17 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου Ministerium Historiae

Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου Ministerium Historiae


Σημ: Τις ομιλίες από την εκδήλωση μπορείτε να τις διαβάσετε πατώντας πάνω στους συνδέσμους που υπάρχουν στο κείμενο

 

Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στις 7 το απόγευμα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η τελετή επίδοσης Τιμητικού Αφιερωματικού Τόμου με τίτλο Ministerium Historiae στον Θεολόγο, Ιστορικό, Διευθυντή του Αρχείου Καθολικών Τήνου και Εφημέριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου π. Μάρκο Φώσκολο.

Τον τόμο αυτό ετοίμασε οργανωτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους:

Πρόεδρος η κ. Χρύσα Μαλτέζου Ακαδημαϊκός

Μέλη:

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π.Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Αιδέσιμος Μελέτιος Μελετιάδης Πρόεδρος της Συνόδου των Ευαγγελικών Εκκλησιών Ελλάδος, η κ. Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ερευνητές Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ασπασία Παπαδάκη, Κώστας Τσικνάκης, Αγγελική Πανοπούλου, Κώστας Δανούσης και Μαρία Σικ.

Παρόντες στην εκδήλωση, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Σεβασμιότατος πρώην Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικόλαος Φώσκολος, πολλοί  Ιερείς, Μοναχές, Μοναχοί, Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Τήνου κ. Αρμάος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου και πολλοί φίλοι του π. Μάρκου από διάφορα μέρη της Ελλάδος, οι οποίοι θέλησαν με την παρουσία τους να τιμήσουν το έργο του π. Μάρκου, κυρίως στην Τήνο αλλά και όπου του ζητήθηκε η βοήθειά του τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια!!!

Στην αρχή της εκδήλωσης πήρε το λόγο η συντονίστρια αυτής κ. Μαρία Σικ, η οποία εκ μέρους όλων των μελών της οργανωτικής επιτροπής, καλωσόρισε όλους τους παρόντες φίλους του π. Μάρκου λέγοντας:

«Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα και αποτελεί την μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση για την εργασία τριών ακριβώς χρόνων από τότε που η επιστημονική κοινότητα έλαβε την απόφαση αυτού του εγχειρήματος.

Π. Μάρκο, με πολύ σεβασμό, συγκίνηση και κυρίως αγάπη σας αφιερώνουμε αυτή τη βραδιά, τη δική σας βραδιά.

Η υλοποίηση της έκδοσης αυτού του τόμου όμως, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη ηθική και  οικονομική του Δημάρχου της Τήνου κ. Σίμου Ορφανού, ο οποίος χωρίς δεύτερη σκέψη όταν τον επισκεφτήκαμε το καλοκαίρι του 2014 για να του υποβάλλουμε την πρότασή μας, είπε:  Προχωρήστε εν λευκώ, είμαι στο πλευρό σας!!!

Ο Δήμαρχος απόψε δεν μπόρεσε να είναι κοντά μας λόγω της διήμερης απεργίας της ΠΝΟ που έχει ανακοινωθεί για αύριο και μεθαύριο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει αλλά ούτε και να απουσιάζει από τα καθήκοντά του 3 ημέρες.  Εκ μέρους του όμως και βέβαια εκ μέρους του Δήμου Τήνου θα απευθύνει έναν μικρό χαιρετισμό ο κ. Παντελής Αρμάος στον οποίο είχε ανατεθεί όλα αυτά τα χρόνια προετοιμασίας του τόμου, η αποστολή να συνδράμει την οργανωτική επιτροπή και να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Αθήνας και Τήνου».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Παντελή Αρμάου (ομιλία)

Η κ. Σικ συνέχισε λέγοντας: «Μπορεί η οικονομική βοήθεια να ήταν παραπάνω από πολύτιμη αλλά χωρίς την ηθική στήριξη και την προσευχή του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών της Αθήνας, φίλου του π. Μάρκου και επί σειρά ετών συνοδοιπόρου του στην πίστη και στον Επανευαγγελισμό των καθολικών πιστών, πατέρα Σεβαστιανού Ροσσολάτου, είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο. Σεβασμιότατε έχετε το λόγο».

Ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων είπε:

«Ποτέ δεν ασχολήθηκα προσωπικά με την έρευνα, και δεν γεύθηκα τη χαρά, την ικανοποίηση του πατέρα Μάρκου Φώσκολου, που ψάχνει ο ίδιος μέσα σε σκονισμένες και σκοροφαγωμένες βιβλιοθήκες ή στα πιο απίθανα σημεία μιας παλαιάς κατοικίας, ακόμη και στα καντράκια παλαιών οικογενειακών φωτογραφιών ή σε στηρίγματα επίπλων, όπως μου διηγείτο κάποτε, για να ανακαλύψει μυστικά ξεχασμένα, πληροφορίες που διαφωτίζουν τις σκοτεινές πτυχές ενός τόπου, ενός πληθυσμού, ενός ανθρώπου, και μας δίνουν απαντήσεις για το τι συνέβη, ή για ποιον λόγο συνέβη ό,τι συνέβη!

Προ μηνός μάλιστα στάθηκε πολύτιμο το δικό του ιστορικό υλικό, που μου προμήθευσε ο ίδιος, προκειμένου να παρουσιάσω την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, σε ταξίδι μου στο εξωτερικό.

