8 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών

ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

2012

του Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικόλαου

 

Προς το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

 

Η φετινή Εορτή των Χριστουγέννων τελείται κατά τη διάρκεια του «Έτους της πίστεως», κατά το οποίο ολόκληρη η Εκκλησία καλείται να αναζωογονηθεί πνευματικά, γνωρίζοντας καλύτερα «σε ποιον έχει πιστέψει» (Β΄Τιμ 1,12) και, βιώνοντας την πίστη της, να διαδώσει με χαρά στο σημερινό κόσμο το μεγάλο αυτό δώρο που έλαβε από τον Κύριο.

 

Την νύκτα των Χριστουγέννων, ο άγγελος, απευθυνόμενος στους βοσκούς, τους είπε τα χαρακτηριστικά εκείνα λόγια: «Σας αναγγέλλω μεγάλη χαρά, που θα είναι χαρά και για όλο το λαό. Διότι σήμερα, στην πόλη του Δαβίδ γεννήθηκε για σας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος» (Λκ 2,10-11). Τους ανήγγειλε την πραγματοποίηση της υποσχέσεως του Θεού για τη λύτρωση του ανθρώπου με τον ερχομό του Μεσσία, δηλαδή του Χριστού, στον κόσμο μας.(βλ. Ιω 1,42)

 

Πράγματι, ύστερα από αναμονή αιώνων, «όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου» (Γαλ 4,4) ο Θεός, από αγάπη για τον άνθρωπο, -που είχε παρακούσει, είχε αμαρτήσει και δεν μπορούσε από μόνος του να βρει τη σωτηρία-, έστειλε στον κόσμο μας ως Σωτήρα, όχι έναν οποιονδήποτε απεσταλμένο του, όχι έναν άγγελο, αλλά τον ίδιο τον Μονογενή Υιό του, τον Ιησού (που σημαίνει «σωτήρας»).   

 

Αυτό το γεγονός εορτάζουμε σήμερα και μαζί με τους Αγγέλους το διαλαλούμε και το διαδίδουμε με χαρά σε όλο τον κόσμο, διότι ο ερχομός του Χριστού είναι «χαρά για όλο το λαό» (Λκ 2,10) δηλαδή για όλους τους Ο σημερινός κόσμος έχει ανάγκη από τη χαρά, διότι το ανθρώπινο αυτό συναίσθημα του λείπει. Στις μέρες μας, και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας είναι θλιμμένοι, κυρίως λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν. Δυστυχώς, τις πρόσφατες δεκαετίες ο άνθρωπος είχε υπερβολικά στηρίξει την ελπίδα του στα γήινα αγαθά, στο χρήμα, -που συχνά αποκτούσε χωρίς κόπο-, στις ανέσεις και στην υπερκατανάλωση. Το αρχαίο ρητό, που έλεγε ότι «τα καλά κόποις κτώνται», είχε εξαφανισθεί από τη σκέψη πολλών και είχε επικρατήσει το πνεύμα της ασυδοσίας. Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς αυτής της νοοτροπίας.

 

Ο Ιησούς, ερχόμενος στον κόσμο, μάς καλεί να αλλάξουμε τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Εκείνος έγινε άνθρωπος σαν κι εμάς, σε όλα όμοιός μας εκτός από την αμαρτία (Εβρ 4,15), για να μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουμε τέκνα του Θεού (Ιω 1,12), χαρούμενα παιδιά του Θεού, ο οποίος θέλει την πραγματική μας ευτυχία.

 

Αυτή την ευτυχία αισθάνονται όσοι συναντούν το Χριστό. Αυτή τη χαρά και την ευτυχία αισθάνθηκαν οι ταπεινοί βοσκοί όταν, μετά το μήνυμα που έλαβαν από τον άγγελο, πήγαν στη φάτνη και συνάντησαν το Βρέφος. Αυτή τη χαρά και την ευτυχία αισθάνθηκαν οι μάγοι όταν, οδηγούμενοι από τον αστέρα, έφθασαν κι αυτοί στη Βηθλεέμ και προσκύνησαν Βρέφος. Τα ίδια αισθήματα ένοιωσαν λίγο αργότερα ο Συμεών και η Άννα στην Ιερουσαλήμ, όταν, υπό την έμπνευση του Αγίου Πνεύματος, έφθασαν στο Ναό την ώρα που ο Ιωσήφ με τη Μαρία πρόσφεραν το Βρέφος στο Θεό.

 

Κι όταν, μετά από τριάντα περίπου χρόνια, άλλοι άνθρωποι συνάντησαν τον Κύριο, κατά τα τρία έτη της δημόσιας ζωής του, όλοι αισθάνθηκαν τη χαρά, την ειρήνη, την ευτυχία που δίνει η παρουσία του.  Διότι, κάθε άνθρωπος που συναντά τον Κύριο, δεν μένει όπως ήταν πρώτα. Αισθάνεται μέσα του μια πνευματική αλλαγή, αισθάνεται ότι γίνεται νέος άνθρωπος γεμάτος από τη χαρά που δωρίζει το Άγιο Πνεύμα του Κυρίου. Κι αυτή τη χαρά θέλει να τη μεταδώσει στους συνανθρώπους του.

 

Ακολουθώντας το παράδειγμα των βοσκών, των μάγων και όσων πήγαν να συναντήσουν το Βρέφος, ας πλησιάσουμε κι εμείς ταπεινά στη φάτνη της Βηθλεέμ. Ας αναγνωρίσουμε στο Βρέφος εκείνο τον Κύριο και Θεό μας, το Σωτήρα μας. Ας του προσφέρουμε ως δώρο τον ίδιο τον εαυτό μας και, ταπεινά, ας του ζητήσουμε τη χαρά και την ειρήνη που δίνει η παρουσία του, τη χαρά και την ειρήνη που ανήγγειλαν οι άγγελοί του τη νύκτα των Χριστουγέννων.

 

Κι ανανεώνοντας την πίστη μας σ΄ Εκείνον, στον Πατέρα του και στο Άγιο Πνεύμα του, την πίστη μας στην Αγία Καθολική Εκκλησία, ας διαδίδουμε με χαρά το Μήνυμα της σωτηρίας στον κόσμο μας, για να μπορέσει κάθε άνθρωπος να αναγνωρίσει το Χριστό, τον Κύριο (Λκ 2,11) και κοντά του να βρει τη σωτηρία, τη χαρά και την πραγματική ευτυχία.

 

                   Χριστούγεννα 2012

+ Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος

Προηγούμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Επόμενο Άρθρο

Σύρος : Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, Πρωτοχρονιά 2013

You might be interested in …

Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών: Διαδικτυακές μεταδόσεις της Μ. Εβδομάδας

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ   Οι ιεροτελεστίες της Μεγάλης Εβδομάδας, στις οποίες θα προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός, θα γίνονται στον Ενοριακό Ι. Καθολικό Ναό Αγ. Παύλου στον Πειραιά, και θα μεταδίδονται ζωντανά από […]

Ι. Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών: Ανακοίνωση Χειροτονίας

Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ   Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο  Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος Κοντίδης θα χειροτονήσει πρεσβύτερο τον διάκονο π. Παύλο-Ιωάννη Σινιγάλια, που υπηρετεί σήμερα στην Καθολική ενορία […]