28 Ιανουαρίου 2026
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Υπάρχουν ακόμα Μοναχοί και Μοναχές;

Στις 29 Δεκεμβρίου 2025, 36 Μοναχοί και μοναχές συναντήθηκαν στην οδό Χαρ. Τρικούπη 10, με τον Αρχιεπίσκοπο Θεόδωρο Κοντίδη, για  τη χειμερινή τους σύναξη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σ’ ένα φιλόξενο και πολύ καλά οργανωμένο χώρο, με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα, ακόμα και για τη μετάφραση, τουλάχιστο στα αγγλικά για να παρακολουθούν όλοι καλά. Από τα  22 μοναχικά τάγματα έλαβαν μέρος τα οκτώ, προερχόμενα κυρίως από την Αθήνα, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και τη Σύρο. Κρίμα όμως για τους απόντες, κυρίως της Αθήνας.

Στην αρχή της  συνάντησης, ο Σεβ/τατος Ιωάννης Σπιτέρης παρουσίασε το θέμα: “Έχει ακόμη νόημα η αφιερωμένη ζωή;”  Όλοι ενθουσιάστηκαν από την ομιλία και προβληματίστηκαν. Γι’ αυτό υπήρξαν και αρκετές ερωτήσεις εκ μέρους των μοναχών που δήλωναν το ενδιαφέρον τους και τις απορίες τους. Ένα ερωτηματολόγιο είχε προετοιμαστεί επίσης από τον Σεβ/τατο Ιωάννη Σπιτέρη για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο το θέμα. Για το λόγο αυτό, διαιρεθήκαμε σε 4 ομάδες, σύμφωνα με τη γλώσσα του καθενός.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε, ως συνήθως, η Θεία Λειτουργία στην οποία όλοι προσευχηθήκαμε στον Κύριο για την τοπική μας Εκκλησία, τις μοναχικές κλήσεις, αλλά και για την ειρήνη στον κόσμο. Κατόπιν, ακολούθησε το γεύμα αγάπης. Όσοι ήθελαν, έφεραν κάτι να μοιραστούν με τους άλλους. Η συζήτηση συνεχίστηκε και στο τραπέζι, ανάλογα με τις εμπειρίες που  ζει κάθε κοινότητα.

Στο τέλος, έμειναν μόνο δύο αντιπρόσωποι από κάθε μοναχικό τάγμα για να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν τους μοναχούς και κυρίως να προγραμματίσουν τις λίγες δραστηριότητες που ακόμα υπάρχουν κατά τη διάρκεια του έτους: 2 Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα της μοναχικής ζωής, ημέρα των Ιεραποστολών, κατά το  μήνα Οκτώβριο, και η χειμερινή σύναξη τον Δεκέμβριο. Η πιο σημαντική απόφαση αφορά στην επιλογή της Αδελφής Mélanie Denoyelle, από το τάγμα των Αδελφών του Ελέους, ως Συντονίστριας της ΕΚΜΕ.

Προηγούμενο Άρθρο

Εξαρχία των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών (1925-2025)

Επόμενο Άρθρο

170 χρόνια λειτουργίας της Ελληνογαλλικής σχολής «Saint Joseph»

You might be interested in …

Επίσκεψη του Επισκόπου Γρατιανουπόλεως Δημητρίου στην Κύπρο

Ο Σεβασμιότατος επίσκοπος Δημήτριος από τις 25 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, προσκεκλημένος από τον Σύνδεσμο Μαρωνιτών Επιστημόνων Κύπρου και την Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου – Θεολογικό Κέντρο «Άγιος Εφραίμ».