22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Νάξος : Εγκαίνια του Ποιμαντικού-Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου Αγία Ούρσουλα

Με την παρουσία εκπροσώπων της Καθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας, μοναχών και μοναζουσών, εκπροσώπων του Β΄ και Ά βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων θεσμών της πολιτείας και της κοινωνίας και περισσοτέρων των 500 ατόμων, έγιναν την Τετάρτη 22 Αυγούστου, τα εγκαίνια του Ποιμαντικού-Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου (πρώην Μονής Ουρσουλινών) στο Κάστρο της Νάξου.

Ανάμεσα στο παρόν μεγάλο πλήθος προσκεκλημένων και επισκεπτών διακρίναμε:  την αδ. Αγνή Αλμπέρτη, την αδ. Θηρεσία Φόνσου, τον Πρόεδρο της ΕΚΜΕ αδ. Ιγνάτιο Καπετάνιο, τον ιερολογιότατο Διάκονο κ. Δωρόθεο,  εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου Παροναξίας κ.  Καλλινίκου, τον π. Κώστα Λιανό, τον  εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Αντιπεριφερειάρχη  κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, τον  Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  κ. Μανώλη Μαργαρίτη, τους  πρώην Δημάρχους Νάξου κκ. Βασίλη Κόκκοτα και Νικόλαο Μαράκη, τον Αντιδήμαρχο κ. Τοτόμη Πρωτονοτάριο, τον  Περιφερειακό Σύμβουλο Νάξου κ. Θεόφιλο Λάζαρο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιάννη Μαμουζέλο,  τον Πρόεδρο του ΝΟΠ- ΠΑΠΠΑ κ. Ιάκωβο Ναυπλιώτη, εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών του νησιού, εκπροσώπους όλων των συνεργείων που εργάστηκαν στο εργοτάξιο και των προμηθευτών των υλικών και τον κ. Μανιαδή Αντώνιο από Κρήτη που εγκατέστησε τη λειτουργία  του  ανελκυστήρα.


       

Στην καθορισμένη ώρα, στην  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ποιμαντικού-Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, τελέστηκε αγιασμός από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητροπολίτη παντός Αιγαίου π. Νικόλαο. Συμπροσευχήθηκαν και οι: Παν/τατος π. Μανώλης Ρεμούνδος, Εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού στη Νάξο, ο Παν/τατος π. Νικηφόρος Βιδάλης, Γενικός Βικάριος της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής των εν Αθήναις Καθολικών και ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς, Εφημέριος  της Μυκόνου και της Πάρου.


 

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, αφού διάβασε την ειδική δέηση για την ευλογία,  απευθύνθηκε στους παρόντες και είπε:


 

Ιερολογιότατε Εκπρόσωπε του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου,

Σεβαστοί Πατέρες

Σεβαστοί Αδελφοί και Αδελφές

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου και πρώτου Βαθμού,

Αξιότιμοι Εκπρόσωποι θεσμών της πολιτείας και της κοινωνίας,

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα πραγματοποιείται για το νησί της Νάξου ένα όνειρό μας. Το είδαμε πριν από μία δεκαετία και σε όσους τότε το είπαμε ή όταν το γράψαμε αρκετοί το χαρακτήρισαν όνειρο απατηλό και «θερινής νυκτός». Γι’ αυτό θελήσαμε να  γίνουν  τα εγκαίνια αυτού του ονείρου σε μια θερινή νύκτα, για να αποδείξουμε πως όταν υπάρχει ισχυρή θέληση και καλοί συνεργάτες, έστω και λίγοι, αρκετά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

 Το 2004 αναθέσαμε στο συνεργάτη και φίλο Πολεοδόμο Αρχιτέκτονα, Διδάκτορα κ. Ματθαίο Καστορίνη τη μελέτη με τίτλο: «Αποκατάσταση – διαρρύθμιση του διατηρητέου κτιρίου της πρώην Μονής Ουρσουλινών στο Κάστρο Νάξου». Επιλέξαμε τον κ. Καστορίνη διότι, από άλλη μας συνεργασία μαζί του, διαπιστώσαμε πως ερμήνευε με τον καλύτερο τρόπο τα όνειρά μας  και επιτυχώς τα πραγματοποιούσε.

