20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χειροτονία εις πρεσβύτερον του διακόνου π. Santhosh Kumar Pasala

«Όποιος με υπηρετεί, εμένα ας ακολουθεί

Κι όπου είμαι εγώ, εκεί θα είναι και ο υπηρέτης μου»

Τo Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 ο Ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών υποδέχθηκε με Ύμνους Ευχαριστίας προς τον Κύριο, έναν ακόμα Άξιο Διάκονο που χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.

Ο π. Santhosh Kumar Pasala χειροτονήθηκε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Θεόδωρο σε Πρεσβύτερο.

Η μεγαλοπρεπής τελετή πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου στις 10 το πρωί και σε αυτήν Συλλειτούργησαν ο εκπρόσωπος του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, Αποστολικός Νούντσιος Σεβασμιότατος π. Jan Romeo Pawlovski, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας-Ζακύνθου-Κεφαλληνίας π. Γεώργιος Αλτουβάς, ο Σεβασμιότατος πρώην Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικόλαος Φώσκολος όλοι σχεδόν οι Ιερείς της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, αλλά και Ιερείς που ήλθαν από το Εξωτερικό για να τιμήσουν τον π. Santhosh και να προσευχηθούν μαζί του.

Επίσης παρευρέθησαν μεγάλο πλήθος εκπροσώπων όλων των Μοναχικών Ταγμάτων και μεγάλο πλήθος πιστών, οι οποίοι ήλθαν για να ζητήσουν από το Άγιο Πνεύμα πλούσια τα χαρίσματά Του για το νέο Ιερατικό μέλος της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, με αποτέλεσμα ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου να είναι ασφυκτικά γεμάτος.

Η Μητέρα και ο αδελφός του π. Santhosh δεν μπόρεσαν να έλθουν από την Ινδία αλλά μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την Ιερή Τελετή και να προσευχηθούν μαζί του, από την ταυτόχρονη αναμετάδοση της Τελετής διαδικτυακά.

Τους ψαλμούς της Θείας Λειτουργίας είχαν αναλάβει τα μέλη του Φωνητικού Συνόλου Manus Apertae με συντονιστή τον κ. Σέργιο Γιώτη.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου εκλήθη ο μέλλων να χειροτονηθεί Διάκονος ενώπιον του Σεβασμιοτάτου, ο οποίος, αφού άκουσε τον Εφημέριο Αγίου Παύλου Πειραιά π. Ιωάννη Πάτση να τον διαβεβαιώνει ότι η γνώμη του Χριστιανικού λαού και των αρμοδίων είναι ότι ο Santhosh Kumar Pasala είναι άξιος, τον εξέλεξε στην τάξη των Πρεσβυτέρων με ταυτόχρονα αναφωνήματα όλου του εκκλησιάσματος

ΑΞΙΟΣ,ΑΞΙΟΣ…

Στην συνέχεια στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπός μας είπε:

Κήρυγμα Σεβασμιοτάτου

Ο Σεβασμιότατος άρχισε το Κήρυγμά του με την απάντηση που είχε δώσει η Αγία Θηρεσία της Καλκούτας σε έναν δημοσιογράφο όταν την ρώτησε σχετικά με το ποιο είναι το πιο αναγκαίο το οποίο έχει ο κόσμος σήμερα ανάγκη και εκείνη του είπε « Η μεγαλύτερη και η πιο επείγουσα ανάγκη του κόσμου είναι να έχει Άγιους Ιερείς».

Συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι πολλές φορές στο Ευαγγέλιο, στα λόγια του Χριστού γίνεται λόγος για δείπνο, για συμπόσιο, για γιορτή και στις παραβολές έχουμε την εικόνα του συμποσίου, των βασιλικών γάμων όπου προσκαλούνται πολλοί και είναι αυτό η εικόνα της ενότητας με το Θεό και τους Αγίους Του, εικόνα χαράς και κοινωνίας, συμφιλίωσης και παρηγορίας.

Η Βασιλεία του Θεού είναι σαν τη γιορτή των βασιλικών γάμων όπου είμαστε καλεσμένοι και είναι η τελική γιορτή, είναι ο προορισμός μας, είναι το νόημα της ζωής μας και ο σκοπός για τον οποίον ο Κύριος ο Θεός μας έπλασε για να συμμετάσχουμε σε αυτήν την τελική γιορτή της Βασιλείας του Θεού.

Ακολούθως αναφέρθηκε στους Ιερείς τονίζοντας ότι υπηρετούν αυτόν τον προορισμό μας, με τον λόγο του Θεού όταν τον κηρύττουν και τον αναγγέλλουν, με την τέλεση των Μυστηρίων, όπου προεικονίζονται τα Μυστήρια αυτά της συνάντησης με τον Κύριο, προεικονίζονται και αποτελούν μία πρόγευση αυτής της τελικής μας συνάντησης με τον Θεό και Σωτήρα μας και Δημιουργό μας.

Επίσης ο Ιερέας υπηρετεί αυτή την πορεία των πιστών, των ανθρώπων προς αυτόν τον προορισμό με την Χριστιανική τους ζωή, με την ενθάρρυνσή του προς τους πιστούς, με την καθοδήγηση, με όλο το παράδειγμα και την εικόνα της Χριστιανικής του ζωής.

Και ολοκλήρωσε το Κήρυγμά του τονίζοντας ξανά τα λόγια της Αγίας Θηρεσίας, ότι η μεγαλύτερη ανάγκη του κόσμου σήμερα είναι να έχει Άγιους Ιερείς και το να γίνεται κάποιος Ιερέας είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του, αν αυτό είναι το θέλημα του Θεού και ο δρόμος από τον οποίο ο Κύριος τον καλεί.

Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες για κανένα αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε και το επαναλαμβάνουμε, ο Κύριος δίνει την χάρη όταν δίνει και μία αποστολή, δίνει τα μέσα για να εκπληρώσουμε αυτή την αποστολή και το έργο στο οποίο μας στέλνει.

Ο Κύριος να Ευλογεί όλη την τοπική μας Εκκλησία και όλη την Εκκλησία, όλους τους Ιερείς και ασφαλώς τον πατέρα Santos.

H Προσευχή μας τον συνοδεύει, ιδιαίτερα σήμερα και ο Κύριος να είναι πάντοτε μαζί του ώστε να είναι διάκονος της αποστολής του Κυρίου και πάντα ενωμένος με τον Κύριο Ιησού Χριστό ΑΜΗΝ!!!

Μετά το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου ο υποψήφιος Πρεσβύτερος διακήρυξε ενώπιον της Σύναξης των πιστών την επιθυμία του να αναλάβει αυτή την υπηρεσία απαντώντας σε πλήθος ερωτημάτων του Σεβασμιοτάτου.

Έπειτα ο χειροτονούμενος πλησιάζει προς τον Επίσκοπο και, γονατισμένος μπροστά του, βάζει τα χέρια του ενωμένα ανάμεσα στα χέρια του Επισκόπου, ο οποίος τον ρώτησε:

-Υπόσχεσαι Σεβασμό και υπακοή σ’ εμένα και στους διαδόχους μου;

Π. Santhosh-Μάλιστα, υπόσχομαι.

Σεβασμιότατος:- Είθε ο Θεός να ολοκληρώσει το καλό έργο που άρχισε μέσα σου.

Στην συνέχεια ο χειροτονούμενος έπεσε πρηνής μπροστά από την Αγία Τράπεζα, ενώ όλοι μαζί ψάλλαμε τις λιτανείες της Τελετής. Στη συνέχεια γονάτισε μπροστά στο Σεβασμιότατο, ο οποίος επέθεσε τα χέρια στην κεφαλή του και είπε την Ευχή της Χειροτονίας. Ακολούθησαν όλοι οι Αρχιεπίσκοποι και οι παρόντες Ιερείς.

