Ο Οκτώβριος 2024 είναι ένας «καλός» μήνας για την προστασία των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων ατόμων απέναντι σε κρατικές σκοπιμότητες, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Καταρχήν και τα ιταλικά δικαστήρια απέτρεψαν τα σχέδια της κυβέρνησης Μελόνι για κράτηση των αιτούντων άσυλο στη χώρα στη γειτονική … Αλβανία. Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε αποτραπεί από τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου: Η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει την κράτηση των αιτούντων άσυλο στη Μεγάλη Βρετανία στην… Ρουάντα. Θυμίζουμε ότι η Ε.Ε., στο σύνολό της υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι μια «ασφαλής χώρα» για απέλαση προσφύγων που δεν έλαβαν άσυλο στην Ευρώπη. Επίσης ότι σκληραίνει διαρκώς η πολιτική των κεντρο – ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στους αιτούντες άσυλο, προφανώς από φόβο απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όμως υπάρχουν ακόμα δικαστές που κρίνουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους και όχι ανάλογα με τις, πρόσκαιρες, επιθυμίες των κυβερνήσεων!
Ακούω το αντεπιχείρημα, αν θέλω «να γεμίσουμε ξένους» και απαντώ ότι στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, λείπουν εκατομμύρια εργατικά χέρια στη γεωργία, την οικοδομή, τον τουρισμό και άλλους κλάδους. Επομένως το ζήτημα είναι η σωστή διαχείριση αλλοδαπού εργατικού δυναμικού (ανάμεσα στους οποίους και οι πρόσφυγες που δεν ήταν δική τους επιλογή η αλλαγή χώρας κατοικίας) και όχι η ξενοφοβία και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων.
Φυσικά υπάρχουν και δικαστές που συμφωνούν με τις εκάστοτε κατευθύνσεις που δίνουν οι πολιτικές εξουσίες. Το έχουμε δει στις συλλήψεις ακτιβιστών που προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους σε κίνδυνο ή να τους βοηθήσουν. Ευτυχώς όσοι διέσωσαν ανθρώπους στη Μεσόγειο θάλασσα, παραπέμφθηκαν σε δίκη και τελικά δικάσθηκαν, σε Ιταλία και Ελλάδα, τελικά αθωώθηκαν.
Δυστυχώς οι «3 γιαγιάδες στη Λέσβο» που έγιναν γνωστές όταν τάισαν μωρό πρόσφυγα, έχουν πια εγκαταλείψει τα εγκόσμια και, ίσως γι’ αυτό, γλύτωσαν από διώξεις!
Η τελευταία αθώωση, πριν λίγες μέρες, αφορά την τοπική μας εκκλησία. Η υπόθεση είναι σχετικά γνωστή, ας μου επιτραπεί όμως μια εκτενέστερη προσωπική αναφορά.
Ήταν αρχές Ιουλίου 2021 όταν δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο, πρώην Τήνου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι η Αστυνομία συνέλαβε(!) τον αλλοδαπό Ιησουίτη ιερομόναχο, που εξυπηρετούσε εκείνη την εποχή το νησί της Σάμου και αν μπορούσα να μιλήσω με τον δικηγόρο που τον είχε αναλάβει μήπως χρειάζεται κάποιες πληροφορίες για την καθολική Εκκλησία.
Πράγματι μίλησα με τον σοβαρό συνάδελφο κο Ιωάννη Καλτάκη, που τον είχε βρει ο νέος Αρχιεπίσκοπος π. Ιωσήφ. Εκείνος μου επιβεβαίωσε ότι ο ιερέας ήταν Βέλγος, μεγάλης σχετικά ηλικίας και το… έγκλημά του ήταν ότι οδήγησε μετανάστες που είχαν φθάσει στο νησί, ως την υπηρεσία που ήταν αρμόδια να παραλάβει τις αιτήσεις ασύλου! «Δηλαδή τους πήγε στην Αστυνομία και βρέθηκε και ο ίδιος στο κρατητήριο», τον ρώτησα. «Ακριβώς, υπερβάλλον ζήλος αστυνομικού υπαλλήλου. Δεν πιστεύω ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα, Στείλε μου ότι έχεις για την Εκκλησία», απάντησε.
Είναι γνωστό ότι οι π. Ιησουίτες έχουν δική τους διεθνή Υπηρεσία για Πρόσφυγες. Την Jesuit Refugee Service που είχε ήδη δράση στη Λέσβο. Έστειλα λοιπόν σειρά εγγράφων και φωτογραφιών από την δράση της και μια γενικότερη καταγραφή για το Τάγμα, εντός του οποίου ο συλληφθείς είχε αναπτύξει πολυετή ιεραποστολική δράση στην Αφρική. «Στις 9.00 π.μ. είναι η συνάντηση με τον Ανακριτή. Περίμενε τηλεφώνημά μου σε μια ώρα περίπου» ήταν η πρωινή ενημέρωση από Σάμο. Πέρασαν 7 ή 8 ώρες πριν τον ξανακούσω έκπληκτο … «Δεν πιστεύω αυτά που άκουσα, τον παραπέμπουν σε τακτική δίκη, άγνωστο για πότε, τουλάχιστον τον αφήνουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους».
Το επίσημο έγγραφο που έλαβε ο π. Tony Cornοedus, ηλικίας, τότε 75 ετών, ανέφερε «κατηγορείσαι ότι την 4-7-2021 και ώρα 12.30 από κοινού με πρόθεση και κατά συρροή τέλεσες αδίκημα παραλαβής πολιτών τρίτων χωρών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας… αυτό επιφέρει κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και πρόστιμο 60-100.000 ευρώ… Κατάσχονται το όχημα (της Μονής Ιησουιτών) και το προσωπικό σου τηλέφωνο, απαγορεύεται η έξοδός σου από τη χώρα και υποχρεούσαι να παρουσιάζεσαι στο Α.Τ. του τόπου διαμονής μέσα στο πρώτο 5ήμερο του μήνα…» .
Όπως ήδη εξήγησα η προώθηση στο εσωτερικό της χώρας ήταν εντός Σάμου!
Ο π. Tony, πιστός στην εντολή του Κυρίου «γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ξένος ήμουν και με περιμαζέψατε… σας βεβαιώνω ότι αφού το κάνατε αυτό για έναν από τους άσημους αδελφούς μου το κάνατε για μένα» (Ευαγγέλιο κατά Ματθαίου: 25) ήρθε σε σύγκρουση με την κρατική επιταγή της αποθάρρυνσης όσων ασχολούνται με τους πρόσφυγες. Και το πλήρωσε.
Ευτυχώς είναι ιερομόναχος και παραμένει, ως σήμερα, στη Μονή Ιησουιτών της Αθήνας, προσπαθώντας να μάθει ελληνικά και εξυπηρετώντας γαλλόφωνους (Αφρικανούς και όχι μόνο).
Η δίκη του έγινε…40 μήνες αργότερα (για να διαψευστούν όσοι πιστεύουν ότι μόνο τα αθηναϊκά δικαστήρια αργούν να δικάσουν). Ο πατέρας Tony Cornoedus και η τοπική μας εκκλησία αθωώθηκαν πανηγυρικά. Δικηγόρος του ήταν ο γνωστός ποινικολόγος Βρυξελλών (και Ρόδου) Φίλιππος Τσαλαχούρης.
Φωτογραφίες από JRS Ευρώπης και τύπο Λέσβου (οι γιαγιάδες)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”