5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Τεχνητή νοημοσύνη και ειρήνη, δύο θέματα ύψιστης σημασίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος στέλνει μήνυμα σε ένα συνέδριο της Χιροσίμα με θέμα “Ηθική της τεχνητής νοημοσύνης για την ειρήνη”, τονίζοντας τη συμβολική σημασία της συζήτησης για την ειρήνη σε μια πόλη που έχει σημαδευτεί από την ατομική τραγωδία.

Ενώ θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να συζητήσουν την “Ηθική της τεχνητής νοημοσύνης για την ειρήνη” στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας στις 9 και 10 Ιουλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα μήνυμα, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για την ειρήνη και την τεχνητή νοημοσύνη στην πόλη που εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της ατομικής βόμβας που σχεδόν την κατέστρεψε ολοσχερώς τον Αύγουστο του 1945, “έχει μεγάλη συμβολική σημασία”.

Τεχνητή νοημοσύνη και ειρήνη

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ειρήνη, λέει, είναι δύο θέματα ύψιστης σημασίας. Ο Πάπας υπενθύμισε την πιο πρόσφατη έκκλησή του για το θέμα αυτό προς τους πολιτικούς ηγέτες της G7, καθώς συγκεντρώθηκαν στην Απουλία της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε τη σημασία της διατήρησης της λήψης αποφάσεων στα χέρια των ανθρώπων και όχι της στήριξης σε μηχανές, εξηγώντας ότι “η μηχανή κάνει μια τεχνική επιλογή μεταξύ πολλών δυνατοτήτων που βασίζεται είτε σε σαφώς καθορισμένα κριτήρια είτε σε στατιστικά συμπεράσματα. Τα ανθρώπινα όντα, ωστόσο, όχι μόνο επιλέγουν, αλλά μέσα στην καρδιά τους είναι ικανά να αποφασίζουν”.

Αληθινές αποφάσεις

Λέει ότι οι αληθινές αποφάσεις απαιτούν ανθρώπινη σοφία και αξιολόγηση και η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αυτό ακριβώς είδαμε στη Χιροσίμα και συνεχίζουμε να το βλέπουμε σήμερα και “ανάμεσα στις τρέχουσες συγκρούσεις που επηρεάζουν τον κόσμο μας – συμπεριλαμβανομένου του μίσους του πολέμου – ακούμε όλο και περισσότερο για αυτή την τεχνολογία”, προσθέτει.

Είναι ζωτικής σημασίας, συνεχίζει ο Πάπας, “ενωμένοι ως αδελφοί και αδελφές, να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι υπό το φως της τραγωδίας που είναι οι ένοπλες συγκρούσεις, είναι επείγον να επανεξετάσουμε την ανάπτυξη και τη χρήση συσκευών όπως τα λεγόμενα “θανατηφόρα αυτόνομα όπλα” και τελικά να απαγορεύσουμε τη χρήση τους”. Επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του, στο επίκεντρο πολλών εκκλήσεών του καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχιεροσύνης του, επαναλαμβάνει: “Καμία μηχανή δεν πρέπει ποτέ να επιλέξει να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου”.

Συμβολή όλων σε μια δίκαιη ρύθμιση

Τελειώνοντας το μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά, καθώς εξετάζουμε την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας, “να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του πολιτιστικού πλούτου των λαών και των θρησκειών στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης”. Αυτό, τονίζει, “είναι το κλειδί για την επιτυχία της δέσμευσής σας για τη συνετή διαχείριση της τεχνολογικής καινοτομίας”.

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει την ελπίδα του ότι η συνάντηση θα μπορούσε να “αποδώσει καρπούς στην επίτευξη της αδελφοσύνης και της συνεργασίας”, πριν ευχηθεί “ο καθένας από εμάς να γίνει όργανο ειρήνης για τον κόσμο”.

Προηγούμενο Άρθρο

Δόθηκε στην δημοσιότητα το κείμενο εργασίας της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου (Οκτώβριος 2024)

Επόμενο Άρθρο

Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη, ”Μόνο πόλεμος” !

You might be interested in …

Ο Πάπας θα δημοσιεύσει νέα εγκύκλιο για την Ιερά Καρδία

Το Βατικανό ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου την ημερομηνία δημοσίευσης και τον τίτλο της νέας εγκυκλίου του Πάπα Φραγκίσκου, «Dilexit Nos» («Μας αγάπησε»), μια εγκύκλιο για την ανθρώπινη και θεϊκή αγάπη της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. […]

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα αναθέσουν στους επισκόπους ενιαία αποστολή

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα αναθέσουν από κοινού σε επισκόπους από την αγγλικανική και την καθολική παράδοση μια κοινή αποστολή και μαρτυρία κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Προσευχής για τη Χριστιανική […]

Μια Σύνοδος High-tech

Ένα από τα πρώτα πράγματα που τραβάει το μάτι μας στην αίθουσα Παύλος Στ΄ αυτές τις μέρες είναι ότι υπάρχουν πολυάριθμες μονάδες οπτικής απεικόνισης – ή οθόνες – σε καθένα από τα 35 τραπέζια που […]