22 Αυγούστου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τεχνητή νοημοσύνη και ειρήνη, δύο θέματα ύψιστης σημασίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος στέλνει μήνυμα σε ένα συνέδριο της Χιροσίμα με θέμα “Ηθική της τεχνητής νοημοσύνης για την ειρήνη”, τονίζοντας τη συμβολική σημασία της συζήτησης για την ειρήνη σε μια πόλη που έχει σημαδευτεί από την ατομική τραγωδία.

Ενώ θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να συζητήσουν την “Ηθική της τεχνητής νοημοσύνης για την ειρήνη” στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας στις 9 και 10 Ιουλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα μήνυμα, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για την ειρήνη και την τεχνητή νοημοσύνη στην πόλη που εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της ατομικής βόμβας που σχεδόν την κατέστρεψε ολοσχερώς τον Αύγουστο του 1945, “έχει μεγάλη συμβολική σημασία”.

Τεχνητή νοημοσύνη και ειρήνη

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ειρήνη, λέει, είναι δύο θέματα ύψιστης σημασίας. Ο Πάπας υπενθύμισε την πιο πρόσφατη έκκλησή του για το θέμα αυτό προς τους πολιτικούς ηγέτες της G7, καθώς συγκεντρώθηκαν στην Απουλία της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε τη σημασία της διατήρησης της λήψης αποφάσεων στα χέρια των ανθρώπων και όχι της στήριξης σε μηχανές, εξηγώντας ότι “η μηχανή κάνει μια τεχνική επιλογή μεταξύ πολλών δυνατοτήτων που βασίζεται είτε σε σαφώς καθορισμένα κριτήρια είτε σε στατιστικά συμπεράσματα. Τα ανθρώπινα όντα, ωστόσο, όχι μόνο επιλέγουν, αλλά μέσα στην καρδιά τους είναι ικανά να αποφασίζουν”.

Αληθινές αποφάσεις

Λέει ότι οι αληθινές αποφάσεις απαιτούν ανθρώπινη σοφία και αξιολόγηση και η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αυτό ακριβώς είδαμε στη Χιροσίμα και συνεχίζουμε να το βλέπουμε σήμερα και “ανάμεσα στις τρέχουσες συγκρούσεις που επηρεάζουν τον κόσμο μας – συμπεριλαμβανομένου του μίσους του πολέμου – ακούμε όλο και περισσότερο για αυτή την τεχνολογία”, προσθέτει.

Είναι ζωτικής σημασίας, συνεχίζει ο Πάπας, “ενωμένοι ως αδελφοί και αδελφές, να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι υπό το φως της τραγωδίας που είναι οι ένοπλες συγκρούσεις, είναι επείγον να επανεξετάσουμε την ανάπτυξη και τη χρήση συσκευών όπως τα λεγόμενα “θανατηφόρα αυτόνομα όπλα” και τελικά να απαγορεύσουμε τη χρήση τους”. Επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του, στο επίκεντρο πολλών εκκλήσεών του καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχιεροσύνης του, επαναλαμβάνει: “Καμία μηχανή δεν πρέπει ποτέ να επιλέξει να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου”.

Συμβολή όλων σε μια δίκαιη ρύθμιση

Τελειώνοντας το μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά, καθώς εξετάζουμε την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας, “να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του πολιτιστικού πλούτου των λαών και των θρησκειών στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης”. Αυτό, τονίζει, “είναι το κλειδί για την επιτυχία της δέσμευσής σας για τη συνετή διαχείριση της τεχνολογικής καινοτομίας”.

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει την ελπίδα του ότι η συνάντηση θα μπορούσε να “αποδώσει καρπούς στην επίτευξη της αδελφοσύνης και της συνεργασίας”, πριν ευχηθεί “ο καθένας από εμάς να γίνει όργανο ειρήνης για τον κόσμο”.

Προηγούμενο Άρθρο

Δόθηκε στην δημοσιότητα το κείμενο εργασίας της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου (Οκτώβριος 2024)

Επόμενο Άρθρο

Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη, ”Μόνο πόλεμος” !

You might be interested in …

Σχετικά με την ανησυχητική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία

Σχετικά με την ανησυχητική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία Σημείωμα της Γενικής Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Ισπανίας Σχετικά με την ανησυχητική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία, η Γενική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης, […]

Η χριστιανική καινοτομία συνίσταται στο να συγχωρούμε και να αγαπούμε τους εχθρούς

Από τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, ο Πάπας Φραγκίσκος διέσχισε κατά μήκος της λεωφόρου Vittorio Emanuele II με το αυτοκίνητο, στο βάθος της οποίας βρίσκεται η Αγία Τράπεζα για την τέλεση της Ευχαριστίας με την […]

Η προστασία της δημιουργίας είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων

  Εορτάζοντας τα πέντε χρόνια από την έκδοση της οικολογικής εγκύκλιου του πάπα Φραγκίσκου, «Δοξασμένος Να ‘Σαι», η Αγία Έδρα παρουσίασε την Πέμπτη (18 Ιουνίου)  «οδηγίες χρήσης» για τον τρόπο εφαρμογής του εγγράφου τόσο για […]