19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το Άγιο Έτος 2025 πλησιάζει και οι προετοιμασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μαΐου στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, οι υπεύθυνοι των τμημάτων της Ποντιφικής Συνόδου για τον Ευαγγελισμό, περιέγραψαν λεπτομερώς τα σχέδια και τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής για την προετοιμασία του Ιωβηλαίου Έτους 2025.

Μιλώντας στη συνέντευξη, ο Αρχιεπίσκοπος Rino Fisichella, επικεφαλής του τμήματος της Ποντιφικής Συνόδου που έχει αναλάβει τον συντονισμό των προσπαθειών της Αγίας Έδρας για το Άγιο Έτος, ενημέρωσε ότι οι προετοιμασίες προχωρούν ταχύτατα και σημειώνουν σημαντική πρόοδο.   

Εκτός από την έναρξη μιας σειράς τεχνικών συναντήσεων με την ιταλική κυβέρνηση και τις αρχές της περιφέρειας του Λάτσιο, καθώς και με την πόλη της Ρώμης, προκειμένου να συζητήσουν για την υλοποίηση των υποδομών που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της υποδοχής των εκατομμυρίων προσκυνητών που αναμένεται να επισκεφθούν την Αιώνια Πόλη το 2025, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η Ποντιφική Σύνοδος για τον Ευαγγελισμό, δημιούργησε τέσσερις επιτροπές και μια τεχνική επιτροπή για να την υποστηρίξουν στη χάραξη του γενικού προγράμματος.

Τέσσερις επιτροπές

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ποιμαντική Επιτροπή, μια ομάδα εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους από κάθε Ποντιφική Σύνοδο της Ρωμαϊκής Κουρίας και από ποιμαντικούς συνδέσμους ορισμένων εκκλησιαστικών οντοτήτων, και σκοπός της οποίας είναι η προώθηση προπαρασκευαστικών πρωτοβουλιών ιδίως στις τοπικές Εκκλησίες.

Επίσης, έχει συσταθεί μια Πολιτιστική Επιτροπή για να βοηθήσει στην προώθηση και τον συντονισμό πολιτιστικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων, συναυλιών και παραστάσεων, οι οποίες θα συνοδεύουν και θα εμπλουτίζουν την πνευματική εμπειρία των προσκυνητών.

Έκθεση El Greco στο Βατικανό

Οι δραστηριότητες αυτές θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο με μια έκθεση στο Βατικανό τριών αριστουργημάτων του αναγεννησιακού ζωγράφου El Greco (Δομίνικου Θεοτοκόπουλου) : Η Βάπτιση του Χριστού, Ο Χριστός φέρων τον Σταυρόν και ο Χριστός Σωτήρας .  Αυτό το πρώτο «συμβολικό γεγονός» , εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Fisichella, θα βοηθήσει τους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με την «Ελπίδα εν Χριστώ», η οποία είναι το θέμα που υπογραμμίζει το Ιωβηλαίο του 2025, του οποίου το σύνθημα είναι «Προσκυνητές της ελπίδας».

Στις πρωτοβουλίες προετοιμασίας του Ιωβηλαίου περιλαμβάνεται επίσης η παραδοσιακή έκθεση «100 Σκηνές Γέννησης στο Βατικανό», μια δημοφιλής ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Ρώμη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και στην οποία παρουσιάζονται αναπαραστάσεις της Σκηνής της Γέννησης από όλο τον κόσμο.

Το έργο πληροφόρησης και επικοινωνίας της Ποντιφικής Συνόδου για τον Ευαγγελισμό, θα υποστηριχθεί από μια Επιτροπή Επικοινωνίας, στην οποία συμμετέχουν δημοσιογράφοι από διάφορες εφημερίδες, ακαδημαϊκοί και ειδικοί στα νέα μέσα ενημέρωσης, ενώ μια ειδική Επιτροπή θα παρέχει, όχι μόνο υποστήριξη για τον διαθρησκευτικό διάλογο με κεντρικό θέμα την Ελπίδα, αλλά θα συμβάλει επίσης μαζί με τη Ποντιφική Σύνοδο για τον Ευαγγελισμό, στη διοργάνωση των εορτασμών για την 17η εκατονταετή επέτειο της ιστορικής Συνόδου της Νίκαιας, η οποία επίσης είναι το 2025.

Ένας ακόμη στόχος που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες ήταν η συμμετοχή στα προγράμματα προετοιμασίας του Βατικανού για το Ιωβηλαίο, Επισκοπών από όλο τον κόσμο. Η Ποντιφική Σύνοδος, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Fisichella, έχει ήδη συναντηθεί με 212 αντιπροσώπους των ιταλικών επισκοπών και 90 εκπροσώπους Ι. Συνόδων Ιεραρχιών.

Έκδοση και μετάφραση των «Σημειωματάριων της Συνόδου»

Σε συνέχεια του αιτήματος του πάπα Φραγκίσκου να αφιερωθεί το 2023 στην «επανανακάλυψη» των τεσσάρων Δογματικών Διατάξεων της Β΄ Συνόδου του Βατικανού με την ευκαιρία του εορτασμού της 60ής επετείου από την έναρξη της, η Ποντιφική Σύνοδος εξέδωσε τα «Σημειωματάρια της Συνόδου», μια σειρά 35 μικρών τόμων, σχετικά με το περιεχόμενο των Dei Verbum («Τον Λόγο του Θεού» Δογμ. Διάταξη για την Θεϊκή Αποκάλυψη), Sacrosanctum Concilium («Η Αγία και Ιερά Σύνοδος» Δογμ. Διάταξη για τη Θεία Λατρεία), Lumen Gentium («Το Φως των Εθνών», Δογμ. Διάταξη Περί Εκκλησίας) και Gaudium et Spes («Η χαρά και η Ελπίδα» Ποιμαντική Διάταξη για την Εκκλησία μέσα στον σύγχρονο κόσμο).

