20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Σεβαστιανού, Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών

† ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΡΟΔΟΥ

Η ενδιάμεση Γέννηση!

Αδελφοί μου, σήμερα που σας γράφω, προσευχήθηκα με τη δέηση που μας δίνει η Εκκλησία: «Πατέρα άγιε, στήριζέ μας στους κόπους και τις δοκιμασίες της ζωής, ώστε, ενδυναμωμένοι από την παρουσία του ερχόμενου Υιού σου, να ελευθερωθούμε από την παλαιά αμαρτωλή μας κατάσταση».

Ο Υιός του Θεού έρχεται! Ξαναζούμε αυτές τις μέρες, πριν τα Χριστούγεννα, την αναμονή της ανθρωπότητας για έναν Σωτήρα. Γι’ αυτό την ονομάζομε περίοδο της Παρουσίας (του Σωτήρα Χριστού). Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Χριστός θα ξαναγεννηθεί στη Βηθλεέμ. Αυτό το γεγονός συνέβη πριν από 2018 χρόνια και δεν επαναλαμβάνεται ιστορικά. Εμείς όμως το ξαναζούμε πνευματικά.

Ταυτόχρονα η Εκκλησία μας θυμίζει αυτές τις μέρες ότι ο Χριστός θα ξανάρθει για δεύτερη φορά, στο τέλος της ιστορίας, για να πάρει μαζί του, σε μια ζωής αιώνιας ευτυχίας κοντά του, όλους εκείνους που περιμένουν τον δεύτερο ερχομό του ή που έζησαν συνεπείς με την πίστη τους.

Μας είπε όμως αυτές τις μέρες ο άγιος Βερνάρδος ότι υπάρχει και ένας τρίτος ερχομός, μια τρίτη Παρουσία του Σωτήρα Χριστού. «Ένας ερχομός ΚΡΥΦΟΣ τοποθετείται ανάμεσα στους άλλους δύο που είναι ΦΑΝΕΡΟΙ. Κατά τον πρώτο ερχομό, οι άνθρωποι είδαν τον Λόγο του Θεού (ενσαρκωμένο) που συναναστράφηκε μαζί τους, τότε που τον είδαν και τον μίσησαν. Κατά τον τελευταίο ερχομό “κάθε άνθρωπος θα δει τη σωτηρία του Θεού” (Λκ.3,6), και θα δουν εκείνον που τρύπησαν με τη λόγχη (Ιω 19,37). ΚΡΥΦΟΣ όμως είναι ο ενδιάμεσος ερχομός του, κατά τον οποίο μόνο οι εκλεκτοί τον βλέπουν μέσα τους, και οι ψυχές τους σώζονται».

Ποιος είναι αυτός ο ενδιάμεσος ερχομός του Χριστού και πώς συμβαίνει; Μας το λέει ο ίδιος ο Χριστός: “Αν κάποιος με αγαπά, θα τηρήσει τον λόγο μου και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει και θα έλθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’ αυτόν. Αυτός που δεν με αγαπά δεν τηρεί τα λόγια μου” (Ιω 14,23-24).

Αυτό λοιπόν πρέπει να μη λησμονούμε, ετοιμαζόμενοι για τα Χριστούγεννα: για να μας ωφελήσει ο πρώτος ερχομός του Χριστού και να περιμένομε με ελπίδα τον δεύτερο, είναι ανάγκη να βιώνουμε ΣΗΜΕΡΑ τον ενδιάμεσο ερχομό του. Με ποιον τρόπο; Ο Ιησούς Χριστός  μας δίνει κάθε μέρα τον λόγο Του, όταν διαβάζομε την Αγία Γραφή και όταν ακούμε το κήρυγμα της Εκκλησίας. Με αυτό τον τρόπο ο Χριστός θέλει να έρθει μαζί με τον Πατέρα του στη ζωή μας. “Αν κάποιος τηρήσει τον λόγο μου, ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει και θα έλθουμε σ’ αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’ αυτόν”.

Τηρώντας τον λόγο Του, εφαρμόζοντας τα λόγια Του, ανοίγομε την πόρτα της καρδιάς μας, την πόρτα της ζωής μας, για να μπει ο Χριστός Σωτήρας μαζί με τον Πατέρα Του! Και τότε, έχοντας μέσα μας τον Πατέρα και τον Υιό, μπορούμε να ατενίζομε και να περιμένομε τον δεύτερο ερχομό του με χαρά και ελπίδα! Έτσι παίρνει νόημα και έχει αξία η αναμονή των Χριστουγέννων!

Ο Θεός ας μας αξιώσει να ζούμε κάθε μέρα τον ερχομό του Χριστού, ακούγοντας και μελετώντας και τηρώντας τον λόγο του!

 

Σεβαστιανός, Αρχιεπίσκοπος

Προηγούμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Πέτρου, Επισκόπου Σύρου-Θήρας Κρήτης

Επόμενο Άρθρο

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

You might be interested in …

Αθήνα: Άνοιγμα της Θύρας του Ιωβηλαίου έτους της Ευσπλαχνίας

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα έγινε η τελετή του Ανοίγματος της Αγίας Θύρας του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας , που προκήρυξε η Αυτού Αγιότητα  ο Πάπας Φραγκίσκος, στον Καθεδρικό Ναό […]

«Ο αυταρχισμός του υποκειμενισμού» άρθρο του σεβασμ. Θεόδωρου, στην Καθημερινή της Κυριακής 21.01.24

Άρθρο του σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών π. Θεοδώρου, για το επίκαιρο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τον γάμο ομοφύλων, δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» στο Κυριακάτικο φύλλο της (21.01.24). Το άρθρο με τίτλο «Ο αυταρχισμός […]