Στις αρχές του 2006 καταθέσαμε πλήρη φάκελο της σχετικής μελέτης στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Β’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Μετά από δύο χρόνια το Υπουργείο ενέκρινε τη μελέτη, με κάποιες τροποποιήσεις. Τότε προχωρήσαμε στην κατάθεση της  εγκεκριμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού μελέτης στην αρμόδια Πολεοδομία της Νάξου.

 Στις 11/11/2008 μετά από ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, στον οποίο απάντησαν δύο εργοληπτικές  εταιρείες από τη Νάξο και μία από την Τήνο, η ειδική προς τούτο συσταθείσα από μας Επιτροπή αξιολόγησε τις προσφορές  και ανέθεσε την εκτέλεση του έργου στο εργοληπτικό Γραφείο του Πολιτικού Μηχανικού κ. Νικολάου Σεχρεμέλη.

Το Φεβρουάριο του 2009 με την ευλογία του Θεού και τη βοήθεια της Παναγίας άρχισαν οι εργασίες.

Το έργο δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά γι’ αυτό θα σας μιλήσει ο ίδιος ο κ. Καστορίνης και ο κ. Σεχρεμέλης.

Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών και μέχρι σήμερα η συνεργασία του Επιβλέποντος Αρχιτέκτονα με τον ανάδοχο Πολιτικό Μηχανικό και μαζί μας ήταν άψογη. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το εγκαινιάζουμε σήμερα. Είναι ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί απόλυτα τις προβλέψεις μας και θα ικανοποιούσε και τις ελπίδες μας, αν υπήρχε έστω και η παραμικρή συμβολή της πολιτείας ή των θεσμών και φορέων στους οποίους απευθυνθήκαμε  και ζητήσαμε βοήθεια και οικονομική στήριξη.

Δυστυχώς μείναμε μέχρι σήμερα μόνοι μας. Βαστάξαμε ένα οικονομικό βάρος δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων της Αρχιεπισκοπής μας. Πουλήσαμε περιουσία μας για να σώσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτό το ιστορικό κτήριο. Ο αγώνας μας ήταν σκληρός και πεισματώδης  γι’ αυτό και κερδίσαμε  μία πρώτη μάχη. Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ένα τόσο σημαντικό έργο σε έναν μικρό τόπο, όπως είναι το κάθε νησί, η ηθική και υλική συμπαράσταση του κράτους και της αυτοδιοίκησης δίνει θάρρος και πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα. Αυτά  μέχρι σήμερα δυστυχώς τα στερηθήκαμε. Εύχομαι όμως, μετά από όσα θα δουν σήμερα ή θα πληροφορηθούν αν δεν είναι παρόντες, να βρουν  τον έννομο τρόπο να μας βοηθήσουν να το ολοκληρώσουμε. Το έργο αυτό, για να ολοκληρωθεί και να αρχίσει σωστά να λειτουργεί, θα χρειαστεί τουλάχιστο 200.000 ευρώ  για ελάχιστες  εργασίες που υπολείπονται, όπως επίσης για τον εξοπλισμό και την επίπλωσή του.

Σκέψη μας είναι να διατεθούν σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς τμήματα του Κέντρου αυτού με σκοπό να γίνει το έργο αυτοσυντηρούμενο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτελέσει την νέα αποστολή του και να προσφέρει τις πολύμορφες υπηρεσίες που επιδιώκουμε.

 Αυτό το έργο ανήκει στο νησί της Νάξου, η  Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου το διαχειρίζεται.

Το ονομάσαμε «Ποιμαντικό-Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο – Αγία Ούρσουλα», διότι αποσκοπεί στο να είναι:

  Το κέντρο των ποιμαντικών μας δραστηριοτήτων,

  Το κέντρο πνευματικών αναζητήσεων και ηρεμίας της ψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.

Ένα πολιτιστικό κέντρο που θα υπενθυμίζει τον πολιτισμό του χθες, θα παράγει χριστιανικό πολιτισμό, δηλαδή πολιτισμό της αγάπης.

