6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Εορτή Νεολαίας – Λήξη του Έτους της πίστεως

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου γιόρτασε τον Προστάτη της Χριστό Βασιλέα με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου. Οι νέοι μας συμμετείχαν ενεργά στη Θεία Λειτουργία με την καλλίφωνη χορωδία, με την προσφορά των δώρων, διαβάζοντας τα αναγνώσματα.

 

 

Στην ομιλία του ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικόλαος είπε:

 

    Αγαπητοί μου, νέες και νέοι της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας,

 

Σήμερα, κατά τη λήξη του Έτους της πίστεως, Εορτή του Χριστού Βασιλέα του σύμπαντος και Προστάτη της Νεολαίας μας, συγκεντρωθήκαμε στον Καθεδρικό μας Ναό στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας της Νεολαίας, στην οποία ορισμένοι από σας συμμετείχατε.

       Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να ομολογήσουμε την πίστη μας και την αφοσίωσή μας στον Βασιλέα Χριστό, τον Υιό του Θεού, ο οποίος με την ενανθρώπηση, το θάνατο και την ανάσταση του Υιού του «μας ελευθέρωσε από την εξουσία του σκότους και μας μετέφερε στη Βασιλεία του αγαπητού Υιού του, στον οποίο βρίσκουμε την απολύτρωση, την άφεση των αμαρτιών» (Κολ. 1, 13).

       Ο απόστολος Παύλος, στην περικοπή που μόλις ακούσαμε από την Επιστολή προς τους Κολοσσαείς, μας περιγράφει τον Βασιλέα Χριστό ως «εικόνα του Θεού του αοράτου», ως «εκείνον δια του οποίου δημιουργήθηκαν τα πάντα, τα επουράνια και τα επίγεια, τα ορατά και τα αόρατα», εκείνον που είναι «η κεφαλή της Εκκλησίας», αλλά και εκείνον «που έφερε την ειρήνη με το αίμα του σταυρού του» (Κολ. 1, 15-20).

       Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα την ευαγγελική περικοπή, όπου ο μετανοιωμένος ληστής, σταυρωμένος δίπλα στον Κύριο, ομολογεί τον Ιησού βασιλέα και του ζητεί να τον θυμηθεί στη βασιλεία του.

       Ο Χριστός είναι πραγματικά Βασιλιάς, αλλά, όπως ο ίδιος είπε στον Πιλάτο, «η βασιλεία του δεν είναι από αυτό τον κόσμο» (Ιω 18,36), δεν βασιλεύει σαν τους άρχοντες αυτού του κόσμου, όπως περίμεναν οι Ιουδαίοι της εποχής του αλλά και οι ίδιοι οι Απόστολοι μέχρι την ημέρα της Αναλήψεώς του, διότι η βασιλεία του είναι διαφορετική, είναι μέσα μας (Λκ 17,21), είναι μέσα στις καρδιές μας.

       Δεν μας απέκτησε ως υπηκόους του κερδίζοντάς μας με φονικά όπλα, όπως συνηθίζουν οι άνθρωποι, αλλά δίνοντας και την τελευταία ρανίδα του τιμίου Αίματός του πάνω στο Σταυρό, και μας ζητεί να επεκτείνουμε στο σημερινό μας κόσμο τη δική του Βασιλεία, βασιλεία δικαιοσύνης, αγάπης και ειρήνης.

       Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας ήταν μια φράση από τα τελευταία λόγια του Κυρίου στους αγίους Αποστόλους: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» («Πηγαίνετε, κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη») (Μτ 28,19), φράση την οποία μελετήσατε επί αρκετούς μήνες, πριν από τη Συγκέντρωση στο Ρίο ντε Τζανέιρο, την οποία σας ερμήνευσε ο Άγιος Πατέρας και η οποία παραμένει πάντα επίκαιρη για κάθε μαθητή του Κυρίου, αλλά ιδιαίτερα για σας, που είστε το μέλλον της Εκκλησίας.

       Ο Κύριος δεν θέλει στατικούς οπαδούς, που, σαν τους φαρισαίους, χαίρονται επειδή ανήκουν στο λαό του Θεού, θεωρούν τους άλλους κατώτερους, και επαναπαύονται νομίζοντας ότι έχουν εξασφαλισμένη τη σωτηρία.

       Ο Κύριος ζητά από τους μαθητές του ένα δυναμισμό, που, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, μπορεί να ανανεώσει το πρόσωπο της γης.

       Οι Απόστολοι ήταν Δώδεκα. Κι όμως, υπακούοντας στην εντολή που έλαβαν από τον Κύριο και στηριζόμενοι στη χάρη του Πνεύματός του, κατόρθωσαν να φέρουν το μήνυμα της σωτηρίας σε όλο το γνωστό τότε κόσμο.

       Κατά τη διάρκεια των είκοσι αιώνων της ζωής της, η αγία Εκκλησία, παρά τις δυσκολίες με τις οποίες οι δυνάμεις του κακού προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της, συνεχίζει να κηρύττει «τον Ιησούν, και τούτον εσταυρωμένον» (Α΄Κορ 2,2) αλλά και αναστημένο από τους νεκρούς, και να διαδίδει τη βασιλεία του μέσα στον κόσμο και στις καρδιές των ανθρώπων.

       Εσείς, σήμερα, καλείσθε να συνεχίσετε αυτό το έργο. Με την πίστη σας, που θα φανερώνετε με τα έργα σας, με τη χριστιανική συμπεριφορά σας, καλείσθε από τον Κύριο να γίνετε το μικρό προζύμι, που ανεβάζει όλο το ζυμάρι, να είστε το φως του κόσμου και το αλάτι της γης, να βλέπουν οι σημερινοί άνθρωποι τα έργα σας και να δοξάζουν το Θεό, βρίσκοντας κοντά στο Βασιλέα Χριστό την πραγματική χαρά, την αληθινή ειρήνη και ευτυχία.

