19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κάριτας “Θεία Πρόνοια”: Δραστηριότητα κατά το 2014 – προοπτικές για το 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΞΑΡΧΙΑ

CARITAS «ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ»

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2014 – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Η CARITAS «ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ» της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας, μέλος της ευρύτερης CARITAS-HELLAS της Καθολικής Εκκλησίας στην χώρα μας, συνέχισε κι’ εφέτος το πολύπλευρο κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο υπό την Προεδρία του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου κ. Δημητρίου Σαλάχα και την επίβλεψη του Εφημερίου π. Στέφανου Μαραγκού.

Ανταποκρινόμενοι στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες τόσων ανθρώπων, κυρίως προσφύγων και μεταναστών, αλλά και αρκετών Ελλήνων, δώσαμε κάθε δυνατή βοήθεια ηθική και υλική στα πλαίσια των λίγων μέσων που διαθέτουμε. Η οικονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια μαστίζει την χώρα μας και έχει γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά, ωθεί ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων να ζητούν τη βοήθειά μας, εντυπωσιασμένοι από το έργο της CARITAS, που σχεδόν κανείς δεν γνώριζε.

Aνησυχητική αλλά και τρομακτική είναι η έκθεση της Ελληνικής Υπηρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη (κύκλου δικαιωμάτων του παιδιού), αλλά και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, που μιλούν με συγκλονιστικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα. Αφορά την ελλιπή σίτιση των παιδιών σε σημείο που αναγκάζει τους γονείς να απευθύνονται σε Ιδρυματικές μονάδες –που και αυτές λόγω μειωμένων επιχορηγήσεων υπολειτουργούν– και την σχεδόν μηδαμινή προληπτική ιατρική (εμβόλια) κυρίως στα παιδιά των μεταναστών αλλά και Ελλήνων, με κίνδυνο να εμφανιστούν αρρώστιες που είχαν εκλείψει από την χώρα μας.

Αλλά το μεγαλύτερο δράμα είναι των προσφύγων που έρχονται κάτω από άθλιες συνθήκες κατά συρροή στην Ελλάδα λόγω των εμφυλίων συρράξεων στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως πρόσφατα από τη Συρία κ.λ.π.). Ο αριθμός αυτών συνέχεια αυξάνει, πρόκειται δε για πολυμελείς οικογένειες με μικρά παιδιά.

Να σημειώσουμε δε ότι βρισκόμαστε στην περιοχή της Λεωφόρου Αχαρνών γύρω από την Μητρόπολη της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας, όπου εδώ συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των ανθρώπων.

Επίσης, αρκετοί οικονομικοί μετανάστες κατοικούν στην περιοχή μας (από Αίγυπτο, Βουλγαρία, Αλβανία, Πακιστάν καθώς και αρκετοί Ρομά), καθώς και πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράκ και Ιράν που αιτούν άσυλο για να αισθανθούν ασφαλείς στην χώρα μας.

Εδώ θα θέλαμε πολύ σύντομα να αναφέρουμε τις δραστηριότητές μας κατά την διάρκεια όλου αυτού του έτους 2014:

Συμπαρασταθήκαμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας σε όσους ζήτησαν την βοήθειά μας, χωρίς θρησκευτικές ή φυλετικές διακρίσεις στηριζόμενοι πάντα στο πνεύμα της Χριστιανικής Αγάπης και προσφοράς.

 

  • Βάσει του προγράμματος «ΕΛΠΙΣ» και της βοήθειας από την CARITAS Ιταλίας, προσφέραμε σε 55 άτομα σε μηνιαία βάση το ποσό των 40,00 ευρώ για τις ανάγκες σίτισής τους, αλλά και σε επιπλέον άτομα, ανάλογα και με τις προσφορές σε τρόφιμα.

  • Διανομή ρουχισμού, κλινοστρωμνών και ειδών οικιακής χρήσης.

  • Διανομή σχολικών ειδών και παιχνιδιών.

  • Μέριμνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους (που είναι και οι περισσότεροι) και αυτό μετά από επαφές με εθελοντικές οργανώσεις.

  • Μέριμνα για θέματα εκπαίδευσης, εγγραφές των παιδιών στα Σχολεία.

 

Σε όλες αυτές τις προσπάθειές μας, αμέριστη είναι η βοήθεια των εθελοντών κυρίως μεταναστών που είναι κοντά μας ανά πάσα στιγμή.

Πλην όμως της παραπάνω προσφοράς, κατά τις συναντήσεις μας με τους μετανάστες και πρόσφυγες διαπιστώνουμε συχνά και σοβαρά οικογενειακά δράματα. Η ηθική και ψυχολογική στήριξη των προσώπων αυτών με τέτοια προβλήματα είναι ίσως πιο σημαντική της υλικής βοήθειας.