Εκτός όμως από έργο ποιμαντικής, πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας θα είναι και έργο κοινωνικής προσφοράς. Αυτή θα εξασφαλίζεται ιδιαίτερα  με τη λειτουργία  του ανελκυστήρα, χωρητικότητας 13 ατόμων, με τη δυνατότητα μεταφοράς αναπηρικού αμαξιδίου. Τώρα τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες θα μπορούν να επισκέπτονται το Κάστρο της Νάξου, πράγμα που δε μπορούσαν να κάνουν μέχρι σήμερα. Είναι ένα χρέος μας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας που σήμερα εκπληρώνουμε έστω  και καθυστερημένα.

Τώρα οι κάτοικοι του Κάστρου, όποια ηλικία και αν έχουν και πριν και μετά τα εκατό, τους είναι πολύ εύκολο να βρεθούν στη Χώρα για έναν καφέ ή και για ένα φρεσκάρισμα της υγείας τους.

Είναι σωστή η δήλωση που έκανε τελευταία ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης, όταν δήλωσε: «Αυτό το έργο θα αυξήσει την επισκεψιμότητα του νησιού».

Πιστεύω πως έτσι θα γίνει.    

Ευχαριστώ το Θεό που με τις ικεσίες της Παναγίας και τις δικές μας παρακλήσεις,  προστάτευσε από κάθε κίνδυνο όσους εργάστηκαν στη διάρκεια των τριών ετών στο αρκετά επικίνδυνο εργοτάξιο. Ήταν η πιο μεγάλη μας ανησυχία.

Ευχαριστώ τις Αδελφές Ουρσουλίνες, οι οποίες μας δώρισαν αυτό το κτήριο το έτος 1979, βέβαιες πως θα έλθει η ώρα που θα συνεχίσει, έστω και με διαφορετικό τρόπο, να μορφώνει, να εκπαιδεύει και να υπηρετεί. Στο πρόσωπο των εδώ παρόντων αδελφών: της Ηγουμένης των εν Ελλάδι Μοναχών Ουρσουλινών αδελφής Αγνής Αλμπέρτη και της μοναδικής  στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο μοναχής αδ. Θηρεσίας Φόνσου, ευχαριστώ τη Γενική Ηγουμένη του Μοναχικού Τάγματος των Ουρσουλινών, Μητέρα Καικιλία. Τώρα μπορούν να είναι βέβαιες πως δικαιώθηκαν, το σπίτι τους ξαναζεί για να υπηρετεί όχι μόνο τη μαθητιώσα νεολαία, αλλά τον άνθρωπο κάθε ηλικίας.

Ευχαριστώ τους τρεις ήρωες που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν μεταξύ τους και μαζί μας για την αποπεράτωση του έργου αυτού:

Τον κ. Ματθαίο Καστορίνη,  ο οποίος με την επιστήμη του,  την εμπειρία του σε μεγάλα οικοδομικά έργα στο εξωτερικό και την αγάπη του για την Εκκλησία, με τη βοήθεια  του αντάξιου υιού του Άρη, μας δικαίωσε και πάλι για την επιλογή μας. Εξασφάλισε μία  άψογη, αυστηρή και αντικειμενική επίβλεψη με τις συχνές επισκέψεις του στο εργοτάξιο, αλλά και την καθημερινή παρακολούθηση του έργου μέσω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων.

Η αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών δε γινόταν από τον επιβλέποντα πρόχειρα, αλλά δινόταν η λύση μετά από σοβαρή μελέτη και σεβασμό στον αρχικό προϋπολογισμό. Εκείνα όμως που αποτελούν  το αποκορύφωμα της όλης εργασίας του πατέρα και υιού Καστορίνη, είναι τόσο η ανακάλυψη ιστορικών στοιχείων που αφορούν στο Κάστρο για την οποία θα σας μιλήσει ο ίδιος, όσο  και η εξασφάλιση μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκού επιπέδου διαδρομής του ανελκυστήρα, εμπνευσμένης από τα  ιστορικά και διατηρητέα κτήρια της Ευρώπης, που χρησιμοποιούν παρόμοια μέσα  και δένουν το χθες με το σήμερα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η κατασκευή εμπνεύστηκε από παρόμοια που υπάρχει στο Κολοσσαίο της Ρώμης.  

