20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το Ιδιόβουλο του πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ για την εκλογή του νέου Πάπα

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25/02/02013 αποστολική επιστολή του Πάπα Βενεδίκτου σε μορφή ιδιόβουλου, «Normas nonnulas» (περί τινών διατάξεων), σχετικό με κάποιες τροποποιήσεις στους κανόνες εκλογής του Ρωμαίου Ποντίφικα, οι οποίες αποβλέπουν στην καλύτερη διεξαγωγή εκλογής του Πάπα.

 

  1. «Ουδείς καρδινάλιος εκλέκτορας, ορίζει ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄, μπορεί να εξαιρεθεί από την εκλογή, ενεργή ή παθητική, για καμιά αιτία ή πρόσχημα, ενώ παραμένουν πάντα σε ισχύ ό,τι καθορίζονται στους αρ. 40 και 75 στο Διάταγμα «Universi Dominici Eregis» (Αποστολικό Διάταγμα του Ιωάννου Παύλου Β΄, για τη χηρεύουσα Αποστολική Έδρα και την εκλογή του Ρωμαίου Ποντίφικα).

  1. «Από τη στιγμή κατά την οποία η Αποστολική Έδρα νομίμως διατελεί εν χηρεία, αναμένονται 15 ολόκληρες μέρες για να αρχίσει το Κονκλάβιο». «Δίνεται όμως η δυνατότητα στο Κολέγιο των Καρδιναλίων να συντομεύσουν το χρόνο αναμονής, εφόσον όλοι οι εκλέκτορες καρδινάλιοι είναι παρόντες, αλλά και να καθυστερήσουν κάποιες μέρες, όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Πάντως δεν μπορούν να καθυστερήσουν πάνω από 20 ημέρες, οπότε οι παρόντες καρδινάλιοι υποχρεούνται να προβούν στην διαδικασία εκλογής».

  1. Διασαφηνίζονται οι κανόνες για το απόρρητο του κονκλαβίου, «μέσα σε όλο το χώρο του Βατικανού. Οι εκλέκτορες καρδινάλιοι δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με κανέναν, κατά τη διάρκεια της εκλογής. Να διατηρήσουν το απόρρητο για ό,τι γνωρίζουν σχετικά με τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες, και να δώσουν όρκο σιωπής. Η παράβαση του απορρήτου συνεπάγεται μέγαν αφορισμόν»!

  2. Καταργούνται οι τρόποι εκλογής οι λεγόμενοι δια βοής (δηλαδή δι’ εμπνεύσεως) καθώς και δια συμβιβασμού (per acclamationem seu inspirationem et per compromissum). Στο εξής ο μόνος τρόπος εκλογής του Ρωμαίου Ποντίφικα είναι η μυστική ψηφοφορία.

  1. Εάν οι ψηφοφορίες, σύμφωνα με τους αρ. 72, 73 ,74 του Διατάγματος, δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε καθορίζεται μια ημέρα προσευχής, περισυλλογής και διαλόγου. Στις επόμενες ψηφοφορίες «θα λάβουν μέρος μόνο τα δύο ονόματα που πλειοψήφησαν στις προηγούμενες ψηφοφορίες, πάντως και σε αυτή την περίπτωση, για τη νόμιμη εκλογή απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 2/3 των ψήφων των παρόντων καρδιναλίων».

  1. «Πραγματοποιηθείσα κανονικά η εκλογή, ο Πρύτανης ή ο αρχαιότερος του Κολεγίου των Καρδιναλίων, στο όνομα όλων των εκλεκτόρων, ζητά την συναίνεση του εκλεγέντος Πάπα καθώς και το όνομα που επιθυμεί να ονομαστεί. Τότε συντάσσεται το σχετικό έγγραφο, για την αποδοχή και το όνομα του νέου Πάπα».

π. Ν. Β.

Προηγούμενο Άρθρο

Πέρα από τους προφήτες

Επόμενο Άρθρο

Τελευταίες ημέρες της διακονίας του πάπα Βενεδίκτου

You might be interested in …

Βιοηθική: η διδασκαλία της Εκκλησίας φωτίζει τους ορίζοντες

    “Οι Πάπες και η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή” είναι ο τίτλος του βιβλίου που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο του Βατικανού.  Ο Αρχιεπίσκοπος Vincenzo Paglia: η τεχνολογία ας είναι στην υπηρεσία των […]

Χηρεύουσα Αποστολική Έδρα: Συνέντευξη με τον κ. Δημήτριος Λεβαντή, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής «Δικαιοσύνη και Ειρήνη»

  Ενώ διανύουμε τις πρώτες ημέρες των προκαταρκτικών συνελεύσεων των καρδιναλίων στη Ρώμη που θα οδηγήσουν στο Κονκλάβιο και την εκλογή νέου Πάπα, τα σενάρια στον τύπο, ελληνικό και ξένο, συνεχίζουν σχετικά με τους «πραγματικούς» […]

Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τον π. Μάρκο Φώσκολο για το βιβλίο του «Η Οξωμεριά της Τήνου κατά τον ύστερο Μεσαίωνα»

Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών, ο υψηλότερος τη τάξει φορέας έρευνας στην Ελλάδα, σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική της συνεδρία […]