Μας προβληματίζει πάντως το άμεσο μέλλον, το Αύριο θα μπορούσαμε να πούμε. Οι προσφορές προς την CARITAS μειώνονται συνεχώς, διότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες δεν ανταποκρίνονται όπως στο παρελθόν, αλλά κυρίως γιατί η βοήθεια από την CARITAS Ιταλίας έληξε (το πρόγραμμα είχε διάρκεια από 1-1-2013 έως 31-12-2014).

Βέβαια, θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε έχοντας υπόψη τις πολύπλευρες ανάγκες των συνανθρώπων μας, και τις οποίες αναφέρουμε.

– Προτεραιότητα η σίτιση. Να μην πεινάει κανείς.

 

Προγραμματίζουμε λοιπόν τις εξής δραστηριότητες:

 

Εκτός όσων αναφέραμε πιο πάνω θα μπορούσαμε να παρέχουμε βοήθεια:

  • Σε μοναχικά και ηλικιωμένα άτομα χωρίς πόρους για την περίθαλψή τους σε κάποιο γηροκομείο.

  • Σε αστέγους που διανυκτερεύουν στα πάρκα και τις πλατείες για την φιλοξενία τους για κάποιο διάστημα σε ξενώνα φιλοξενίας αστέγων.

  • Αποστολή διαφόρων ειδών (ρουχισμού, είδη προσωπικής υγιεινής κ.λ.π.) στις φυλακές της χώρας.

  • Συνεργασία με τις Αδελφές της Καλκούτας και την φιλανθρωπική οργάνωση UMBRELLA, που δραστηριοποιείται κυρίως στην περίθαλψη παιδιών από τις χώρες της Αφρικής.

  • Θα θέλαμε επίσης να σταθούμε περισσότερο και όσο μπορούμε κοντά στα μικρά παιδιά των προσφύγων και μεταναστών, κυρίως για την φοίτησή τους στα Σχολεία όπου εκεί θα αποκτήσουν φίλους και θα εγκλιματιστούν στην Ελληνική πραγματικότητα και έτσι θα αισθανθούν ελεύθερα μακριά από τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς.

  • Στις εγκαταστάσεις της Εξαρχίας διατίθενται χώροι για συγκεντρώσεις κοινωνικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας εργαζομένων γυναικών, μικρών παιδιών μεταναστών και προσφύγων κατά τις Κυριακές και εορτές.

 

Τελειώνοντας, εκφράζουμε την ευχή να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όσα πιο πάνω αναφέραμε. Ας σκύψουμε με πραγματική αγάπη πάνω από τον φτωχό, τον άστεγο, τον ηλικιωμένο, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον φυλακισμένο, τον μοναχικό, τον άρρωστο, και τότε ο Χριστός θα μας δείξει δρόμους βοήθειας και συμπαράστασης.

 

Για την CARITAS «ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ»

Ολυμπία Σπύρου και οι εθελόντριες 

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Δοξολογία για το νέο έτος στον καθεδρικό ναό στην Ξινάρα

Επόμενο Άρθρο

Παρουσίαση του βιβλίου του Πάπα Φραγκίσκου «Για μια εκκλησία φτωχή και των φτωχών»

You might be interested in …

Πραγματοποιήθηκε στη Λεόπολη (LVOV) της Ουκρανίας η ετήσια σύναξη των Επισκόπων των Καθολικών Ανατολικών Εκκλησιών της Ευρώπης

Στις 23-26 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Λεόπολη (LVOV) της Ουκρανίας η ετήσια σύναξη των Επισκόπων των Καθολικών Ανατολικών Εκκλησιών της Ευρώπης με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τη δημοσίευση των Διαταγμάτων της Β΄ Βατικανής Συνόδου […]

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Οίκος Θείας Προνοίας «Η ΒΗΘΑΝΙΑ»

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2013   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΞΑΡΧΙΑ ΑΧΑΡΝΩΝ 246    –   112 53  ΑΘΗΝΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Γνωστοποιούμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η  Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Οίκος Θείας Προνοίας «Η ΒΗΘΑΝΙΑ» που λειτουργεί στη Νέα […]

xristoug_irakinwn

Χριστούγεννα των Ιρακινών Καθολικών Χαλδαίων

Εκατοντάδες αδελφοί μας, Καθολικοί Μετανάστες από το Ιράκ, που ακολουθούν το αρχαίο αραμαϊκό λειτουργικό τυπικό των Χαλδαίων, εόρτασαν τα Χριστούγεννα στον Καθεδρικό Ναό της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας, στην οποία υπάγονται εκκλησιαστικά, εδώ στην Ελλάδα. Λειτούργησε […]