και Εκκλησιαστικός Παραστάτης της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε. Σεβασμιώτατος Θεόδωρος Κοντίδης και η Αδελφή Marilena Argentieri, Γενική Οικονόμος του Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως.

Η επιμόρφωση είχε ως περιεχόμενο τη μελέτη και την εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν στην ιστορία και στην ταυτότητα των Καθολικών Σχολείων στην Ελλάδα. Αρχικά παρουσιάστηκαν η ιστορική πορεία, η σημερινή δομή και διοίκηση, οι παιδαγωγικές αρχές και οι προοπτικές, από τους αντίστοιχους εκπροσώπους του «Λασαλιανού Δικτύου Σχολείων», των «Σχολών των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως» και των «Μαριανών Σχολείων». Κατόπιν, οι εισηγήσεις και η ανταλλαγή απόψεων επικεντρώθηκαν στην «Ταυτότητα του Καθολικού Σχολείου», σύμφωνα με τη σχετική “Οδηγία” της Συνοδικής Επιτροπής της Αγίας Έδρας για την Καθολική Εκπαίδευση, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιδιαίτερη αποστολή της ηγεσίας σε ένα χριστιανικό σχολείο στη σημερινή εποχή και στις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας. Ακολούθησε συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα: ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, Σεβασμιώτατος Θεόδωρος, ανέφερε τη σημασία που δίνει στη χριστιανική διαπαιδαγώγηση η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, η Γενική Οικονόμος του Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ, Αδελφή Marilena, παρουσίασε την ιδιαίτερη αποστολή και την πραγματικότητα που βιώνουν οι Αδελφές στις πέντε Ηπείρους, και η Πρόεδρος της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε. κ. Μαρία Κοκκαλάκη, πρόσθεσε την εμπειρία της συνεργασίας των Σχολείων στο πλαίσιο της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε. και ενημέρωσε για τις αντίστοιχες δράσεις των Καθολικών Σχολείων στις χώρες της Ευρώπης. Η επιμόρφωση έκλεισε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Σεβασμιώτατο Θεόδωρο, στο παρεκκλήσιο της Σχολής.

Η τριήμερη συνάντηση ολοκληρώθηκε με οργανωμένη ξενάγηση στην Ερμούπολη, το πρωί της Κυριακής, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο του Λυκείου των  Ελληνίδων Σύρου (παλιό αρχοντικό οικογένειας Ρεθύμνη) και στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Τέλος, πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης κ. Αλέξανδρο Αθανασίου, ο οποίος επιφύλαξε θερμή υποδοχή στα μέλη της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε. και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο των Σχολείων μας και για το περιεχόμενο της επιμόρφωσής μας.

Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων είναι ότι η συνεργασία μεταξύ μας για την προώθηση ενός αγαθού μεγίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η εκπαίδευση, αποτελεί μια αποστολή, την οποία μοιραζόμαστε από κοινού, με σκοπό να συν-διαμορφώσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας, με όραμα και ελπίδα για το μέλλον, έναν κόσμο όπου θα προάγονται οι ευαγγελικές αξίες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Πρόεδρος της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.    Τα μέλη του Δ.Σ. της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.
Μαρία Κοκκαλάκη Νικόλαος Πρίντεζης, Γραμματέας
Αντώνιος Ρηγούτσος, Ταμίας
Νικόλαος Νούλας, μέλος
Ιωάννης Παπαδόπουλος, μέλος

                                 

         

Προηγούμενο Άρθρο

«Είμαι κοντά σας», λέει ο Πάπας στο μαρτυρικό ποίμνιο στους Αγίους Τόπους

Επόμενο Άρθρο

30 χρόνια από την πρώτη Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών

You might be interested in …

«Η μουσική ενώνει» σε μία όμορφη συναυλία

  Στις 19 Φεβρουαρίου 2020, η χορωδία του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο πραγματοποίησε συναυλία, στο Απολλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο, σε συνεργασία με την Χορωδία “Chorus Nova”. Η μουσική ένωσε τις δύο χορωδίες, […]

Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Φεστιβάλ ΑΝΩ

Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Φεστιβάλ ΑΝΩ Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, 8 μ.μ.,στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου Με μια ξεχωριστή συναυλία ολοκληρώνεται ο κύκλος εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» για το τρέχον έτος 2022. […]

Έρανος Αγάπης Υπέρ των Σεισμοπλήκτων της Αλβανίας

  Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 θα διεξαχθεί στις Καθολικές Ενορίες της Ελλάδας « Έρανος Αγάπης» υπέρ των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό στην Αλβανία. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν σε κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία θα […]