Εκφράζω λοιπόν τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους συντελεστές του Τιμητικού Τόμου προς τιμήν του π. Μάρκου Φώσκολου, διότι τονίζουν το στίγμα του στην ιστορική έρευνα του τόπου μας.

Ευχαριστώ επίσης θερμά τον π. Μάρκο για το έργο που επιτελεί, κυρίως στο Αρχείο της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου, διότι, με τη δίψα του για την ιστορία, έδωσε φωνή στα βουβά τεκμήρια του παρελθόντος. Κατ’ αυτό τον τρόπο μας βοηθάει, όχι μόνο να διορθώσομε αυθαίρετες δηλώσεις ανθρώπων που έγραψαν χωρίς να ερευνήσουν, και έτσι παραποιούν την ιστορία, αλλά να κατανοήσομε και οι ίδιοι τον εαυτό μας στο σήμερα, και να προσανατολιστούμε σωστά προς το αύριο, το αύριο του εαυτού μας και του τόπου μας.

Πατέρα Μάρκο, σε ευχαριστώ και εγώ προσωπικά».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Κατερίνας Δελαπόρτα.

«Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά και τιμή τη σημερινή εκδήλωση.

Χαρά εκφράζοντας τα προσωπικά μου συναισθήματα για τις Κυκλάδες όπου υπηρέτησα σχεδόν επί δεκαετία ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων αρχικά και ως έφορος, προτού αναλάβω την Διεύθυνση του Βυζαντινού Μουσείου και ιδιαίτερη συγκίνηση για το πανέμορφο νησί της Τήνου, όπου επιστρέφω κάθε χρόνο με νοσταλγία και βαθύ σεβασμό.

Τιμή γιατί η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της πνευματικής ζωής των Κυκλάδων, στον π. Μάρκο Φώσκολο που παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Εφημέριος στον Άγιο Νικόλαο Χώρας Τήνου, αφιερώθηκε άοκνα στην Ιστορική Έρευνα των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της γενέτειράς του Τήνου, αξιοποιώντας έτσι  την ιδιότητά του ως αρχειοφύλακας και βιβλιοθηκάριος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου.

Πατέρα Μάρκο εύχομαι ο Θεός και η Παναγία να σας χαρίζει χρόνια να συνεχίσετε το έργο σας!!!!»

Κατόπιν πήρε το λόγο η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου (ομιλία)

Ακολούθησε η παρουσίαση του τιμώμενου π. Μάρκου από την κ. Μαρία Σικ (ομιλία)

Ακολούθησε μία «περιγραφή» των 700 περίπου σελίδων του αφιερωματικού τόμου από τους δύο επιμελητές του Κώστα Δανούση και Κώστα Τσικνάκη.

Τα περιεχόμενα του τόμου είναι:

Ακολούθησε η κορυφαία στιγμή της βραδιάς, στην οποία ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Τήνου  κ. Αρμάος και η κ. Χρύσα Μαλτέζου επέδωσαν τον τόμο στον τιμώμενο π. Μάρκο μέσα σε θερμά χειροκροτήματα και συγχαρητήρια από τους παρευρισκόμενους.

Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στον π. Μάρκο (ομιλία)

Μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης η κ. Σικ έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας ξανά, όσους πολλούς βοήθησαν για την ετοιμασία του τόμου αλλά και για την οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης. 

Τέλος κάλεσε όλους να κεραστούν ένα ποτήρι κρασί ή τηνιακό ρακί με Τηνιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει με πολλή φροντίδα το ζαχαροπλαστείο ΜΕΣΚΛΙΕΣ της Τήνου και πρόσφερε ο Δήμος Τήνου.

Η βραδιά έφτασε στο τέλος της, η χαρά όλων μεγάλη, οι ευχές στον π. Μάρκο πολλές…

Σεβαστέ π. Μάρκο ευχόμαστε όλοι ο Ύψιστος και η Παναγιά μας να σας δίνουν Υγεία και Δύναμη ώστε να συνεχίσετε για πολλά ακόμα χρόνια το Θεάρεστο έργο σας!!!

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης 

Προηγούμενο Άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος. ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Επόμενο Άρθρο

Σύρος: Συναντήσεις με το «Λόγο της ζωής»

You might be interested in …

Συνέντευξη με τον σεβ. Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπου Νάξου -Τήνου στην «Καθολική»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΑΘΟΛΙΚΗ» Του Σεβασμιοτάτου  Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου  κ. Νικολάου Πώς βλέπει το έτος της ευσπλαχνίας ένας επίσκοπος, αλλά και πώς θα προέτρεπε να το βιώσουμε; Απαντήσεις σε αυτά τα […]

Μεξικό: Οι Επίσκοποι για τους μετανάστες, «η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που πωλούνται για ένα πιάτο φακές», η κυβέρνηση «υποτάχτηκε στις αμερικανικές πιέσεις»

  Η αξιοπρέπεια των μεταναστών, ως ανθρώπων και παιδιών του Θεού, «έχει πωληθεί για ένα πιάτο φακές». Το Μεξικό, «που δεν διαθέτει μια πραγματική μεταναστευτική πολιτική, υποτάχτηκε στα κριτήρια και τις επιταγές της αμερικανικής κυβέρνησης, […]