17 Ιουλίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ποιος είναι ο Lycarion May, ο Ελβετός μάρτυρας που έγινε Μακάριος της Καθολικής Εκκλησίας στη Βαρκελώνη;

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄, στις 13 Ιουλίου 2025, απέτισε φόρο τιμής στον Μακάριο Lycarion May, Ελβετό, Μαριανό Αδελφό, που σκοτώθηκε μάρτυρας κατά τη διάρκεια της “Τραγικής Εβδομάδας” το 1909 στη Βαρκελώνη, στο τέλος της προσευχής προς την Παναγία, «Άγγελος Κυρίου…». Την παραμονή, στην Καταλανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του καρδιναλίου  Marcello Semeraro, η Καθολική Εκκλησία κατέταξε τον Αδελφό Μαριανό Μακάριο της Εκκλησίας μας.

Ο καρδινάλιος Marcello Semeraro, πρόεδρος της Ποντιφικής Συνόδου για τις Αγιοκατατάξεις, προΐστατο το Σάββατο 12 Ιουλίου, της Θείας Λειτουργίας για την Μακαριωνυμία του Μαριανού Αδελφού Lycarion, του νεαρού Ελβετού Μοναχού, παιδαγωγού των φτωχών στην Ισπανία, που μαρτύρησε κατά τις λαϊκές εξεγέρσεις του 1909. “Για να πας στο  Pueblo Nuevo, πρέπει να είσαι έτοιμος να δώσεις τη ζωή σου“, έλεγε. Λόγια που αντηχούν με την τελευταία του στιγμή, καθώς είναι ακριβώς σ’ αυτή τη δύσκολη γειτονιά της Καταλανικής πόλης, που κατοικείται από φτωχές και εγκαταλειμμένες οικογένειες, όπου βρήκε τον θάνατό του.

  • Σκοτώθηκε απάνθρωπα από αναρχικούς ταραχοποιούς

Ο François Benjamin May γεννήθηκε στο χωριό Bagnes, στην περιοχή του Valais, στις 21 Ιουλίου 1870 σε μια οικογένεια ιδιαίτερα θρησκευόμενη. Σε ηλικία 18 ετών, εντάσσεται στους Μαριανούς Αδελφούς, ένα τάγμα που ασχολείται με την εκπαίδευση. Ο νεαρός παίρνει στη συνέχεια το θρησκευτικό όνομα Λυκαρίων πριν σταλεί στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλονία για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Του ανατίθεται τότε η διεύθυνση ενός σχολείου που ονομάζεται Patronato Obrero de San José, που βρίσκεται στο Πουέμπλο Νουέβο, στη Βαρκελώνη, όπου επικρατούσε μια πραγματική εχθρότητα προς τη καθολική θρησκεία, τροφοδοτούμενη από τους αναρχικούς, τους κομμουνιστές και τους ρεπουμπλικάνους.

Τον Ιούλιο του 1909 ξέσπασε η «Τραγική Εβδομάδα», μια εξέγερση ενάντια στον πόλεμο που διεξήγαγε η Ισπανία στο Μαρόκο. Καθολικές εκκλησίες, μοναστήρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα λεηλατήθηκαν και κάηκαν. Τη νύχτα της 26ης προς 27η Ιουλίου, αντάρτες πυρπόλησαν το σχολείο που διηύθυνε ο αδελφός Λυκαρίων. Ανοίγοντας την πόρτα του ιδρύματος και φεύγοντας πρώτος, ο αδελφός Λυκαρίων πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Ο όχλος στη συνέχεια επιτέθηκε στο σώμα του με πέτρες και μαχαίρια και στη συνέχεια τον έριξε σ’ έναν ομαδικό τάφο.

Για τον υπεύθυνο των Μαριανών Αδελφών που ασχολήθηκε με όλη τη διαδικασία για την αγιωνυμία του, τον Αδελφό Guillermo José Villarreal Cavazos, η πνευματική κληρονομιά του Αδελφού Λυκαρίωνα μπορεί να συνοψιστεί σε τρία σημεία: “Έζησε την κλίση του δίνοντας έμφαση στην αδελφοσύνη ως παγκόσμια πρόσκληση, αναγνωρίζοντας τον εαυτό του ως αδελφό όλων. Επιπλέον, υπήρξε ένας Αδελφός εκπαιδευτικός που ζούσε πολύ κοντά στους μαθητές του, δείχνοντας ότι το Ευαγγέλιο δεν μεταδίδεται πρώτα κηρύττοντας ή διδάσκοντας, αλλά περισσότερο ζώντας την εγγύτητα, το διάλογο και το σεβασμό“. Και για να καταλήξει στα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού: “Τέλος, η διαπολιτισμικότητα: ο Αδελφός Λυκαρίων ήταν Ελβετός που πέρασε τη ζωή του στην Ισπανία. Η ζωή του μας προκαλεί να ζήσουμε σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα, προωθώντας την κατανόηση, τη συμφιλίωση και την ειρήνη“.

  • Αφοσίωση και θάρρος

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ του απέδωσε φόρο τιμής στο τέλος της προσευχής προς την Παναγία, «Άγγελος Κυρίου…», στις 13 Ιουλίου 2025. “Σε εχθρικές συνθήκες, έζησε την εκπαιδευτική και ποιμαντική του αποστολή με αφοσίωση και θάρρος“, τόνισε ο Πάπας. Και προέτρεψε ώστε η “ηρωική μαρτυρία” του Μακαρίου Αδελφού  Λυκαρίωνα να είναι μια “ενθάρρυνση για όλους, ιδιαίτερα για εκείνους που εργάζονται στην εκπαίδευση των νέων.”

Κατά την καλοκαιρινή αυτή περίοδο, ο Πάπας ευχαρίστησε επίσης τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους που φροντίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Προηγούμενο Άρθρο

«Είναι ακόμα υποχρεωτική η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία; Πότε αρχίζει η Κυριακή;» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

ΚΙΚΕΔΕ: «Η συμβολή της Καθολικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού»

Πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια η Κίνηση Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλαδος (ΚΙΚΕΔΕ) διοργάνωσε και εφέτος μια υψηλού επιπέδου και μεγάλου ενδιαφέροντος εκδήλωση. Το θέμα που επέλεξε, μέσα από την επικαιρότητα: […]

Οι επίσκοποι της ΕΕ «ανησυχούν» για τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τις «ουσίες ανθρώπινης προέλευσης»

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει την «αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και το δικαίωμα προστασίας» κάθε ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των αγέννητων παιδιών, καθώς ζητά αλλαγές στους προτεινόμενους κανονισμούς της ΕΕ για […]

Mετατόπιση της θρησκευτικής ταυτότητας και άνοδος νέων πνευματικών κινημάτων

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε το ρεύμα της θρησκευτικής αποστασιοποίησης που φαίνεται να συμβαίνει σήμερα σε δεκάδες χώρες – αν και πολιτισμικά πολύ διαφορετικές; Ποιες νέες μορφές πνευματικότητας αναδύονται, μεταξύ των νέων γενεών, για να καλύψουν […]