29 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Καταστρέφουμε τον κόσμο!  Ας σταματήσουμε όσο υπάρχει ακόμα χρόνος!

Στο μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη που διοργάνωσε η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου στο Παρίσι από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια της εκδήλωσης του Πνεύματος της Ασίζης που είχε καλέσει ο Ιωάννης Παύλος Β’ το 1986, ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να σιγήσουν τα όπλα και προτρέπει τους πιστούς να αναπτύξουν την αδελφοσύνη στον κόσμο.

«Σταματήστε τον πόλεμο! Σταματήστε τους πολέμους!». Αυτή είναι η έκκληση πάρα πολλών ανθρώπων που ακούστηκε από τους συμμετέχοντες στη Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη που διοργάνωσε η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου στο Παρίσι από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του απευθύνεται στους «πολιτικούς ηγέτες», λέγοντας: «Καταστρέφουμε τον κόσμο!  Ας σταματήσουμε όσο υπάρχει ακόμα χρόνος!». Το μήνυμα αφορά όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, εκπροσώπους των εκκλησιών, των χριστιανικών κοινοτήτων, των θρησκευτικών ηγετών άλλων θρησκειών και των αρχών να συμμετέχουν στην εκδήλωση που έχει τις ρίζες της πριν από 38 χρόνια από την πρωτοβουλία του Ιωάννη Παύλου Β’ στην Ασίζη.

Θρησκείες για την ειρήνη

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση στο Παρίσι στο πνεύμα της Ασίζης μπορεί να βοηθήσει τους πιστούς να «καλλιεργήσουν την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών στην εποχή μας». «Πολύ συχνά στο παρελθόν, οι θρησκείες χρησιμοποιήθηκαν για να τροφοδοτήσουν συγκρούσεις και πολέμους. Ο κίνδυνος αυτός συνεχίζεται, ακόμη και στις μέρες μας». Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει, επαναλαμβάνοντας, όπως εκφράστηκε μαζί με τον Μεγάλο Ιμάμη Ahmad Al-Tayyeb στο έγγραφο για την ανθρώπινη αδελφοσύνη για την παγκόσμια ειρήνη και τη συμβίωση ότι «οι θρησκείες δεν πρέπει ποτέ να υποκινούν τον πόλεμο, τις μισαλλόδοξες συμπεριφορές, την εχθρότητα και τον εξτρεμισμό, ούτε να υποκινούν τη βία ή την αιματοχυσία» και ότι, αν μη τι άλλο, «αυτές οι τραγικές πραγματικότητες είναι η συνέπεια της απόκλισης από τις θρησκευτικές διδασκαλίες. Προκύπτουν από την πολιτική χειραγώγηση των θρησκειών και από ερμηνείες που γίνονται από θρησκευτικές ομάδες οι οποίες, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, εκμεταλλεύτηκαν το θρησκευτικό συναίσθημα στις καρδιές των ανδρών και των γυναικών». Τόνισε ότι οι θρησκείες δεν πρέπει να τροφοδοτούν «μορφές εθνικισμού, εθνοκεντρισμού και λαϊκισμού. Οι πόλεμοι μόνο κλιμακώνονται. Αλίμονο σε όσους προσπαθούν να σύρουν τον Θεό να πάρει θέση σε πολέμους!».

Να είμαστε εργάτες της ειρήνης

Οι θρησκείες πρέπει να «προωθούν οράματα ειρήνης», όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου άνδρες και γυναίκες διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών «βίωσαν τη δύναμη και την ομορφιά της αδελφοσύνης», αναφέρει το κείμενο του μηνύματος του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος τους παρότρυνε να είναι « εργάτες της ειρήνης», ακόμη και αν «άλλοι συνεχίζουν να κάνουν πόλεμο, μαζί μπορούμε να εργαστούμε για την ειρήνη».