Ακολούθως σηκώθηκε, ο π. Ιωάννης Πάτσης τον βοήθησε να φορέσει το Ωράριο ως Επιτραχήλιο και το Φαιλόνιο και ενδεδυμένος με τα Ιερά Άμφια, πλησίασε τον Σεβασμιότατο, γονάτισε εμπρός του, ο Σεβασμιότατος έλαβε από τον π. Santhosh το δοχείο με το Άγιο Μύρο και άλειψε τις παλάμες των χεριών του νεοχειροτονημένου.

Κατόπιν οι πιστοί έφεραν για την Θεία Λειτουργία, το δισκάριο με τον άρτο και το Άγιο Δισκοπότηρο με τον οίνο και το νερό μέσα σε αυτό.

Ο Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος τα παρέδωσε στον π. Santhosh που ήταν γονατισμένος εμπρός του.

Ακολούθως ο Σεβασμιότατος έδωσε στον π. Santhosh τον ασπασμό της ειρήνης λέγοντας: Η Ειρήνη μαζί σου.

Ακολούθησε ο ασπασμός ειρήνης προς τον π. Santhosh από τους υπόλοιπους Σεβασμιοτάτους αλλά και όλους τους παρόντες Ιερείς και Διακόνους

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και στο τέλος αυτής, πριν από την Ευλογία των Σεβασμιοτάτων ο νεοχειροτονηθείς Πρεσβύτερος με συγκινητικά λόγια ευχαρίστησε όλους εκείνος οι οποίοι στήριξαν την επιλογή του και τον βοήθησαν να φθάσει στην Χειροτονία του σε Ιερέα.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του με την Προσευχή προς την Παναγία Μητέρα μας:

Παναγία Κεχαριτωμένη, καρδιά της αγάπης, καρδιά του ελέους, πανταχού παρούσα, φροντίδα, παρηγοριά, εισάκουσέ μας. Εμείς, τα τέκνα σου, σε παρακαλούμε να μεσολαβήσεις στον Υιό σου και σωτήρα μας, Ιησού Χριστό. Εισάκουσε με κατανόηση τα αιτήματά μας και δέξου μας με συμπόνοια, ειδικά…

Παρηγορούμαστε γνωρίζοντας ότι η καρδιά σου είναι πάντα ανοιχτή σε όσους ζητούν την προσευχή σου. Εμπιστευόμαστε στη μητρική σου φροντίδα και μεσιτεία, αυτούς που αγαπάμε και που είναι άρρωστοι ή μόνοι ή πληγωμένοι. Βοήθησέ μας, μητέρα του Θεού, να σηκώσουμε τα βάρη μας σε αυτή τη ζωή μέχρι να ανταμώσουμε στην αιώνια ζωή, προσμένοντας στην ειρήνη του Θεού παντοτινά. Αμήν.

Ακολούθησε μία σύντομη ομιλία του π. Ιωάννη Πάτση ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο π. Θεόδωρο που του έδωσε την ευκαιρία να στηρίξει τον π. Santhosh στο «τελικό στάδιο» της Ιερατικής του προετοιμασίας και ευχήθηκε η Παναγία να είναι πάντα δίπλα του στην συνέχεια της Ιερατικής του πορείας.

Ακολούθησε η Ευλογία των Σεβασμιοτάτων, η αναμνηστική φωτογραφία του π. Santhosh με τους Σεβασμιοτάτους και τους παρόντες Ιερείς και τέλος όλοι οι παρόντες συνεχάρησαν τον νεοχειροτονηθέντα Ιερέα.

Ένα κέρασμα και ένα ενθύμιο ολοκλήρωσαν την όμορφη και συγκινητική τελετή.

Η πορεία του π. Santhosh

Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1983 στην Ινδία.

Από το 2003 έως το 2006 σπούδασε Φιλοσοφία στα “ST. CHARLES’ SEMINARY” και Αγγλική Λογοτεχνία και Κοινωνιολογία στο Κολλέγιο “ST. FRANCIS DE SALES” στο NAGPUR ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ.