Ευχαριστώ τον κ. Νικόλαο Σεχρεμέλη, άγνωστο σε μένα μέχρι το έτος 2008 και τώρα συνεργάτη και φίλο αγαπητό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγάπησε το έργο, θυσιάστηκε γι’ αυτό και ταυτίστηκε μαζί του. Πολύ σύντομα και δίκαια απέσπασε την  απόλυτη εμπιστοσύνη μας και τώρα τα συγχαρητήρια όλων μας για την υποδειγματική συνεργασία με τον επιβλέποντα μηχανικό και μαζί μας και για τη μεγάλη υπομονή του. Είναι ο ειδικός άνθρωπος που ξέρει καλά τη δουλειά του και αμέσως βρίσκει τις κατάλληλες λύσεις στα όποια προβλήματα συναντά στη συντήρηση παλιών και διατηρητέων κτισμάτων, στηριγμένος  στο δεξί του χέρι που λέγεται Γεώργιος Σουσούνης.

 

Ευχαριστώ τον εκπρόσωπο της Εταιρείας Κλέεμαν κ. Μανιαδή Αντώνη από την Κρήτη, που και σήμερα είναι μαζί μας. Ο κύριος Μανιαδής συνεργάστηκε μαζί μας, επέλεξε, τοποθέτησε και μας  παρέδωσε έναν ανελκυστήρα ο οποίος αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο είδος του.

Ευχαριστώ όλα τα συνεργεία τα οποία εργάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο, τίμησαν την εμπιστοσύνη μας, αλλά και τη Νάξο με τη σοβαρή επαγγελματικότητα τους:

Το συνεργείο οικοδομής του κ. Σεχρεμέλη που απέδειξε πως η δουλειά δεν είναι ντροπή ούτε περιορισμός στην ειδικότητα αλλά θέληση, αποφασιστικότητα και μεράκι.

Το συνεργείο του ξυλουργού κ. Γιάννη Γεωργιλάκη που τίμησε τον κλάδο του και την τέχνη του με το συνεχές χαμόγελό του και τη συνέπειά του.

Το συνεργείο των κονιαμάτων και των ελαιοχρωμάτων που υπερέβησαν τον εαυτό τους.

Το συνεργείο των μαρμαροτεχνιτών του κυρίου Ζαλώνη Πέτρου που απέδειξε πως τα μάρμαρα και τα πλακάκια στα χέρια τους γίνονται στολίδια.

Το συνεργείο των υδραυλικών για τη δεξιοτεχνία τους.

Το συνεργείο  των ηλεκτρολόγων του κ. Ορφανού με τα εξαιρετικά, εργατικά και έμπειρα παιδιά που εργάστηκαν χωρίς ωράριο για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους χωρίς να μειώσουν την ποιότητα της εργασίας τους. Η  παρουσία τις τελευταίες ημέρες του ηλεκτρολόγου Μηχανικού κ. Δημητρίου Σφουντούρη έδωσε τη σιγουριά πως σήμερα όλα θα λάμπουν.

Το συνεργείο του κυρίου Τζίμη με τις γυψοσανίδες, τα πατώματα, τα χρώματα και κάθε άλλη «αγγαρεία» που τους ζητήσαμε, απέδειξε πως αρκεί να υπάρχει δουλειά και η κούραση ξεχνιέται. Τις τελευταίες ημέρες έσβηναν αργά τα φώτα του κτηρίου και έφευγαν για το σπίτι τους.

Όλα τα συνεργεία μικρά και μεγάλα εργάστηκαν σα να δούλευαν για το σπίτι τους. Η Νάξος μπορεί να είναι υπερήφανη πως και στον τομέα της οικοδομής διαθέτει πολύ σωστούς επαγγελματίες οικοδόμους και τεχνίτες.

Ευχαριστώ τέλος το συνεργείο των εθελοντριών γυναικών, που βάσταξαν το βάρος του τελευταίου καθαρισμού του κτηρίου και απέδειξαν ότι ακόμη δεν έχει χαθεί το φιλότιμο και ο πρόθυμος εθελοντισμός.

