20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΝΑΞΟΥ-ΠΑΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΚΑΘ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΧΙΟΥ

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

 

  Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Ο Θεός για να μας προσφέρει τη σωτηρία, θέλησε να γεννηθεί μέσα σε μια ανθρώπινη οικογένεια. Θέλησε να έχει μία μητέρα και ένα πατέρα.  Δεν θέλησε όμως να γεννηθεί σε μια πλούσια οικογένεια με ανέσεις. Η οικογένεια του Ιησού δοκίμασε τις δραματικές συνθήκες των προσφύγων και μεταναστών, σημαδεμένη από το φόβο, την αβεβαιότητα και τη φτώχεια.

Αληθινά πόσες οικογένειες στην εποχή μας μοιάζουν στα φετινά  Χριστούγεννα με την Αγία Οικογένεια!

Κάθε μέρα τα ΜΜΕ  δείχνουν, μιλούν  και γράφουν  για τόσους και τόσους πρόσφυγες  και μετανάστες που απομακρύνονται από τις χώρες και τους τόπους του πολέμου αλλά και  τόσων άλλων κινδύνων και ξεκινούν τη δική τους  Βηθλεέμ. Μέσα στη σκοτεινιά της αβεβαιότητας αναζητούν ένα πανδοχείο που συμβολίζει σιγουριά, ελευθερία, φιλοξενία, αξιοπρέπεια.

Σήμερα η δική τους Βηθλεέμ ονομάζεται, Λαμπεντούζα, Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος κλπ. Δεν ψάχνουν εκεί μια μόνιμη κατοικία, αλλά την αναζητούν σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες  χώρες της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως η ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με την ευαισθησία, την φιλοξενία. Μαζί με τις κλειστές καρδιές των κατοίκων τους, κλείνουν και τα σύνορά τους. Επαναλαμβάνουν και σήμερα στις «άγιες αυτές οικογένειες»: «δεν υπάρχει τόπος στο κατάλυμα».

Μπορεί τις άγιες αυτές μέρες όλες οι μεγαλουπόλεις, να λάμπουν από ομορφιά με τόσα  και τόσα Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και βεγγαλικά, μα η καρδιά πολλών κατοίκων τους είναι σκοτεινή. Λείπει το φως. Λείπει η πίστη που μετατρέπει την καρδιά από πέτρινη σε σάρκινη για να μπορεί να αγαπά.

Εμείς οι χριστιανοί αυτά τα Χριστούγεννα ας στρέψουμε το βλέμμα μας προς την αγία οικογένεια που θέλησε να γίνει οικογένεια προσφύγων, αγίων προσφύγων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να νιώσουμε το δράμα των τόσων μεταναστών και προσφύγων που γίνονται θύματα του μίσους, της απανθρωπιάς στη χώρα τους και σε ξένες χώρες, θύματα της άρνησης και της εκμετάλλευσης.

 

Η φυγή στην Αίγυπτο της Αγίας Οικογένειας, η απειλή του Ηρώδη, αποδεικνύει ότι ο Θεός ευρίσκεται εκεί όπου ο άνθρωπος  κινδυνεύει, όπου ο άνθρωπος υποφέρει, εκεί απ’ όπου αναγκάζεται να φύγει. Ευρίσκεται όμως και εκεί όπου ο άνθρωπος ονειρεύεται, αναζητεί μια πατρίδα ελεύθερη, προγραμματίζει και αποφασίζει  για τη ζωή και την αξιοπρέπεια τη δική του και της οικογένειάς του. Ψάχνει για τη δική του Ναζαρέτ.

Στη Ναζαρέτ, η Αγία Οικογένεια έζησε με απλότητα και ενότητα. Οφείλουμε λοιπόν κι εμείς, όλοι οι άνθρωποι της γης να γίνουμε μια κοινότητα αγάπης και συμφιλίωσης. Έτσι θα νιώσουμε την ομορφιά της κατανόησης, της αδελφικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας αγάπης.

Η οικογένεια έχει μεγάλη αξία μέσα στην Εκκλησία και στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι τα δύο αυτά τελευταία χρόνια η Καθολική Εκκλησία ασχολήθηκε με τα σύγχρονα προβλήματα της οικογένειας με μία έκτακτη και τακτική Σύνοδο.

Μακάρι αυτά τα Χριστούγεννα όλοι οι άνθρωποι της γης να υψώσουν τα μάτια τους στον ουρανό. Όσοι  πιστεύουν στο Θεό, σίγουρα  θα ανακαλύψουν, πως ο Θεός δεν επιτρέπει:

τη βία εναντίον κανενός ανθρώπου,

κανένα πόλεμο εναντίον κρατών,

καμία έχθρα εναντίον αδελφών,

κανένα χωρισμό μεταξύ Εκκλησιών.

 

Μόνο αν αυτά τα πιστέψουμε,  θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το  2015 Καλά και Άγια Χριστούγεννα. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο, που θα μοιάζει μ’ αυτόν  που ο Θεός Πατέρας δημιούργησε και δημιουργεί, ο Θεός Υιός έσωσε και σώζει και το Άγιο Πνεύμα  φώτισε και φωτίζει.

 

Επικαλούμαι τη Θεϊκή Ευλογία πάνω σε σας και τις οικογένειες σας, ευχόμενος Άγια Χριστούγεννα και Ευλογημένο το Νέο Έτος 2016.

                                                      

Τήνος 6/12/2015

 

+Νικόλαος

 

Προηγούμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα, Ι. Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου: Πρόγραμμα Χριστουγέννων 2015

You might be interested in …

Η Πανήγυρη στο Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Πάρο

          Η καθολική κοινότητα της Πάρου και φέτος γιόρτασε τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου με μεγάλη χαρά! Φέτος όμως η γιορτή ήταν ξεχωριστή μιας και η λειτουργία δεν ήταν μόνο προς τιμήν του Αγίου Αντωνίου […]

Πασχαλινό Μήνυμα του σεβασμιοτάτου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου

+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ   Τήνος 19/03/2015    ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ προς το πλήρωμα της  Εκκλησίας μας