18 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χρίσμα στη Νάξο

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό μας Ναό στη Νάξο, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία και μετέδωσε το Μυστηρίου του Χρίσματος σε 4 παιδιά της Ενορίας της Μητροπόλεως. Με τον Σεβασμιότατο συλλειτούργησε ο π. Μανώλης Ρεμούνδος. Η όλη ιεροτελεστία  είχε καλά προετοιμαστεί από τον εφημέριο και την κατηχήτρια κυρία Φανή Δάσκου. Τα τέσσερα παιδιά, έκτης Δημοτικού, συμμετείχαν ενεργά από την αρχή έως το τέλος της Θείας Λειτουργίας  και έδωσαν δείγματα ωριμότητας και συνειδητής  ενεργούς συμμετοχής στο Μυστήριο.


 

Η μοναδική λαϊκή κατηχήτρια στη Νάξο κυρία Φανή Δάσκου έδωσε τον καλύτερο εαυτό της σε όλη την περασμένη  κατηχητική χρονιά και τα  παιδιά προετοιμάστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ημέρα αυτή. Ήταν αληθινά μια γιορτή για όλη την ενοριακή κοινότητα του Μητροπολιτικού μας  Ναού.

Ο Ναός ήταν κατάμεστος από ενορίτες οι οποίοι έσπευσαν να συμμετάσχουν στη χαρά  των παιδιών που  έλαβαν το Χρίσμα και των γονιών τους.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που σήμερα θα μεταδώσω το Μυστήριο του Χρίσματος σε τέσσερα παιδιά αυτής της εδώ ενοριακής μας κοινότητας.

Ήδη τα παιδιά αυτά με τη χάρη του Θεού μπήκαν στην ηλικία της γνώσης και της διάκρισης του καλού και του κακού, γι' αυτό και χρειάζονται να ενισχυθούν από το Άγιο Πνεύμα. Έτσι θα μπορούν να δίνουν καθημερινή μαρτυρία για το Χριστό και να δοξάζουν με τα έργα τους το Θεό. Στην πορεία πίστης σίγουρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε λογής πειρασμούς που αντιμετωπίζει καθημερινά κάθε ενεργός χριστιανός. Το πνεύμα το πονηρό θα προσπαθήσει να τους απομακρύνει από το Χριστό παρουσιάζοντάς τους τις πολλές δυσκολίες που προσφέρει η χριστιανική πίστη και τις ευκολίες που τους περιμένουν αν διαλέξουν τη θρησκευτική αδιαφορία και την εγκατάλειψη του χριστιανικού αγώνα.          

        Ένας ενεργός Χριστιανός που ζει μέσα σε μια ζωντανή ενοριακή κοινότητα, είναι φυσικό να έχει πολλούς πειρασμούς για θρησκευτική αδιαφορία, για απομάκρυνση από την έμπρακτη καθημερινή χριστιανική ζωή, για εγκατάλειψη της προσπάθειας διατήρησης και ενίσχυσης της χριστιανικής πίστης. Το πνεύμα το πονηρό ενοχλείται όταν βλέπει χριστιανούς να φανερώνουν την αγάπη τους στο Χριστό και την πίστη τους στο Θεό. Αρχίζει τότε μια συνεχής προσπάθεια του πονηρού πνεύματος που χρησιμοποιεί χίλιους δυο τρόπους και παρεμβαίνει στη ζωή μας για να μας τοποθετήσει εμπόδια στον πνευματικό μας αγώνα. Όταν βλέπει ο διάβολος κάποιον ότι πέφτει αλλά με τη χάρη του Θεού σηκώνεται  και προχωρεί με υπομονή και επιμονή, με εμπιστοσύνη στη βοήθεια  του Θεού, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος και  επιστρατεύει πολλές  πονηρές  δυνάμεις για να μας αποθαρρύνει και να μας κάνει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας.