Από το 2009 έως το 2012 σπούδασε Θεολογία στο ΠΟΝΤΙΦΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ “DHARMARAM VIDYA KSHETRAM” στο BANGALORE της Ινδίας.

Από το 2006 έως το 2007 ήταν καθηγητής Αγγλικών στο “PRAGATI JUNIOR COLLEGE” της Ινδίας.

Από το 2007 έως το 2008 συμμετείχε στο εθελοντικό πρόγραμμα με το “ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ”, σε προσφορά παρηγοριάς και σύμπνοιας στους εξαθλιωμένους και εγκαταλελειμμένους από την κοινωνία στο CHENNAI της Ινδίας.

Από το 2012 έως το 2013 παρακολούθησε μαθήματα Πνευματικότητας και Εκπαίδευσης στο CHENNAI της Ινδίας, με το Κίνημα “ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ”.

Από το 2013 έως το 2016 συμμετείχε σε διεθνές επίπεδο με το «Σπίτι της Καρδιάς» στο εθελοντικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες με Ποιμαντική προσφορά σε κάθε είδους βοήθεια προς τους εξαθλιωμένους κατοίκους της Μανίλα, ως Υπεύθυνος Εθελοντών για 2 χρόνια.

Από το 2016 έως το 2018 προσέφερε εθελοντική εργασία σε αστέγους και εξαρτημένους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο Ησυχαστήριο του «Καλού Σαμαρείτη». Επίσης ήταν κατηχητής στην Ενορία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Διονυσίου.

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, την επόμενη μέρα της Χειροτονίας του ο π. Santhosh τέλεσε την 1η Θεία Λειτουργία ως Ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στον Πειραιά στην Ενορία που έζησε το τελευταίο έτος της Ιερατικής προετοιμασίας του. Στην Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας- Ζακύνθου-Κεφαλληνίας π. Γεώργιος Αλτουβάς, με τον π. Santhosh συλλειτούργησαν ο π. Ιωάννης Πάτσης Εφημέριος της Ενορίας, και οι Ιερείς π. Clement Imbert, π. Guillaume Trillard, π. Laurent Pavec , π. Gaëtan Joire , π. Guillaume De Laage, π. Jack Bagoind φίλοι και συνεργάτες του π. Santhosh στην μέχρι τώρα πορεία του.

Επίσης παρών στη Θεία Λειτουργία και ο μόνιμος Διάκονος π. Δημήτριος Αλτουβάς.

Αξιαγαπημένε μας Σεβαστέ π. Santhosh ο Ύψιστος να είναι πάντα δίπλα σας, να οδηγεί την επιλογή σας στο δρόμο Του, να σας δίνει Υγεία – Δύναμη και ο Ύψιστος να δώσει νέες κλήσεις, νέους εργάτες στον αμπελώνα Του.

«Τo χέρι Σου είναι ασπίδα μου

Το χέρι Σου είναι οδηγός μου

Η Αγάπη Σου είναι ελπίδα μου

Η Αγάπη Σου είναι το φως μου»

Λ.I.B.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Επόμενο Άρθρο

Οι Ασσομψιονιστές (διεθνώς και στην Ελλάδα)

You might be interested in …

Ενορία Αγ. Παύλου: Προσκύνημα στη Λούρδη

    Αν δεν βρεθεί κάποιος στη σπηλιά όπου το 1858  μια «ωραία Κυρία» ντυμένη στα λευκά, με γαλάζια ζώνη και ένα κίτρινο τριαντάφυλλο σε κάθε πόδι, φανερώθηκε δεκαοκτώ φορές στη νεαρή βοσκοπούλα Μπερναντέτ Σουμπιρού και […]

Συνάντηση του Δ.Σ. της Κάριτας Αθήνας με το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Ολλανδίας

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτας Αθήνας είχε το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Ολλανδίας (Council of Churches in the Netherlands) με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας που είχε ως θέμα τον […]