Είθε το πνεύμα της Ασίζης να αναπτυχθεί

Ο Πάπας ευχαρίστησε «την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου για το πάθος και τη δημιουργικότητα με την οποία συνεχίζει να διατηρεί ζωντανό το πνεύμα της Ασίζης» και παρατήρησε ότι από εκείνο το μακρινό 1986, «όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για την ειρήνη», διάφορα «γεγονότα έχουν επηρεάσει τον κόσμο μας» – από την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου μέχρι την αρχή της τρίτης χιλιετίας, από την ανάπτυξη του φονταμενταλισμού και των συγκρούσεων έως την κλιματική αλλαγή, την έλευση των αναδυόμενων και συγκλίνουσων τεχνολογιών και τις πανδημίες – ενώ σήμερα «βρισκόμαστε εν μέσω “κοσμοϊστορικών αλλαγών” χωρίς να έχουμε, προς το παρόν, μια σαφή ιδέα για το πού θα μας οδηγήσουν». Ένα πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται τα λόγια του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, ο οποίος στην πόλη του Αγίου Φραγκίσκου, επισήμανε «τον εγγενή δεσμό μεταξύ μιας αυθεντικής θρησκευτικής στάσης και του μεγάλου αγαθού της ειρήνης», επικαλούμενος «μια νέα γλώσσα της ειρήνης, για νέες χειρονομίες ειρήνης», για να σπάσουν «οι μοιραίες αλυσίδες των διαιρέσεων που κληρονομήθηκαν από την ιστορία ή γεννήθηκαν από τις σύγχρονες ιδεολογίες». Το Πνεύμα της Ασίζης είναι μια ευλογία για τον σημερινό κόσμο «που εξακολουθεί να σπαράσσεται από πολυάριθμους πολέμους και πράξεις βίας», γράφει ο Πάπας, λέγοντας ότι αυτό το «“πνεύμα” της Ασίζης πρέπει να πνέει ακόμη πιο δυνατά στα πανιά του διαλόγου και της φιλίας μεταξύ των λαών».

Δημιουργώντας αδελφικούς δεσμούς

Με τις σκέψεις του σε όλους εκείνους που βρέθηκαν στο Παρίσι «συγκεντρωμένοι μπροστά στον Καθεδρικό Ναό που, μετά την τραγική πυρκαγιά, πρόκειται να ξανανοίξει τις πόρτες του για προσευχή», ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε επίσης «πόσο πολύ πρέπει να προσευχόμαστε για την ειρήνη», διότι ο «κίνδυνος οι πολλές συγκρούσεις στον κόσμο μας, αντί να σταματήσουν, να εξαπλωθούν επικίνδυνα» έχει γίνει πιο απτός. Και επανέλαβε στους πιστούς την έκκληση που εκφράστηκε στο |Αδελφοί Όλοι να «συμβάλουν αποφασιστικά στην οικοδόμηση της αδελφοσύνης και στην υπεράσπιση της δικαιοσύνης στην κοινωνία». «Πρέπει να συνεχίσουμε να συναντιόμαστε, να υφαίνουμε δεσμούς αδελφοσύνης και να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να καθοδηγούνται από τη θεία έμπνευση που υπάρχει σε κάθε πίστη, προκειμένου να συμμετάσχουμε στο “όραμα της ειρήνης” μεταξύ όλων των λαών» συνεχίζει ο Πάπας, ο οποίος, «σε έναν κόσμο που κινδυνεύει να κατακερματιστεί από συγκρούσεις και πολέμους, οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι πιστοί είναι ανεκτίμητες για να διατηρούν το όραμα της ειρήνης και να προάγουν την αδελφοσύνη και την ειρήνη μεταξύ των λαών παντού».

Η ειρήνη απαιτεί σοφία και τόλμη

Η «μεγάλη ευθύνη για την ειρήνη» απαιτεί «σοφία, τόλμη, γενναιοδωρία και αποφασιστικότητα», καταλήγει ο Πάπας Φραγκίσκος, υπενθυμίζοντας ότι το επιθυμία του Θεού για τον κόσμο είναι «η αδελφοσύνη μεταξύ όλων των λαών», γι’ αυτό και οι πιστοί είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να προτρέψουν και να κινήσουν την ανθρωπότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο

Επόμενο Άρθρο

Παρουσίαση των προετοιμασιών για την Παγκόσμια Ημέρα Νέων 2027 στη Σεούλ της Κορέας

You might be interested in …

Η Βιβλιοθήκη των Ιησουιτών στην Lifo

Βιβλιοθήκη των Ιησουιτών: Κρυμμένοι θησαυροί στο κέντρο της Αθήνας H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Ελένη Λούκου για τις συλλογές και τις σπάνιες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης των Ιησουιτών αλλά για τα βιβλία με τα Φραγκοχιώτικα […]

Καταπιεσμένοι και διωγμένοι χριστιανοί:περισσότεροι από 4 χιλιάδες φονευθέντες σ’ ένα χρόνο

  Περισσότεροι  από 245 εκατομμύρια χριστιανοί υπέστησαν  τον περασμένο χρόνο σοβαρούς διωγμούς στις Χώρες τους σε όλο τον κόσμο. 4.305  άτομα σκοτώθηκαν για λόγους που συνδέονται  με την πίστη τους  και 3.150 συνελήφθηκαν, καταδικάστηκαν και κρατήθηκαν […]

Ο πόλεμος αποτελεί σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) καρδινάλιου Hollerich για την κατάσταση στην Ουκρανία και την Ευρώπη Ανησυχώ βαθύτατα από τις τελευταίες αναφορές για την κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών […]