1 Απριλίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Ο Ιησούς θα βρίσκεται σε αγωνία μέχρι το τέλος του κόσμου», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Στις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας γιορτάζουμε το μυστήριο του Σταυρού του Χριστού. Ξέρουμε, όμως, ότι το πάθος του Ιησού δεν τελείωσε: Συνεχίζει να καταδικάζεται, να σταυρώνεται και να θανατώνεται κάθε μέρα. Αν ο Χριστός βρίσκεται σε κάθε άνθρωπο, αν όλοι μαζί σχηματίζουμε το μοναδικό Tου σώμα, τότε η αγωνία Του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως έγραψε ο Blaise Pascal(1623-1662): «Ο Ιησούς θα βρίσκεται σε αγωνία μέχρι το τέλος του κόσμου: δεν πρέπει να κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής».

Ένας από τους σταυρούς του Χριστού, ακόμη και στις μέρες μας, είναι και ο διωγμός των χριστιανών, για τον οποίο μιλάμε πολύ λίγο, και αυτό όχι μόνο σε χώρες παραδοσιακά εχθρικές προς τον Χριστιανισμό, αλλά ακόμη και στην πολιτισμένη μας Δύση. Το άκρον άωτον είναι πως ενώ στην Ευρώπη εκδηλώνεται όλο και περισσότερο κάποια χριστιανοφοβία, φανερώνεται, όλο και περισσότερο μια ανεκτικότητα προς το Ισλάμ. Είναι θετικό που τα δυτικά κράτη δείχνουν σεβασμό προς το Ισλάμ, αλλά, θα απαιτούσαμε, από την πάλαι ποτέ χριστιανική Δύση, να σέβεται και την πίστη των χριστιανών της. 

Διωγμοί σε ισλαμικά και άλλα κράτη

Σήμερα, βασιζόμενοι σε διεθνείς οργανισμούς, διαθέτουμε λεπτομερείς αναλύσεις σχετικά με τον διωγμό εναντίον των χριστιανών, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται σε διάφορες χώρες. Σήμερα 60 χώρες έχουν γίνει θέατρο ακραίας ή πολύ έντονης δίωξης. Περισσότεροι από 380 εκατομμύρια χριστιανοί εμπλέκονται σε πλαίσια ισχυρών διωγμών και διακρίσεων. Το 2024, οι φονευθέντες για την πίστη ήταν 4.476, οι απαχθέντες 3.775, οι κατεστραμμένοι ή κατεδαφισμένοι ιεροί ναοί 7.679, οι συλληφθέντες χριστιανοί 4.744, οι βιασμοί και οι εξαναγκασμοί σε γάμο γυναικών 3.944.

Οι κύριοι δράστες της δίωξης είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, ο κρατικός ισλαμισμός, ο εθνικιστικός θρησκευτικός ριζοσπαστισμός, η απουσία κρατικής αρχής, η διαδεδομένη ή οργανωμένη εγκληματικότητα, η αντιθρησκευτική παράδοση του κομμουνισμού, ο κρατικός αντικληρικαλισμός με την επαναφορά βίας εναντίον χριστιανών στη Λατινική Αμερική.

Για το 2024 γνωρίζουμε ότι 13 είναι τα κράτη στην κορυφή της διωκτικής πίεσης: Βόρεια Κορέα, Σομαλία, Υεμένη, Λιβύη, Σουδάν, Ερυθραία, Νιγηρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράν, Ινδία, Σαουδική Αραβία.

Αλλά και χριστιανοφοβία στη Δυτική Ευρώπη

Η έκθεση του OIDAC (Παρατηρητήριο για το Διωγμό και τις Διακρίσεις εναντίον των Χριστιανών στην Ευρώπη) περιγράφει αυτό που ονομάστηκε «χριστιανοφοβία». Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθυντής αυτού του Οργανισμού δήλωσε: «Ειδικότερα οι χριστιανοί, που τηρούν παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις, αντιμετωπίζουν αυξανόμενες διακρίσεις και εχθρότητα, που κυμαίνονται από εκφοβισμό στον εργασιακό χώρο έως απώλεια θέσης εργασίας».

Ο όρος «διακρίσεις», υποδεικνύει τη νομική διάσταση των αντιχριστιανικών μέτρων. Βρίσκουμε ανησυχητικές περιπτώσεις στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία. Έχουν αυξηθεί οι βανδαλισμοί και οι πυρκαγιές εναντίον εκκλησιών. Τα επεισόδια διακρίσεων αφορούν τη δουλειά, τα πανεπιστήμια, την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης και αφορούν συχνά όσους τολμούν να εκφράσουν την πίστη τους και τις χριστιανικές τους πεποιθήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πιστοί χριστιανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, επειδή φορούσαν ένα μικρό σταυρό στο λαιμό τους. Στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, ο Εσταυρωμένος αφαιρέθηκε από τα σχολεία επειδή «δημιουργούσε διακρίσεις» για κάποιους μη χριστιανούς μαθητές. Ομοίως, στα νηπιαγωγεία, απαγορεύτηκαν οι θεατρικές παραστάσεις και τα τραγούδια Χριστουγέννων,καθώς και η τοποθέτηση φάτνης σε δημόσιους χώρους. Και όλα αυτά δήθεν για να μη προσβάλουν τη θρησκευτική ευαισθησία των μη χριστιανών, κυρίως των μουσουλμάνων.

Τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να υποτιμούν τα επεισόδια βίας εναντίον χριστιανών και συχνά οι πιστοί, στις τηλεοπτικές εκπομπές, παρουσιάζονται ως ανόητοι και ως δυσάρεστα άτομα. Όλα αυτά παράγουν, ειδικά για τις νεότερες γενιές, μια παραλυτική επίδραση. Κάνουν, ώστε μερικοί, να φοβούνται να λένε πως είναι χριστιανοί. 

Αλλά ακόμα και στη Χώρα μας, αν κάποιος τολμήσει να εκφράσει δημοσίως τις χριστιανικές του πεποιθήσεις, κυρίως όσο αφορά τις εκτρώσεις και την ομοφυλοφιλία, τα Μέσα Κοινωνικής Ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένα «παραλήρημα μεσαιωνικής νοοτροπίας», για αναχρονιστικές συμπεριφορές, για σκοταδισμό. Οι πρόσφατες αντιδράσεις, μιας μερίδας των ΜΜΕ και όχι μόνο, για την βλάσφημη έκθεση ζωγραφικής «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», στην Εθνική Πινακοθήκη, που βάναυσα πρόσβαλε το χριστιανικό αίσθημα των πιστών, είναι ενδεικτικές.

Προοδευτική πολιτιστική ισλαμοποίηση της Ευρώπης

Αυτά όσον αφορά τον χριστιανισμό. Αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αργή διαδικασία απαλής πολιτισμικής ισλαμοποίησης, ελάχιστα ορατής αλλά αποτελεσματικής. Η Ευρώπη ζει μια ευαίσθητη στιγμή όπου κάθε κριτική προς το Ισλάμ κινδυνεύει άμεσα να χαρακτηριστεί ισλαμοφοβική, δυσχεραίνοντας έναν απαραίτητο διάλογο για τα όρια της πολιτισμικής και κοινωνικής προσαρμογής.

Πριν λίγο καιρό, σε έναν αγώνα του Champions League ανάμεσα στη Λιλ και στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι μετά από 8 λεπτά για να επιτρέψει στους μουσουλμάνους ποδοσφαιριστές να σπάσουν τη νηστεία τους. Το Ραμαζάνι έλαβε έτσι μια διεθνή αναγνώριση, ενώ το χριστιανικό Πάσχα παραμένει αγνοημένο και αόρατο. Είναι ειρωνικό, ότι η κοινωνία μας, που μέχρι πρότινος ήταν περήφανη για τη χριστιανική της παράδοση, πλέον δεν διστάζει να αγνοήσει το Πάσχα, ενώ προτεραιοποιεί και κανονικοποιεί το Ραμαζάνι.

Στην Ιταλία, αυτή η προσαρμογή έχει θεσμοθετηθεί με πρωτοφανή τρόπο. Στο Τορίνο δημιουργήθηκε ένα επίσημο κέντρο για καταγγελίες ισλαμοφοβικών πράξεων, μια σημαντική αλλά χαρακτηριστική πρωτοβουλία της πολιτισμικής αλλαγής που εκτυλίσσεται.

Η Γερμανία δείχνει αποδοχή, με πόλεις όπως η Κολωνία να γιορτάζουν επίσημα το Ραμαζάνι και να χρησιμοποιούν δίγλωσση σήμανση στα αραβικά για να ευνοήσουν την ενσωμάτωση.

Είναι μακριά από τις προθέσεις μου να προωθήσω έστω και ελάχιστη ισλαμοφοβία. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει κάνει εξαιρετικά βήματα προσέγγισης με το μουσουλμανικό κόσμο. Αυτό που θα επιθυμούσα να πω είναι: «Κύριοι, τουλάχιστον δείξτε τον ίδιο σεβασμό σε μια θρησκεία που για αιώνες διαμόρφωσε ό,τι το πιο όμορφο και μεγαλειώδες δημιούργησε αυτόν τον πολιτισμό για τον οποίο καυχάστε και που κάποτε ονομαζόταν χριστιανικός!».

Πηγές: Για τα δεδομένα σχετικά με τους διωγμούς των χριστιανών και τις σχετικές ειδήσεις, συμβουλευτήκαμε το SettimanaNews και το VaticanNews. Για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης συμβουλευτήκαμε το περιοδικό online ForumLibertas.

+ Ιωάννης Σπιτέρης

Αρχιεπίσκοπος

Προηγούμενο Άρθρο

Υπαίθριος Παναθηναϊκός Δρόμος του Σταυρού

Επόμενο Άρθρο

Mετατόπιση της θρησκευτικής ταυτότητας και άνοδος νέων πνευματικών κινημάτων

You might be interested in …

Πώς εξομολογούνταν οι χριστιανοί στους πρώτους αιώνες;

Μια άλλη διάσταση της Τεσσαρακοστής, μαζί με το τρίπτυχο που αναλύσαμε στα προηγούμενα κείμενα, είναι το πνεύμα μετάνοιας, μεταμέλειας ή καταλλαγής, όροι διάχυτοι σε όλα σχεδόν τα λειτουργικά κείμενα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  Μετάνοια, συντριβή, καταλλαγή, […]

«Ιστορικές αιτίες που προκάλεσαν το σχίσμα μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Στο προηγούμενο κείμενό μας αναφερθήκαμε στο ΠOΤΕ και ΕΑΝ έγινε πράγματι ένα σχίσμα μεταξύ των Καθολικών και των Ορθοδόξων. Ωστόσο, ξέρουμε πως αιώνες τώρα, επαναλαμβάνεται, ότι αυτό που χωρίζει τις δύο Εκκλησίες, είναι κυρίως το […]

«Πάτερ Ημών, Η προσευχή των παιδιών του Θεού» του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

      ΕΙΣΑΓΩΓΗ   ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ     Στην προηγούμενη μελέτη μας, αναφερθήκαμε στη φανέρωση του Θεού ως Πατέρα από τον Ιησού Χριστό. Ελέχθη ότι ο Θεός είναι Πατέρας και η σχέση του μαζί μας […]