         Είναι η στιγμή της πίστης μας στο Χριστό που  πρέπει να ενεργοποιηθεί και να γίνει καθημερινή απόδειξη και συνεχής πράξη. Είναι η στιγμή του Πνεύματος του Αγίου που με τα δώρα του θα μας φωτίσει και θα μας υποδείξει το δρόμο το σωστό, τον τρόπο της νίκης.

        Είναι η στιγμή, αγαπητά μου παιδιά, που πρέπει να θυμηθείτε την ημέρα εκείνη που δώσατε στο Χριστό με το στόμα των γονέων σας και των αναδόχων την υπόσχεση της πιστότητας στο Θεό. Την ημέρα που ο Θεός σάς έδωσε μετά από αίτημα των γονέων σας και των αναδόχων σας το δώρο της πίστης. Να θυμηθείτε τη σημερινή ημέρα που οι γονείς σας και οι ανάδοχοί σας, σάς  συνόδεψαν εδώ και ζήτησαν από το Θεό να σας χαρίσει την πληρότητα του Αγίου Πνεύματος με το Μυστήριο του Χρίσματος, δηλαδή τη σημερινή ημέρα.

        Να ξέρετε αγαπητά μου παιδιά ότι ο πειρασμός  πειράζει εκείνους που πιστεύουν, εκείνους που είναι μαζί με το Χριστό και μαζί του αγωνίζονται για να μεταδώσουν στον κόσμο την αγάπη, τη δικαιοσύνη την ελπίδα και την πίστη.

        Ο πραγματικός χριστιανός πρέπει να είναι και ένας αληθινός αγωνιστής, ένας καθημερινός παλαιστής που απέναντί του έχει έναν δύσκολο αντίπαλο, είναι το πνεύμα το κακό, η αμαρτία που δεν νικιέται εύκολα, χρειάζεται συνεχής αγώνας, πρέπει να είμαστε πάντα άγρυπνοι και έτοιμοι να υπερασπίσουμε την πίστη μας.

        Σήμερα το Άγιο Πνεύμα σας πλουτίζει με τα δώρα του και εσείς αφού ευχαριστήσετε μαζί μας το Θεό γι' αυτή την γενναιοδωρία του, που είναι η απόδειξη της αγάπης του, μαζί με τους γονείς σας και τους αναδόχους σας, μαζί με όλη την ενοριακή αυτή κοινότητα, που είναι η μεγάλη σας οικογένεια, μπορείτε σε λίγο, υπεύθυνα  πια και με τη δική σας θέληση και φωνή να ανανεώσετε τις υποσχέσεις ότι θα αγωνίζεστε πάντα μαζί του ενάντια στο κακό για να έχετε τη σιγουριά της νίκης.

        Εύχομαι σε σας, στους ευτυχείς γονείς και άξιους αναδόχους να είστε πάντα κοντά στα παιδιά σας και να τα συνοδεύετε με το παράδειγμά σας και τότε δεν θα είστε απλώς άξιοι αλλά παντάξιοι. Αμήν.

Προηγούμενο Άρθρο

Θεσσαλoνίκη : Έτος της Πίστεως, Συναντήσεις για την αρετή της πίστης

Επόμενο Άρθρο

100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας

You might be interested in …

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

† ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΞΟΥ- ΠΑΡΟΥ- ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ -ΧΙΟΥ-ΛΕΣΒΟΥ-ΣΑΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ   Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, Σας εύχομαι κάθε καλό, αλλά προπάντων σας εύχομαι να ζήσετε τα φετινά Χριστούγεννα με διαφορετικό τρόπο από […]

Αγίων Ζαχαρία και Ελισάβετ στην Καλλονή Τήνου

ΑΓΙΩΝ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΟΝΗ ΤΗΝΟΥ Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου πανηγύρισε με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια ο ενοριακός Ναός του Αγίου Ζαχαρία στον οικισμό Καλλονή της Τήνου.   Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον […]

Τήνος : Χειροτονία Διακόνου

  ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου με χαρά σας αναγγέλλει τη Χειροτονία σε Διάκονο του Υποδιακόνου Ιωάννη Σκλάβου που θα γίνει  την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6:30 μμ στον […]