20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η οργάνωση “Κάριτας Κέρκυρας” στα γηροκομεία του νησιού

Τα Χριστούγεννα και οι μέρες που ακολουθούν δίνουν σε όλους την ευκαιρία να θυμηθούμε κάποια αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και κάποια ακόμα –άγνωστα ίσως–   που εκείνες τις ημέρες ζουν μακριά από τα σπίτια τους ή μένουν μόνοι χωρίς να έχουν κάποια οικογένεια. Για οργανώσεις όμως όπως είναι η Κάριτας, η σκέψη και η φροντίδα αυτή δεν έχει χρόνο, δεν έχει μέρες, δεν έχει διάρκεια αλλά αποτελεί ένα συνεχές, καθημερινό ενδιαφέρον να ασχολείται με τον πόνο, το φόβο, την ένδεια και τη μοναξιά των πιο μικρών και των πιο φτωχών μας αδελφών. Τις ημέρες μάλιστα που διανύουμε η φτώχεια και ο πόνος έχουν αποκτήσει πολλές έννοιες και αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπο ολοένα και περισσοτέρων συνανθρώπων μας που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν να έχουν χάσει τη ζωή και τις ελπίδες που έχτιζαν για χρόνια.


 

Όλη τη διάρκεια της χρονιάς με συλλογή ρούχων, παιχνιδιών και υποδημάτων, την οργάνωση κοπιαστικών μπαζάρ ή συνεστιάσεων, τα μέλη της Κάριτας Κέρκυρας με το νέο υπεύθυνο της Αρχιεπισκοπής μας για το κοινωνικό της έργο π. Ρόμπερτ Ρέικλι, αλλά και πλήθος ανθρώπων που συντρέχουν κάθε φορά που προκύπτει μία ανάγκη, εργάζονται για την συγκέντρωση υλικών αγαθών που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε συμπολίτες μας και όχι μόνο, που τα έχουν ανάγκη. Οι συχνές επισκέψεις σε σπίτια και ιδρύματα όπου εντοπίζεται κάποια ανάγκη, η δωρεάν διάθεση τροφίμων στις εορτές, δεκάδων δεμάτων ρούχων σε άλλες οργανώσεις, Μ.Κ.Ο., ειδικά σχολεία, ιδρύματα, ενορίες καθολικές και ορθόδοξες, αλλά και οι αποστολές στη Βόρειο Ελλάδα, στην Αθήνα, στην Αλβανία και στη Βουλγαρία την έχουν καταστήσει σε μία από τις πιο γνωστές και συνάμα πιο διακριτικές οργανώσεις στην πόλη της Κέρκυρας.


 

Τα Χριστούγεννα όμως δεν παύουν να είναι μέρες χαράς και τα μέλη της Κάριτας, χρόνια τώρα, συνηθίζουν να συνοδεύουν τον Επίσκοπο στα Γηροκομεία του νησιού, προσφέροντας μία νότα συμπαράστασης και αγάπης στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που φιλοξενούνται σε αυτά. Ξεκινώντας με τη Μονάδα Φροντίδας της Αρχιεπισκοπής μας έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Ιδρύματος, ενώ επανέλαβαν μία επίσκεψη αγάπης και ένα κέρασμα το απόγευμα της 16ης Ιανουαρίου. Μαζί με τα παιδιά του Ιονίου Ωδείου έψαλαν τα κάλαντα, μοιράστηκαν την πίτα, χόρεψαν με τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων και του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και με νέους άλλων συγκροτημάτων που είχαν συγκεντρωθεί σ’ αυτή τη μικρή γιορτή και αντάλλαξαν δώρα και γλυκίσματα.


Το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου οι κερκυραίοι τραγουδιστές Αδελφοί Λουμπράνου, παλιά μέλη της Καθολικής Νεολαίας, τραγούδησαν και προσέφεραν μία όμορφη βραδιά στις κυρίες και στους κυρίους που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής μας. Ένα Γηροκομείο που ογδόντα χρόνια επιμελούνται οι Φραγκισκανές Μοναχές της Ιεράς Καρδίας του Ιησού της Μάλτας έχοντάς το αναδείξει σε ένα από τα πιο πρότυπα και φιλόξενα ιδρύματα της πόλης της Κέρκυρας.


Το Καθολικό Γηροκομείο επισκέφθηκε όπως κάθε χρόνο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. κ.  Νεκτάριος ο οποίος μοίρασε δώρα στους τροφίμους και παρακάθισε με τους συνεργάτες του, τις Φραγκισκανές Αδελφές και τους Πατέρες Καπουκίνους για ένα μικρό κέρασμα.


Το πρωί της 11ης Ιανουαρίου 2013 ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης, ο π. Νικόλαος Ρούσσος, ο π. Ρόμπερτ Ρέικλι και μέλη της Κάριτας Κέρκυρας επισκέφθηκαν το Ίδρυμα χρονίως πασχόντων – Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κέρκυρας και έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα με τους τροφίμους του ιδρύματος. Έγιναν δεκτοί με ευγένεια από τη διευθύντρια και τους υπευθύνους της Μονάδας και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές με τις γιαγιάδες και τους γέροντες που φιλοξενούνται εκεί.


Τέλος, το πρωί της 16ης Ιανουαρίου επισκέφθηκαν το Γηροκομείο – Πτωχοκομείο του Δήμου Κέρκυρας στο οποίο έκοψαν και μοιράστηκαν με τους φιλοξενούμενους την πρωτοχρονιάτικη πίτα, μοίρασαν όμως σε όλους και μικρά πακέτα με είδη υγιεινής και ατομικής καθαριότητος και σακούλες με καινούργια ρούχα που είχαν συγκεντρωθεί γι’ αυτό το σκοπό στην αποθήκη της Κάριτας Κέρκυρας.

Δράσεις όπως οι επισκέψεις (όπως συνέβαινε παλαιότερα με τις Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Λυών) στις φυλακές, αλλά και σε οικογένειες αναγκεμένων ενοριτών αποτελούν ευχή όλων των μελών αλλά και των υπευθύνων της Κάριτας, αλλά γι’ αυτό χρειάζονται νέα μέλη, νέοι άνθρωποι και καλύτερη συνεργασία, γι’ αυτό η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή, για όποιον άνθρωπο καλής θέλησης επιθυμεί να προσφέρει λίγο από το χρόνο και την αγάπη του. Πιστέψτε μας πως αξίζει!

Σ

Προηγούμενο Άρθρο

Κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος της έκδοσης Analecta Catholica

Επόμενο Άρθρο

Ασυνόδευτοι ανήλικοι Ελλάδα – Κύπρος

You might be interested in …

Εορτή του Αγίου Ανδρέα στην καθολική Εκκλησία της Πρέβεζας

Όπως πολλές φορές έχουμε ξαναγράψει, οι μικρές καθολικές κοινότητες της διασποράς αποτελούν ζωντανά κύτταρα της τοπικής μας Εκκλησίας. Έτσι και οι καθολικές κοινότητες που υπάρχουν στην πόλη της Πρέβεζας και σε αυτήν των Ιωαννίνων, αποτελούν […]