20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Τα μικρά πράγματα μετράνε», λέει ο νέο-ονομασθείς καρδινάλιος από το νησί της Μάλτας

Όταν ήταν επίσκοπος της Επισκοπής του Gozo της Μάλτας, ο ονομασθείς Καρδινάλιος Μάριο Grech «ήταν ποιμένας με ένα αυτί που άκουγε» και «μια ισχυρή και προφητική φωνή» για τους φτωχούς και τους μειονεκτούντες /περιθωριοποιημένους ανέφερε άρθρο για εκείνον στους Times της Μάλτας.

Το άρθρο, του Οκτωβρίου 2019 δημοσιεύθηκε όταν ο σεβ. Μάριο Grech, όπως ανέφερε η εφημερίδα, «εκτινάχθηκε από τη μικροσκοπική Επισκοπή Gozo της Μάλτας σε θέση βαρέων βαρών στο Βατικανό», αφού διορίστηκε γενικός γραμματέας της Συνόδου Επισκόπων.

Έναν χρόνο αργότερα, ο 63χρονος ιεράρχης είχε συμπληρώσει ένα μήνα στην αποστολή του ως γενικός γραμματέας και ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε στις 25 Οκτωβρίου ότι θα ονομασθεί καρδινάλιος στα τέλη Νοεμβρίου.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση αυτή, σε συνέντευξή του στο Vatican News, ο νεοδιορισμένος καρδινάλιος είπε: «Προέρχομαι από μια πολύ μικρή ενορία σε μια Επισκοπή που είναι εξίσου μικρή, οπότε κατά κάποιο τρόπο δεν καταλαβαίνω γιατί, από την περιφέρεια της εκκλησίας, ο Πάπας με κάλεσε. Αλλά από την άλλη πλευρά, βλέπω ότι τα μικρά πράγματα μετράνε στα μάτια του Θεού, στα μάτια του Αγίου Πατέρα και στα μάτια της Εκκλησίας».

Λίγες εβδομάδες πριν από την αναγγελία της ονομασίας του ως καρδινάλιου, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο Civilta Cattolica, το περιοδικό των Ιησουιτών, όπου είχε μιλήσει για τη πανδημία του κορονοϊού και το κλείσιμο των Εκκλησιών, λέγοντας ότι το γεγονός αυτό αποκάλυψε πόσο έχουν απομακρυνθεί πολλές οικογένειες από το να είναι «κατ’ οίκον εκκλησία» και  λίκνο προσευχής.

«Το βρίσκω περίεργο που πολλοί άνθρωποι διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να λάβουν τη Θεία Μετάληψη και να τελέσουν τις κηδείες στην εκκλησία, αλλά δεν ανησυχούν πολύ για το πώς να συμφιλιωθούν με τον Θεό και τον πλησίον, πώς να ακούσουν και να γιορτάσουν τον Λόγο του Θεού και πώς να ζήσουν μια ζωή υπηρεσίας», έλεγε στη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά στις 23 Οκτωβρίου

Η Ευχαριστία «είναι η πηγή και η κορυφή της εκκλησιαστικής ζωής», είπε, αλλά πρέπει να είναι ένα σημάδι πίστης και τροφής για να βγει κανείς στην πίστη του και στον κόσμο.

«Η Εκκλησιαστική Κοινότητα αποτελείται από μικρές εκκλησίες που συγκεντρώνονται σε σπίτια», είπε. «Εάν η κατ’ οίκον Εκκλησία αποτύχει, η Εκκλησία δεν μπορεί να υπάρξει. Εάν δεν υπάρχει κατ’ οίκον Εκκλησία, η Εκκλησία δεν έχει μέλλον! Η κατ’ οίκον Εκκλησία είναι το κλειδί που ανοίγει τους ορίζοντες της ελπίδας!»

 

Η Επισκοπή του  Gozo, είναι μια εκκλησιαστική επαρχία που καλύπτει ολόκληρα τα 26 τετραγωνικά μίλια του νησιού. Ο πληθυσμός της είναι λίγο λιγότερος από 33.000 και, σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου το 95% των κατοίκων είναι Καθολικοί.

Προηγούμενο Άρθρο

ΕΚ- Newsletter 3

Επόμενο Άρθρο

Η Αγία Έδρα καταδικάζει τον λαϊκισμό και τη βία κατά των θρησκειών

You might be interested in …

Συνέντευξη: Καλοκαιρινές συναντήσεις στην Οινόη- Πνευματικό κέντρο «Μανρέσα» των Ιησουιτών πατέρων

Εδώ και 5 συνεχόμενα χρόνια, ο π. Maurice Joyeux, ένας από τους ιησουίτες πατέρες της κοινότητας των Ιησουιτών της Αθήνας, μαζί με μια δυναμική ομάδα φίλων και συνεργατών στην Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες […]

Ο Πάπας προσεύχεται για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Ολοκληρώνοντας την κατηχητική ομιλία στη Γενική Ακρόαση, ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκλησή του για προσευχές για όλους εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Ενώ συνεχίζει να αναρρώνει από τη βρογχίτιδα […]