       Σε σας σήμερα ο Χριστός επαναλαμβάνει: «Πηγαίνετε και κάμετε μαθητές μου όλα τα έθνη».

       Ορισμένους πιστούς, άνδρες και γυναίκες, κληρικούς και λαϊκούς, ο Κύριος τους καλεί με ιδιαίτερο τρόπο και τους στέλνει σε χώρες μακρινές από την πατρίδα τους, για να τον κάνουν γνωστό σε ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν.

       Σε άλλους ζητεί ακόμη και το μαρτύριο, σαν επιστέγασμα της χριστιανικής ομολογίας τους. Και είναι χιλιάδες οι μάρτυρες της εποχής μας.

       Σε σας, σήμερα, ζητεί τη χριστιανική μαρτυρία. Δηλαδή όχι μόνο να λέγεστε χριστιανοί, να λέγεστε καθολικοί, αλλά και να είστε στην πραγματικότητα, φανερώνοντας με τη ζωή σας και με όλη τη συμπεριφορά σας αυτό που πιστεύετε.

       Το περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζούμε, συνήθως καυχιέται ότι είναι χριστιανικό. Αν όμως εξετάσουμε λίγο καλύτερα τα πράγματα, με γνώμονα το Ευαγγέλιο, το λόγο του Κυρίου, θα δούμε ότι είναι μάλλον νεοειδωδολατρικό. Προσκυνεί διάφορους σύγχρονους Θεούς, δίνει μεγαλύτερη σημασία σε μύθους παρά στο Λόγο του Θεού και, κάτω από το χριστιανικό μανδύα, ζει μια ζωή που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία του Χριστού. Γι’ αυτό κι ο κόσμος μας πορεύεται σκυθρωπός, ζητεί την ευτυχία αλλά δεν τη βρίσκει, διότι την αναζητεί σε λάθος δρόμο.

       Μέσα σ’ αυτό τον κόσμο καλείστε να φέρετε το χαρούμενο μήνυμα του Κυρίου: το Ευαγγέλιο.

       Ο Κύριος, για να μας δώσει «τη χαρά που κανείς δεν θα μπορέσει να μας την αφαιρέσει» (Ιω 16,22) υπέμεινε πρώτα το μαρτύριο του Σταυρού. Όμως το έργο του δεν τελείωσε απαξιωτικά πάνω σ’ ένα ατιμωτικό ξύλο. Τη Σταύρωση ακολούθησε η Ανάσταση!  Τη Μεγάλη Παρασκευή ακολούθησε το Πάσχα! Αυτή την οδό διάλεξε ο Κύριος για να μας σώσει! Κι αυτή είναι η οδός που καλούνται να ακολουθήσουν οι μαθητές του.

       Ομολογώντας την πίστη σας, συχνά θα βρείτε δυσκολίες. Η σημερινή κοινωνία, σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ενάντια στο Θεό, ενάντια στη θρησκεία, ενάντια στο χριστιανισμό και ιδιαίτερα ενάντια στην Καθολική Εκκλησία. Μη πτοηθείτε! Έχετε μαζί σας τον Κύριο, ο οποίος, όπως το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στους Αποστόλους, έτσι σήμερα και σε σας, επαναλαμβάνει: «Έχετε θάρρος! Εγώ έχω νικήσει τον κόσμο!» (Ιω 16,33)

       Κι ο μαθητής της αγάπης, ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, συνεχίζει λέγοντας: «Αυτή είναι η νίκη, που νίκησε τον κόσμο: η πίστη μας».(Α΄Ιω 5,4)

       Οπλισμένοι με την πίστη στο Βασιλέα Χριστό, συνεχίσετε απτόητοι την πορεία σας. Εκείνος σας οδηγεί, Εκείνος οδηγεί μέσω του Πνεύματός του όλη την Εκκλησία.

       Κι όταν έχουμε Οδηγό τον Κύριο, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε.

       Πορευόμενοι στα ίχνη του και εκτελώντας το θέλημά του, είμαστε βέβαιοι πως, αφού θα έχουμε εργασθεί για την επέκταση της βασιλείας του επάνω στη γη, θα ακούσουμε κι εμείς από το στόμα του τα ίδια εκείνα λόγια που είπε στο μετανοιωμένο ληστή: «Σήμερα θα είσαι μαζί μου στον Παράδεισο!» (Λκ 23,43)

 

 

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον χώρο του αμφιθεάτρου «Auditorium», κάποιοι από τους νέους που συμμετείχαν στην ΠΗΝ που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, και συγκεκριμένα, η Κάτια από την Πάτρα και ο Γιάννης, η Μαρία και η Λίνα από την Αθήνα μέσω μιας προβολής μας περιέγραψαν όσα έζησαν αλλά κυρίως όσα ένιωσαν κατά τις ημέρες που πέρασαν στην Βραζιλία. Η παρουσίαση αυτή άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις, και ζήτησαν αυτή να προβληθεί σιγά σιγά σε όλες τις ενορίες της Αθήνας, ώστε όλοι να μπορέσουν να ενημερωθούν για το έργο και τις δράσεις της νεολαίας.

Η βραδιά έκλεισε με ένα μικρό κέρασμα που πρόσφερε η ΕΚΝΕ Αθήνας σε όσους παραβρέθηκαν στην γιορτή τους.   

Προηγούμενο Άρθρο

Θ.Λειτουργία για τη λήξη του “Έτους της Πίστεως”

Επόμενο Άρθρο

Εορτή του Χριστού Βασιλιά στη ΣΥΡΟ

You might be interested in …