Ευχαριστώ τους προμηθευτές υλικών για την άψογη συνεργασία και για τη λίγη υπομονή που ίσως αναγκάστηκαν κατά καιρούς να δείξουν σε αντάλλαγμα και της δικής μας υπομονής για τη μικρή καθυστέρηση παραλαβής των υλικών, ιδιαίτερα όταν έπρεπε να φθάσουν από την Αθήνα.

Ευχαριστώ τον κ. Μιχάλη Πρίντεζη που αφιλοκερδώς έδινε σχεδόν καθημερινά το παρών στο εργοτάξιο προσφέροντας  την πολυπραγμοσύνη του και την  αγάπη του για την Εκκλησία και με διακριτικότητα εξασφάλιζε  την καθημερινή μας παρουσία.

Ευχαριστώ τις δημόσιες Υπηρεσίες, Πολεοδομία, ΙΚΑ, ΔΕΗ, την Υπηρεσία Ύδρευσης και όλες τις άλλες που μας πρόσφεραν την πρόθυμη και ευγενική συνεργασία τους.

Ευχαριστώ τέλος τους γείτονες κατοίκους του εργοταξίου για την υπομονή τους και την κατανόησή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών. Γνωρίζουμε ότι ταλαιπωρήθηκαν, ιδιαίτερα από τη σκόνη των πρώτων εργασιών και το θόρυβο των τελευταίων, και τους ευχαριστούμε που περιορίστηκαν στο να μας στείλουν μόνο μία φορά την αστυνομία  και να μας κάνουν κάποια παράπονα.

Δεν ανέφερα ευχαριστίες για τον πατέρα Μανώλη, αυτό το έκανα συνειδητά, διότι θεωρώ ότι όλοι μαζί εργαστήκαμε και για το έργο αυτό, εξάλλου σ’ αυτή την παρουσίασή μου δεν έλεγα «εγώ» αλλά μιλούσα στον πληθυντικό και εννοούσα το εκκλησιαστικό μας συμβούλιο, δηλ. τον κύριο Ζαλώνη Πέτρο, τον κύριο Δημήτριο Βουτσίνο, τον κύριο Μάρκο Πρίντεζη, τον π. Μανώλη, τον π. Ριχάρδο  και εμένα. Γνωρίζουμε καλά σε τι συνέβαλε ο καθένας μας, για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα. Γι’ αυτό και στην αναμνηστική πλάκα που τοποθετήσαμε δεν αναφέρουμε ονόματα, αλλά μόνο χρονολογία εκτέλεσης του έργου. Αυτή είναι εξάλλου η τακτική μου σε όλα τα μικρά ή μεγάλα έργα μας. Εξάλλου, κανένα ανθρώπινο έργο δε γίνεται από έναν άνθρωπο, έτσι και αυτό το έργο είναι καρπός πολλών συνεργατών.

Εύχομαι το κτήριο αυτό, μετά από τόσες θυσίες της Αρχιεπισκοπής μας, να είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της Ναξιώτικης Κοινωνίας. Να συνεργαστεί με το αδελφό κτήριο της πρώην  Σχολής Ουρσουλινών του Δήμου Νάξου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από αυτό  και να γίνουν μαζί με τα  όμορα κτήρια και έργα της Αδελφής Ορθόδοξης Μητροπόλεως Παροναξίας, σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της Νάξου. Οι επισκέπτες του νησιού μας να βρίσκουν σ’ αυτά χριστιανική φιλοξενία, να απολαμβάνουν την ηρεμία της ψυχής, να διαπιστώνουν  τον πολιτισμό της αγάπης και  πριν φύγουν από τη Νάξο να έχουν ήδη προγραμματίσει την επάνοδό τους. Ευχαριστώ.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ     

Μετά την ομιλία του Σεβασμιοτάτου, απηύθυναν  σύντομο χαιρετισμό:

 


ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Ιεροδιάκονος π. Δωρόθεος,

 

 


ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης

 

 

 

 


 και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανώλης Μαργαρίτης.

