20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Θεόδωρου, Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών

«Ήταν το φως το αληθινό που καθώς έρχεται στον κόσμο φωτίζει κάθε άνθρωπο» (Ιω 1,9)

Αδελφοί μου,

Ο Χριστός ερχόμενος στον κόσμο φωτίζει κάθε άνθρωπο, τονίζει ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Είναι η εκπλήρωση αυτού που είχε προαναγγείλει ο προφήτης Ησαΐας εφτά αιώνες πριν: «Ο λαός που πορευόταν στο σκοτάδι είδε μεγάλο φως» (Ησ 9,1).

Φως, γιατί η παρουσία του Σωτήρος Χριστού ανάμεσά μας φέρνει στους ανθρώπους την αλήθεια, το νόημα μέσα στην πραγματικότητα της ζωής μας όπου ο Θεός είναι θεμέλιο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη θλίψη, νομίζω, από το να ζούμε μέσα στην άγνοια ή ακόμη χειρότερα μέσα στην πλάνη, στο ψέμα ή στην αυταπάτη. Είμαστε άνθρωποι που έχουν την δίψα της αλήθειας, αλλά μπορούμε και να ζούμε, όπως λέμε απλά, χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται γύρω μας ή «τι μας γίνεται». Συχνά θεωρούμε ότι τα ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είμαστε και ποιος είναι ο προορισμός μας περιβάλλονται με μυστήριο και ποτέ δεν βρίσκουμε με βεβαιότητα απάντηση σε αυτά. Όμως, ποιοι είμαστε αληθινά μας αποκαλύπτεται πλήρως και οριστικά με την γέννηση και την παρουσία του Χριστού ανάμεσά μας. Ο Θεός μάς καλεί να γίνουμε «τέκνα Θεού». «Τόσο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο ώστε έδωσε τον υιό του τον μονογενή, κάθε άνθρωπος που πιστεύει σε αυτόν έχει ζωή αιώνια» (Ιω 3,16). Η γέννηση του Χριστού μάς αποκαλύπτει το σχέδιο του Θεού, από πού προερχόμαστε και πού πηγαίνουμε και ποιος είναι ο δρόμος της αιώνιας ζωής. Έρχεται ανάμεσα αυτός που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Γι’ αυτό ας είναι αιτία και κέντρο της γιορτής μας ο ίδιος ο Χριστός, η γέννησή του, ο ερχομός του στον κόσμο και στη ζωή μας.

Το φως του Χριστού είναι επίσης χαρά και ειρήνη. Η γέννηση του Χριστού είναι αιτία χαράς γιατί είναι γεγονός σωτηρίας για τους ανθρώπους κάθε εποχής. Δηλαδή για όλους εμάς. Βλέπουμε σε τι ύψος ζωής μάς κάλεσε ο Θεός. Μάς κάλεσε να γίνουμε παιδιά του και κληρονόμοι των αγαθών του, οικείοι μέσα στον οίκο του. «Δεν σας ονομάζω πλέον δούλους, αλλά φίλους» (Ιω 15,15) μας λέει.

Αλλά η γέννηση του Χριστού είναι και αιτία χαράς για έναν άλλο ακόμη λόγο. Έρχεται ο Θεός με δύναμη, με μεγάλα έργα, «με βραχίονα ισχυρό» και φέρνει τα πάνω κάτω. Για τον λαό του Θεού που στενάζει κάτω από τη δύναμη του κακού, της αδικίας, γι’ αυτούς που είναι τα αθώα θύματα της βίας και της αδικίας των ισχυρών αυτού του κόσμου, ο σωτήρας είναι ελευθερωτής. Απελευθερώνει από το κακό και τη δύναμη του κακού. Η πορεία του Χριστού σε όλη τη ζωή του είναι εναντίωση και νίκη πάνω στην υποκρισία και το ψέμα, τον φόβο και την καταπίεση, τη σκλαβιά και την απομόνωση, την αδικία και τη βίαιη εξουσία. Ο Χριστός είναι νικητής πάνω στο κακό και τη φθορά όπου κι αν αυτό βρίσκεται: είτε μέσα στην καρδιά και τη ζωή μας, είτε στον κόσμο, στην κοινωνία, στην υπεροψία των ασεβών. Η παρουσία του Χριστού από τη γέννησή του μέχρι τη δόξα της ανάστασης είναι νίκη πάνω στο κακό και την αμαρτία, είναι απελευθέρωση του ανθρώπου που πιστεύει, αναζητά το πρόσωπο του Θεού, προσπαθεί να ζει σύμφωνα με το θέλημά του και τον λόγο του.

Ο Χριστός, το αληθινό φως του κόσμου! Μακάρι, λοιπόν, να γίνει φως για μας, για όλη την Εκκλησία, ώστε να γνωρίσουν όλοι τα μεγαλεία και τα θαυμάσια έργα του Θεού για τους ανθρώπους.

Καλά και άγια Χριστούγεννα αδελφοί!

+Θεόδωρος

Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών

Αποστολικός Τοποτηρητής Αρχιεπισκοπής Ρόδου

Προηγούμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας Κρήτης

Επόμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και Αποστ. Διαχειριστή Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης

You might be interested in …

Ενορία Αγ. Λουκά. Εβδομάδα προσευχής για την ενότητα των χριστιανών

H Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών για το έτος 2024 συνεχίστηκε την Παρασκευή στην Ενορία του Αγίου Λουκά στο Ηράκλειο Αττικής με Διαχριστιανική Ομιλία. Την Διαχριστιανική Ομιλία την Παρασκευή το απόγευμα στις 7, […]