20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Το Συμβούλιο Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης συζητά στη Λευκορωσία για τους νέους και την Ευρώπη

Μετά από πρόσκληση του  σεβασμιοτάτου Tadeusz Kondrusiewicz, Αρχιεπισκόπου  του Minsk-Mohilev, η ετήσια Ολομέλεια των Προέδρων όλων των Ι. Συνόδων των Επισκόπων από 45 χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου) στο Μινσκ (Λευκορωσία).

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβούλιου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE), η Ολομέλεια πραγματοποιείται  στη Λευκορωσία για να συναντήσει την τοπική καθολική κοινότητα και να γιορτάσει μαζί της την 750η επέτειο από την πρώτη αναφορά της πόλης του Μινσκ στα κεφάλαια των «Πρωτογενών Χρονικών» και την 500η επέτειο της εκτύπωσης της Βίβλου, το πρώτο βιβλίο που εκτυπώθηκε στη λευκορωσική γλώσσα.

Στις κυρίως εργασίες, οι ιεράρχες  εξετάζουν το θέμα των νέων, ιδιαίτερα τα θέματα που τους απασχολούν τη νεολαία σήμερα, τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τους φόβους, τις προσδοκίες, τις σχέσεις, τις προκλήσεις που ο σημερινός, συνεχώς μεταβαλλόμενος κόσμος, φέρνει για την Εκκλησία εξετάζοντας την ποιμαντική και στην ανακήρυξη του Ευαγγελίου σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που αποτελεί το μέλλον της Εκκλησίας. Μετά από το Ευρωπαϊκό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Βαρκελώνη και το οποίο είχε συγκεντρώσει τους επισκόπους και τους υπεύθυνους για τη νεολαία, τις κλήσεις, την σχολική και την πανεπιστημιακή ποιμαντική, η Ολομέλεια του Μινσκ αποτελεί άλλη μία ακόμα ευκαιρία προετοιμασίας για την επόμενη Σύνοδο των Επισκόπων για νέους που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το φθινόπωρο του 2018.

Το δεύτερο θέμα στο επίκεντρο των εργασιών είναι αυτό της Ευρώπης, ιδιαίτερα η συμβολή και η αποστολή της Εκκλησίας στην οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού.

Η σύνοδος ολομέλειας, στην οποία συμμετέχει ο σεβασμιότατος Σεβαστιανός Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και πρόεδρος της Ι. Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας,  ολοκληρώνεται την Κυριακή 1 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των επισκόπων, χωρισμένων σε ομάδες, στην Θεία Λειτουργία σε διάφορες ενορίες στο Μινσκ, με στόχο την ενθάρρυνση της συνάντησης με την τοπική κοινότητα.

 

Μήνυμα του Άγιου Πατέρα

Ο Πάπας ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους επισκόπους να βοηθήσουν τους νέους να ανακαλύψουν την κλήση τους σε μήνυμα του Αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας προς τον πρόεδρο του CCEE, καρδινάλιο Angelo Bagnasco:

Ο Άγιος Πατέρας στέλνει τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς στους συμμετέχοντες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου των Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που στοχεύει στον εντοπισμό των δρόμων της ποιμαντικής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων χωρών, στην εκτίμηση των διαφορών και στην προώθηση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και αδελφοσύνης. Η Αυτού Αγιότητα ελπίζει ότι η συνάντηση θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών ενότητας και κοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων επισκόπων, δίδοντας μια ακόμη θαρραλέα ώθηση στην αποστολή της Εκκλησίας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τους νέους, για να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν, υπό το φως της πίστης, τη δική τους κλήση στη χριστιανική κοινότητα και στην κοινωνία. Με αυτά τα συναισθήματα, ζητά να συνεχίσετε να προσεύχεστε γι’ Αυτόν και σας στέλνει πρόθυμα την Αποστολική Ευλογία του.

Από το Βατικανό, 23 Σε. 2017

καρδινάλιος Pietro Parolin

Προηγούμενο Άρθρο

Δεν αρκεί να αναγνωρίσουμε την ισότητα

Επόμενο Άρθρο

ΕΚ-870 26 Μαΐου 2017

You might be interested in …

Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, ανήμερα του εορτασμού του Πάσχα των Δυτικών, σε Εκκλησίες και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, προκαλώντας […]

Μαρόκο:Καλωσορίζουμε τον Πάπα, τον «υπηρέτη της ελπίδας»

  Η επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πάπας Φραγκίσκος στο Μαρόκο, στις 30 και 31 Μαρτίου, θα αποτελέσει «ένα σπουδαίο γεγονός για την Εκκλησία μας», δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος του Ραμπάτ, σεβασμιότατος Cristòbal Lòpez. Όπως […]

Μινεάπολη: ο καρδινάλιος Turkson ζητά δικαιοσύνη και συγχώρεση

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, μιλά στο Vatican News για τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που εξαπλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με νεκρούς και τραυματίες, μετά τη δολοφονία του […]