ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΗΛΩΣΗ
Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε στις Ευρωπαϊκές χώρες, με την καταδίκη της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο της επιβάλλει να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τις αίθουσες των σχολείων με το σκεπτικό ότι η παρουσία τους συνιστά παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, η Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος,
δηλώνει:
1. Η Ευρωκαταδίκη της Ιταλίας, χώρας ιστορικά και πολιτιστικά χριστιανικής Καθολικού Δόγματος, με πρωτεύουσα την Aποστολική Έδρα του Επισκόπου Ρώμης και κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας είναι η αρχή μιας σειράς ενεργειών που ήδη προδιαγράφονται, δηλ. της άρνησης των πολιτικών ηγετών και εκπροσώπων των Χωρών της Ενωμένης Ευρώπης να αναγνωρίσουν στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα τις χριστιανικές ρίζες της γηραιάς ηπείρου. Η Ιταλία βέβαια είναι σήμερα ένα κράτος κοσμικού και λαϊκού πλέον χαρακτήρα, αλλά επί δύο χιλιάδες χρόνια η ιστορία της και ο πολιτισμός της έχουν συνδεθεί στενά με το Χριστιανισμό.
2. Φρονούμε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν μια απόφαση πολιτικά και ιδεολογικά φορτισμένη. Το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και η αθρόα μετανάστευση και εγκατάσταση άλλων λαών, εθνικοτήτων και θρησκειών σε μια φιλόξενη Χώρα δεν δικαιολογεί την απώλεια ή αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας και παράδοσης της χώρας αυτής.
3. Κάθε λαός έχει σύμβολα (εθνικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά), ριζωμένα στην ιστορία του που διασώθηκαν ανά τους αιώνες με θυσίες και αίμα μαρτύρων εν μέσω ποικίλων διωγμών, περιπετειών και αντιξοοτήτων. Αυτό ισχύει για κάθε λαό και έθνος που τιμά και σέβεται τα ιερά του σύμβολα ανεξάρτητα από τις προσωπικές θρησκευτικές ιδεολογίες ημεδαπών ή αλλοδαπών, αλλά και ανεξάρτητα αν ένα συγκεκριμένο κράτος έχει κοσμικό ή λαϊκό χαρακτήρα. Ποιος ευρωπαίος χριστιανός, κάτοικος και πολίτης π.χ. μιας Ισλαμικής Χώρας, θα τολμούσε ποτέ, ακόμα και να σκεφθεί, εν ονόματι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων του Ισλάμ;
4. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα, η από αιώνες ανάρτηση του Εσταυρωμένου στα σχολεία και στους δημόσιους χώρους πρέπει για πάντα να θυμίζει στους Έλληνες και σε όσους διαβάζουν την λαμπρή της ιστορία ότι ο Εσταυρωμένος είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της χριστιανικής πίστης, η οποία διαμόρφωσε τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό για τον οποίο η Ελλάδα είναι υπερήφανη.
Δόθηκε στην Αθήνα, στις 16 Δεκεμβρίου 2009
Για την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος
Ο Πρόεδρος
Επίσκοπος Σύρου και Θήρας
Αποστολικός Τοποτηρητής Κρήτης
Ο Γραμματέας
+ Νικόλαος
Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου – Άνδρου και Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής Χίου