Τα «Σημειωματάρια» έχουν ήδη μεταφραστεί στα ισπανικά από τη Σύνοδο των Επισκόπων της Ισπανίας υπό τον τίτλο «Cuadernos del Concilio» και μεταφράζονται επίσης από τις Επισκοπικές Συνόδους του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Τσεχίας και στην Ινδία στα αγγλικά.

Εν όψει του 2024, το οποίο ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να αφιερωθεί στην προσευχή, η Ποντιφική Σύνοδος για τον Ευαγγελισμό, μελετά ακόμη τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «Σχολείου Προσευχής» και σχεδιάζει να εκδώσει μια σειρά βοηθημάτων με τίτλο «Σημειώσεις για την Προσευχή», με στόχο να ενθαρρύνει τους πιστούς να ανακαλύψουν εκ νέου την αξία της προσευχής που στηρίζεται από τη μεγάλη χριστιανική παράδοση.

Νικητής του διαγωνισμού για τον επίσημο επετειακό ύμνο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αρχιεπίσκοπος Rino Fisichella ανακοίνωσε επίσης ότι η Ποντιφική Σύνοδος επέλεξε τον νικητή του Διαγωνισμού για τον επίσημο επετειακό ύμνο. Το όνομά του είναι Francesco Meneghello, από τη Μάντοβα της Ιταλίας, ο οποίος θα μελοποιήσει το κείμενο του Ιταλού θεολόγου και μουσικολόγου Pierangelo Sequeri.

Το ημερολόγιο του Αγίου Έτους και ο διαδικτυακός τόπος του Ιωβηλαίου

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου ήταν η παρουσίαση του Ημερολογίου του Αγίου Έτους, αν και προς το παρόν καλύπτει μόνο τα μεγάλα επετειακά γεγονότα (επετειακά γεγονότα των νέων, των κινημάτων, των αδελφοτήτων, των κατηχητών, του κόσμου της εργασίας, των σχολείων). Θα επικαιροποιείται σταδιακά καθώς πλησιάζει το επετειακό έτος.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να ζητούν πληροφορίες, σε ένα Κέντρο πληροφοριών Προσκυνητών – Info Point που θα εγκαινιαστεί την 1η Ιουνίου στην Via della Conciliazion, 7 μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου .

Από τις 10 Μαΐου, πληροφορίες θα μπορούν να βρουν, όσοι ενδιαφέρονται, στην ιστοσελίδα του Ιωβηλαίου www.iubilaeum2025.va.  

Η νέα ιστοσελίδα, εξήγησε ο σεβασμιώτατος Graham Bell, είναι διαθέσιμη σε 9 γλώσσες και ήδη φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για το Ιωβηλαίο, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την Αγία Θύρα του Αγίου Πέτρου και των άλλων Ρωμαϊκών Βασιλικών. Τα νέα θα ενημερώνονται καθημερινά και, από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι προσκυνητές θα μπορούν να εγγραφούν για τις εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου και το προσκύνημα στην Αγία Θύρα.

Η «κάρτα προσκυνητή»

Από την ημερομηνία αυτή θα είναι ενεργή στην ιστοσελίδα η ενότητα του Προσκυνητή, η προσωπική σελίδα στην οποία αποκτά κανείς πρόσβαση μετά την εγγραφή του. Με την εγγραφή, αφού εισάγουν τα απαιτούμενα στοιχεία, οι προσκυνητές θα λάβουν την «Κάρτα Προσκυνητή» σε ψηφιακή έκδοση, με έναν προσωπικό κωδικό Qr που απαιτείται για την πρόσβαση στις επετειακές εκδηλώσεις και την οργάνωση του προσκυνήματος στην Αγία Θύρα. Η χρήση της θα προορίζεται όχι μόνο για μεμονωμένα άτομα, αλλά και για ομάδες.

Η εφαρμογή του Ιωβηλαίου

Επίσης από τον Σεπτέμβριο οι σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η νέα Jubilee App, iubilaeum2025, θα είναι επίσημα ενεργές και προσβάσιμες. Η εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη για iOs και Android, θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ειδήσεις που υπάρχουν ήδη στον ιστότοπο, αλλά και θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την εγγραφή στις εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου, με τη δυνατότητα λήψης εξατομικευμένων πληροφοριών.

Προηγούμενο Άρθρο

Εγκύκλιος Επιστολή της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Επόμενο Άρθρο

Τι σημαίνει «ευλογία»- «ευλογώ», του σεβάσμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

“Inter Minrifica” 50 χρόνια μετά

Ήταν 4 Δεκεμβρίου 1963, πριν από μισό αιώνα, όταν είχαν εγκριθεί τα δύο πρώτα διατάγματα της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού. Τα έγγραφα ήταν το “Περί Εκκλησίας”, επικεντρωμένο στην Θεία Λατρεία και το “Inter Minrifica”, επικεντρωμένο […]

Ανάληψη δράσης κατά του ρατσισμού

  Γερμανία – Αποφασιστική δράση ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού. Η Εκκλησία στην Γερμανία -της οποίας οι επίσκοποι πραγματοποίησαν την εαρινή Σύνοδό τους στο Hildesheim- ξεκίνησε το πρώτο «Καθολικό βραβείο κατά της ξενοφοβίας και του […]

Συνάντηση του Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, Επίσκοπο Σύρου, Αποστολικό Τοποτηρητή Επισκοπής Κρήτης, Σεβασμιότατο π. Πέτρο Στεφάνου

Σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, Επίσκοπο Σύρου, Αποστολικό Τοποτηρητή Επισκοπής Κρήτης, Σεβασμιότατο π. Πέτρο […]