Στη συνέχεια   διαβάστηκαν τα μηνύματα που έστειλαν: η Μητέρα Καικιλία, Γενική Ηγουμένη των Ουρσουλινών Μοναχών, ο Υπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτης και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς.

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Κατόπιν ο μελετητής και επιβλέπων Πολεοδόμος Αρχιτέκτονας κ. Μάνθος Καστορίνης παρουσίασε τις εργασίες, τις δυσκολίες και την τεχνική που ακολούθησε στην  όλη εργασία της ανακαίνισης του διατηρητέου αυτού μνημείου, προβάλλοντας ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικές εικόνες. Η παρουσίαση ικανοποίησε απόλυτα διότι ήταν όμορφα και απλά δοσμένη.

        Στη συνέχεια ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, που κατά κοινή ομολογία ξεπέρασε τους πεντακοσίους ξεναγήθηκαν στο κτήριο το οποίο καταλαμβάνει 2600 τμ. Η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού επισκεπτών απέδειξε έστω και αυτή τη στιγμή το μεγάλο ενδιαφέρον των Ναξιωτών για το νέο στολίδι του Κάστρου.

Στη συνέχεια  κόπηκε η κορδέλα και ο ανελκυστήρας  έπιασε δουλειά  αγόγγυστα  μεταφέροντας δεκάδες επισκέπτες  στην ταράτσα του κτηρίου όπου είχε ετοιμαστεί λιτή δεξίωση. Εκεί οι καλεσμένοι και οι επισκέπτες απόλαυσαν  τη θέα που προσφέρει  η πρώην Μονή Ουρσουλινών. Από εκεί βλέπει κανείς όλη σχεδόν την  πόλη της Νάξου και τα περίχωρά της  έως  Αγγίδια – Γαλανάδο και Γλυνάδο. Αγναντεύει το πέλαγος με τη γειτονική Πάρο αλλά και τα άλλα πιο μακρινά κοσμοπολίτικα νησιά μας.

Όσοι παρέστησαν στα εγκαίνια είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν ένα κατατοπιστικό δίπτυχο όπου εξηγείται επίσης και ο σκοπός του έργου.

Από την προσεχή άνοιξη προβλέπεται να λειτουργήσει κανονικά το νέο μας Ποιμαντικό-Πνευματικό Κέντρο και σιγά- σιγά να φανεί η χρησιμότητά του για το νησί, τις Κυκλάδες και όλη τη Χώρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να ενοικιαστούν κάποιοι χώροι του κτηρίου, όπως προβλέπεται, ώστε το έργο να γίνει αυτοσυντηρούμενο.

Ελπίζουμε η συνεργασία και η ευαισθησία της τοπικής αυτοδιοίκησης  α’ και β’  βαθμού να συμβάλουν στην ολοκλήρωση  του  υπόλοιπου 15% των εργασιών, του εξοπλισμού και της επίπλωσης, ώστε το έργο να αρχίσει να επιτελεί την αποστολή του.

 

Η είσοδος από την οδό Αγίου Μαρτίνου

 

Τέλος ευχαριστούμε τα έντυπα, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά  ΜΜΕ της Νάξου και της Τήνου και τον  TV1 ΣΥΡΟΣ για την ενημέρωση που έκαναν στους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές τους. 

 

ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

        Καθώς αρκετοί δεν μπόρεσαν ακόμη να επισκεφθούν το Ποιμαντικό-Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο, ενημερώνουμε πως θα είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Κυριακής 18:00 – 20:00. Η είσοδος θα γίνεται είτε από την οδό Αγίου Μαρτίνου (περιοχή Αγίας Κυριακής) για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον ανελκυστήρα είτε από την πλατεία του Κάστρου (δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο).

Προηγούμενο Άρθρο

Η Καθολική Νεολαία της Ελλάδας στην Κύπρο

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα: Εκδηλώσεις Μνήμης

You might be interested in …

Ανοιχτή Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου προς τους Καθολικούς Μοναχους και Μοναχές της Ελλάδος

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ Τήνος 29/01/2015   Ανοικτή Επιστολή προς τους Καθολικούς Μοναχούς και Μοναχές της Ελλάδος