20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χαρούμενοι πρωταγωνιστές στην ζωή της Εκκλησίας

Μετά την θεομητορική προσευχή Άγγελος, την Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για τους Ουκρανούς, οι οποίοι χθες τιμούσαν τη μνήμη του Γολοντομόρ, και ευχαρίστησε τον Θεό για την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Ο Άγιος Πατέρας ενθάρρυνε τους νέους να είναι «χαρούμενοι πρωταγωνιστές» στη ζωή της Εκκλησίας.

Κάθε χρόνο στην εορτή του Χριστού, Βασιλέα του Σύμπαντος – την τελευταία Κυριακή του λειτουργικού έτους – η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας γιορτάζεται σε τοπικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο. Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε τον εορτασμό, περιγράφοντας τους νέους ως «το παρόν και το μέλλον του κόσμου» και καλώντας τους να γίνουν «χαρούμενοι πρωταγωνιστές στη ζωή της Εκκλησίας».

Επέτειος μνήμης για το Γολοντομόρ

Ο Πάπας Φραγκίσκος επεσήμανε επίσης την επέτειο μνήμης του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας, του θανάτου από ασιτία εκατομμυρίων Ουκρανών επί Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1930. «Αυτή η πληγή που ανοίγει, αντί να επουλώνεται, γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή από τις θηριωδίες του πολέμου που συνεχίζει να κάνει αυτόν τον αγαπητό λαό να υποφέρει», είπε ο Πάπας, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

[Ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας (1932-1933) ή Γολoντομόρ (ουκρανικά: Голодомор) υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας, που συνοδεύτηκε από το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο λιμός επηρέασε και άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση και περισσότερα θύματα στην Ουκρανία και σε γειτονικές περιοχές της.]

Ο Πάπας κάλεσε σε συνεχείς, «ακούραστες» προσευχές για «όλους τους λαούς που σπαράσσονται από τις συγκρούσεις», λέγοντας ότι «η προσευχή είναι η δύναμη για την ειρήνη που συντρίβει το σπιράλ του μίσους, σπάει τον κύκλο της εκδίκησης και προσφέρει απροσδόκητους δρόμους συμφιλίωσης».

Ευχαριστώντας τον Θεό για την εκεχειρία

Στρέφοντας στη συνέχεια το βλέμμα του προς τους Αγίους Τόπους, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον Θεό για την παύση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους και τους αιχμαλώτους που κρατούνταν από τα αντιμαχόμενα μέρη.
Έκανε έκκληση για προσευχές ώστε όλοι να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό, προτρέποντάς μας να σκεφτούμε τις οικογένειές τους. Ο Πάπας ζήτησε επίσης προσευχές για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ επέμεινε στην ανάγκη για διάλογο. «Αυτοί που δεν θέλουν διάλογο», είπε, «δεν θέλουν ειρήνη!».

Με το βλέμμα στραμμένο στην COP28

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την επερχόμενη διάσκεψη COP28 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στο Ντουμπάι. «Εκτός από τον πόλεμο, ο κόσμος μας απειλείται από έναν άλλο μεγάλο κίνδυνο, την κλιματική αλλαγή, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στη γη, ιδιαίτερα τις μελλοντικές γενιές», προειδοποίησε ο Πάπας. Αυτό, είπε, «είναι αντίθετο με το σχέδιο του Θεού, ο οποίος δημιούργησε τα πάντα για τη ζωή».

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα γίνει ο πρώτος Πάπας που θα παραστεί σε μια σύνοδο της COP όταν φτάσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «σε όλους εκείνους που θα συνοδεύσουν αυτό το ταξίδι με τις προσευχές τους», ενώ τους ευχαρίστησε επίσης για «τη δέσμευσή τους για την προστασία του κοινού μας σπιτιού».

Προηγούμενο Άρθρο

Άρχισε η ετοιμασία του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Επόμενο Άρθρο

«Ένα νέο έτος αρχίζει – Το Λειτουργικό Έτος» – του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

family_4

Η Εκκλησία συγκαλεί την 7η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών

  Μιλάνο – Tρεις ημέρες συζητήσεων με 104 ομιλητές από 27 διαφορετικές χώρες. 31 δραστηριότητες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Η Εκκλησία καλεί τις οικογένειες. Στo πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνάντησης Οικογενειών, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Διεθνούς […]

Καρινάλιος Παρολίν: Για τον Πάπα, η διαπραγμάτευση δεν είναι παράδοση, αλλά προϋπόθεση για δίκαιη και διαρκή ειρήνη

Μετά τη συνέντευξη του Πάπα Φραγκίσκου για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Radio Télévision Suisse, ο Καρδινάλιος Γενικός Γραμματέας Pietro Parolin συζητά το θέμα με την ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera”, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος […]